Τατουάζ: Πόσο πάει το «μανίκι»;

Το κόστος του μπορεί να ξεκινήσει από τα 400 με 500 ευρώ και να φθάσει μέχρι και τα 3.000 ευρώ

Μόδα ή διαχρονική αξία; Οσοι ασχολούνται με το τατουάζ θα υποστηρίξουν κατηγορηματικά τη δεύτερη άποψη.

Παρατηρώντας ωστόσο τη συχνότητα με την οποία εμφανίζονταν φέτος το καλοκαίρι στις παραλίες τα «μανίκια» -τα τατουάζ που καταλαμβάνουν όλο το χέρι-, εύλογα σου δημιουργούνταν απορίες.

«Πράγματι το τατουάζ έχει πολύ καλή πορεία στην Ελλάδα εδώ και χρόνια. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως έρχεται κάποιος στο μαγαζί χωρίς να είναι συνειδητοποιημένος για το τι πρόκειται να κάνει», μας εξηγεί το Θηρίο -κατά κόσμον Κώστας Δράκουλας-, ράπερ και ιδιοκτήτης δύο καταστημάτων που δραστηριοποιούνται στον χώρο.



Δεν είναι εξάλλου μικρή η απόφαση να «χτυπήσεις» πάνω σου κάτι που θα σε συντροφεύει για όλη την υπόλοιπη ζωή σου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν και μόδες. «Ειδικά όσον αφορά το κομμάτι των σχεδίων, μόδες υπάρχουν. Για παράδειγμα όταν κυκλοφόρησε η ταινία ‘300’ στους κινηματογράφους πολλοί ζητούσαν σχέδια με Σπαρτιάτες. Αντίστοιχα παλιότερα ήταν πολύ δημοφιλείς οι μάγοι και οι δράκοι, ενώ την εποχή που μεσουρανούσε ο Μπέκαμ στα ευρωπαϊκά γήπεδα αρκετοί τον αντέγραφαν», συνεχίζει ο Κώστας.

Σήμερα, αντιθέτως, όλο και περισσότερος κόσμος ζητάει σχέδια δικής του έμπνευσης, που τον εκφράζουν πραγματικά. «Σε γενικές γραμμές θα λέγαμε ότι έχει αναβαθμιστεί όλη η κουλτούρα του τατουάζ στη χώρα μας. Υπάρχουν φυσικά και διαχρονικές αξίες, όπως τα γράμματα και οι φράσεις, που θα είναι πάντα στη μόδα. Γι' αυτό και μαγαζιά όπως το δικό μας προσφέρουν καλλιγράφους ειξιδικευμένους πάνω στο αντικείμενο».




Ο ίδιος πήρε την απόφαση να ανοίξει το πρώτο του κατάστημα στο Μοναστηράκι «καθαρά από αγάπη για το χώρο», όπως λέει. Μάλιστα αν και δίνει καλλιτεχνικές συμβουλές, επέλεξε να μην κάνει τατουάζ σε άλλους. «Προσπαθώ να ενημερώνομαι όσο το δυνατόν περισσότερο, πηγαίνω σε conventions και παρακολουθώ τόσο Ελληνες όσο και ξένους καλλιτέχνες. Οταν όμως φτάνει η ώρα του τατουάζ αφήνω τη θέση μου στα παιδιά που γεννήθηκαν γι' αυτό».

Ενα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από την κουβέντα είναι οι… ξένοι που επιλέγουν να κάνουν τατουάζ στην Ελλάδα. «Εάν βρεθεί κάποιος στο μαγαζί μας στο Μοναστηράκι για μερικές μέρες και παρακολουθήσει πόσοι ξένοι έρχονται και ζητούν να τους κάνουμε αρχαιοελληνικά σχέδια θα εκπλαγεί. Τον Αύγουστο, που παραδοσιακά θεωρείται ‘νεκρός μήνας’, έχουμε την πιο πολύ δουλειά».




Ανεξάρτητα πάντως από το αν είναι μόδα ή όχι το «μανίκι», σίγουρα δεν είναι φθηνό. Το κόστος του μπορεί να ξεκινήσει από τα 400 με 500 ευρώ και να φθάσει μέχρι και τα 3.000 ευρώ. «Εξαρτάται πάντοτε από τη δουλειά που απαιτείται. Σε περίπτωση που μιλάμε για αραιά και γεωμετρικά σχήματα η τιμή είναι πιο χαμηλή. Οσο πιο περίπλοκα είναι τα σχέδια, τόσο ανεβαίνει το κόστος γιατί μαζί ανεβαίνουν και οι εργατοώρες».

Συγκεκριμένα τέσσερις είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή: μέγεθος, λεπτομέρια, στιλ και χρώμα. «Ενα σχέδιο μπορεί να χρειαστεί μέχρι και ένα μήνα για να ολοκληρωθεί. Οπως και να έχει αυτό που μετράει είναι να ξέρεις τι θέλεις. Πρέπει να καταλάβεις ότι το τατού είναι ένας πίνακας που θα τον κουβαλάς πάνω σου για όλη σου τη ζωή».













Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr