NASA Perseverance: Νέο βίντεο από την ιστορική προσεδάφιση στον πλανήτη Άρη
Καρέ καρέ η προσεδάφιση του όπως την κατέγραψαν επτά κάμερες - Μοναδικό ηχητικό από ριπές ανέμου στον «Κόκκινο Πλανήτη»
Οι εικόνες που παρουσιάζονται είναι εντυπωσιακές. Στο βίντεο φαίνονται η κάθοδος του Perseverance με το αλεξίπτωτο, προς το έδαφος του Άρη, αλλά και οι πανηγυρισμοί των ανθρώπων της NASA μετά την επιτυχή αποστολή.
Your front-row seat to my Mars landing is here. Watch how we did it.#CountdownToMars pic.twitter.com/Avv13dSVmQ
— NASA's Perseverance Mars Rover (@NASAPersevere) February 22, 2021
Now that you’ve seen Mars, hear it. Grab some headphones and listen to the first sounds captured by one of my microphones. 🎧https://t.co/JswvAWC2IP#CountdownToMars
— NASA's Perseverance Mars Rover (@NASAPersevere) February 22, 2021
Στο σύντομο ηχητικό απόσπασμα ακούγεται ένας στριγκός ήχος, ο θόρυβος του ρόβερ, αλλά και ο άνεμος που πνέει στον Άρη. «Ναι, μόλις ακούσατε μια ριπή ανέμου στην επιφάνεια του Άρη, που καταγράφηκε από το μικρόφωνο και στάλθηκε στη Γη», είπε ο Ντέιβ Γκρούελ, ο υπεύθυνος αυτών των εξαρτημάτων. Πρόκειται για «τους πρώτους ήχους που καταγράφονται στην επιφάνεια του Άρη», πρόσθεσε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.Landing on Mars is a rush of tension, drama, and noise. Then, when the dust clears: tranquility and grandeur.#CountdownToMars
— NASA's Perseverance Mars Rover (@NASAPersevere) February 22, 2021
Explore in 3D in the YouTube app: https://t.co/iz9YIvEsvy
More images: https://t.co/Ex1QDo3eC2 pic.twitter.com/cj7NOpGysR
Το Perseverance είναι εξοπλισμένο με δύο μικρόφωνα, το ένα εκ των οποίων βρίσκεται πάνω στο επιστημονικό όργανο SuperCam, μια κάμερα προηγμένης τεχνολογίας που έχει μέγεθος όσο ένα κουτί παπουτσιών.
«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε αυτά τα μικρόφωνα για να συλλαμβάνουμε ήχους», είπε ο Γκρούελ.
Το ρομποτικό διαστημόπλοιο πάτησε την επιφάνεια του «Κόκκινου Πλανήτη»
Το 1969 όταν ο Νιλ Άμστρονγκ πατούσε το πόδι του στο φεγγάρι και έλεγε τότε στο Κέντρο Ελέγχου του Χιούστον την φράση «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα» κανείς δεν φανταζόταν ότι 52χρόνια μετά η διαστημική τεχνολογία θα πραγματοποιούσε ακόμα ένα άλμα και θα μας έδινε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε σε «πραγματικό χρόνο» την προσεδάφιση του «Mars 2020 Perseverance» στον Άρη.
Miss my landing? Catch the highlights below.
— NASA's Perseverance Mars Rover (@NASAPersevere) February 19, 2021
Send us your own highlights too. Share your pictures and video using #CountdownToMars. pic.twitter.com/OL2wSAi36e
Στις 10:55 ώρα Ελλάδας, το ρομποτικό διαστημόπλοιο προσεδαφίστηκε στον Άρη. Αμέσως οι επιστήμονες στα κεντρικά γραφεία της αποστολής στο εργαστήριο Jet Propulsion της NASA στην Καλιφόρνια ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.
Λίγα δευτερόλεπτά μετά, έλαβαν το πρώτο σήμα ότι η προσεδάφιση ήταν επιτυχής και αμέσως μετά ήρθε η πρώτη εικόνα από την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη στον κρατήρα Jezero.TOUCHDOWN: NASA’s Perseverance rover successfully lands on the surface of Mars.
— ABC News (@ABC) February 18, 2021
Presented by @AdobeDocCloud.https://t.co/IOTdcyTAe9 #CountdowntoMars pic.twitter.com/NkTJ6AJWRu
Αυτές οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από κάμερες που συνδέονται με το διαστημικό σκάφος και είναι ασπρόμαυρες.
Αργότερα οι εικόνες από το rover ήταν πολύ πιο εντυπωσιακές.
Οι νέες φωτογραφίες θα βοηθήσουν επίσης το προσωπικό της αποστολής να εντοπίσει ακριβώς πού βρίσκεται στη ζώνη προσγείωσης.
Ωστόσο αυτές οι εικόνες είναι ακριβώς αυτό που οι επιστήμονες της αποστολής ήθελαν να δουν, δείχνοντας τη βραχώδη επιφάνεια του κρατήρα Jezero του Άρη . Οι επιστήμονες της αποστολής επέλεξαν την τοποθεσία επειδή πιστεύουν ότι όταν ο Κόκκινος Πλανήτης ήταν ακόμα καλυμμένος με νερό, ο κρατήρας ήταν κάποτε λίμνη, με ένα δέλτα ποταμού να εναποθέτει ιζήματα στην επιφάνεια του.And another look behind me. Welcome to Jezero Crater. #CountdownToMars pic.twitter.com/dbU3dhm6VZ
— NASA's Perseverance Mars Rover (@NASAPersevere) February 18, 2021
Μελετώντας αυτά τα πετρώματα, οι επιστήμονες ελπίζουν, ότι θα τους επιτρέψουν να κατανοήσουν καλύτερα τον πλανήτη και την πιθανότητα να ανακαλύψουν ίχνη ζωής.Where am I now? Check out this interactive map to zoom in and explore my landing site:https://t.co/uPsKFhW17J
— NASA's Perseverance Mars Rover (@NASAPersevere) February 19, 2021
And for the ground level view, my first images are here, with many more to come in the days ahead:https://t.co/Ex1QDo3eC2 pic.twitter.com/B6TJTikAyX
Τα επτά λεπτά του τρόμου
Τα επτά λεπτά, τα οποία... έκοψαν την ανάσα σε όλον τον πλανήτη μας, ηταν όταν το Perseverance «τρύπησε» την ατμόσφαιρα του «κόκκινου πλανήτη», μέχρι να προσεδαφιστεί με επιτυχία στον κρατήρα Jezero με στόχο να συνεχίσει την εξαιρετικά σημαντική του αποστολή, μέσω της οποίας θα θα πραγματοποιηθεί ένα καθοριστικό βήμα για την προετοιμασία ενόψει της επανδρωμένης αποστολής που προγραμματίζει η NASA για τα επόμενα χρόνια. Η NASA, περήφανη για το μεγάλο επίτευγμα, μετέδωσε live την όλη διαδικασία, διατηρώντας το ενδιαφέρον στα ύψη:
Την προσεδάφισή παρακολούθησε και ο νέος πλανητάρχης, Τζο Μπαίντεν, ο οποίος έστειλε και το δικό του μήνυμα.
«Συγχαρητήρια στη NASA και σε όλους που δούλεψαν σκληρά για να καταστεί δυνατή η ιστορική προσγείωση του Perseverance. Σήμερα αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι με τη δύναμη της επιστήμης και της αμερικανικής εφευρετικότητας, τίποτα δεν είναι πέρα από τη σφαίρα πιθανότητας», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ.Congratulations to NASA and everyone whose hard work made Perseverance’s historic landing possible. Today proved once again that with the power of science and American ingenuity, nothing is beyond the realm of possibility. pic.twitter.com/NzSxW6nw4k
— President Biden (@POTUS) February 18, 2021
Το ταξίδι στον Κόκκινο Πλανήτη
Στο πλαίσιο της αποστολής «Μars 2020», το διαστημικό όχημα «Perseverance» ξεκίνησε το ταξίδι του στις 30 Ιουλίου του 2020 διανύοντας 471 εκατομμύρια χιλιόμετρα.
Όταν οι επιστήμονες της NASA έλαβαν το σήμα ότι προσεδαφίστηκε, χρειάστηκε να περάσουν τα «επτά λεπτά τρόμου» προκειμένου να βεβαιωθούν ότι το ρόβερ, το οποίο έκανε ένα επτάμηνο διαστημικό ταξίδι, απόστασης 470 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, κατέβηκε σώο και αβλαβές στην επιφάνεια του Άρη.
Η διαστημοσυσκευή θα αναζητήσει ίχνη μικροβιακής ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη και θα μελετήσει την γεωλογική του σύνθεση. Το εξάτροχο ρόβερ «Perseverance», μεγέθους SUV, γνωστό και με το παρατσούκλι «Πέρσι», είναι λίγο μεγαλύτερο και βαρύτερο από το ρόβερ «Curiosity» που μελετά μέχρι σήμερα τον 'Αρη.This is it. I’m entering the top of the Mars atmosphere. No looking back. Seven minutes to touchdown. #CountdownToMars pic.twitter.com/q4LcKcPfpr
— NASA's Perseverance Mars Rover (@NASAPersevere) February 18, 2021
Διαθέτει πιο εξελιγμένα επιστημονικά όργανα, ικανά για πιο φιλόδοξα πειράματα, αποτελώντας το πιο εξελιγμένο εργαστήριο αστροβιολογίας που έχει ποτέ σταλεί σε άλλο ουράνιο σώμα. Με τα εργαλεία του, θα συλλέξει αρειανά δείγματα, που θα επιστραφούν στη Γη με μια μελλοντική αποστολή, κάτι που, εφόσον συμβεί, θα είναι μια παγκόσμια πρωτιά.
Μεταξύ άλλων, το ρόβερ διαθέτει μια πειραματική συσκευή που θα μετατρέπει το διοξείδιο της αρειανής ατμόσφαιρας σε καθαρό οξυγόνο, καθώς επίσης ένα μίνι μετεωρολογικό σταθμό, 19 κάμερες και δύο μικρόφωνα που θα καταγράψουν τους πρώτους αρειανούς ήχους. Επίσης το ρόβερ θα απελευθερώσει το «Ingenuity», ένα μικρό ρομποτικό ελικόπτερο βάρους 1,8 κιλών, το πρώτο στην ιστορία που θα πετάξει σε έναν άλλο κόσμο.
Το ρομποτικό εξάτροχο όχημα Perseverance θα επικεντρωθεί στην αναζήτηση νερού και άλλων στοιχείων ζωής κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη. Επίσης θα συλλέξει και θα αποθηκεύσει δείγματα πετρωμάτων τα οποία αναμένεται να ταξιδέψουν στη Γη τα επόμενα 10 χρόνια με κοινές αμερικανικές και ευρωπαϊκές αποστολές.
Ανάμεσα στα άλλα είναι εξοπλισμένο με έναν ισχυρό ηλεκτρονικό υπολογιστή, που θα το βοηθήσει να πλοηγηθεί στην επιφάνεια αποφεύγοντας τις επικίνδυνες περιοχές. Το ρομποτικό όχημα Perseverance (Επιμονή) είναι το πέμπτο που στέλνει η NASA στον πλανήτη.
Μέχρι το 1997, όλα τα διαστημόπλοια της NASA που έφτασαν στην επιφάνειά του ήταν στατικά. Το 1997, όμως, η αποστολή «Pathfinder» έφερε την μεγάλη επανάσταση: ένα ρομπότ με τροχούς, που μπορούσε να κινηθεί πάνω στην κακοτράχαλη επιφάνεια του πλανήτη.
Το «Sojourner», όπως ονομαζόταν, ακολούθησαν δύο άλλα ρομποτικά οχήματα, το Spirit και το «Opportunity», που πάτησαν την επιφάνεια του Άρη το 2004, ενώ το «Curiosity», που είχε μέγεθος αυτοκινήτου, έφτασε στον προορισμό του το 2012.
Το μικροσκοπικό αυτό ελικόπτερο, το οποίο ζυγίζει περίπου 1,8 κιλά στη Γη, θα είναι το πρώτο ιπτάμενο όχημα που θα προσπαθήσει να πραγματοποιήσει μια ελεγχόμενη πτήση σε άλλο πλανήτη.
Καθώς οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές, οποιαδήποτε πρόβλεψη για την επιτυχία ή αποτυχία της συγκεκριμένης αποστολής θεωρείται παρακινδυνευμένη.
Εκτιμάται όμως πως οι δοκιμαστικές αυτές πτήσεις θα στρώσουν πιθανότατα το έδαφος για μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές με αστροναύτες οι οποίοι θα ταξιδέψουν στον πλανητη Άρη και θα επιστρέψουν στη Γη, ανεξάρτητα από το εάν αυτό γίνει στο εγγύς ή το απώτερο μέλλον.
Ειδήσεις σήμερα:
Μαρκουλάκης προς ΣΕΗ: «Με κρεμάσατε στα μανταλάκια αδιαφορώντας για τις συνέπειες»
Επίθεση με μολότοφ, πέτρες και μπογιές στο Action 24
ΟΑΕΔ: Μέχρι την Παρασκευή οι αιτήσεις για το πρόγραμμα voucher
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr