Ζωή Λάσκαρη: Ο «Κατήφορος», το Μεξικό και άλλες άγνωστες ιστορίες

Από τη σχολή καλογραιών και την ομάδα μπάσκετ του Άρη, στο συμβόλαιο με τον Φίνο και τον «Κατήφορο» - Οι εμφανίσεις σε κινηματογράφο, θέατρο και τηλεόραση

Μια μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιός, ένα από τα πιο λαμπερά ονόματα του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, η Ζωή Λάσκαρη, έφυγε από κοντά μας την Παρασκευή. Το πραγματικό της ονοματεπώνυμο, ήταν Ζωή Κουρούκλη. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1943. (Άλλες πηγές, αναφέρουν ως έτος γέννησής της το 1944).

Φοίτησε, στη Σχολή Βαλαγιάννη και τη σχολή καλογραιών Καλαμαρί. Ασχολήθηκε με το μπάσκετ, υπήρξε μάλιστα σε πολύ νεαρή ηλικία αθλήτρια του Β.Α.Ο. και του Άρη. Το 1959, πήρε μέρος στα καλλιστεία και εκλέχτηκε «Σταρ Ελλάς». Μετά την εκλογή της, πήγε στο Λος Άντζελες των Η.Π.Α., όπου φοίτησε σε σχολή μανεκέν και εργάστηκε στην αμερικανική τηλεόραση ως παρουσιάστρια διαφημιστικών σποτ.

Το 1961, επιστρέφει στην Ελλάδα και ο Φιλοποίμην Φίνος υπογράφει μαζί της αποκλειστικό συμβόλαιο συνεργασίας (ως το 1974). Ξεκινάει την κινηματογραφική της καριέρα ως πρωταγωνίστρια στην ταινία «Κατήφορος» του Γιάννη Δαλιανίδη. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 4 Δεκεμβρίου 1961 και ήταν η εμπορικότερη της σεζόν 1961-1962, εκτοξεύοντας την καριέρα της Ζωής Λάσκαρη (όπως «βαφτίστηκε» από τον Φίνο, για να μην συγχέεται με την ξαδέρφη της, τραγουδίστρια,  Ζωή Κουρούκλη. Τον ρόλο στην ταινία αυτή, τον πήρε η Ζωή Λάσκαρη μετά την άρνηση της Αλίκης Βουγιουκλάκη η οποία θεωρούσε ότι ήταν πολύ τολμηρός. Μάλιστα, η πρόσληψή της στη Φίνος Φιλμ, έγινε με μηνιαίο μισθό και όχι με εφάπαξ αμοιβή για κάθε ταινία. 



 Εκτός από τη Ζωή Λάσκαρη, ο «Κατήφορος» έκανε ιδιαίτερα δημοφιλείς τους Νίκο Κούρκουλο, Κώστα Βουτσά και Βαγγέλη Βουλγαρίδη. Προβλήθηκε σε διάφορες χώρες του εξωτερικού και μάλιστα ήταν η πρώτη σε εισπράξεις ταινία στο Μεξικό την περίοδο 1962-1963! Στην Ελλάδα, στην Α’ προβολή της, έκοψε 161.331 εισιτήρια (1η στην κατάταξη).
Οι υπόλοιπες ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε η αξέχαστη Ζωή Λάσκαρη είναι οι εξής:
«Νόμος 4.000» (1962), σε σενάριο και σκηνοθεσία Γ. Δαλιανίδη. Πρωταγωνιστούσαν επίσης οι: Β. Διαμαντόπουλος, Κ. Βουτσάς, Β. Βουλγαρίδης, Ε. Ζαφειρίου κ.ά. Η ταινία έκοψε 118.481 στην Α’ προβολή της (4η).

 «Ο Ατσίδας» (1962), κωμωδία του Γ. Δαλιανίδη, μαζί με τους αξέχαστους Ν. Ηλιόπουλο, Θ. Βέγγο κ.ά. Πρόκειται για μια κινηματογραφική διασκευή της θεατρικής κωμωδίας «Εξοχικόν Κέντρον ο Έρως», του Δ. Ψαθά και αλησμόνητες είναι οι ατάκες του Θ. Βέγγου, ως λαϊκός φιλόσοφος «Θρασύβουλας». Η ταινία έκοψε 69.414 εισιτήρια στην Α’ προβολή της (5η στην κατάταξη).

«Χωρίς Ταυτότητα» (1963), σε σκηνοθεσία Γ. Δαλιανίδη και σενάριο Γ. Μαρή. Μαζί της, ο αξέχαστος Α. Αλεξανδράκης, η Μαίρη Χρονοπούλου, ο Κώστας Ρηγόπουλος κ.ά. Η ταινία έκοψε 85.840 εισιτήρια στην Α’ προβολή της (5η).
«Ίλιγγος» (1963), σε σενάριο-σκηνοθεσία Γ. Δαλιανίδη. Μαζί της οι: Α. Αλεξανράκης, Λ. Βουρνάς, Β. Ζουμπουλάκη, Φ. Γεωργίτσης, Ι. Λιβυκού κ.ά. (4η στη σχετική λίστα).
«Ένα Κορίτσι για Δύο», του Γιάννη Δαλιανίδη (1963). Πρόκειται για κινηματογραφική διασκευή της θεατρικής κωμωδίας «Ερωτευθείτε Παρακαλώ», των Τσιφόρου-Βασιλειάδη. Στην ταινία, που έκοψε 386.817 εισιτήρια (5η στη σχετική λίστα), πρωταγωνιστούσαν επίσης οι: Αλέκος Αλεξανδράκης, Μάρθα Καραγιάννη, Κώστας Βουτσάς, Ρένα Βλαχοπούλου. Η Ζωή Λάσκαρη, στο ρόλο μιας αρτίστας, τραγουδάει ντουμπλαρισμένη από τη φωνή της Νέλλης Μάνου.

«Μερικοί το Προτιμούν Κρύο» (1963), το πρώτο μιούζικαλ του Γ. Δαλιανίδη, όπου πρωταγωνίστησαν επίσης οι: Ν. Ηλιόπουλος, Ρ. Βλαχοπούλου, Μ. Καραγιάννη, Κ. Βουτσάς κ.ά. Η ταινία έκοψε 212.247 εισιτήρια (1η τη σεζόν 1962-1963). Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κοστούμια της ταινίας δημιουργήθηκαν από τον Γ. Δαλιανίδη, καθώς η «Φίνος Φιλμ» δεν διέθετε ενδυματολόγο!



«Εγωισμός» (1964), του Γ. Δαλιανίδη, όπου με τη Ζωή Λάσκαρη, συμπρωταγωνιστούσαν οι: Σ. Φωκάς, Β. Βουλγαρίδης, Τ. Ρουσσέα (που αντικατέστησε την Έλενα Ναθαναήλ λίγο μετά την έναρξη των γυρισμάτων), Λ. Κομνηνός (σε πρώτη εμφάνιση) κ.ά. Η ταινία έκοψε 344.675 εισιτήρια (9η τη σεζόν 1964-1965).
«Ιστορία Μιας Ζωής» (1965), του Γ. Δαλιανίδη. Πρωταγωνιστούσαν επίσης οι: Μ. Κατράκης, Λ. Βουρνάς, Α. Ντούζος, Α. Παϊτατζή, Τ. Καββαδία κ.ά. Η ταινία έκοψε 307.940 εισιτήρια (15η τη σεζόν 1965-1966).

«Κορίτσια για Φίλημα» (1965) του Γ. Δαλιανίδη. Η πρώτη έγχρωμη ταινία σινεμασκόπ με στερεοφωνικό ήχο. Συμπρωταγωνιστούσαν οι: Ρ. Βλαχοπούλου, Γ. Βογιατζής κ.ά. Η ταινία με 619.236 εισιτήρια ήταν η πρώτη στην κατάταξη της σεζόν 1964-1965.
«Τέντι Μπόι… Αγάπη μου», κωμωδία του Γ. Δαλιανίδη σε σενάριο Γεράσιμου Σταύρου, καθώς ήταν κινηματογραφική διασκευή της θεατρικής κωμωδίας του «Ζήτω η Ζωή». Πρωταγωνιστούσαν επίσης οι: Κ. Βουτσάς, Ν. Μαρούδα, Ν. Παπαναστασίου και ο Νικήτας Πλατής, στον κορυφαίο ρόλο της καριέρας του. Η ταινία έκοψε 349.771 εισιτήρια (9η).
«Δάκρυα για την Ηλέκτρα» (1966), του Γ. Δαλιανίδη σε σενάριο Ν. Φώσκολου. Στην ταινία αυτή, ελεύθερη διασκευή και μεταφορά στη σύγχρονη εποχή του μύθου των Ατρειδών συμπρωταγωνιστούσαν οι Α. Αλεξανδράκης (σε μία από τις σπάνιες φορές που υποδύεται τον «κακό»), Μ. Χρονοπούλου, Μ. Κατράκης, Λ. Κομνηνός, Τ. Καββαδία κ.ά. Η ταινία έκοψε 328.277 εισιτήρια (11η την περίοδο 1966-1967).


“Στεφανία» (1966), γνωστή και με τον τίτλο «Η Στεφανία στο Αναμορφωτήριο».

Κινηματογραφική διασκευή του μυθιστορήματος «Η Στεφανία στο Αναμορφωτήριο» της Νέλλης Θεοδώρου. Η σκηνοθεσία και το σενάριο ανήκουν στον Γ. Δαλιανίδη. Πρόκειται για μία από τις πιο ολοκληρωμένες ταινίες του. Μαζί με τη Ζωή Λάσκαρη, πρωταγωνιστούσαν οι: Σ. Φωκάς, Λ. Βουρνάς, Σ. Καλογήρου, Δ. Διαμαντίδου, Ν. Βαλσάμη κ.ά. Ενδιαφέρον είναι το ότι γυρίστηκαν δύο φινάλε για την ταινία ένα χωρίς χάπι εντ (που επικράτησε) και ένα με χάπι εντ! Η «Στεφανία» έκοψε 438.186 εισιτήρια (7η την περίοδο 1966-1967).


«Οι Θαλασσιές οι Χάντρες», μουσική «ηθογραφία» (1967). Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μιούζικαλ του Γ. Δαλιανίδη, με έξοχη φωτογραφία του Γ. Αρβανίτη. Μαζί με τη Ζωή Λάσκαρη, πρωταγωνιστούσαν οι: Κ.Βουτσάς, Φ. Γεωργίτσης, Μ. Καραγιάννη, Μ. Χρονοπούλου κ.ά. Τη Ζωή Λάσκαρη που με το συγκρότημά της ερμήνευε το «Crazy Girl» του Μίμη Πλέσσα, ντουμπλάριζε η Νέλλη Μάνου. Η ταινία έκοψε 531.278 εισιτήρια (3η την περίοδο 1967-1968).
Μετά τη διεθνή επιτυχία της ταινίας του Γ. Σκαλενάκη «Διπλοπεννιές» (1966), η «Φίνος Φιλμ» επέβαλε στον Γ. Δαλιανίδη να προσθέσει περισσότερα ελληνικά στοιχεία στα μιούζικαλ και να καταργήσει το σινεμασκόπ. Οι «Θαλασσιές οι Χάντρες» στις οποίες τραγουδούσαν επίσης οι Γ. Πουλόπουλος, Α. Μαβίλη, Α. Κανελλίδου κ.ά. υπήρξε ανεπίσημη ελληνική συμμετοχή στο Φεστιβάλ των Καννών (1967). Η Ζωή Λάσκαρη προκάλεσε πάταγο με την εμφάνισή της στις Κάννες και έγινε στόχος, σε κάθε της βήμα, των παπαράτσι. Η ταινία προβλήθηκε αργότερα μεταγλωττισμένη στη Γαλλία, με αξιοσημείωτη επιτυχία.

«Μια Κυρία στα Μπουζούκια» (1968) του Γ. Δαλιανίδη. Η Α’ προβολή της έγινε την Πρωτοχρονιά του 1968. Στις 23 Οκτωβρίου 1967, η Ζωή Λάσκαρη είχε παντρευτεί τον Πέτρο Κουτουμάνο.


Η ταινία έκοψε 615.483 εισιτήρια (2η την περίοδο 1967-1968).
«Όλγα Αγάπη μου», (1968), αισθηματική περιπέτεια του Γ. Δαλιανίδη, που έκοψε 367.559. Στην ταινία αυτή, ακούστηκε για πρώτη φορά το περίφημο τραγούδι των Μ. Πλέσσα-Λ.Παπαδόπουλου «Τι σου ‘Κανα και Πίνεις». Οι σκηνές του τραγουδιού που ερμήνευε η σπουδαία Πόλυ Πάνου γυρίστηκαν στο κέντρο «Κατακόμβη» της Πλάκας, τη μέρα του κινήματος του, τότε, βασιλιά, Κωνσταντίνου!



Στην ταινία πρωταγωνιστούσαν επίσης οι: Α. Μπάρκουλης, Φ. Γεωργίτσης, Μ. Ζαρόκωστα κ.ά.
«Γυμνοί στο Δρόμο» («Συνοικία ο Έρως») (1969), δραματικό μιούζικαλ, το μοναδικό του ελληνικού κινηματογράφου, σε σενάριο και σκηνοθεσία Γ. Δαλιανίδη. Στην ταινία πρωταγωνίστησαν επίσης οι: Ν. Κούρκουλος, Α. Μπάρκουλης, Β. Σειληνός, Χ. Εξαρχάκος, Σ. Ρούμπου (σε πρώτη εμφάνιση), ο γνωστότερος ως θεατρικός σκηνοθέτης στη συνέχεια, Κ. Τσιάνος κ.ά.
Επρόκειτο για κινηματογραφική διασκευή του θεατρικού έργου «Η Γειτονιά των Αγγέλων» του Ι. Καμπανέλλη. Η ιδέα του δραματικού θεατρικού μιούζικαλ ωστόσο, δεν βρήκε ιδιαίτερη απήχηση στο κοινό.
«Αγάπη για Πάντα» (1970), σε σκηνοθεσία του Β. Γεωργιάδη και σενάριο των Νίκου Νικολαΐδη και Σταύρου Τσιώλη. Η πρώτη ταινία που γύρισε η Ζωή Λάσκαρη χωρίς τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Γ. Δαλιανίδη.



«Αυτοί που Μίλησαν με το θάνατο» (1970), αντιστασιακό δράμα του Γ. Δαλιανίδη. Μαζί με τη Ζωή Λάσκαρη, οι Γ. Φέρτης, Χ. Εξαρχάκος, Ν. Νανέρης, Π. Ζερβός, Ε. Ζαφειρίου, Ν. Βερλέκης κ.ά.
«Μαριχουάνα STOP!» (1971), του Γ. Δαλιανίδη.
Μιούζικαλ, επηρεασμένο από τη μόδα των χίπηδων.



Στην ταινία παίζει και τραγουδάει ο Τόλης Βοσκόπουλος.
Φημολογείται, ότι στη διάρκεια των γυρισμάτων της, δημιουργήθηκε η σύντομη σχέση του με την Ζωή Λάσκαρη.
(Θυμηθείτε και το τραγούδι «Ξανθή Αγαπημένη Παναγιά», σε μουσική του Τ. Βοσκόπουλου και στίχους Η. Λυμπερόπουλου, που ερμήνευσε ο Βοσκόπουλος στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης το 1972 και έμεινε εκτός τελικού! Το ίδιο τραγούδι, είχε στείλει και το 1971 στο Φεστιβάλ ο Βοσκόπουλος και απορρίφθηκε χωρίς καν να ακουστεί από την επιτροπή. Πάντως έγινε διαχρονική επιτυχία και αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο. Και για την ιστορία, λίγο καιρό μετά την αποτυχία του στη Θεσσαλονίκη ο Βοσκόπουλος, χώρισε από τη Ζωή Λάσκαρη).

«Αιχμάλωτοι του Μίσους» (1972), ψυχολογικό δράμα του Νίκου Φώσκολου.
«Αστερισμός της Παρθένου» («Στον Αστερισμό της Παρθένου») (1973), σε σκηνοθεσία Γ. Δαλιανίδη και σενάριο Γ. Τζαβέλλα, το οποίο είχε γραφτεί αρχικά για την Αλίκη Βουγιουκλάκη.
«Οι Εραστές του Ονείρου», του Γ. Δαλιανίδη (1974).
Μαζί με τη Ζωή Λάσκαρη, πρωταγωνιστεί ο αξέχαστος Δ. Παπαμιχαήλ.
«Επικίνδυνο Παιχνίδι» («Η Αναμέτρηση») (1982), ερωτικό θρίλερ με τους Ζ. Λάσκαρη, Σ. Φωκά, Α. Ρέτσο κ.ά.



Τελευταία εμφάνιση στον κινηματογράφο της αξέχαστης Ζωής Λάσκαρη, ήταν στην ταινία «The Republic”, του Δ. Τζέτζα (2015)
Η Ζωή Λάσκαρη στο θέατρο και την τηλεόραση.
Η Ζωή Λάσκαρη, αν και διέθετε προσωρινή άδεια ηθοποιού, ως εξαιρετικό ταλέντο, δημιούργησε θίασο με τον Ανδρέα Ντούζο και έκαναν περιοδεία στην Κύπρο το 1966. Το 1969, αποφοίτησε από την Δραματική Σχολή του Πέλου Κατσέλη και έκανε σπουδαία σταδιοδρομία στο «σανίδι»

 Στη μικρή οθόνη, πρωταγωνίστησε στις σειρές:
«Ρωμαίος και Ιουλιέττα ‘75» (1975), του Ντίνου Δημόπουλου, μαζί με τους Χ. Πολίτη, Ν. Βαλσάμη, Τ. Γαρμπή. Τ. Εμμανουήλ κ.ά.
«Μαρία Πάρνη» (1981), διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος  του Θ. Πετσάλη – Διομήδη από τον Τάκη Χατζηαναγνώστου, σε σκηνοθεσία Νίκου Πετρόπουλου.
Η Ζωή Λάσκαρη, ενσάρκωσε την ομώνυμη ηρωίδα. Στο σίριαλ  πρωταγωνιστούσαν επίσης οι: Ν. Τσακίρογλου, Τ. Χρυσικάκος, Γ. Διαλεγμένος, Ο. Πολίτου, Ρ. Διαλυνά κ.ά.
«Η Γυναίκα της Πρώτης Σελίδας» (1990), σε σενάριο και σκηνοθεσία Νίκου Φώσκολου. Μαζί της οι: Α. Εσκενάζυ, Γ. Κυρίτσης, Χ. Ζορμπάς, Μ. Ρευματάς κ.ά.
«Η Άλλη Πλευρά του Τοίχου» (1999), σε σενάριο και σκηνοθεσία Joe Sauter. Μαζί της οι: Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Τάκης Σπυριδάκης, Παύλος Ευαγγελόπουλος κ.ά.
ΠΗΓΕΣ: Άγγελος Ρούβας – Χρήστος Σταθακόπουλος 
«Ελληνικός Κινηματογράφος» Εκδ. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ 2005 Θεόδωρος Έξαρχος, «Έλληνες Ηθοποιοί» (Έτος γέννησης από το 1941 ως 1950), εκδόσεις Γκόνη.
Στάθης Βαλούκος, «Ιστορία της Ελληνικής Τηλεόρασης», εκδ. ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ, 2007



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr