Ντένης Μακρής : Ενας ηθοποιός μετράει τα άστρα

Ντένης Μακρής : Ενας ηθοποιός μετράει τα άστρα

Ο αινιγματικός έφηβος, Αλέξης, της επιτυχημένης σειράς «Ταμάμ», ανοίγει τα χαρτιά του και μιλά για το παιδί που προσπαθεί να διατηρήσει μέσα του, την υπεραναλυτικότητα που τον χαρακτηρίζει και πολλές φορές τον κουράζει, τις τάσεις φυγής του και τον έντιμο τρόπο που αντιμετωπίζει την τέχνη του, την υποκριτική

Ντένης Μακρής : Ενας ηθοποιός μετράει τα άστρα
Στο «Ταμάμ», ο Ντένης Μακρής, επιστρέφει στα θρανία. Στη νέα ταινία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη «Ένας Άλλος κόσμος», κάθεται στα έδρανα του πανεπιστημίου, ενώ στην παιδική παράσταση όπου πρωταγωνιστεί, «Η πέτρα του Βορρά», ενσαρκώνει ένα 12χρονο αγόρι. «Μπορεί να βοηθάει και η φυσιογνωμία μου. Αν και τα έχω περάσει τα 30...Βασικά είμαι 31»,
λέει χαμογελώντας, ο Ντένης Μακρής στο Thema People, στη συνάντηση μας στο θέατρο «Αλίκη».

Τον ρωτώ για την συμμετοχή του στην ταινία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη. «
Υποδύομαι έναν φοιτητή που εκφράζει την άποψη ότι ο φασισμός οδηγεί τον άνθρωπο στην απομόνωση. Είναι μία μικρή συμμετοχή, η οποία όμως, μου έδωσε μεγάλη χαρά», λέει ο ηθοποιός.

Πέρασε από κάστινγκ; «
Κλείσιμο
Ο Χριστόφορος είδε κάποια πρόσωπα, κάποια παιδιά. Είδε και εμένα και μου πρότεινε αυτή την συμμετοχή στην ταινία». Είναι η πρώτη φορά που συνεργάζονται; «Ναι, η πρώτη φορά. Με εντυπωσίασε ο τρόπος που ο Χριστόφορος αντιμετωπίζει τη δουλειά του. Έχει πολύ ξεκάθαρα στο μυαλό του τι θέλει. Είναι πολύ ακριβής και δεν θέλει να κάνει εκπτώσεις στη δουλειά του!»
. Θα συμμετείχε σε μία τηλεοπτική δουλειά του Χριστόφορου; «Ναι φυσικά! Θα μου άρεσε πολύ!», απάντησε.


Ο Ντένης δεν κάνει υπερβολικές κινήσεις, μιλά χαμηλόφωνα και όπως λέει εξαντλεί την αστείρευτη ενεργητικότητα που έχει από παιδί, επάνω στη σκηνή. «Και όμως. Είμαι πάρα πολύ εκρηκτικός στη ζωή μου. Από μικρό παιδί ήμουν έτσι. Ήμουν πολύ ανήσυχος και ενεργητικός. Θυμάμαι ασχολούμουν συνέχεια με αθλήματα για να καταφέρω να διοχετεύσω κάπου, όλη αυτή την ενέργεια που έχω. Τώρα στο επαγγελματικό κομμάτι, έχω επιλέξει οι εκρήξεις μου να έχουν να κάνουν καθαρά με το δημιουργικό κομμάτι της δουλειάς και να μην αναλώνομαι στα γύρω γύρω...», λέει ο Ντένης Μακρής στη συνάντησή μας στο θέατρο «Αλίκη».

Στην παράσταση που σκηνοθετούν η Κατερίνα Παπαδάκη και ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος. αναζητά την... μαγική πέτρα του Βορρά. Γιατί επιλέγει να εμφανιστεί σε μία παιδική παράσταση; «Γενικά δεν είναι από τις προτεραιότητές μου το παιδικό θέατρο. Θέλω να πω ότι δεν είναι ότι έχω κάποια ''αδυναμία'' στο παιδικό θέατρο. Απλά η συγκεκριμένη παράσταση με έκανε να συμμετέχω. Μου άρεσε ο τρόπος που είναι γραμμένο το έργο. Δεν είναι ο ''παιδιάστικος'' τρόπος που έχουμε συνηθίσει», απαντά με ειλικρίνεια.

Ο ήρωας που ενσαρκώνει καταφέρνει με έναν μαγικό τρόπο να μείνει ανέγγιχτος από το πέρασμα του χρόνου. Περνούν 760 χρόνια και εκείνος παραμένει ένα μικρό παιδί. Πόσο εύκολο είναι να διατηρήσει κανείς την παιδική αθωότητά του; «Κοίτα, όλα σε οδηγούν στο να πονηρεύεσαι. Σε  μόνιμη καθημερινή βάση. Να έχεις επιφυλάξεις με τους ανθρώπους που συναναστρέφεσαι, με αυτά που ακούς ή βλέπεις. Το θέμα είναι πώς θα καταφέρεις να αντισταθείς σε αυτό». Εκείνος το καταφέρνει; «Προσπαθώ. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάνω καμία φοβερή επανάσταση. Αυτό που προσπαθώ είναι να κοιτάζω τα πράγματα, σαν να είναι η πρώτη φορά. Το  δύσκολο είναι να πάρεις την απόφαση να μην έχεις ''δεύτερες σκέψεις''». Θεωρεί τον εαυτό του «ανοιχτό» με τους ανθρώπους; « Μπορώ να σου πω ότι προσπαθώ να μην προδικάζω τους ανθρώπους. Περιμένω τι έχει να μου πει ο άλλος. Παρόλο που πιστεύω ότι όλοι λίγο πολύ, έχουμε την τάση να κατηγοριοποιούμε τους ανθρώπους, γιατί μας διευκολύνει. Θέλω να πάω κόντρα σε αυτή την τάση μου».

«Είσαι λιγάκι υπεραναλυτικός», του επισημαίνω: «Ναι είμαι. Πολύ! Προσπαθώ όμως να το κοντρολάρω για να μην ΄''καώ''. Να το πηγαίνω μέχρι ένα σημείο δηλαδή. Δεν σου κρύβω ότι αυτή η υπεραναλυτικότητά μου, με έχει κουράσει!», σχολιάζει.

Το ήσυχο παιδί που έχω μπροστά μου έχει φανεί ιδιαίτερα τολμηρός στην μέχρι τώρα, πορεία του στο θέατρο. «Ε εντάξει, αν δεν προκαλούμε αν δεν υπάρχει μία πρόκληση...», λέει γελώντας ο 31χρονος ηθοποιός. Μία τέτοια πρόκληση για τον Ντένη, είναι για παράδειγμα, να αναμετρηθεί στα 29 του χρόνια, με τον Άμλετ, έναν ρόλο-απωθημένο για πολλούς συναδέλφους του. Ρίσκαρε και κέρδισε μία υποψηφιότητα για το θεατρικό βραβείο «Δημήτρης Χορν» και επαινετικές κριτικές. Αν δεν του έβγαινε; «Αν δεν δικαιωνόμουν λες; Ναι, πολλές φορές σκέφτομαι τα ''αν''. Αν δεν επιβεβαιωνόταν η επιλογή μου για τον Άμλετ, νομίζω ότι με κάποιο τρόπο θα έπρεπε να το αποδεχτώ. Να δω τι πήγε στραβά για να το διορθώσω. Δεν είχα καμία βεβαιότητα ότι πάω μόνο για την επιτυχία. Αν σκεφτόμουν έτσι, θα κατέρρεα από το άγχος».

Φοβάται μία κακή κριτική; «Έχω δεχτεί αρνητικές κριτικές. Τις άκουσα, τις επεξεργάστηκα, αλλά μέχρι εκεί. Προσπαθώ να βλέπω την πρόθεση πίσω από μία κριτική. Όσο μπορώ. Αλλά σε γενικές γραμμές θα δεχτώ μία αρνητική κριτική. Εκτός πια αν αναγνωρίσω μία εμπάθεια σε αυτή. Αν αντιληφθώ δηλαδή ότι ο κριτικός έχει προαποφασίσει τι θα γράψει πριν έρθει στην παράσταση. Αν έχει σκεφτεί: ''Έλα μωρέ, τι έχουν να μας πουν αυτοί! Και δεν παίζει και κανένας μεγάλος ηθοποιός, τι θέλουν να μας πουν;'' Ε, τότε δεν θα δώσω πολύ σημασία!».



Υπήρξε κάποια στιγμή που να τον «βάρυνε» υποψηφιότητα του για το βραβείο «Χορν»; «Όχι δεν με βάρυνε καθόλου. Μόνο χαρά ένιωσα γιατί επιβεβαιώθηκα στα μάτια κάποιων ανθρώπων της κριτικής επιτροπής. Μέχρι εκεί. Μην γίνει και αυτοσκοπός η αναγνώριση και τα βραβεία».

Στην «πέτρα του Βορρά», βρίσκει ένα μυστικό πέρασμα και δραπετεύει από την πραγματικότητα. Στη ζωή του, έχει αισθανθεί ποτέ την ανάγκη να δραπετεύσει από την καθημερινότητα;: «Ναι! Πολύ έντονα! Όταν τελείωσα το σχολείο, ένιωσα την ανάγκη, να φύγω, να κάνω κάτι άλλο, να δραπετεύσω όπως λες. Η φυγή μου τελικά ήταν η υποκριτική. 'Ετσι, στα 23 μου, πήρα την απόφαση να δώσω στο Εθνικό».

Στη νέα σεζόν του «Ταμάμ», ο Ντένης, θα εμφανιστεί σε έναν περιορισμένο αριθμό επεισοδίων. Τον ρωτώ για την εμπειρία του στο τηλεοπτικό μέσο. «Προσπάθησα να παίξω τίμια, με ειλικρίνεια, ακολουθώντας ωστόσο, τους γρήγορους ρυθμούς της τηλεόρασης. Η δύναμη της τηλεόρασης, αρχικά με φόβιζε αρχικά πάρα πολύ. Νομίζω ότι τα κατάφερα. Ευτυχώς!», τονίζει.



Γιατί αποφεύγει να δίνει συνεντεύξεις; «Γιατί θεωρώ ότι η προσωπική μου προβολή δεν είναι προτεραιότητά μου. Από την άλλη, μία συνέντευξη αποτελεί φοβερό βοήθημα για τη δουλειά σου. Σε καμία περίπτωση όμως,  δεν θέλω να προβληθώ εγώ αλλά η παράσταση ή η σειρά μέσα από μένα», απαντά. Δεν θα μιλούσε ποτέ ανοιχτά για την προσωπική του ζωή; «Μα πώς θα μιλήσω για την προσωπική μου ζωή απευθυνόμενος στο κοινό; Είναι και το άλλο. Μιλώντας για την προσωπική μου ζωή, δεν μιλάω μόνο για μένα αλλά και για ένα άλλο πρόσωπο!»

Το ίδιο συμβουλεύει και  τον αδερφό του Άρη Μακρή, τον frontman του συγκροτήματος «Βoys and Noise»; «Ό,τι κερδίζω και καταλαβαίνω από την εμπειρία μου στο χώρο, προσπαθώ να τα συζητήσω μαζί του. Έτσι για να έχει μία υποψία παραπάνω. Δεν σου κρύβω ότι είμαι προστατευτικός μαζί του. Πολύ προστατευτικός», αρκείται να πει.

Info: «Η πέτρα του Βορρά» σε σκηνοθεσία Κατερίνας Παπαδάκη και Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, σίριαλ “Ταμάμ”, κάθε Πέμπτη στον Αnt1, 22.15






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης