Σταύρος Θεοδωράκης: Ο δημοσιογράφος που ήθελε να είναι επιχειρηματίας και έγινε πολιτικός

Απαριθμώντας τους κανόνες που από το «Αλάτσι» και το protagon μετέφερε στο Ποτάμι, ο πολιτικός αρχηγός, πλέον, αναφέρει πρώτα απ’ όλα τον όρκο τον οποίο, όπως λέει, έχει δώσει: να μη χρεωθεί στις τράπεζες όπως όλα τα άλλα ελληνικά κόμματα

«Δεν ζούσατε ποτέ από τα χέρια σας. Δεν ζούσατε από την εργασία σας. Πάντα ζούσατε από την κομματική μισθοδοσία». Οι σκληρές αυτές φράσεις ανήκουν στον Σταύρο Θεοδωράκη και εκστομίστηκαν τον περασμένο Ιούνιο με αποδέκτες τους υπουργούς και τα στελέχη της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. σε ένα ασυνήθιστο ξέσπασμα του επικεφαλής του Ποταμιού, ο οποίος ήταν σαφές ότι είχε ανεβεί στο βήμα της Βουλής με επιθετική διάθεση.

Παρά τις έντονες αποδοκιμασίες από τα έδρανα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, η επίθεση που εξαπέλυσε ήταν ατέλειωτη. Ακόμη και όταν από το προεδρείο του έκλεισαν τα μικρόφωνα, ο επικεφαλής του Ποταμιού απτόητος συνέχιζε: «Είστε κομματικοί υπάλληλοι που πλήρωνε το κράτος. Το κομματικό κράτος». Το επεισόδιο είναι γνωστό και καταγεγραμμένο πλέον στα πρακτικά του Κοινοβουλίου ως μία από τις πλέον ανελέητες επιθέσεις της ταραγμένης προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου, της πρώτης που ο Σταύρος Θεοδωράκης συμμετείχε ως πρόεδρος κοινοβουλευτικής ομάδας με 17 βουλευτές που εξέλεξε το Ποτάμι προτού καν συμπληρώσει έναν χρόνο ζωής. Εκείνο που δεν είναι γνωστό είναι ο λόγος που προκάλεσε εκείνη την έκρηξη του κατά κανόνα ήπιου αρχηγού του Ποταμιού. Και αυτός δεν ήταν άλλος από μια επαναλαμβανόμενη φημολογία που από καιρό διακινούσαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. και τη συγκεκριμένη περίοδο είχαν κορυφωθεί με συντονισμένα  κείμενα που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα και τον παρουσίαζαν ως «δημοσιογράφο υπαλληλίσκο που απλώς άλλαξε πόστο στη δουλειά του».
«Τρεις δουλειές άφησα για να μπω στην πολιτική και θα πουν ότι ήμουν υπάλληλος; Ποιοι; Οι ανεπάγγελτοι;», ήταν η δικαιολογία για την έκρηξη που έδινε ο ίδιος ο Θεοδωράκης σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες μόλις κατέβηκε από το βήμα. Οπως, μάλιστα, εξηγούσε, τα τελευταία 15 χρόνια ήταν ένας «επιχειρηματίας-δημοσιογράφος», αφού, εκτός από την εκπομπή του, τους «Πρωταγωνιστές» που ήταν πρώτοι στους πίνακες τηλεθέασης της AGB, υπήρξε ο εμπνευστής του γνωστού ιστότοπου protagon, αλλά και μέχρι πρότινος ο ιδιοκτήτης του πολυσύχναστου εστιατορίου «Αλάτσι» στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο μεταβίβασε τον περασμένο μήνα.

Οπως εξάλλου υποστηρίζουν άνθρωποι που τον ξέρουν καλά και έχουν συνεργαστεί μαζί του, «ο τίτλος “Σταύρος Θεοδωράκης, δημοσιογράφος” είναι σε μεγάλο βαθμό παραπλανητικός». Μαζί, άλλωστε, με το βάπτισμα του πυρός στη δημοσιογραφία είχε την τριετία 1985-1987 επιτελικό ρόλο στη Λαϊκή Επιμόρφωση των Τσιγγάνων. Οταν ήρθε η στιγμή να μονιμοποιηθεί, παραιτήθηκε. Και το ίδιο έκανε τη δεκαετία του  ’90 στην ΕΡΤ, αργότερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, στο «Βήμα» και στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» όπου εργάστηκε. «Το θέμα είναι να φεύγεις πριν σε βαρεθούν», ήταν το μότο του μετά από κάθε παραίτηση.

Αλλά και στην τηλεοπτική του διαδρομή ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν υπήρξε απλά και μόνο ένας παρουσιαστής εκπομπής. Ηταν ο παραγωγός της εκπομπής του, έχοντας την επίβλεψή της από την αρχή μέχρι το τέλος. Η θεματολογία, οι συνεργάτες, το μοντάζ, η σκηνοθεσία της εκπομπής, καθορίζονταν πάντα από τον ίδιο και όχι από το κανάλι.

Οπως λένε συνεργάτες του, όταν ήταν στο MEGA παρέδιδε «κασέτα» λίγα λεπτά προτού ξεκινήσει η εκπομπή, γεγονός που φόβιζε τους επιτελείς, οι οποίοι, όμως, δεν είχαν άλλη επιλογή καθότι η απήχηση και τα διαφημιστικά έσοδα των «Πρωταγωνιστών» ήταν μεγάλα.
Μια άγνωστη λεπτομέρεια που επικαλούνται συνεργάτες του είναι ότι λίγες εβδομάδες πριν κάνει το μεγάλο βήμα στην πολιτική, ο Σταύρος Θεοδωράκης συζητούσε τη μεταγραφή του στον ΑΝΤ1. Η κρούση είχε γίνει από τον Στρατή Λιαρέλλη και εκκρεμούσε ένα τελευταίο ραντεβού με τον Θοδωρή Κυριακού για τους «Πρωταγωνιστές» και επιτελικό ρόλο στον Ομιλο ΑΝΤ1 και το Vice.



Με την Κλεοπάτρα Φυντανίδου, φίλη, συνεργάτιδα των «Πρωταγωνιστών» στην πρώτη περίοδο, μουσική παραγωγό



Η κυρία Αργυρώ μητέρα του Σταύρου εν ώρα δράσης στο «Αλάτσι» πριν αυτό αλλάξει χέρια

Το πολυμετοχικό site και ο Βαρουφάκης  
Ανήσυχο πνεύμα καθώς ήταν, ο Σταύρος Θεοδωράκης που έγινε γνωστός μέσα από την τηλεόραση, διέβλεψε ότι το μέλλον της ενημέρωσης μετατοπίζεται από τα έντυπα στα ηλεκτρονικά μέσα. Με αυτό το πνεύμα και δίνοντας μια παραλλαγή του ονόματος της τηλεοπτικής εκπομπής του που μπορούσε να εγγυηθεί την προοπτική της επιτυχίας, έβαλε μπροστά την υλοποίηση της πρωτοποριακής ιδέα του site protagon.

Ποια ήταν η πρωτοπορία; Μάζεψε γύρω του επώνυμους δημοσιογράφους και αρθρογράφους, που ήταν οι ίδιοι μέτοχοι και δεν δούλευαν για κανέναν εκδότη ή επιχειρηματία. Το εγχείρημα πλαισίωσαν κορυφαίοι δημοσιογράφοι και πρόσωπα της τηλεόρασης: Μαρία Χούκλη, Ηλίας Μαμαλάκης, Τάσος Τέλλογλου, Ρέα Βιτάλη Κώστας Γιαννακίδης, Ανδρέας Πετρουλάκης, Λένα Διβάνη, Δημήτρης Καμπουράκης Αναστασία Λαμπρία, Νίκος Δήμου, Απόστολος Δοξιάδης, Γκέλη Βούρβουλη, Κατερίνα Γκίκα, Αρης Δαβαράκης, Γιάννης Παντελάκης, Αντώνης Φουρλής και άλλοι.  Το protagon υπήρξε ένα πολυμετοχικό σχήμα με 25μετόχους-«ιδιοκτήτες» που μπορεί να μην τους έκανε πλούσιους, ήταν, όμως, μια υγιής επιχείρηση χωρίς τραπεζικό δανεισμό και αποτέλεσε το πρώτο πετυχημένο πείραμα ενός συνεταιριστικού ιντερνετικού μέσου. Και τα λίγα κέρδη που έφερνε μοιράζονταν κάθε χρόνο στους μετόχους του-δημοσιογράφους ανάλογα με τη συμβολή τους. Εκεί βρήκε στέγη αργότερα και ο Γιάνης Βαρουφάκης, γεγονός που ανάγκασε τον Σταύρο Θεοδωράκη κάποια στιγμή, το 2015, να «απολογηθεί»: «Εγώ τον είχα αρθρογράφο και τον πήρε ο Τσίπρας και τον έκανε υπερυπουργό - τέτοια άγνοια».

«Γιατί δεν κρατήσατε το protagon;», τον ρώτησε ένας δημοσιογράφος τις πρώτες μέρες της πολιτικής του καριέρας: «Γιατί δεν θέλω γέφυρες με το παρελθόν. Γεννήθηκα σε ένα χωριό της Κρήτης. Μεγάλωσα στην Αγία Βαρβάρα. Η Ζήνωνος ήταν το πρώτο μέρος που γνώρισα στην Αθήνα. Εχω κάνει, λοιπόν, όλη τη διαδρομή. Χωρίς βοήθεια και χωρίς λεφτά. Αν χρειαστεί θα την ξανακάνω. Ποτέ δεν είναι αργά για μια νέα αρχή».

Το στοίχημα που τον έκανε εστιάτορα και τον πήγε στο Πειθαρχικό
Πριν από το protagon, το επιχειρηματικό δαιμόνιο του Σταύρου Θεοδωράκη βρήκε διέξοδο με το εστιατόριο «Αλάτσι». Σύμφωνα με έναν αστικό μύθο της δημοσιογραφικής πιάτσας, το άνοιξε εξαιτίας ενός στοιχήματος που έβαλε ο Σταύρος Θεοδωράκης με φίλους του την ημέρα των γενεθλίων του. Τους είχε καλέσει να φάνε σε ένα κρητικό εστιατόριο και ήταν τόσο χάλια το φαγητό που ο Θεοδωράκης τούς υποσχέθηκε να ανοίξει ένα δικό του μαγαζί για να καταλάβουν τι εστί αληθινή κρητική κουζίνα.
 
Εφερε από την Κρήτη έναν άσημο τότε μάγειρα, τον Δημήτρη Σκαρμούτσο, και σε λίγους μήνες τον έκανε τον πιο διάσημο σεφ της Αθήνας. Η επιτυχία του κρητικού εστιατορίου που έστησε ο Σταύρος Θεοδωράκης -πάλι με κάποιους φίλους του- πίσω από το «Χίλτον» ήταν μεγάλη.  Η μάνα του έκανε τα περίφημα ντολμαδάκια της -τη νοστιμιά των οποίων είχε… παραδεχθεί και η Μαρίκα Μητσοτάκη- και κάθε βράδυ μάζευε από εργάτες της Καισαριανής μέχρι παράγοντες της πολιτικής και της δημοσιογραφίας με προεξέχοντα τον Νίκο Κακαουνάκη που το είχε μόνιμο στέκι του.
 
Το «Αλάτσι» ήταν η αιτία να περάσει ο Σταύρος Θεοδωράκης από το Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ γιατί σύμφωνα με το κατηγορητήριο «ο τίτλος του εστιάτορα ευτελίζει τη δημοσιογραφική ιδιότητα»! Ο Θεοδωράκης αρνήθηκε να μεταβιβάσει το «Αλάτσι» σε κάποιο συγγενικό του πρόσωπο όπως του ζητούσαν για να σταματήσει η δίωξη και βγήκε στην αντεπίθεση: «Δεν κληρονόμησα ούτε λεφτά, ούτε επιχειρήσεις. Τα πρώτα χρόνια της δημοσιογραφίας βοηθούσα τον πατέρα μου που ήταν μικροπωλητής στα δικαστήρια και τώρα θα κάνω ό,τι μπορώ για να έχω την οικονομική μου αυτοδυναμία. Καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή».

Το Πειθαρχικό τον διέγραψε για οκτώ μήνες από την ΕΣΗΕΑ αλλά στη συνέχεια το Δευτεροβάθμιο μετέτρεψε την ποινή σε επίπληξη. Ούτε η πρώτη αυστηρή ποινή, ούτε η δεύτερη που ήταν ηπιότερη τον έκαναν να μετανιώσει, αφού το «Αλάτσι» έμεινε στην ιδιοκτησία του μέχρι τον προηγούμενο μήνα που άλλαξε χέρια και πέρασε στον γνωστό Κρητικό σεφ Γιώργο Στυλιανουδάκη.
 
Για πάνω από μια δεκαετία το «εστιατόριο του Θεοδωράκη», όπως ήταν γνωστό, αποτέλεσε πόλο έλξης για τους λάτρεις της κρητικής κουζίνας, αλλά και «εργαστήρι» πολιτικών ζυμώσεων, αφού εκεί φημολογείται ότι ξεκίνησαν οι συζητήσεις για την εμπλοκή του ιδιοκτήτη του στην ενεργό πολιτική, συζητήσεις που κατέληξαν με την αιφνιδιαστική, κατά πολλούς, απόφαση του δημοσιογράφου να ιδρύσει, τον Φεβρουάριο του 2014, το Ποτάμι.

«Την Ιστορία τη γράφουν οι παρέες»
Σε όσους αναρωτιούνται πόσο μακρύς μπορεί να ήταν ο δρόμος από τη δημοσιογραφία και τις επιχειρήσεις έως την πολιτική και την κοινοβουλευτική δράση, ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντά σχεδόν μονολεκτικά: «Καθόλου». Οπως, άλλωστε, υποστηρίζει σε συνομιλητές του «τους επιχειρηματικούς μου κανόνες προσπαθώ να μεταφέρω -προσαρμοσμένους- και στο... κόμμα».

Απαριθμώντας τους κανόνες που από το «Αλάτσι» και το protagon μετέφερε στο Ποτάμι, ο πολιτικός αρχηγός, πλέον, αναφέρει πρώτα απ’ όλα τον όρκο που, όπως λέει, έχει δώσει: να μη χρεωθεί στις τράπεζες, όπως όλα τα άλλα ελληνικά κόμματα. Γι’ αυτό και, όπως εξηγεί, «το Ποτάμι δεν έχει γραφεία πουθενά στην Ελλάδα». Ενώ ο επισκέπτης στα μόνα γραφεία που διατηρεί στην οδό Σεβαστουπόλεως εντυπωσιάζεται από το σκηνικό που συναντά, καθώς μοιάζουν πιο πολύ με τα γραφεία της Google παρά με γραφεία κόμματος.

Επικαλείται ακόμη το γεγονός ότι οι βουλευτές  του κόμματός του δεν απέσπασαν στα γραφεία τους... «ανίψια», «ξαδέλφια» ή άλλους συγγενείς τους. Αντιθέτως, το Ποτάμι έκανε δημόσια προκήρυξη ενδιαφέροντος, στην οποία συμμετείχαν 131 δημόσιοι υπάλληλοι για να επιλεγούν 15.

«Την Ιστορία τη γράφουν οι παρέες», είπε την ημέρα που ανακοίνωσε την εμπλοκή του στην πολιτική ο Σταύρος Θεοδωράκης. Δύο χρόνια μετά, στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, είναι αποφασισμένος να εκλέξει Επιτροπή Αξιολόγησης και Αξιοποίησης Στελεχών (ΕΑΑΣ), η οποία θα αξιολογεί όλα ανεξαιρέτως τα στελέχη και τους βουλευτές.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr