Michael Panicos: Ένας πράκτορας του FΒΙ στην υπηρεσία του Χόλιγουντ!

Εγκατέλειψε τις ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις και τα απόρρητα μυστικά των χάκερ και Σήμερα συμβουλεύει τη «μέκκα του κινηματογράφου» σε ταινίες που θα ζήλευαν ακόμα και οι πιο ευφάνταστες ιστορίες συνωμοσίας. Ο Michael Panicos μιλάει στο ελληνικό People και εξηγεί γιατί ακόμα και ο Οbama μπορεί να είναι ο επόμενος κυβερνο-στόχος!

Το 2014, η Sony είδε να διαρρέουν από άγνωστους εμπιστευτικά e-mails που αντάλλασσαν τα υψηλόβαθμα στελέχη της, να κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο σκηνές από την ταινία της The Interview πριν κάνει πρεμιέρα, αλλά και ανώνυμα μηνύματα να απειλούν με τρομοκρατική επίθεση τους κινηματογράφους που θα πρόβαλλαν το έργο – παρωδία για τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας. Αμέσως ο Οbama «έδειξε» την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας ως «ένοχο» για το χακάρισμα. Δύο μήνες αργότερα, η Sony ανακοίνωσε πως από την κυβερνο-επίθεση έχασε 30 εκατομμύρια δολάρια. Όσο για τους δράστες, παραμένουν ασύλληπτοι.

Το ηλεκτρονικό έγκλημα αποτελεί τη μεγαλύτερη «πληγή» στη σύγχρονη οικονομία. Σύμφωνα με το site της Ελληνικής Αστυνομίας, κάθε μέρα πραγματοποιούνται στο Internet 700.000 συναλλαγές παγκοσμίως, με αποτέλεσμα μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο να διακινούνται 5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε όλο τον κόσμο. Σε αυτό το θησαυρό οι χάκερ θέλουν να βάλουν χέρι. Όπως σημείωσε το Αμερικανικό Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (C.S.I.S.), οι κυβερνο-επιθέσεις αυξήθηκαν κατά 48% από το 2013, με αποτέλεσμα η παγκόσμια οικονομία να χάσει 445 δισεκατομμύρια δολάρια. Σταθερά πρώτος στόχος των επιθέσεων ήταν οι ΗΠΑ. Στην Ελλάδα, τη χρονιά που πέρασε, όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αντιμετωπίστηκαν 2.725 υποθέσεις και έγιναν 36 συλλήψεις.



Την ίδια ώρα που οι χάκερ πολιορκούν ηλεκτρονικά συστήματα και τα αδειάζουν από χρήματα ή προσωπικά στοιχεία και ο Obama κηρύττει τον πόλεμο στους ηλεκτρονικούς εγκληματίες, το Χόλιγουντ εμπνέεται. Παρουσιάζει ταινίες με ιστορίες συνωμοσίας, στις οποίες «πρωταγωνιστεί» η υψηλή τεχνολογία. Το δρόμο άνοιξε το Italian Job (1969), το πρώτο φιλμ που είχε υπόθεση χακαρίσματος, ενώ ακολούθησαν περισσότερες από 130 hi-tech κινηματογραφικές περιπέτειες.

Σήμερα, στο Blackhat ο πρωταγωνιστής (Chris Hemsworth) είναι ένας φυλακισμένος χάκερ, που συνεργάζεται με τις Αρχές για να εξαρθρώσει ένα δίκτυο κυβερνο-εγκλήματος. Για την αληθοφάνεια του σεναρίου ζητήθηκε η συνδρομή ενός πρώην πράκτορα του FBI. O Michael Panicos για δέκα χρόνια ήταν το δυνατό χαρτί του FBI στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, ενώ δεν θυμίζει την κλισέ εικόνα που έχουμε για τους πράκτορες: Δεν είναι δύσκολος στην επικοινωνία, φλύαρος και αγέλαστος, αλλά ξέρει να βάζει τελείες στην κουβέντα.


Τι σας έκανε να εγκαταλείψετε το FBI, όπου ήσασταν υψηλόβαθμος πράκτορας στο κομμάτι της ηλεκτρονικής ασφάλειας, και να πάτε στο Χόλιγουντ για να εργαστείτε ως σύμβουλος σεναρίων;
Μπήκα στο FBI γιατί μου αρέσει να λύνω γρίφους και να βοηθάω. Ύστερα από δέκα χρόνια στην πρώτη γραμμή, νομίζω ότι η προσφορά μου έκανε τον κύκλο της. Ο ιδιωτικός τομέας είναι πολύ συναρπαστικός και κάπως έτσι βρέθηκα στο Χόλιγουντ, ως σύμβουλος σε ταινίες που αναφέρονται στο ηλεκτρονικό έγκλημα.

Πρακτικά ποιος είναι ο ρόλος σας σε ταινίες, όπως το Blackhat;
Η αυθεντικότητα και η αληθοφάνεια είναι τα σημαντικότερα στοιχεία σε τέτοια έργα, για αυτό το λόγο είμαι συνέχεια παρών σε όλη τη διαδικασία της ταινίας και συνδράμω στο ρεαλισμό του σεναρίου. Στο Blackhat έδειξα στους ηθοποιούς τους τρόπους που πληκτρολογούν οι χάκερ, μιλούν με την ομάδα τους, επικοινωνούν με τους άλλους και φυσικά πώς δουλεύουν με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Ευτυχώς, ο Chris είναι πολύ καλός «μαθητής» και το αποτέλεσμα μας δικαίωσε.

Ποιο είναι το αληθινό προφίλ ενός χάκερ; Είναι το σπασικλάκι που ζει σε ένα σκοτεινό δωμάτιο;
Ο χάκερ δεν είναι στον κόσμο του. Δεν είναι απαραίτητο να έχει μεγάλη σχέση με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αφού είναι πλέον πολύ εύκολο και οικονομικό για όλους να αγοράσουν ένα πακέτο με «βλαβερό λογισμικό» και να μολύνουν όποιους υπολογιστές θέλουν. Το βασικό χαρακτηριστικό τους είναι η έμφυτη ικανότητα να μπορούν να βλέπουν πίσω από το οφθαλμοφανές και να συνδέουν τα ασυνδύαστα. Όσο για το φύλο, μπορεί να είναι και γυναίκες, ενώ δεν υπάρχει ηλικιακό όριο. Όσοι είναι κακόβουλοι μπορούν να γίνουν χάκερ.

Κρίνοντας από την εμπειρία σας, τι συνέβη με την υπόθεση χακαρίσματος της Sony;

Πιστεύω ότι είναι ένας συνδυασμός πολλών και διαφορετικών μορφών χακαρίσματος. Ίσως έχει να κάνει με τη δημιουργία δικτύων, που οδήγησαν σε δολιοφθορά συστημάτων. Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, πως για πρώτη φορά έχουμε ένα κράτος που επιτίθεται σε μια επιχείρηση.

Το 2004 ήσασταν υπεύθυνος του FBI για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Η Ολυμπιάδα απειλήθηκε από κυβερνο-επιθέσεις;
Δεν επιτρέπεται να απαντήσω στην ερώτησή σας. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι κάναμε τη δουλειά μας πολύ σωστά!

Πόσο ασφαλές είναι το κομπιούτερ ενός μέσου ανθρώπου;
Κάθε χρήστης δεν είναι ίδια περίπτωση. Θα πρέπει να ξέρουμε πού δουλεύει, τι είδους πληροφορίες έχει στη διάθεσή του, τα sites που συνηθίζει να μπαίνει και αν ανοίγει αδιακρίτως όλα τα e-mail που λαμβάνει. Αφού πάρουμε τις απαντήσεις, τότε θα ξέρουμε αν ο ηλεκτρονικός υπολογιστής κάποιου είναι ασφαλής, αλλά και το βαθμό κινδύνου που τον εκθέτει.

Υπάρχει κάποιο «μυστικό» για να προστατευτούμε από την πιθανότητα χακαρίσματος του ηλεκτρονικού μας υπολογιστή;

Τα «μυστικό» σχετίζεται με το password. Να το αλλάζετε συχνά. Μη διαλέγετε αυτονόητα νούμερα, π.χ. ημερομηνίες γενεθλίων. Μη χρησιμοποιείτε το ίδιο στις διάφορες συναλλαγές σας και αποφύγετε το «1234». Επιλέγετε μεγάλα password!

Πιστεύετε ότι ο Obama είναι ευάλωτος σε μελλοντική κυβερνο-επίθεση;
Δεν θα μπορούσα να το αποκλείσω. Άλλωστε, ο καθένας που βρίσκεται σε μια τέτοια θέση μπορεί να δεχτεί μια επίθεση! Υποψήφια θύματα είμαστε όλοι!

Διαβάστε περισσότερα στο PEOPLE που κυκλοφορεί μαζί με το ΘΕΜΑ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr