Λίλα Μπακλέση: Ενα αστέρι γεννιέται

Λίλα Μπακλέση: Ενα αστέρι γεννιέται

Η Λίλα Μπακλέση, αντί να κάθεται απαθής, επάνω στο ροζ συννεφάκι της επιτυχίας που της χάρισε ο ρόλος της επαναστάτριας έφηβης στο «Ταμάμ», ψάχνει να βρει τρόπους να εξελιχθεί στην υποκριτική, να δείξει την αγάπη της στους φίλους της, να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της στην οικογένειά της, από την οποία όταν ανακοίνωσε ότι θα γίνει ηθοποιός, εισέπραξε ένα εγκάρδιο χαμόγελο

Λίλα Μπακλέση: Ενα αστέρι γεννιέται
Είναι ατακαδόρισσα, διαθέτει βιτριολικό χιούμορ και σπιρτάδα. Ακριβώς όπως η τηλεοπτική ηρωίδα που υποδύεται, η Ελλη. «Εχουμε το ίδιο τσαγανό. Διεκδικώ αυτά που θέλω. Για να κατακτήσω βέβαια αυτό το τσαγανό πέρασα από μια μεγάλη διαδικασία. Είναι κάτι που το κατακτάς με τα χρόνια. Μη νομίζεις, υπάρχουν στιγμές που το χάνω ξανά. (γελάει) Τώρα, σιγά-σιγά, ζητάω κάποια πράγματα από τη ζωή μου», λέει χαμογελώντας.

Από την τρομερή έφηβη του «Ταμάμ», η Λίλα Μπακλέση μεταπηδά με εξαιρετική ευελιξία στον ρόλο της Γκάμπυ που ερμηνεύει στο θέατρο «Κιβωτός». Η παράσταση εμπνέεται από τη ζωή της Γαβριέλλας Ουσάκοβα, της μοναδικής πόρνης που πέρασε την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου για να πάρει τιμητική διάκριση για τις υπηρεσίες που παρείχε στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Γεννημένη στη Ρωσία από αριστοκρατική οικογένεια, η Ουσάκοβα είχε σημαντική μόρφωση και σπάνια καλλιέργεια. Δεν έκανε ποτέ διακρίσεις στους πελάτες της, ούτε ντράπηκε ποτέ για το επάγγελμα που άσκησε αδιάκοπα μέχρι τη δολοφονία της το 1991. 

«Ηταν πολύ μεγάλη περίπτωση. Στα μάτια μου φαντάζει μυθική προσωπικότητα. Ηταν μια γυναίκα πολύ ελεύθερη, είχε τον δικό της ηθικό κώδικα. Ο ρόλος με έχει κάνει να σκέφτομαι τελείως διαφορετικά. Να μην κρίνω κανέναν. Η Γκάμπυ, ξέρεις, είχε σημαντική φιλανθρωπική δράση. Βοήθησε πολλούς ανθρώπους, στην Κατοχή τάισε πολύ κόσμο, προίκισε νέες κοπέλες για να παντρευτούν και να σπουδάσουν», λέει η Λίλα Μπακλέση για τον ρόλο της.

Τι αναζητά σε μια συνεργασία; «Σίγουρα κοιτάζω το έργο, τι μπορώ να μάθω από τον σκηνοθέτη και την ομάδα. Και φυσικά να μπορώ να ζω μέσα από τη δουλειά. Είναι και θέμα επιβίωσης». Θέτει τους όρους της; «Οχι, εγώ τώρα ξεκίνησα, οπότε θέλω οι σκηνοθέτες να μου θέτουν τους όρους τους. Αλλά με τον τρόπο μου δείχνω ότι μου αρέσει να συνεργάζομαι. Το γεγονός π.χ. ότι δουλεύω αρκετά ή ότι είμαι συνεπής, στην ώρα μου. Εντάξει, μη φανταστείς τίποτα το τρομερό. Δεν είμαι καμιά μανιακή με τη συνέπεια. Απλώς θέλω να κυλάει ομαλά μια συνεργασία», λέει με απλότητα.

Μέσα από το «Ταμάμ» έχει αποκτήσει μεγάλο γκελ στο κοινό, ειδικά στα παιδιά. Η επιτυχία της σειράς την έχει εγκλωβίσει ως προς τη συμπεριφορά της; Θέλει να είναι αρεστή στον κόσμο; «Κοίτα, να σου πω την αλήθεια, δεν συναντιέμαι με πολλά παιδάκια όταν βγαίνω το βράδυ», λέει γελώντας. «Αλλά για να σου απαντήσω, όχι, δεν κοιτάζω να είμαι αρεστή. Απλά, από τη στιγμή που ο κόσμος που μου μιλάει είναι ευγενικός μαζί μου, θέλω να είμαι και εγώ ευγενική μαζί του. Δεν ξέρω τώρα πώς θα ακουστεί, αλλά είμαι από τη φύση μου ευγενική με τους ανθρώπους. Δεν μου έχει προκύψει κάτι που να με φέρει σε δύσκολη θέση. Αλλά έτσι όπως το φαντάζομαι, δεν θα φερόμουν άσχημα σε έναν άγνωστο άνθρωπο που έχει έρθει να μου πει έναν καλό λόγο. Δεν μου χρωστάει τίποτα αν εγώ είμαι σε κακή στιγμή. Ειλικρινά, δεν μπορώ ούτε να το διανοηθώ», λέει με έμφαση.
Κλείσιμο

Παραμερίζοντας τα υψηλά νούμερα που σημειώνει το «Ταμάμ», ένας λόγος που η Λίλα χαίρεται αυτή τη δουλειά είναι ότι περνά μηνύματα για την ξενοφοβία, το bullying και το ότι αναφέρεται σε ένα όχι και τόσο παραδοσιακό μοντέλο οικογένειας. Τι την αγγίζει περισσότερο; «Ολα. Πραγματικά με αγγίζει πάρα πολύ η σειρά. Με ενδιαφέρει πάρα πολύ πώς μπορούμε ως κοινωνία να γίνουμε καλύτεροι. Και προσωπικά πιστεύω ότι μόνο μέσα από την παιδεία μπορούμε να τα καταφέρουμε. Με απασχολεί επίσης το bullying. Υπάρχουν παιδιά που περνούν δύσκολα στις οικογένειές τους και γίνονται θύτες. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι μόνο τα θύματα, αλλά και οι θύτες. Η σειρά τονίζει ότι εκείνο που μετράει είναι ο άνθρωπος. Πέρα από τη θρησκεία του ή τις πεποιθήσεις του, αν ένας άνθρωπος είναι σωστός, τότε μπορεί να προχωρήσει μια σχέση». 



Μέσα από το «Ταμάμ», η Λίλα έχει αποκτήσει μεγάλο γκελ στο κοινό, ειδικά στο νεανικό





Στην παράσταση «Γκάμπυ» η Λίλα Μπακλέση υποδύεται τη θρυλική πόρνη Γαβριέλλα Ουσάκοβα

Τη ρωτώ για την πρώτη μέρα που ήρθε στην Αθήνα. Μόλις είχε αφήσει τις σπουδές της στην Πάτρα, στη Σχολή Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, για να γίνει ηθοποιός. Η τόλμη της δικαιώθηκε λίγο αργότερα, όταν έγινε δεκτή στο Εθνικό. «Θυμάμαι την πρώτη μέρα που έμεινα μόνη μου στο σπίτι μου. Δεν φοβήθηκα. Ενιωσα πάρα πολύ ωραία. Αισθάνθηκα ότι κάτι καινούριο ξεκινά. Θυμάμαι, επίσης, ότι δεν ήξερα καν πού πέφτει η Ομόνοια!» λέει γελώντας.

Από τότε, πόσο έχει αλλάξει η καθημερινότητά της; «Πολύ. Τώρα πλέον συντηρώ μόνη μου τον εαυτό μου. Δουλεύω και είναι διαφορετικοί οι όροι. Αισθάνομαι ότι ‘‘ενηλικιώνομαι’’. Μετά από δέκα χρόνια σπουδών, ενηλικιώνομαι και εγώ», δηλώνει η Λίλα Μπακλέση στο «thema people». Προσαρμόζεται εύκολα σε αυτές τις αλλαγές; «Ναι, προσαρμόζομαι αρκετά. Μπορεί να είναι μια επίπονη διαδικασία για μένα, αλλά τα καταφέρνω. Μην ξεχνάς ότι η δουλειά που κάνω απαιτεί συνεχείς αλλαγές. Πρέπει να προσαρμόζεσαι σε νέες δουλειές, νέους συνεργάτες, κάθε έξι μήνες. Δεν είναι εύκολο».

Μια νέα συνεργάτιδα για εκείνη είναι και η καλή της φίλη Νατάσα Εξηνταβελώνη, που μπαίνει δυναμικά στο καστ του «Ταμάμ». «Είμαστε πολύ φίλες. Είναι πολύ μεγάλη η χαρά γι’ αυτή τη συνεργασία. Η Νατάσα θα υποδυθεί τη φίλη μου, την Κατερίνα, που επέστρεψε από το Ντουμπάι. Η Νατάσα είναι πολύ καλό παιδί, εξαιρετική ηθοποιός και είναι μεγάλη τύχη που θα παίξουμε μαζί».

Οι φίλοι της είναι, θα λέγαμε, η οικογένειά της στην Αθήνα; «Ετσι είναι. Βασίζομαι πολύ στους φίλους μου. Ετσι έμαθα από το σπίτι μου. Οι γονείς μου με τους φίλους τους είναι πολύ δεμένοι. Εχω αποχωριστεί όμως και φίλους που μεγαλώσαμε μαζί στην Πάτρα. Τώρα ζουν στο εξωτερικό. Eφυγαν για να βρουν μια δουλειά σε αυτό που έχουν σπουδάσει».

Οταν πηγαίνει στην Πάτρα, πώς την αντιμετωπίζει ο κόσμος που την ξέρει; «Μια χαρά. Μου μιλάνε για το ‘‘Ταμάμ’’. Θυμούνται περιστατικά από τότε που ήμουν εκεί. Εχω καλούς φίλους εκεί και φυσικά την οικογένειά μου. Δυστυχώς δεν καταφέρνω να πηγαίνω συχνά. Να φανταστείς τα Χριστούγεννα πήγα μόνο για ένα βράδυ. Και όπως καταλαβαίνεις, είδα μόνο την οικογένειά μου».

Πώς την έχουν αντιμετωπίσει τα Μέσα; «Δεν με έχουν φέρει και σε πολύ άσχημη θέση. Το διαχειρίζομαι, θέλω να πω!» απαντά και συνεχίζει: «Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να διαφυλάττω την προσωπική μου ζωή. Σε αυτό, όμως, συμφωνούν και οι παρέες μου. Και έχω δει ότι από ένα σημείο και μετά σταματούν να ασχολούνται μαζί σου». 

Κάνει μακροπρόθεσμα όνειρα; «Δεν κάνω τόσο μακροπρόθεσμα όνειρα. Να είναι οι δικοί μου άνθρωποι υγιείς, αυτό εύχομαι μόνο», λέει. Η ιδέα του γάμου ανήκει σε αυτά τα σχέδια;  Ή της μοιάζει κάπως κλισέ; «Οχι δεν θεωρώ τον γάμο κλισέ. Από την άλλη, δεν ξέρω. Το να μοιράζομαι τη ζωή μου με έναν άνθρωπο είναι άλλο θέμα. Κάποιες φορές μού φαίνεται τρομακτικό να φέρω στον κόσμο ένα παιδί. Δεν λέω ότι πρέπει να σταματήσει ο κόσμος να κινείται. Και χαίρομαι πάρα πολύ όταν βλέπω ανθρώπους να προχωρούν και να δημιουργούν οικογένεια. Αλλά αναλογίζομαι και την ευθύνη», απαντά.

Ιnfo: Η παράσταση «Γκάμπι» παρουσιάζεται στο θέατρο «Κιβωτός», από τις 15/2, κάθε Δευτέρα και Τρίτη- Στην παράσταση πρωταγωνιστούν επίσης η Γωγώ Μπρέμπου και ο Χρήστος Σιμαρδάνης. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Κίρκη Καραλή. Το «Ταμάμ» προβάλλεται στον ΑΝΤ1, κάθε Παρασκευή στις 22.15.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης