To παλιό σου smartphone έχει ακόμη αξία και μπορείς να την πάρεις πίσω

Αγαπημένη συνήθεια πολλών από εμάς τις τελευταίες ή τις πρώτες μέρες του έτους να κάνουμε… εκκαθάριση.

Είναι εκείνη η στιγμή που αποφασίζουμε ότι πρέπει να οργανώσουμε ντουλάπες και συρτάρια και να ξεφορτωθούμε πράγματα που δεν χρειαζόμαστε.

Και τότε είναι που ανακαλύπτουμε ότι σε κάποιο συρτάρι έχουμε ξεχάσει το παλιό μας smartphone. Ή ακόμη χειρότερα, τα πολλά παλιά smartphones μας.

Πρώτη κίνηση συνήθως είναι να τα βγάλουμε έξω και στη συνέχεια να σκεφτούμε αν το σούπερ μάρκετ μας έχει κάδο ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Ή γενικώς, αν έχουμε κανένα κατάστημα που ανακυκλώνει ηλεκτρικές συσκευές, γιατί η προστασία του περιβάλλοντος είναι κάτι που μας απασχολεί και γνωρίζουμε ότι δεν πρέπει να καταλήξουν στα σκουπίδια.


Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση που το smartphone μας λειτουργεί; Γνωρίζουμε εάν έχει κάποια αξία, την οποία θα μπορούσαμε να πάρουμε πίσω; Αλλά και πάλι, πού θα πρέπει να πάμε για να μας το πουν αυτό;

Τα ίδια ερωτήματα είχε και η ομάδα πίσω από την Green Panda, μία ελληνική startup, η οποία έχει θέσει ως στόχο της να δώσει αξία στα παλιά smartphones.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, τα smartphones που παραμένουν σε συρτάρια και δεν χρησιμοποιούνται ανέρχονται σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες μόνο στην Ελλάδα. Και πολλά από αυτά διαθέτουν εξαρτήματα, τα οποία έχουν αξία ή θα μπορούσαν, με την κατάλληλη επισκευή, να λειτουργήσουν ξανά.

Αυτή η διαδικασία είναι πλέον εύκολη και απλή, αρκεί να δοκιμάσει κανείς το «πράσινο» μηχάνημα της Green Panda.


Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ένα ΑΤΜ ανακύκλωσης smartphones, καθώς ο καθένας από εμάς μπορεί να το επισκεφτεί, να τοποθετήσει την παλιά συσκευή του μέσα στην ειδική υποδοχή και να δει πόσο αξίζει το smartphone του.

Η ομάδα της Green Panda έχει αναπτύξει την πρωτοποριακή τεχνολογία, χάρη στην οποία το μηχάνημα «σκανάρει» το smartphone, καθορίζει την αξία του και κάνει μία προσφορά στον κάτοχό του. Αν την αποδεχτεί, τα χρήματα πάνε απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό του και το ΑΤΜ κρατά τη συσκευή.

Συνολικά, η διαδικασία δεν απαιτεί πάνω από 3 λεπτά και οι προσφορές είναι αρκετά καλές. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι το smartphone χάνει αξία όσο μένει στο συρτάρι, ότι αν χρειάζεται επισκευή το κόστος είναι αρκετά σημαντικό, ενώ αν αποφασίσετε να το πουλήσετε ως μεταχειρισμένο θα πρέπει να εμπλακείτε σε μία διαδικασία που απαιτεί δημοσίευση αγγελιών, διαπραγματεύσεις για την τιμή και συναντήσεις.

Από την άλλη πλευρά, όπως σημειώνουν τα μέλη της ομάδας του Green Panda, έχεις μία επιλογή που αφενός σου αποφέρει χρήματα, αφετέρου σου δίνει την ικανοποίηση ότι βοήθησες -στο δικό του μέτρο ο καθένας- στην προστασία του περιβάλλοντος.

Αυτή τη στιγμή, τα ΑΤΜ της Green Panda βρίσκονται σε περίπου 19 καταστήματα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος στην Αθήνα και χιλιάδες καταναλωτές έχουν δοκιμάσει να δουν πόσα «πιάνει» το smartphone τους. Μπορείτε να δείτε τα σημεία στην σελίδα www.greenpanda.gr.

Το πλάνο είναι η άμεση επέκταση του δικτύου σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ υπάρχει και το Green Panda Car, ένα βανάκι με φορητό εξοπλισμό, που έρχεται στον χώρο του καταναλωτή για την αξιολόγηση του παλιού smartphone.

Όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες, αλλά και να λύσουν τις απορίες τους στο www.greenpanda.io.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr