Nobu Matsuhisa: «Το μυστικό μου είναι τα ταξίδια»

Το τελευταίο Nobu Food Festival, που πραγματοποιήθηκε από τις 27 Ιουλίου ως και την 1η Αυγούστου σε Aθήνα και Μύκονο, με τον ίδιο τον Nobu να δίνει το «παρών», στάθηκε η αφορμή όχι μόνο να δοκιμάσω το μενού που επιμελήθηκε ο ίδιος αλλά και να τον συναντήσω

Το ραντεβού ήταν τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ, στον «Αστέρα» της Βουλιαγμένης όπου βρίσκεται το εστιατόριο «Mathuhisa» και το μενού ήταν εξαιρετικό: μπαρμπούνι tsukemono (ωμό φυσικά), σαλάτα από φρέσκα goji berries, ποικιλία από sushi, black cod φυσικά -το πιο δημοφιλές πιάτο του- και μοσχαράκι (beef tompan), ένα εξαιρετικό, ζεστό πιάτο μαγειρεμένο με μανιτάρια. Στον χρόνο που μοιραστήκαμε είχα την ευκαιρία να γνωρίσω έναν άνθρωπο φωτεινό, πανέξυπνο και επικοινωνιακό. Τα μαλλιά του δεν είναι πια μαύρα, όπως στην κλασική φωτογραφία από την οποία τον έμαθα, όμως το βλέμμα του βγάζει την ίδια σπίθα, το χαμόγελo στάζει ακόμα γοητεία.

Αεικίνητος, ταξιδεύει σχεδόν ολοχρονίς σε όλο τον κόσμο γιατί του αρέσει να έρχεται ο ίδιος σε επαφή όχι μόνο με τους ανθρώπους που δουλεύουν στα εστιατόριά του, αλλά για να γνωρίζει από κοντά τα υλικά της κάθε χώρας και την αγορά της. «Αγαπάω πολύ τα ταξίδια. Αυτό είναι και το μυστικό μου, που κρατάει ακόμα ζωντανό τον γάμο μου», μας λέει χαριτολογώντας. Από τα ελληνικά προϊόντα εκτιμά απεριόριστα το ελαιόλαδο. Τον ρώτησα αν γνωρίζει τη μαστίχα, κι επειδή δεν την ξέρει, του πρότεινα να τη δοκιμάσει γιατί είμαι σίγουρη πως θα του αρέσει και πως θα βρει κάποιον τρόπο να τη χρησιμοποιήσει.



Για τους Ιάπωνες έχω την εντύπωση ότι είναι ένας λαός ευγενικός, εργατικός και προοδευτικός, προσηλωμένος όμως στο παρελθόν και στις παραδόσεις του. Και δεν ξέρω από πού μου ήρθε, αλλά για κάποιον λόγο πίστευα ότι αγαπάνε τη σιωπή. Δεν ξέρω αν είναι κανόνας ή συμβαίνει μόνο τις μέρες του φεστιβάλ, πάντως εκείνη τη μέρα παρατήρησα ότι κάθε λίγο και λιγάκι, ο ένας σερβιτόρος μετά τον άλλον επαναλάμβαναν δυνατά μια φράση, κάτι σαν σύνθημα που δεν ήταν κάθε φορά το ίδιο. Τελικά διαπίστωσα ότι ήταν κάτι που φώναζε ο πρώτος που έβλεπε μια παρέα με πελάτες να μπαίνουν στο μαγαζί - συγχωρέστε με που δεν μπορώ να τα αναπαραγάγω, αλλά τα ιαπωνικά μου δεν είναι τόσο καλά…. Δεν μου φάνηκε πολύ ιαπωνικό και τον ρώτησα γιατί το κάνουν αυτό. Μου απάντησε ότι του αρέσει να υπάρχει ένταση και ενέργεια στην ατμόσφαιρα του εστιατορίου.  Ιάπωνας στην καταγωγή αλλά Αμερικάνος πια στην κοσμοθεωρία και ατόφιος κοσμοπολίτης, ο Nobu Matsuhisa είναι ένας πραγματικός σεφ-σταρ.



Τα 32 επιτυχημένα εστιατόρια που φέρουν το όνομά του και βρίσκονται σε 28 διαφορετικές πόλεις του κόσμου στις 5 ηπείρους είναι αδιάψευστοι μάρτυρες. Το πρώτο εστιατόριό του, το «Matsuhisa» in Beverly Hills, άνοιξε στην Καλιφόρνια τον Ιανουάριο του 1987 κι έκανε τεράστια επιτυχία, καθώς έγινε πόλος έλξης για πολλούς σταρ του Χόλιγουντ, μεταξύ των οποίων και ο Ρόμπερτ ντε Νίρο, που έγινε φίλος του και στα χρόνια που ακολούθησαν και συνεταίρος. Το 1994 ανοίξανε μαζί στη Νέα Υόρκη το «Nobu», το οποίο γνώρισε αμέσως την ίδια επιτυχία με το «Matsuhisa» της Καλιφόρνιας. Κάτι που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι ο Nobu είναι και ηθοποιός, αφού έχει παίξει ήδη σε τρεις πολύ επιτυχημένες ταινίες του Χόλιγουντ, όχι σε πρωταγωνιστικούς ρόλους βέβαια, αλλά χαρακτηριστικούς. Ισως να έβαλε το χεράκι του ο φίλος του, ο Ντε Νίρο, αλλά ο Nobu έχει κάνει το πέρασμά του από το «Casino», το «Αustin Power: το χρυσό εργαλείο» και τις «Αναμνήσεις μιας γκέισας».  



Ο Nobu είναι ένας σεφ με τεράστια καριέρα και αμέτρητες διακρίσεις στο ενεργητικό του. Στην Αμερική τον ξέρουν με το μικρό του όνομα. Είναι ο άνθρωπος που γεφύρωσε την ιαπωνική με την περουβιανή κουζίνα, παντρεύοντας υλικά και τεχνικές της μιας με την άλλη. Συνέβη κάποτε στη Λίμα του Περού, στα πρώτα χρόνια της καριέρας του, όπου μετανάστευσε φεύγοντας από την Ιαπωνία για να ανοίξει το δικό του sushi bar. Επειδή στην πορεία δυσκολεύτηκε να βρίσκει όλα τα υλικά που χρειαζόταν, άρχισε να εξερευνά, να ανακαλύπτει και εντέλει να χρησιμοποιεί υλικά και τεχνικές της περουβιανής κουζίνας στις συνταγές του. Κάπως έτσι γεννήθηκε η Nikkei, η peruvian japanese κουζίνα.   
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr