Τζον Στιούαρτ: Φώτα, κάμερα, πάμε!

Ο παρουσιαστής του «Daily Show», μιας από τις πιο διάσημες εκπομπές της αμερικανικής τηλεόρασης, κάνει το σκηνοθετικό του ντεμπούτο στο σινεμά εξακολουθώντας να παίρνει την επικαιρότητα στα σοβαρά - αλλά γελώντας

Σε λιγότερο από μία εβδομάδα ο Τζον Στιούαρτ θα αποχαιρετήσει την καρέκλα στην οποία καθόταν για 16 χρόνια. Το «Daily Show», η αμερικανική τηλεόραση και η ποπ κουλτούρα δεν θα είναι ποτέ τα ίδια - ούτε οι επερχόμενες εκλογές στην Αμερική. Ο συγχρονισμός όμως για μας είναι ωραίος. Την ίδια εβδομάδα όπου ο Στιούαρτ φεύγει από το πόστο του, έρχεται στην Ελλάδα το σκηνοθετικό του ντεμπούτο «Αρωμα ελευθερίας», το οποίο βασίζεται στα απομνημονεύματα του Ιρανού δημοσιογράφου Μαζιάρ Μπαχαρί «Then They Came for me: A Family’s Story of Love, Captivity and Survival». Η σχέση των δύο ανδρών ξεκίνησε επαγγελματικά: ο Μπαχαρί εμφανίστηκε στην εκπομπή του Στιούαρτ κατά τη διάρκεια της κάλυψης των εκλογών του 2009 στο Ιράν που είχε αναλάβει ο πρώτος για λογαριασμό του «Newsweek». Η σύλληψή του λίγες ημέρες αργότερα με την κατηγορία της κατασκοπείας σφυρηλάτησε στην πορεία τη φιλία τους. Εδώ, ως ένα μικρό «εις το επανιδείν» στον Τζον Στιούαρτ, συλλέγουμε ατάκες του για την ταινία και από την εκπομπή:

* «Είναι μια ταινία για το Ιράν από έναν Εβραίο της Νέας Υόρκης - σαφώς και θα μοιάζει απλουστευτική σε κάποιον ντόπιο. Εύχομαι όμως ότι σε ένα δυτικό κοινό που έχει συνηθίσει σε ταινίες όπως το ‘‘Οχι χωρίς την κόρη μου’’ (σ.σ.: το διδακτικό, μονοδιάστατο δράμα με τη Σάλι Φιλντ) θα του φανεί ότι έχει κάπως περισσότερες αποχρώσεις».

* «Το μάντρα μου ήταν ανέκαθεν αυτό: αν συλληφθείς εξαιτίας μου, θα αποκτήσεις μια ταινία. Μια ταινία»!

* «Κάποιοι υπαινίσσονται ότι η CIA και το σιωνιστικό λόμπι χρηματοδότησαν την ταινία... Ακόμα περιμένω τα χρήματα»...

* «Μου αρέσουν, δυστυχώς, σχεδόν όλες οι ταινίες που βλέπω. Είμαι εκείνος ο ενοχλητικός τύπος που βγαίνει από το σινεμά φωνάζοντας: ‘‘Αυτό ήταν απίστευτο’’! Δεν το πιστεύω ότι κατάφεραν να εκπαιδεύσουν έναν δράκο! Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να βάλω τις ταινίες του Σκορσέζε στην κορυφή της λίστας. Επρεπε και εγώ να μάθω κάπου πώς να κάνω διαφορετικές προφορές».

* «Δεκαεννιά άνθρωποι έπεσαν πάνω στους Πύργους. Μου είναι δύσκολο να φανταστώ ότι, αν κάναμε αρκετούς πολέμους ώστε να γίνει ο κόσμος ασφαλής, δεν θα υπήρχαν και πάλι 19 άνθρωποι που δεν θα ήθελαν να μας κάνουν κακό. Αρα πρέπει να αναθεωρήσουμε και να δημιουργήσουμε μια στρατηγική που βασίζεται λιγότερο στον Στρατό» - (συνέντευξη με τον Τόνι Μπλερ).

* «Η συνέντευξή μου με τον Ράμσφελντ δεν πήγε πολύ καλά, αλλά και πάλι, παραμένει απλώς μια συνέντευξη. Εκείνος είναι αυτός που πρέπει να ζει με τις συνέπειες των πράξεών του, οπότε δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να συμβεί στην εκπομπή μου και να κουβαλά το ίδιο επίπεδο μετάνοιας».

* «Με πιάνει τρομερή κατάθλιψη όταν βλέπω αυτά τα κανάλια. Ζω σε διαρκή κατάθλιψη. Νιώθω ότι δουλεύουμε σε ορυχείο κουράδων. Φοράω το κράνος μου, πάω και εξορύσσω κουράδες, και ελπίζω να μην κολλήσω την κουραδοπνευμονία» - (για το FOX και άλλα συντηρητικά media της Αμερικής).

* «Επισκέπτομαι το δελτίο ειδήσεων του FOX πού και πού και είναι ωραία γιατί πάνω από το κτίριο κάθεται το Μάτι της Μόρντορ».
* «Δεν πρόκειται να αυτολογοκριθώ για να καθησυχάσω την άγνοιά σας».

* «Οταν ήμουν έφηβος, ο (σ.σ.: Κερτ) Βόνεγκατ έκανε τη ζωή μου ανεκτή».

* «Εκεί που φαίνεται πόσο παράδοξος είναι ο πόλεμος στο Ιράκ, και ότι θα έπρεπε να το είχαμε καταλάβει εξαρχής, είναι το ότι όταν πρωτοπήγαμε στο Ιράκ η Γερμανία δεν ήθελε να έρθει. Η Γερμανία. Ο ‘‘Μάικλ Τζόρνταν των πολέμων’’ πήγε πάσο».

* «Το κακό είναι σχετικά σπάνιο, η άγνοια είναι επιδημική».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr