Γιατί η Amazon έρχεται στο Μαρούσι

Γιατί η Amazon έρχεται στο Μαρούσι

Τι ετοιμάζει ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη φέρνοντας το cloud του πολυεθνικού κολοσσού του στην Ελλάδα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Γιατί η Amazon έρχεται στο Μαρούσι
Η Amazon Web Services (AWS) είναι μία από τις εταιρείες ενός κολοσσιαίου, πολυεθνικού ομίλου επιχειρήσεων. Εφόσον το αντικείμενό της είναι η παροχή υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους (cloud computing), η AWS δεν ταυτίζεται -ούτε καν σχετίζεται άμεσα- με την πασίγνωστη Amazon, την κορυφαία εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου καταναλωτικών αγαθών στον κόσμο. Παρ’ όλα αυτά, η απόφαση για τη δημιουργία ενός γραφείου της Amazon Web Services στην Αθήνα ελήφθη, απευθείας σχεδόν, από τον Τζεφ Μπέζος. Δηλαδή τον ιδρυτή της Amazon αυτοπροσώπως ή αλλιώς τον δεύτερο πλουσιότερο άνθρωπο στον πλανήτη, με προσωπική περιουσία που ξεπερνά τα 185 δισ. δολάρια. Προτού δοθεί η άδεια να ιδρυθεί η εν Ελλάδι εταιρεία, να μισθωθεί χώρος στο Μαρούσι και εν συνεχεία το γραφείο της AWS να στελεχωθεί το προσεχές διάστημα με την πρόσληψη περίπου 50 ατόμων σε πρώτη φάση, το επιτελείο των στενών συνεργατών του Μπέζος μελέτησε μια αναλυτική εισήγηση για την επένδυση στην Ελλάδα, την οποία συνέταξαν περί τα 340 στελέχη της Amazon. Το στοιχείο αυτό δίνει και το μέτρο της σημασίας του γεγονότος.

Εξίσου σημαντικό είναι, όμως, το ότι η δημιουργία μιας «τοπικής έδρας» για την AWS, η οποία κατέχει ηγετική θέση στον τομέα των υπηρεσιών cloud, δεν υπήρχε ούτε ως σκέψη πριν από έναν χρόνο. Για τα δεδομένα της Amazon, η οποία έχει ως απαράβατη αρχή να επεκτείνεται με πολύ προσεκτικά βήματα, η επένδυση στην Ελλάδα κατέρριψε κάθε προηγούμενο ρεκόρ ταχύτητας. Το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στην Amazon Web Services και την ελληνική κυβέρνηση υπογράφηκε τον Φεβρουάριο του 2020. Αμέσως διαπιστώθηκε ότι η εγχώρια αγορά έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες, οπότε σχεδιάστηκε η δημιουργία ενός περιορισμένου γραφείου στην Αθήνα, παράλληλα με αντίστοιχες κινήσεις της Amazon στη Βαλκανική.

Ομως, εντέλει η Ελλάδα προκρίθηκε έναντι άλλων χωρών, τόσο για την πλεονεκτική γεωγραφική της θέση όσο και για τις πολλαπλές προοπτικές ανάπτυξης. Οι άνθρωποι της Amazon πείστηκαν ότι στην κυβέρνηση υπάρχει πραγματική διάθεση συνεργασίας, ενώ οι έκτακτες ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία έδωσαν την ευκαιρία στις δύο πλευρές να μετρήσουν στην πράξη τις δυνάμεις τους. Η Amazon Web Services συνέδραμε το Ελληνικό Δημόσιο στην επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών, όπως ο μαζικός προγραμματισμός ραντεβού με τα ΚΕΠ, ένα εγχείρημα το οποίο δεν θα μπορούσε να λυθεί επιτυχώς με ένα συμβατικό κύκλωμα υπολογιστών, σέρβερ κ.λπ., αλλά μόνο με τις τεχνικές δυνατότητες του cloud. Επιπλέον, η AWS διαθέτει τεχνογνωσία υποστήριξης πολύ μεγάλων και απαιτητικών οργανισμών ανά τον κόσμο, δημόσιων και ιδιωτικών (από το βρετανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έως το Netflix), την οποία μπορεί να αξιοποιεί στην Ελλάδα.

Εκ μέρους της εταιρείας, βάσει πάγιας πολιτικής, δεν ανακοινώνεται το ύψος της επένδυσης. Ωστόσο, γνώστες της ψηφιακής αγοράς εκτιμούν ότι η εγκατάσταση της AWS στην Αθήνα απαιτεί 30-50 εκατ. ευρώ, τα οποία πολύ σύντομα θα δημιουργήσουν έναν κύκλο εργασιών πολλαπλάσιο, από 3,5 έως 12 φορές μεγαλύτερο. Οσο για τα οφέλη της Ελλάδας από την επίσημη έλευση της Amazon, είναι πολλαπλά και ποικίλα. Σημειολογικά, δίνεται σημαντική ψήφος εμπιστοσύνης στη χώρα, καθώς επιβεβαιώνεται μια αλλαγή θεσμικής νοοτροπίας, φιλικής προς τις επενδύσεις και την προηγμένη τεχνολογία. Επιπλέον, ανοίγει ένας δίαυλος ανάκτησης των πνευματικών δυνάμεων που αποδήμησαν λόγω της κρίσης, καθώς η AWS σκοπεύει να προσελκύσει Ελληνες του brain drain κατά προτεραιότητα.

Επίσης, συνεργάζεται ήδη με εκπαιδευτικά ιδρύματα για την εξειδικευμένη κατάρτιση στελεχών με αντικείμενο την τεχνολογία του cloud computing και σχεδιάζει ανάλογη επιμόρφωση για ανέργους και γυναίκες οι οποίες περιθωριοποιούνται στην αγορά εργασίας. Αλλά και ως άμεση παρέμβαση στην ελληνική κοινωνία μέσω του υπολογιστικού νέφους, η AWS μπορεί να συμβάλει στην επιτάχυνση και την απλοποίηση διαδικασιών, μέσω του Internet of Things, της υποστήριξης λύσεων Τεχνητής Νοημοσύνης και διαχείρισης πολύ μεγάλου όγκου πληροφοριών (Big Data) κ.λπ. Εάν, π.χ., οι εταιρείες ύδρευσης ή οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος μεταφέρουν τη δραστηριότητά τους σε περιβάλλον cloud, με δίκτυο αισθητήρων στους μετρητές κατανάλωσης, θα ελαχιστοποιηθούν οι διαρροές και οι κλοπές, χάρη στην άμεση ενημέρωση και τον έλεγχο του κυκλώματος, ταυτόχρονα, σε κάθε σημείο του.

Το υπολογιστικό νέφος, γενικότερα, είναι το υπόβαθρο για κάθε ψηφιακή δραστηριότητα του αύριο. Και η επιλογή της Amazon Web Services να εγκατασταθεί στη χώρα μας, με άμεση προοπτική ανάπτυξης στην Κύπρο, στη Νότια Ευρώπη αλλά και τη Μέση Ανατολή, δείχνει ότι, αν μη τι άλλο, η Ελλάδα δεν θα χάσει τον συρμό-εξπρές του cloud.


Ειδήσεις σήμερα:

Δολοφονία στα Χανιά: Ομολόγησε ο Νορβηγός - Πού και πώς τον εντόπισε η Αστυνομία

Άλλα 65 Κέντρα Υγείας στη «μάχη» των εμβολιασμών - Το ψηφιακό πιστοποιητικό «ξεκλειδώνει» τον τουρισμό

Τσιόδρας: Δύσκολη η μάσκα - Τη φοράω 16 με 18 ώρες τη μέρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης