NASA: Το πρώτο ελικόπτερο στον Άρη - Η «Ευφυΐα» έτοιμη να «ακουμπήσει» την επιφάνεια του «κόκκινου πλανήτη»

NASA: Το πρώτο ελικόπτερο στον Άρη - Η «Ευφυΐα» έτοιμη να «ακουμπήσει» την επιφάνεια του «κόκκινου πλανήτη»

Σύμφωνα με τη NASA η διαδικασία που ακολουθήθηκε έγινε «βήμα προς βήμα» ενώ η πλήρης ανάπτυξη του ελικοπτέρου στον Άρη πρόκειται να κρατήσει περίπου έξι μέρες

NASA: Το πρώτο ελικόπτερο στον Άρη - Η «Ευφυΐα» έτοιμη να «ακουμπήσει» την επιφάνεια του «κόκκινου πλανήτη»
Το ελικόπτερο «Ευφυΐα» της NASA πλησιάζει πιο κοντά στο παρθενικό του ταξίδι στον Άρη, αφού κατέβασε και τα τέσσερα πόδια του, θέτοντάς το σε θέση για να αγγίξει την επιφάνεια του Άρη. Υπενθυμίζεται πως η «Ευφυΐα» έφτασε στον Άρη δεμένη στο κάτω μέρος του Rover Perseverance.  Σύμφωνα με τη NASA η διαδικασία που ακολουθήθηκε έγινε «βήμα προς βήμα» ενώ η πλήρης ανάπτυξη του ελικοπτέρου στον Άρη πρόκειται να κρατήσει περίπου έξι μέρες. 

Μάλιστα από τη στιγμή που έχει βρεθεί κατάλληλη θέση για τη δοκιμαστική του πτήση η ομάδα της NASA σκοπεύει να το απελευθερώσει σταδιακά έτσι ώστε να το φέρει με ασφάλεια στην επιφάνεια του Άρη. Έτσι λοιπόν όταν η «Ευφυΐα» κυκλοφορήσει στο πρώτο «ελικοδρόμιο» ενός άλλου πλανήτη τότε θα ξεκινήσει η προετοιμασία για την απογείωσή της. Σημειώνεται πως το ελικόπτερο μεταφέρει μαζί του ένα μικρό κομμάτι του «Flyer», που πέταξε για πρώτη φορά το 1903 (είχε σχεδιαστεί και κατασκευαστεί από τους αδερφούς Wright). 
Η πτήση της «Ευφυΐας» στοχεύει να είναι η πρώτη σε έναν άλλον κόσμο, τόνισε σε δηλώσεις της η Lori Glaze, διεθύντρια του τμήματος πλανητικής επιστήμης στην έδρα της NASA. «Εάν η πτήση στεφθεί με επιτυχία τότε θα μπορούσαμε να επεκτείνουμε περισσότερο τους ορίζοντές μας και να διευρύνουμε το τι μπορούμε να κάνουμε με την εξερεύνηση στον Άρη».

Μόλις το ελικόπτερο και οι ομάδες του Rover επιβεβαιώσουν ότι το Perseverance βρίσκεται ακριβώς εκεί που θέλουν να βρίσκεται - «μέσα στο αεροδρόμιο» - τότε θα ξεκινήσει η διαδικασία ανάπτυξης του στην επιφάνεια του Άρη. «Μόλις ξεκινήσουμε την ανάπτυξη, δεν υπάρχει καμία επιστροφή. Όλες οι δραστηριότητες είναι στενά συντονισμένες, μη αναστρέψιμες και εξαρτώνται η μία από την άλλη», τόνισε η Φάρα Άλιμπεϊ με εξιδείκευση στην μηχανική συστημάτων. «Εάν υπάρχει ακόμη μια υπόδειξη ότι κάτι δεν πηγαίνει όπως αναμενόταν, ενδέχεται να αποφασίσουμε να καθυστερήσουμε για ένα sol (μια ημέρα του Άρη) ή περισσότερο μέχρι να έχουμε καλύτερη ιδέα για το τι συμβαίνει», συμπλήρωσε.

Η NASA στον Αρη


Η διαδικασία ανάπτυξης του ελικοπτέρου θα έχει διάρκεια περίπου έξι sol- (που ισοδυναμεί με έξι ημέρες και τέσσερις ώρες στη Γη). Στο πρώτο sol, θα απελευθερωθεί ο μηχανισμός κλειδώματος που βοήθησε το ελικόπτερο να διατηρηθεί σταθερό στο κάτω μέρος του Rover τόσο κατά την απογείωση του από τη Γη όσο και κατά την προσγείωση στον Άρη. Στα επόμενα sol μέχρι το τέταρτο θα γίνουν προσπάθειες μέχρις ότου το ελικόπτερο παραμείνει 13 εκατοστά πάνω από την επιφάνεια του Άρη. 

Στο πέμπτο η NASA θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει το Rover ως πηγή ενέργειας για να φορτίσει τη μπαταρία της «Ευφυΐας». Μόλις το ελικόπτερο καταφέρει να αναπτυχθεί στον Άρη θα έχει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει την πρώτη του δοκιμαστική πτήση σε 30 sol.  Ο ακριβής χρόνος της πρώτης πτήσης θα παραμείνει ρευστός καθώς οι μηχανικοί επεξεργάζονται λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα που απαιτείται για την ανάπτυξη του ελικοπτέρου.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τη NASA κατά την πρώτη δοκιμή το ελικόπτερο θα απογειωθεί λίγα μέτρα από το έδαφος και θα αιωρείται για περίπου 20 έως 30 δευτερόλεπτα. Αμέσως μετά θα προσγειωθεί. Όπως επισημαίνει η NASA αυτή θα είναι η πρώτη πτήση με κινητήρα στον Άρη. Ωστόσο η πτήση στον Άρη θα είναι πολύ πιο δύσκολη από μία πτήση στη Γη καθώς ο Άρης έχει το ένα τρίτο της βαρύτητας της Γης.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημανθεί ότι η θερμοκρασία στον Άρη τις βραδινές ώρες μπορεί να φτάσει ακόμα και τους -90 βαθμούς Κελσίου, κάτι το οποίο σημαίνει ότι μπορούν να παγώσουν και να σπάσουν μη προστατευμένα ηλεκτρικά εξαρτήματα.


Έτσι λοιπόν η «Ευφυΐα» για να καταφέρει να επιβιώσει  θα χρειαστεί αρκετή ενέργεια, που παράγεται από τις ηλιακές του δυνάμεις, με σκοπό να τροφοδοτηθούν οι εσωτερικοί θερμαντήρες.  Υπενθυμίζεται πως το Perseverance φιλοξενεί τη βάση της «Ευφυΐας», επιτρέποντας την επικοινωνία με τη Γη.  Επί του παρόντος, η NASA και η ESA σχεδιάζουν να εκτοξεύσουν δύο ακόμη διαστημόπλοια που θα εγκαταλείψουν τη Γη το 2026 και θα φτάσουν στον Άρη το 2028.


Ειδήσεις σήμερα 

Στα 3.616 τα νέα κρούσματα - 739 οι διασωληνωμένοι, 76 θάνατοι 

Κορωνοϊός - Άγιο Όρος: Ανησυχητική διασπορά του ιού - Στα 31 τα κρούσματα 

Τραυματιοφορέας «Αγία Σοφία»: Οδηγήθηκε στη φυλακή - Κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση δυο ανηλίκων 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης