Καίτη Μποζάκη: «Τα μυστικά της Κατίνας»: Το νέο κοσμικό στέκι
29.12.2015
07:44
Επιχειρηματίες, σύζυγοι εφοπλιστών, κοσμικές κυρίες και καλλιτέχνες κάνουν ουρά έξω
από το υπόγειο της οδού Καραγεώργη Σερβίας, καθώς η ιδιοκτήτρια Καίτη Μποζάκη προτείνει τυχερά «μπουχούρια» για κάθε επιθυμία, ενώ τα κορίτσια της προσφέρουν τη γνώση του καφέ και της χαρτομαντείας όπως της την έμαθε η Κωνσταντινουπολίτισσα γιαγιά της, Κατίνα
Ενας μαγικός ανατολίτικος κόσμος ανοίγεται μπροστά μας στο υπόγειο της οδού Καραγεώργη Σερβίας, στον αριθμό 12-14, με τους χρυσούς αναπαυτικούς καναπέδες, τα αρωματικά λιβάνια και τους μπακιρένιους δίσκους με τα γυάλινα ποτηράκια να είναι σε θέση ετοιμότητας, λίγο πριν γεμίσουν με εξωτικό τσάι και προσφερθούν στις ανυπόμονες καλοντυμένες πελάτισσες. Χρωματιστές πολυθρόνες, μαξιλάρια με προσωπογραφίες και λιβανιστήρια συμπληρώνουν αυτό το αλά «Χίλιες και μία νύχτες» ατμοσφαιρικό σκηνικό στο κέντρο της Αθήνας.
Εμπνεύστρια και ιδιοκτήτρια του χώρου είναι η Καίτη Μποζάκη, με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, η οποία με δόση χιούμορ τον βάφτισε «Τα μυστικά της Κατίνας», αποτίοντας φόρο τιμής στη συνονόματη γιαγιά της που της μετέδωσε τα από στόμα σε στόμα «μυστικά της ευτυχίας». Ξετυλίγοντας η ίδια το κουβάρι της προσωπικής της ιστορίας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ηταν μια γιαγιά που ήξερε απέξω και ανακατωτά να λέει το φλιτζάνι, να ρίχνει τα χαρτιά και να προβλέπει τα μελλούμενα. Γνώριζε τα μυστικά των μαντζουνιών και βοηθούσε τον κόσμο να βρει τον προσωπικό του δρόμο της ευτυχίας. Τη γνώση αυτή την έκανε επάγγελμα στην Πόλη και καθώς τα καλοκαίρια στις διακοπές πήγαινα εκεί για να τη δω και να ζήσω μαζί της μυήθηκα και εγώ στα μυστικά του μέλλοντος. Σε ηλικία μόλις 12 ετών έβρισκα τα πάντα στο φλιτζάνι. Εμφυτο ταλέντο και γνώση. Πριν από δύο χρόνια είπα στη μητέρα μου να ετοιμαστεί γιατί ο μπαμπάς θα μας αφήσει. Εκείνη σοκαρίστηκε, αλλά δύο ημέρες μετά ήρθε αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα ενός εμφράγματος».
Από το City του Λονδίνου στο «Στέκι της Κατίνας»
Η γνώση της γιαγιάς αποδείχτηκε το προσωπικό της διαβατήριο στον δρόμο μιας ιδιότυπης «κοινωνικής προσφοράς», μυώντας τους ενδιαφερόμενους στον θαυμαστό κόσμο των μελλούμενων. Κόρη ναυτικού, η Καίτη Μποζάκη αρχικά είχε χαράξει εντελώς διαφορετική ρότα στα επαγγελματικά της. Σπούδασε Οικονομικά σε Αθήνα και Λονδίνο, όπου εργάστηκε στη συνέχεια σε ναυτιλιακή εταιρεία. Οταν επέστρεψε στην Ελλάδα και με εφόδιο το δεύτερο πτυχίο της στο Μάρκετινγκ, εργάστηκε στο διαφημιστικό τμήμα του περιοδικού «Marie Claire». Ποτέ, όμως, δεν έπαψε να ασχολείται με όσα της είχε μάθει η Πολίτισσα γιαγιά της, μια κοσμοθεωρία που είχε γίνει για την ίδια δεύτερη φύση της.
Εμπνεύστρια και ιδιοκτήτρια του χώρου είναι η Καίτη Μποζάκη, με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, η οποία με δόση χιούμορ τον βάφτισε «Τα μυστικά της Κατίνας», αποτίοντας φόρο τιμής στη συνονόματη γιαγιά της που της μετέδωσε τα από στόμα σε στόμα «μυστικά της ευτυχίας». Ξετυλίγοντας η ίδια το κουβάρι της προσωπικής της ιστορίας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ηταν μια γιαγιά που ήξερε απέξω και ανακατωτά να λέει το φλιτζάνι, να ρίχνει τα χαρτιά και να προβλέπει τα μελλούμενα. Γνώριζε τα μυστικά των μαντζουνιών και βοηθούσε τον κόσμο να βρει τον προσωπικό του δρόμο της ευτυχίας. Τη γνώση αυτή την έκανε επάγγελμα στην Πόλη και καθώς τα καλοκαίρια στις διακοπές πήγαινα εκεί για να τη δω και να ζήσω μαζί της μυήθηκα και εγώ στα μυστικά του μέλλοντος. Σε ηλικία μόλις 12 ετών έβρισκα τα πάντα στο φλιτζάνι. Εμφυτο ταλέντο και γνώση. Πριν από δύο χρόνια είπα στη μητέρα μου να ετοιμαστεί γιατί ο μπαμπάς θα μας αφήσει. Εκείνη σοκαρίστηκε, αλλά δύο ημέρες μετά ήρθε αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα ενός εμφράγματος».
Από το City του Λονδίνου στο «Στέκι της Κατίνας»
Η γνώση της γιαγιάς αποδείχτηκε το προσωπικό της διαβατήριο στον δρόμο μιας ιδιότυπης «κοινωνικής προσφοράς», μυώντας τους ενδιαφερόμενους στον θαυμαστό κόσμο των μελλούμενων. Κόρη ναυτικού, η Καίτη Μποζάκη αρχικά είχε χαράξει εντελώς διαφορετική ρότα στα επαγγελματικά της. Σπούδασε Οικονομικά σε Αθήνα και Λονδίνο, όπου εργάστηκε στη συνέχεια σε ναυτιλιακή εταιρεία. Οταν επέστρεψε στην Ελλάδα και με εφόδιο το δεύτερο πτυχίο της στο Μάρκετινγκ, εργάστηκε στο διαφημιστικό τμήμα του περιοδικού «Marie Claire». Ποτέ, όμως, δεν έπαψε να ασχολείται με όσα της είχε μάθει η Πολίτισσα γιαγιά της, μια κοσμοθεωρία που είχε γίνει για την ίδια δεύτερη φύση της.Μέχρι που πριν από μερικά χρόνια αποφάσισε να ανοίξει το πρώτο της μαγαζί, ένα παραδοσιακό καφέ στην Κωνσταντινούπολη, με τους πελάτες να μαθαίνουν τα μελλούμενα από το φλιτζάνι τους. Αργότερα άνοιξε και «Τα μυστικά της Κατίνας» στη Νίκαια, που έγινε σύντομα γνωστό από στόμα σε στόμα, με το κοινό της να περιλαμβάνει από κυρίες της γειτονιάς αλλά και καλλιτέχνες που αγωνιούν για την πορεία της ζωής τους. Οπως λέει η ίδια, στο επίκεντρο των ανησυχιών τους είναι, ως είθισται, τα ερωτικά, αλλά και τα επαγγελματικά ζητήματα: «Θυμάμαι ότι ο πρώτος μας πελάτης είχε έρθει σε εμάς για να μας συμβουλευτεί αν αξίζει να ανοίξει μια επιχείρηση και αν μπορούμε να προβλέψουμε ότι θα πάει καλά». Εκτοτε τα τηλέφωνα χτυπούσαν ακατάπαυστα ζητώντας συμβουλές οποιαδήποτε ώρα της μέρας. Κυρίες παντρεμένες που υποψιάζονταν ότι ο άνδρας τους τις απατά ή ήθελαν να επιβεβαιώσουν αν παραμένει σε εκείνες πιστός. «Ενα βράδυ μάς χτύπησε την πόρτα κάποια καλλιτέχνις λέγοντάς μας χαρακτηριστικά: ‘‘Εχω την αίσθηση ότι ο σύντροφός μου είναι ανήσυχος και ασταθής. Θέλω να μου ρίξετε τα χαρτιά για να δω αν αξίζει να κάνω μαζί του παιδί ή αν θα καταλήξω να το μεγαλώνω μόνη μου και εκείνος να κυνηγάει τους ποδόγυρους».
Η επιτυχία της Νίκαιας θα την οδηγήσει σύντομα στην αναζήτηση χώρου στο κέντρο της Αθήνας. Διαθέτοντας ένα τιμ συνεργατών από την Πόλη -κυρίες που ξέρουν να διαβάζουν «πολύ καλό» φλιτζάνι και χαρτιά, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους μυημένους- φτιάχνει το δεύτερο στέκι της «Κατίνας» στην οδό Καραγεώργη Σερβίας, στον αριθμό 12-14, στο Σύνταγμα. Καλλιτέχνες, επιχειρηματίες και κυρίες που πρωταγωνιστούν στην κοσμική ζωή καταφτάνουν στο πολυτελές υπόγειο με κάθε μυστικότητα για να προμηθευτούν τα «μπουχούρια», τα μαντζούνια δηλαδή που προσφέρονται για την απόκτηση ευημερίας, ευτυχίας, αγάπης και πλούτου ή για να λύσουν κάποιο θέμα τους. Η Καίτη Μποζάκη αποφεύγει να αναφέρει ονόματα, λέγοντας μάλιστα ότι για να προστατευτεί η ιδιωτικότητα των πελατών της τα κορίτσια που εργάζονται σε εκείνη έχουν υπογράψει αυστηρό συμβόλαιο εχεμύθειας.
Τα περιστατικά είναι πολλά και ξεπερνούν κάθε φαντασία. «Πρόσφατα είπαμε σε σύζυγο εφοπλιστή ότι ο άντρας της την έχει βγάλει από τα κοινά περιουσιακά στοιχεία. Εκείνη αρχικά το αμφισβήτησε, αλλά όταν το έψαξε καλύτερα με τη βοήθεια δικηγόρων είδε ότι τα λόγια μας ευσταθούσαν και προστάτευσε τον εαυτό της κινούμενη νομικά. Κάποια άλλη εντόπισε ένα εξώγαμο παιδί του άντρα της και μια άλλη ανακάλυψε την αγορά σπιτιού από τον σύζυγό της στο Λονδίνο που της το είχε κρατήσει κρυφό. Ο κόσμος σήμερα δείχνει ότι είναι καθηλωμένος από τα προβλήματα. Προχθές, γύρω στις 12 το βράδυ, μας έπαιρνε τηλέφωνο μια ηθοποιός για να της ρίξουμε τα χαρτιά. Είχε κάνει εξωσωματική και είχε άγχος για το κατά πόσο η προσπάθεια αυτή θα είχε αίσιο αποτέλεσμα».
Τα δωμάτια της εξομολόγησης
Οι χώροι στα «Μυστικά της Κατίνας» κρύβουν τη δική τους «μαγική» σημειολογία. Στα συνεχόμενα δωμάτια νεαρές κοπέλες όπως η Λιλάι διαβάζουν το φλιτζάνι και λένε με κάθε μυστικότητα τα χαρτιά. Στο σαλόνι προσφέρονται ξηροί καρποί, λουκούμια, καφές και τσάι Ανατολής. Με τη γνώση που κληρονόμησαν από τη γιαγιά Κατίνα, τις συνταγές της, τα αρώματα και τις μυρωδιές της αλλοτινής Ανατολής, η Καίτη μαζί με την αδελφή της Ελένη ανακαλύπτουν ειδικά για κάθε περίσταση μαντζούνια, λάδια και λιβάνια, όπως γνώριζαν και κάποιες «παλιές» που κάνοντας χρήση των «μαγικών» ιδιοτήτων κατάφερναν να έχουν αυτό που ήθελαν ή να διώξουν όσα δεν ήθελαν: να ξορκίσουν τη γλωσσοφαγιά και το κακό μάτι από πάνω τους και από το σπίτι τους, να δέσουν κάποιον για να τις έχει στα ώπα-ώπα, να ράψουν κάτω από τα φουστάνια τους ειδικά φυλαχτά για να τρέχουν όλοι ξωπίσω τους, να καίνε δυνατά «φουντώματα» για να ξεσηκώσουν ερωτικά τον αγαπημένο τους, αλλά και όταν ένιωθαν ότι απειλούνταν από αντίζηλες να έχουν τον τρόπο να τις εξουδετερώνουν. Η «Κατίνα» βρίσκεται πάντα στον χώρο για να εξυπηρετήσει και να μας δώσει συμβουλές για τα προϊόντα, τον τρόπο που χρησιμοποιούνται και τα αποτελέσματά τους αποκαλύπτοντας κάποια μικρά μυστικά, όλα βγαλμένα από το μπαούλο της γιαγιάς της. Τα λιβάνια που έρχονται από τη Μέση Ανατολή και τα μπουχούρια φέρνουν καλοτυχία και χρήμα σ’ ένα σπιτικό. «Γνωρίζω τα μαντζούνια και τα λιβάνια τα οποία προμηθεύομαι η ίδια πραγματοποιώντας ταξίδια σε Ντουμπάι, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία, Περσία κ.α. Εχω μάθει να τα βρίσκω, όπως έχω μάθει και τις προσμείξεις τους. Ξέρω τι μπορεί να φέρει τύχη, χρήμα, εραστή. Τα σπίτια μοσχομυρίζουν πατσουλί και ανατολίτικες μυρωδιές, οδηγώντας συγχρόνως σε καλοτυχία και ευτυχία». Η Καίτη Μποζάκη κυκλοφορεί στην Περσία με μπούργκα, ενώ στην κοσμική Αθήνα αναλαμβάνει ρόλο ειδικών καθηκόντων, καθώς συμβουλεύει τους πάντες για τα πάντα. Μια σύγχρονη εκδοχή «μάγισσας» ειδικών καθηκόντων, με το πελατολόγιό της να περιλαμβάνει ονόματα περιζήτητα για κάθε κοσμικό dinner που σέβεται το κύρος του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr