Δέσποινα Μοιραράκη: Ταξίδια στον κόσμο με το ιπτάμενο χαλί

Δέσποινα Μοιραράκη: Ταξίδια στον κόσμο με το ιπτάμενο χαλί

Εχει επισκεφθεί το Ιράν δέκα φορές, έχει κάνει τον γύρο των Ηνωμένων Πολιτειών τρεις, γνωρίζει και το τελευταίο σοκάκι σε Κάιρο, Νέο Δελχί και Καράτσι, ενώ αυτή την εποχή κάνει επιχειρηματικό άνοιγμα στα Βαλκάνια «σερβίροντας» χαλιά μέχρι και στην πρώτη κυρία της Αλβανίας. Το «thema people» σάς παρουσιάζει το ταξιδιωτικό άλμπουμ της Βασίλισσας του Χαλιού

Δέσποινα Μοιραράκη: Ταξίδια στον κόσμο με το ιπτάμενο χαλί
Είναι γεγονός πως η αδιαμφισβήτητη Βασίλισσα του Χαλιού, Δέσποινα Μοιραράκη, έχει περάσει τα τρία τέταρτα της ζωής της μέσα σ’ ένα αεροπλάνο. Τα αεροπορικά μίλια δε που έχει διανύσει είναι τόσα που θα μπορούσαν να συγκριθούν μόνο μ’ αυτά μιας αεροσυνοδού. Γι’ αυτό και παραδέχεται ότι η μυρωδιά ενός γεύματος εν πτήσει τής είναι τόσο οικεία όσο και το χαρακτηριστικό άρωμα ενός μάλλινου χαλιού Μπουχάρα. Τα ταξίδια και οι εμπειρίες εξάλλου, είτε γλυκές είτε πικρές, αποτελούν για τη γυναίκα που κατάφερε να βάλει τα χαλιά της σε πολλά επώνυμα σπιτικά τρόπο ζωής.

Κλείσιμο


«Το πρώτο μου ταξίδι στο Ιράν το έκανα σχετικά μικρή, όταν αποφάσισα από το εμπόριο αντικών να περάσω στα χαλιά. Πήγα ως άγνωστη μεταξύ αγνώστων, γνωρίζοντας μόνο ότι πρόκειται για μια χώρα κάθε άλλο παρά φιλική στις γυναίκες. Στο ταξίδι εκείνο όπου κι αν στρεφόμουν έβρισκα κλειστές πόρτες και έτσι επέστρεψα άπραγη», εξομολογείται και συνεχίζει: «Γνωρίζοντας κάποια χρόνια αργότερα έναν Πέρση μεγαλέμπορο χαλιών στη Γερμανία, επισκέφθηκα ξανά τη χώρα με καλύτερες συνθήκες. Εμαθα να φορώ τη μαντίλα και το τσαντόρ και να συγχρωτίζομαι με τους ντόπιους. Η Περσία είναι μια χώρα μαγική που σε συνεπαίρνει με τις μυρωδιές, τα χρώματα και το πάθος των ανθρώπων της. Τη γνωρίζω πια τόσο καλά που θα μπορούσα να κάνω ακόμη και την ξεναγό!».



Με την πρώτη κυρία της Αλβανίας Οντέτα Νισάνι

Στο Ιράν η Δέσποινα Μοιραράκη γνωρίζει πού θα πιει ένα μυρωδάτο τσάι, πού θα δοκιμάσει την πικάντικη τοπική κουζίνα και, κυρίως, πού θα βρει χαλιά-κομψοτεχνήματα. Οι εγχώριοι έμποροι την ξεχωρίζουν για τις γνώσεις της σχετικά με τη σωστή πυκνότητα των κόμπων και την εκτιμούν καθώς ξέρουν πως εξάγει την τέχνη τους κάνοντάς την γνωστή και στην Ευρώπη.



Στην έρημο της Αιγύπτου

«Περσία και Ινδία αποτελούν αγαπημένους προορισμούς», αποκαλύπτει κάνοντας τον ταξιδιωτικό απολογισμό της. «Υπάρχουν ταξίδια που σου αλλάζουν πλεύση ζωής. Και στα δύο αυτά κράτη μαθαίνεις να απαρνιέσαι την ύλη, στρέφοντας σταδιακά την προσοχή σου σε πιο ουσιώδη πράγματα. Οταν κυκλοφορείς επί έναν μήνα με τσαντόρ και αθλητικά παπούτσια, το lifestyle, οι οίκοι μόδας και τα ρούχα χάνουν την αξία τους. Στην Ινδία οι συνθήκες διαβίωσης είναι τόσο δύσκολες που σε κάνουν να συνειδητοποιήσεις πως τίποτα στη ζωή μας δεν είναι δεδομένο. Ούτε η καθαριότητα, ούτε το φαγητό, ούτε καν η υγεία», τονίζει. Το τελευταίο της ταξίδι μάλιστα στην Ινδία τής επεφύλασσε άσχημες εκπλήξεις, αφού προσβλήθηκε από δάγκειο πυρετό. «Η ανθρώπινη ζωή στην Ινδία έχει μηδαμινή σημασία», λέει σήμερα, έχοντας αναρρώσει πλήρως μετά την περιπέτειά της.



Στο Ντουμπάι με τον πρίγκιπα

Οι περιπλανήσεις όμως σε μέρη μαγικά και ονειρεμένα έκρυβαν κι άλλες έντονες εμπειρίες για τη Βασίλισσα του Χαλιού. Στο Πακιστάν, λόγου χάρη, βίωσε μια ανείπωτη ταλαιπωρία προκειμένου να επισκεφθεί έναν έμπορο χαλιών σε κάποιο απομακρυσμένο χωριουδάκι. Αφού είχε περάσει μέσα από χωράφια και είχε πατήσει πάνω σε ακαθαρσίες αγελάδων για να φτάσει στον προορισμό της, όταν επιτέλους τα κατάφερε κατάκοπη, διψασμένη και κουρασμένη, ανακάλυψε προς έκπληξή της ότι δεν υπήρχε τουαλέτα. Τα πάντα γίνονταν στη φύση! Στην Αίγυπτο ωστόσο, ενθουσιασμένη με τις πυραμίδες και τα παζάρια, όπως την αγορά του Αλ Χαλίλι, απέδειξε πόσο δυνατή είναι στις εμπορικές διαπραγματεύσεις και το σκόντο μέχρι τελικής πτώσεως. Αν και αποφάσισε να εμπιστευτεί τη διαμονή της σε πεντάστερα ξενοδοχεία, δοκίμασε όλες τις τοπικές σπεσιαλιτέ, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση της προκάλεσε το πόσο επικίνδυνα οδηγεί ο κόσμος στους δρόμους. «Είτε ανάβει πράσινο, είτε κόκκινο, είναι το ίδιο για τους ντόπιους. Το πόδι πατάει δύσκολα το φρένο και όλοι θεωρούν πως έχουν προτεραιότητα, με αποτέλεσμα πεζοί και αυτοκίνητα να μπλέκονται σε ένα απίστευτο γαϊτανάκι στη μέση του δρόμου, ευτυχώς χωρίς να τραυματίζεται κανείς», σημειώνει.



Κάρι, υφάσματα και βόλτες με ελέφαντες στην Ινδία

Η Λιβύη του Καντάφι αποτελούσε επίσης ανέκαθεν έναν ακόμη δύσκολο προορισμό για τις γυναίκες, όπως άλλωστε και η Σαουδική Αραβία. «Εκεί νιώθεις ολοκληρωτικά τον φανατισμό και την παντελή έλλειψη ελευθερίας. Λίγο να μετακινηθεί το μαντίλι από τα μαλλιά σου μπορεί να βρεθείς στη φυλακή», επισημαίνει. Στον αντίποδα βρίσκονται το Ντουμπάι και η Κωνσταντινούπολη, προορισμοί που προσφέρονται για ανέσεις, καλές αγορές, γαστρονομικές απολαύσεις και περιπάτους. «Στο Ντουμπάι είχα την ευκαιρία να παραβρεθώ σε ένα δείπνο που παρέθεσε κάποιος τοπικός πρίγκιπας. Μαγεύτηκα από την ιεροτελεστία και τη χλιδή.

Καθισμένοι οκλαδόν δοκιμάσαμε μοναδικές ανατολίτικες λιχουδιές. Το επόμενο πρωί, ωστόσο, δεν τόλμησα να βγω από το ξενοδοχείο. 45°C εξωτερική θερμοκρασία δεν υποφέρεται με τίποτα!», καταλήγει.



Από τις τρέλες στις Σεϊχέλες στην Αλβανία
Αξέχαστοι στην Ελληνίδα επιχειρηματία όμως έχουν μείνει δύο εξωτικοί προορισμοί -οι Μαλδίβες και οι Σεϊχέλες-, αφού εκεί πέρασε τον μήνα του μέλιτος. «Ηλιος, ομορφιά, spa και χαλάρωση», όπως λέει χαρακτηριστικά, είναι το πακέτο που περιγράφει στο ακέραιο τη διαμονή σε παρόμοια μέρη. Ομως και στις ΗΠΑ, όπου βρέθηκε για τουριστικούς λόγους, μυήθηκε για ακόμη μια φορά στα μυστικά της ευζωίας, καθώς «όταν έχεις δολάρια στην τσέπη, περνάς καλά σε τέτοιους τόπους».  Στα Βαλκάνια ωστόσο είναι όπου η Δέσποινα Μοιραράκη αναγεννάται επιχειρηματικά, κατακτώντας τις τοπικές αγορές. «Βλέποντας την ολοένα αυξανόμενη κρίση που πλήττει την Ελλάδα, επιδίωξα ανοίγματα σε αναπτυσσόμενες αγορές. Τώρα πια τα ταξίδια στα Τίρανα, στο Βουκουρέστι και τη Σόφια είναι μέρος του ετήσιου προγράμματός μου, καθώς επισκέπτομαι τις συγκεκριμένες πόλεις τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο. Το ωραιότερο βαλκανικό κράτος είναι η Αλβανία -όσο κι αν εκπλήσσει αυτό που λέω-, καθώς έχει ωραία ξενοδοχεία, γραφικούς δρόμους για βόλτα και πρωτότυπα εστιατόρια. Πρόκειται για μια γωνιά της Γης που παρακολουθεί το lifestyle των άλλων ευρωπαϊκών κρατών και της οποίας η κοινωνία προσπαθεί να αναπτυχθεί με γοργούς ρυθμούς», εξηγεί με επιχειρήματα.



Από το δύσκολο ταξίδι στο Πακιστάν όπως ομολογεί η ίδια

Στην Αλβανία η Δέσποινα Μοιραράκη είναι πια σταρ, αφού άμα τη αφίξει της οι προτάσεις από τους τηλεοπτικούς σταθμούς πέφτουν βροχή. Πρόσφατα μάλιστα φωτογραφήθηκε με την πρώτη κυρία της Αλβανίας Οντέτα Νισάνι, επιβεβαιώνοντας τις φήμες που θέλουν το αλβανικό Προεδρικό Μέγαρο να έχει ντυθεί με δικά της χαλιά. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης