Υπερλιπιδαιμία και στυτική δυσλειτουργία

Υπερλιπιδαιμία και στυτική δυσλειτουργία

Πώς η κακή λειτουργία των αγγείων του οργανισμού επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή

Υπερλιπιδαιμία και στυτική δυσλειτουργία
Με τον όρο «υπερλιπιδαιμία» αναφερόμαστε στην κατάσταση εκείνη κατά την οποία παρατηρείται σημαντική αύξηση των λιπιδίων του αίματος. Η υπερλιπιδαιμία είναι από τα συχνότερα προβλήματα υγείας που απασχολούν τους άνδρες. Στην κατηγορία των λιπιδίων ανήκουν η χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια, η HDL χοληστερόλη και η LDL χοληστερόλη. Η χοληστερίνη έχει δύο κατηγορίες, την κακή και την καλή. Η κακή χοληστερίνη (LDL) μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα αγγεία και να επιφέρει ακόμη και καρδιακές παθήσεις. Αντίθετα, η καλή χοληστερίνη (HDL) έχει προστατευτική δράση. Μιλάμε για υπερχοληστερολαιμία όταν η χοληστερίνη είναι υψηλή και για υπερτριγλυκεριδαιμία όταν τα τριγλυκερίδια είναι αυξημένα.

Μια ποσότητα χοληστερίνης στο αίμα είναι απαραίτητη για την υγεία, αλλά η υψηλή χοληστερίνη είναι μια κατάσταση που αυξάνει σε σημαντικό βαθμό την πιθανότητα να εμφανιστεί αθηρωματική νόσος η οποία εκδηλώνεται κυρίως με καρδιαγγειακά επεισόδια.
Οι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση αθηρωματικής νόσου είναι αρκετοί, βασικότερος όμως όλων είναι η διατροφή. Η συχνή κατανάλωση τροφών που περιέχουν μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών οξέων συμβάλλουν στην αύξηση της κακής χοληστερίνης. Η αθηρωματική πλάκα αναπτύσσεται στο εσωτερικό τοίχωμα των αρτηριών και με αυτόν τον τρόπο στενεύει η διάμετρος του αγγείου επιτρέποντας να περάσει λιγότερο αίμα μέσα από αυτή και να τροφοδοτήσει την καρδιά.

Η καλή λειτουργία των αγγείων του οργανισμού, όμως, συμβάλλει εκτός των άλλων και στην εύρυθμη στυτική λειτουργία. Για να πραγματοποιηθεί η στύση, οι αρτηρίες και τα αιμοφόρα αγγεία του πέους διογκώνονται ώστε να επιτρέψουν τη μεγαλύτερη ροή αίματος. Στη συνέχεια μέσα από τη λειτουργία του φλεβοαποφρακτικού μηχανισμού το αίμα παγιδεύεται στο πέος ώστε να διατηρηθεί η στύση. Αν το αίμα που φτάνει στο πέος δεν είναι αρκετό, τότε αυτό θα έχει πολύ μικρή σκληρότητα, η οποία δεν θα επαρκεί για τη σεξουαλική επαφή. Η απόκτηση και η διατήρηση της στύσης βασίζεται στον αγγειακό μηχανισμό ο οποίος όταν υπολειτουργεί, ενδέχεται να επιφέρει στυτική δυσλειτουργία. 

Η υπερλιπιδαιμία είναι μάστιγα των χωρών του δυτικού κόσμου. Προκαλείται κυρίως από κακές διατροφικές συνήθειες, που περιλαμβάνουν αυξημένη λήψη τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος. Είναι γεγονός ότι στην εποχή μας οι τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά είναι παράλληλα εύκολα διαθέσιμες σε άτομα όλων των ηλικιών. Είναι λοιπόν ιδιαίτερα σημαντική η υιοθέτηση πιο υγιεινών διατροφικών συνηθειών, που θα χαρακτηρίζονται από μικρή ποσότητα λιπαρών τροφών. 

Κλείσιμο
Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά τα οποία βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερίνης. Τα λαχανικά και τα όσπρια, το τσάι και ο καφές, τα καρύδια και τα αμύγδαλα, το κοτόπουλο και τα ψάρια είναι από τις βασικές τροφές που προσφέρουν μεγάλες ποσότητες μονοακόρεστων λιπαρών και θα πρέπει να είναι μέρος της καθημερινής διατροφής. Από την άλλη, τροφές πλούσιες σε λιπαρά και υδατάνθρακες θα πρέπει είτε να αποφεύγονται εντελώς είτε να καταναλώνονται με μέτρο. Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή επομένως έχει μεγάλη σημασία για τη διατήρηση της σεξουαλικής υγείας.
 
Η συστηματική σωματική άσκηση, όμως, μπορεί να συμβάλει εξίσου στη μείωση των λιπιδίων. Ακόμα και η άσκηση ήπιας ή μέτριας έντασης, αν γίνεται καθημερινά, μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη. Παραδείγματα τέτοιας δραστηριότητας είναι το περπάτημα, η δουλειά στον κήπο και οι ασκήσεις στο σπίτι. Η πιο έντονη άσκηση ανεβάζει την HDL (καλή χοληστερίνη) και βελτιώνει την κατάσταση της καρδιάς. Αυτή η άσκηση ονομάζεται αερόβια και περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως χαλαρό τρέξιμο, κολύμπι, γρήγορο περπάτημα ή ποδήλατο. Η σωστή διατροφή και η σωματική άσκηση, ωστόσο, θα πρέπει να συνδυαστούν και με την αποφυγή άλλων παραγόντων κινδύνου, όπως το κάπνισμα, ο διαβήτης, η αυξημένη κατανάλωση οινοπνεύματος και το υπερβολικό σωματικό βάρος. 

Μελέτες έχουν δείξει ότι ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία αγγειακού τύπου εμφανίζουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν στεφανιαία νόσο. Μάλιστα μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι περίπου το 20% των ασθενών με στυτική δυσλειτουργία χωρίς ιστορικό στεφανιαίας νόσου όταν υποβλήθηκε σε καρδιολογικό έλεγχο, παρουσίαζε βλάβες στα στεφανιαία αγγεία. Για τον λόγο αυτό οι άνδρες -και ειδικά εκείνοι που μπαίνουν στην τέταρτη δεκαετία της ζωής τους- είναι ωφέλιμο να ελέγχουν τακτικά την υγεία τους και να κάνουν εξετάσεις αίματος. Η έγκαιρη πρόληψη και διάγνωση της υπερλιπιδαιμίας μπορεί να συμβάλει στην καλή σεξουαλική λειτουργία αλλά και στη βελτίωση της σωματικής υγείας γενικότερα.


Από τον δρα Θάνο Ε. Ασκητή
νευρολόγο-ψυχίατρο, πρόεδρο του Ινστιτούτου
Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, τηλ.: 210 7789890, δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Ανδρολογίας 210 7797979 - Δευτέρα - Παρασκευή 12:00 - 14:00 και 16:00 - 18:00. Για θέματα άρθρων που θα θέλατε να γραφτούν, παρακαλώ ενημερώστε μας
(e-mail: thanosaskitis@askitis.gr)

Διαβάστε περισσότερα άρθρα του Θάνου Ασκητή εδώ


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies

Μάθετε περισσότερα εδώ

Αποδοχή