Χρήστος Βέργαδος: Ο νέος pastry chef της Ελένης

Η σχέση του με την Ελένη Μενεγάκη, η επικείμενη συνεργασία τους, ο πόλεμος που δέχτηκε κατά τη δεκάχρονη πορεία του, η μοναξιά, η κατάθλιψη από έρωτα επί έναν χρόνο και όσα του δίνουν δύναμη να προχωρήσει. Ο pastry chef Χρήστος Βέργαδος συστήνεται στο «thema people»

Νέος, ωραίος και προπάντων χρυσοχέρης. Ο Χρήστος Βέργαδος θα είναι το πρόσωπο που θα πλαισιώσει την τηλεοπτική παρέα της Ελένης Μενεγάκη την προσεχή σεζόν, πλημμυρίζοντας το πλατό με δελεαστικές μυρωδιές σοκολάτας και βανίλιας. Επιτυχημένος pastry chef και καθηγητής ζαχαροπλαστικής, μιλάει για την τέχνη του, αλλά και τον  σκληρό ανταγωνισμό που βίωσε όταν ήρθε αντιμέτωπος με την τηλεοπτική πραγματικότητα.

- Την επόμενη σεζόν θα βρίσκεσαι στην παρέα της Ελένης Μενεγάκη, με την οποία το τηλεοπτικό φλερτ σας κρατά περίπου δύο χρόνια. Το φλερτ μας ξεκίνησε φέτος ενεργά. Η πρώτη συνάντηση όμως με την Ελένη ήταν  πριν από δέκα χρόνια, όταν ήταν ακόμη στον ΑΝΤ1 και ήμουν καλεσμένος στην εκπομπή της. Είχα πάει να δείξω ένα τελείως διαφορετικό κομμάτι της δουλειάς μου, αυτό που ονομάζω εικαστική ζαχαροπλαστική. Δημιουργούσα ρούχα φτιαγμένα από υλικά ζαχαροπλαστικής. Τότε πραγματοποιήθηκε η πρώτη μας επαφή. Φέτος με γνώρισε και εκείνη καλύτερα ως επαγγελματία και άνθρωπο. Νομίζω ταιριάξαμε πολύ καλά. Με έκανε να νιώσω πολύ άνετα στην εκπομπή. Εβγαλα τον καλύτερό μου εαυτό. Το καθηλωτικό βλέμμα της προσωπικά με κέρδισε.

- Είναι σημαντικό ότι έχετε πολύ ζεστή επαφή.
Είναι γνωστό άλλωστε ότι η Ελένη Μενεγάκη επιλέγει τους συνεργάτες  με τους οποίους έχει οικειότητα. Και αυτό αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα. Εχω συνεργαστεί με πάρα πολλούς παρουσιαστές και παρουσιάστριες. Απ’ όλους πήρα κάτι. Δεν θέλω να είμαι αχάριστος. Με την Ελένη η επικοινωνία μας ήταν πολύ αυθόρμητη και αληθινή. Οι αγκαλιές της, οι αντιδράσεις της είναι πολύ ειλικρινείς. Η πορεία της εξάλλου επί τόσα χρόνια έχει αποδείξει πόσο αληθινή είναι.



- Δέκα συνεχή χρόνια, λοιπόν, στον χώρο της ζαχαροπλαστικής. Τι έχεις μάθει;  Τηλεοπτικά είμαι δέκα χρόνια. Στη δουλειά βρίσκομαι πολύ περισσότερα γιατί ο πατέρας μου είναι ζαχαροπλάστης. Νομίζω ότι με έχει κρατήσει το ότι ποτέ δεν είχα το άγχος να γίνω ο Νο 1 τηλεοπτικός ζαχαροπλάστης. Η δουλειά μου τα τελευταία δέκα έτη είναι καθηγητής ζαχαροπλαστικής. Μου δόθηκε η ευκαιρία να την προωθήσω και μέσω της τηλεόρασης που έχει τεράστια δύναμη. Ποτέ όμως δεν σκέφθηκα «φέτος θα γίνω σταρ». Η τηλεόραση έρχεται και παρέρχεται. Προσωπικά με ενδιαφέρει πολύ περισσότερο η υστεροφημία μου ως επαγγελματία. Με αφορά το μετά της τηλεόρασης - γιατί ο κύκλος κλείνει αργά ή γρήγορα. Δεν θέλω να καώ. Οι μέχρι τώρα επιλογές μου είχαν ως κυρίαρχο γνώμονα το να αισθάνομαι καλά μέσα από μια συνεργασία.

- Δεν έχεις τη φιλοδοξία να παρουσιάσεις το δικό σου πρόγραμμα;  Ας μην κρυβόμαστε, οποιοσδήποτε ασχολείται με την τηλεόραση δεν πιστεύω ότι δεν είναι ματαιόδοξος. Προσωπικά έθεσα τους στόχους μου όταν ξεκίνησα την πορεία μου. Θυμάμαι είχα πει: «Μακάρι κάποια στιγμή να μου δοθεί η ευκαιρία να είμαι σε μια καλή εκπομπή ή να παρουσιάσω ένα δικό μου πρόγραμμα». Δεν κοιμόμουν και ξύπναγα όμως με αυτό το όνειρο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν δοξάζω τον Θεό γιατί ήρθαν έτσι τα πράγματα ώστε ξανασυναντήθηκα με την Ελένη, μίλησα με το κανάλι και του χρόνου θα έχουμε μια μόνιμη βάση συνεργασίας.

- Η κυριότερη δυσκολία που βίωσες στη ζωή σου; Επειδή θεωρώ πολύ μεγάλη υπόθεση για έναν άνδρα να είναι αυτοδημιούργητος, η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν να σταθώ στα πόδια μου. Είχα πάντοτε τη στήριξη των γονέων μου, οι οποίοι όμως ζουν στη Σπάρτη. Προσωπικά τα τελευταία δέκα χρόνια είμαι στην Αθήνα. Δέχτηκα πόλεμο τόσο στο επαγγελματικό όσο και στο τηλεοπτικό κομμάτι. Σε προσωπικό επίπεδο δεν μπήκα ποτέ στο τριπάκι να κρίνω ή να κατακρίνω κάποιον συνάδελφο. Ο καθένας σε αυτόν τον χώρο κάνει κάτι δικό του. Ηρθε να αφήσει τη δική του σφραγίδα.

- Σε μποϊκόταραν  με έναν τρόπο; Υπήρχαν άνθρωποι που πήραν συνταγές μου και τις έκαναν δικές τους, που λασπολόγησαν εναντίον μου χωρίς να ξέρουν τη δουλειά μου, και αυτό είναι το χειρότερο. Δεν συγχωρώ το ψέμα και την αδικία. Από τη στιγμή που δεν ξέρεις τη δουλειά μου, δεν με γνωρίζεις ως προσωπικότητα και χαρακτήρα, είναι άδικο να με κρίνεις. Φάε το γλυκό μου, δες την αντίληψη, τις γνώσεις μου και αν αισθανθείς ότι αντικειμενικά κάνω κάτι λάθος, τότε να δεχθώ την κριτική σου και να πω: «Εχεις δίκιο. Σ’ ευχαριστώ που με διόρθωσες». Κανείς δεν είναι αλάνθαστος. Πρώτα ψάξε και μετά πες ό,τι θέλεις. Είναι άδικο να λέγεται για τον οποιονδήποτε ότι δεν είναι καλός. Είναι πολύ εύκολο να κρίνεις, ειδικά τηλεοπτικά. Δεν έχει δικαίωμα κανείς να κατακρίνει τον άλλο. Ο κάθε άνθρωπος έχει παλέψει για εκεί όπου έχει φτάσει.

- Ενιωσες μοναξιά τα πρώτα χρόνια που ήρθες στην Αθήνα; Μεγάλη. Οταν μπαίνεις σε ένα επαγγελματικό κομμάτι ενεργά και θέλεις να δώσεις όλο σου το «είναι», χρειάζεσαι πάρα πολύ χρόνο. Θέλοντας και μη, γυρίζεις το βράδυ στο σπίτι και πέφτεις για ύπνο γιατί την επόμενη μέρα πρέπει να ξυπνήσεις πάλι νωρίς, να πας για δουλειά, για να εδραιωθείς σε αυτόν τον χώρο. Και αν με ρωτάς, ακόμα θεωρώ ότι δεν έχω εδραιωθεί. Είναι πολύ νωρίς.

- Πώς διαχειριζόσουν τη μοναξιά σου; Με εργασιομανία. Είμαι πολύ τυχερός άνθρωπος γιατί έχω πολλούς σταθερούς φίλους από πολύ μικρός. Γενικότερα είμαι μοναχικός γιατί είμαι δημιουργικός. Είναι καλλιτεχνική η δουλειά που κάνουμε, οπότε πρέπει να μπεις πολλές φορές στη διαδικασία να μείνεις μόνος σου για να μπορέσεις να σκεφτείς ένα καινούριο concept. Οταν δούλεψα την επίδειξη που έκανα με ρούχα από γλυκά το 2009, ήταν ένα πάρα πολύ μεγάλο project. Επρεπε να φτιάξω σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα 20 ρούχα από υλικά ζαχαροπλαστικής τα οποία θα φορούσαν μοντέλα και δεν θα ήταν σε κούκλες στατικά. Υπήρχαν πολλές τεχνικές δυσκολίες. Κοιμόμουν πολύ λίγες ώρες - ήμουν τελείως μόνος μου εις γνώση μου. Στην ένταση, στα νεύρα και το άγχος δεν θέλω άνθρωπο δίπλα μου γιατί μπορεί να με αποσυντονίσει, να πω κάτι που δεν εννοώ και να το μετανιώσω μετά. Προτιμώ σε αυτές τις περιπτώσεις να το περνάω μόνος μου.



- Βίωσες κατάθλιψη στην πορεία της ζωής σου;  Σίγουρα. Περνάω καταθλίψεις για έρωτες.  Τον έρωτα τον βιώνω πολύ δυνατά. Οταν τελειώνει, πονάω. Εχω περάσει επί έναν χρόνο κατάθλιψη για έρωτα. Δεν είχα όρεξη για κοινωνικές επαφές. Το έβλεπα ως προσωπικό στοίχημα. Ελεγα «πρέπει να το ξεπεράσεις γιατί έχεις μια δουλειά για την οποία έχεις κοπιάσει. Δεν πρέπει να μείνει έτσι». Εχω κλάψει, έχω πονέσει, έχω φτάσει σε σημείο εγώ και το πάτωμα να είμαστε ένα.

- Πώς ξέσπαγες; Με κλάμα. Δεν είμαι των καταχρήσεων. Αγαπώ τον εαυτό μου, άσχετα αν τον ρίχνω στον έρωτα.

- Εχεις βιώσει καταστροφικές σχέσεις; Βέβαια. Το 2010 ήμουν έτοιμος να τα παρατήσω όλα και να φύγω εκτός Ελλάδας.

- Σ' έχουν απατήσει; Ναι. Συνέβη μία φορά. Εδωσα δεύτερη ευκαιρία, αλλά το γυαλί είχε ραγίσει.

- Εχεις απατήσει;  Σε πιο νεαρή ηλικία, όταν ξεκινάς κάποια σχέση μη γνωρίζοντας αν είναι για μία εβδομάδα ή έναν χρόνο.

- Η μεγαλύτερη σχέση σου;  Πέντε χρόνια.

- Εφτασες ένα βήμα πριν τον γάμο;  Με αυτή τη σχέση.

- Τι σε εμπόδισε; Η δουλειά μου. Δεν το μετανιώνω. Αν ήταν ιδανικά τα πράγματα για να προχωρήσει η σχέση σε γάμο, προφανώς θα προχωρούσε. Κάτι υπήρχε. Δεν έφτασε εκεί. Η δουλειά για μένα ήταν πάντοτε πρώτη επιλογή. Την αγαπώ πολύ. Είναι απαιτητική. Με τους στόχους που έχω βάλει δεν είναι εύκολη.

- Εβγαλες χρήματα; Οχι. Η κάρτα μου αυτή τη στιγμή έχει 300 ευρώ γιατί μου αρέσει να χαίρομαι τα χρήματα, να ζω τη στιγμή. Για μένα είναι προίκα το ότι έχω ταξιδέψει, έχω πάει στο εξωτερικό, και ότι έχω δώσει ένα αρκετά σεβαστό ποσό για να πάω σε ένα από τα καλύτερα κολέγια στον κόσμο. Ολα αυτά είναι επενδύσεις.

- Ποια είναι η μεγαλύτερη ανασφάλειά σου; Να μην πω μετά από χρόνια: «Παντρεύτηκες τη δουλειά σου».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr