Το Twitter έγινε 14 ετών: Τι δεν ήξερες για τη δημοφιλή πλατφόρμα

Το Twitter με τους 330 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες αποτελεί σήμερα το «βασίλειο» ισχυρών προσωπικοτήτων αλλά και αμέτρητων τρολ - Πώς ξεκίνησε και πού... έφτασε

Το Twitter άρχισε να γίνεται μέρος της καθημερινής ζωής του πλανήτη Γη από τις 15 Ιουλίου του 2006. Και έτσι, μία από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής διαδικτύωσης του κόσμου, απέκτησε μία από τις δύο ημερομηνίες γενεθλίων της. Διότι, ασχέτως εάν το Twitter λανσαρίστηκε επισήμως στις 15 Ιουλίου, το πρώτο tweet στην ιστορία αναρτήθηκε στις 21 Μαρτίου του 2006.

Ήταν ένας εκ των ιδρυτών του Twitter και σημερινός Διευθύνων Σύμβουλος της μητρικής εταιρείας, o Jack Dorsey, ο οποίος προσκαλούσε τότε τους πιθανούς συνεργάτες/συναδέλφους του να χρησιμοποιούν το νέο μέσον. Έκτοτε, το Twitter απογειώθηκε, φτάνοντας σήμερα τους 330 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες. Μεταξύ των οποίων ηγέτες όπως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ καθώς και χιλιάδες πολιτικοί, διάσημοι, άσημοι ή και εντελώς ανύπαρκτοι -υπό την έννοιαν ότι πολλοί λογαριασμοί στο Twitter έχουν ως αποκλειστικό αντικείμενο το τρολάρισμα, επ' αμοιβή ή και όχι.



Η αρχική ιδέα του Jack Dorsey και άλλων τριών ατόμων τα οποία συμμετείχαν στην αρχική σύνθεση της ομάδας η οποία γέννησε το Twitter, ήταν η δημιουργία ενός διαδικτυακού μέσου όπου θα ήταν δυνατή η ανταλλαγή σύντομων μηνυμάτων, κάτι σαν SMS. Εξού και ετέθη εξ αρχής αυστηρός περιορισμός στους χαρακτήρες: Κάθε tweet δεν θα μπορούσε να υπερβαίνει τα 140 αλφαβητικά στοιχεία.

Ο Dorsey, αν και ήταν ακόμη φοιτητής, είχε χτυπήσει μια χρυσοφόρο φλέβα, καθώς το medium που οραματίστηκε ήταν κάτι εντελώς πρωτότυπο. Η αμεσότητα της πληροφόρησης την οποία εξασφάλιζε, μέσα σε μερικά χρόνια, άρχισε να συναγωνίζεται τα καθιερωμένα ΜΜΕ. Και σε πολλές περιπτώσεις, το Twitter ξεπέρασε τα media σε ταχύτητα μετάδοσης κρίσιμων ειδήσεων, όπως πχ αεροπορικά ατυχήματα, τρομοκρατικές επιθέσεις, φυσικές καταστροφές κ.λπ.

Προκειμένου να τονιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή έμφαση ο ρόλος του Twitter στη διαμόρφωση της σημερινής κοινής γνώμης σε οικουμενική κλίμακα, θα αρκούσε να αναφερθεί ότι η CIA, η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών, ελέγχει 5 εκατομμύρια tweets ημερησίως.

Αυτή τη στιγμή οι 15 πιο δημοφιλείς λογαριασμοί στο Twitter είναι οι εξής:

1. Μπαράκ Ομπάμα, με 120 εκατ. follower.

2. Τζάστιν Μπίμπερ, 112 εκατ.
3. Κέιτι Πέρι, 108 εκατ.
4. Ριάνα, 97 εκατ.
5. Τέιλορ Σουίφτ, 87 εκατ.
6. Κριστιάνο Ρονάλντο, 86 εκατ.
7. Ντόναλντ Τραμπ, 83 εκατ.
8. Λέιντι Γκάγκα, 82 εκατ.
9. Έλεν ΝτεΤζένερις, 80 εκατ.
10. Αριάνα Γκράντε, 75 εκατ.
11. YouTube, 72 εκατ.
12. Κιμ Καρντάσιαν, 66 εκατ.
13. Τζάστιν Τίμπερλεϊκ, 64 εκατ.
14. Σελίνα Γκόμεζ, 61 εκατ.
15. Ναρίντρα Μόντι (πρωθυπουργός Ινδίας), 59 εκατ.

Περίπου 1 στους 4 λογαριασμούς στο Twitter (24,6%) ανήκει σε δημοσιογράφο, ενώ το 83% των επικεφαλής κρατών έχουν επίσημη παρουσία στο μέσον.
Συνολικά, αναρτώνται 762 tweet ημερησίως ή περίπου 8.817 ανά δευτερόλεπτο. Το ρεκόρ μαζικών tweet έχει σημειωθεί στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 2014, με 618.725 tweet να έχουν σταλεί μέσα σε ένα και μόνο λεπτό της ώρας.

Το Twitter ισχυρίζεται ότι το 80% των χρηστών του είναι άτομα που έχουν γεννηθεί στην αρχή της δεκαετίας του 2000 και οι χώρες με τους περισσότερους χρήστες είναι οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Βρετανία.

Ωστόσο, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα -και ευοίωνα- στατιστικά στοιχεία σχετικά με το Twitter αφορά στο κυρίαρχο συναίσθημα όσων διαβάζουν ή αναρτούν μηνύματα: Τα θετικά εικονίδια (emoji) είναι 8 στα 10, γεγονός που καθιστά το Twitter ένα από τα πιο ευχάριστα μέρη του σημερινού κόσμου για να επισκέπτεται κάποιος.


Ειδήσεις σήμερα:

Η έξαρση των κρουσμάτων φέρνει πιο κοντά νέα μέτρα - Τι εισηγούνται οι ειδικοί


Σκευωρία Novartis: Σήμερα το πόρισμα για Παπαγγελόπουλο - Αντίστροφη μέτρηση για Ειδικό Δικαστήριο

Κρίσιμες εκλογές στα Σκόπια: Μάχη ψήφο-ψήφο για Ζάεφ-Μιτσόσκι - Ο ρόλος των Αλβανών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr