Ποιο είναι το μυστικό για να διαρκέσει η σχέση σας; Οι ερευνητές έχουν την απάντηση

Οι ειδικοί έχουν συμβουλές για το πώς τα ζευγάρια μπορούν να επανασυνδεθούν

Το καλοκαίρι έρχεται και η εποχή των γάμων ξεκινάει. Γάμοι: η σύνδεση ενός ζευγαριού που υπόσχεται «αιώνια» αγάπη και φροντίδα. Καθώς όμως τα ζευγάρια ανταλλάσσουν τους όρκους τους και υπόσχονται τη δέσμευσή τους, πολλοί υποτιμούν το πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να κάνουν τις σχέσεις τους να διαρκέσουν. Οι στατιστικές δίνουν μια ζοφερή εικόνα. Στην Ελλάδα το ποσοστό διαζυγίων αυξάνεται, όπως και παγκοσμίως, ενώ συνήθως οι περισσότεροι γάμοι τελειώνουν μέσα στα πρώτα 30 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία ερευνών. Όλα αυτά τελικά αποδεικνύουν ότι το να ερωτευτείς και να διατηρήσεις τον έρωτα είναι δυο τελείως διαφορετικά πράγματα. Στην αναζήτηση λοιπόν της διαρκούς αγάπης, πολλά ζευγάρια αναρωτιούνται πώς να διατηρήσουν τη σπίθα ζωντανή μετά από χρόνια κοινής ζωής. Υπάρχει τελικά κάποιο μυστικό για αυτό;

Η επιστήμη πίσω από τις κοινές περιπέτειες

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι νέες εμπειρίες πυροδοτούν την απελευθέρωση ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με την ευχαρίστηση και την ανταμοιβή. Όταν τα ζευγάρια εμπλέκονται σε δραστηριότητες που είναι νέες και προκλητικές, όχι μόνο απολαμβάνουν αυτές τις αυξήσεις ντοπαμίνης ατομικά, αλλά συνδέουν αυτά τα θετικά συναισθήματα και με τον σύντροφό τους. Αυτός ο κοινός ενθουσιασμός μπορεί να δημιουργήσει μια αίσθηση ενότητας και να αναζωπυρώσει τη ρομαντική σύνδεση που μπορεί να έχει αμβλυνθεί με την πάροδο του χρόνου. Έρευνες μάλιστα έχουν δείξει ότι τα ζευγάρια που συμμετέχουν μαζί σε συναρπαστικές δραστηριότητες αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη σχέση τους και νιώθουν περισσότερο ερωτευμένα μεταξύ τους.

Παρακάτω προτείνονται ορισμένες περιπέτειες που μπορεί να συμβάλλουν σημαντικά στην διατήρηση της σχέσης σας και να σας δώσουν ένα υψηλό κίνητρο να παραμείνετε ερωτευμένοι:

Εξερευνώντας τα βάθη μαζί: Spelunking

Για τα ζευγάρια που αποζητούν την περιπέτεια και τις σωματικές προκλήσεις, το spelunking, ή η εξερεύνηση σπηλαίων, μπορεί να είναι ένας συναρπαστικός τρόπος για να δεθείτε. Η πλοήγηση στις σκοτεινές, μυστηριώδεις σπηλιές απαιτεί ομαδική εργασία, εμπιστοσύνη και επικοινωνία. Η έξαρση της αδρεναλίνης και η αίσθηση του επιτεύγματος από την εξερεύνηση ενός άγνωστου εδάφους μαζί μπορεί να αφήσει τα ζευγάρια να νιώθουν πιο συνδεδεμένα και να εκτιμούν ο ένας τις δυνάμεις του άλλου.

Φτάνοντας στα αστέρια

Στο άλλο άκρο του φάσματος, η παρατήρηση των άστρων προσφέρει μια γαλήνια και στοχαστική εμπειρία που μπορεί επίσης να εμβαθύνει μια ρομαντική σχέση. Ξαπλωμένα κάτω από τον απέραντο νυχτερινό ουρανό, τα ζευγάρια μπορούν να μοιραστούν όνειρα, φιλοδοξίες και προσωπικές συζητήσεις που μπορεί να μην έρχονται στην καθημερινή ζωή. Η ομορφιά και το μεγαλείο του σύμπαντος μπορεί να θυμίσει στους συντρόφους την ευρύτερη εικόνα και την ιδιαίτερη θέση τους στη ζωή του άλλου.

Κοινή μουσική

Η μουσική έχει έναν μοναδικό τρόπο να αγγίζει την ψυχή και το μοίρασμα μουσικών εμπειριών μπορεί να αποτελέσει έναν ισχυρό τρόπο σύνδεσης για τα ζευγάρια. Είτε πρόκειται για την παρακολούθηση συναυλιών, τη δημιουργία λίστας αναπαραγωγής ο ένας για τον άλλον ή ακόμη και για κοινά μαθήματα χορού, η μουσική μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα και αναμνήσεις που ενισχύουν το δεσμό μεταξύ των συντρόφων. Ο χορός, ειδικότερα, απαιτεί συγχρονισμό και μπορεί να φέρει ένα παιχνιδιάρικο στοιχείο στη σχέση, υπενθυμίζοντας στα ζευγάρια τη χαρά του να είναι συγχρονισμένα ο ένας με τον άλλον.

Η χαρά της ανακάλυψης: Μαθαίνοντας μαζί

Η εκμάθηση κάτι καινούργιου μαζί, όπως μια γλώσσα, το μαγείρεμα μιας νέας κουζίνας ή η παρακολούθηση μαθημάτων σε ένα κοινό ενδιαφέρον, μπορεί επίσης να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αναζωπυρωθεί ο ρομαντισμός. Η διαδικασία της μάθησης και της υπέρβασης των προκλήσεων πλάι-πλάι μπορεί να δημιουργήσει μια ισχυρή αίσθηση συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού. Αυτά τα κοινά επιτεύγματα μπορούν να γίνουν αγαπημένες αναμνήσεις που ενισχύουν τη σύνδεση μεταξύ των συντρόφων.

Πρακτικές συμβουλές για ζευγάρια

Για όσους επιθυμούν να εντάξουν νέες δραστηριότητες στη σχέση τους, ακολουθούν ορισμένες πρακτικές συμβουλές:

Ξεκινήστε από μικρά πράγματα: Ξεκινήστε με διαχειρίσιμες δραστηριότητες που ενδιαφέρουν και τους δύο συντρόφους. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια πεζοπορία το Σαββατοκύριακο, ένα μάθημα μαγειρικής ή μια επίσκεψη σε ένα πλανητάριο.

Επικοινωνήστε ανοιχτά: Συζητήστε ποιες δραστηριότητες ενθουσιάζουν τον καθένα σας και να είστε ανοιχτοί στο να δοκιμάσετε πράγματα έξω από τη ζώνη άνεσής σας.

Να είστε συνεπείς: Κάντε συνήθεια να προγραμματίζετε τακτικά νέες δραστηριότητες. Αυτό διατηρεί τον ενθουσιασμό ζωντανό και δίνει και στους δύο συντρόφους κάτι για να ανυπομονούν.

Αναλογιστείτε και εκτιμήστε: Μετά από κάθε νέα εμπειρία, αφιερώστε χρόνο για να αναλογιστείτε τι απολαύσατε και τι εκτιμήσατε στο σύντροφό σας κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr