Επιτυχία με άρωμα ελληνικό στον κόσμο της αστροφυσικής!

Ο διακεκριμένος αστροφυσικός Άγγελος Βουρλίδας, μιλάει για την σπουδαία… ανακάλυψή του που δημοσιεύτηκε στον Τύπο

«Είναι επίσημο – Ο Ήλιος είναι σφαίρα!» δήλωσε με ενθουσιασμό η NASA στην ιστοσελίδα της στις 6 Φεβρουαρίου όταν ανακοινώθηκε μια ακόμα πρόοδος στον κόσμο της αστροφυσικής, μεγάλο μέρος της οποίας οφείλεται σε έναν Έλληνα. Το όνομα του ακούγεται εδώ και κάποιο καιρό, μιας και είναι ένας από τους επιστήμονες που τα τελευταία χρόνια κάνουν σημαντικά βήματα στο κομμάτι της επιστήμης που ονομάζεται solar terrestrial physics. Ο 43χρονος Άγγελος Βουρλίδας, γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1967 και αποφοίτησε από το τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1989. Συνέχισε τις σπουδές του στις ΗΠΑ, όπου πήρε το Μάστερ το 1993 και το Διδακτορικό στην Ηλιακή Ραδιοαστρονομία το 1996. Από το 1997 εργάζεται στο Ερευνητικό Εργαστήριο του Ναυτικού των ΗΠΑ (ΝRL), συνεχίζοντας την επιτυχημένη παρουσία Ελλήνων σε αυτόν τον χώρο, η οποία χρονολογείται από την δεκαετία του 1960.




«Θα ήθελα να κάνω έρευνα στην Ελλάδα αλλά αυτό προς το παρόν αποτελεί ‘απατηλό όνειρο’», λέει ο διακεκριμένος αστροφυσικός Άγγελος Βουρλίδας


Ο Άγγελος Βουρλίδας ήρθε στην Αμερική για να κάνει το διδακτορικό του στο φαινόμενο της Μαύρης Τρύπας. «Μόλις έφτασα συνειδητοποίησα ότι όλοι αυτό ήθελαν να κάνουν. Γι’ αυτό και διάλεξα την ηλιακή φυσική, ο ήλιος είναι πολύ πιο κοντά, είναι πολύ πιο αληθινός σαν ιδέα, τον βλέπουμε όλοι κάθε μέρα και σκέφτηκα ότι μάλλον θα είναι πιο ρεαλιστικό να τον μελετήσω. Από δώδεκα χρονών είχα μεγάλη αγάπη για τον ουρανό και ανακάλυψα την ραδιοαστρονομία στα 15.Από τότε, ότι έκανα, ήταν με ένα στόχο: να πάω στην Αμερική» μας λέει. «Με απλά λόγια αυτό που κάνω είναι έρευνες στην «κορόνα» του ήλιου και ειδικά σε βίαια φαινόμενα που συμβαίνουν εκεί, όπως εκρήξεις, μελετώντας πως επηρεάζουν την Γη. Επίσης είμαι σχεδιαστής, μηχανικός και λειτουργός διαστημικών τηλεσκόπιων και διαχειρίζομαι και την επιστημονική πλευρά μια αποστολής στο διάστημα. Δηλαδή, κάνω πολλά πράγματα ταυτόχρονα!» λέει γελώντας.

Βασικό εργαλείο του Άγγελου Βουρλίδα και των συνεργατών του στην παρατήρηση του ήλιου, ένα ζευγάρι από διαστημόπλοια που ονομάζονται ΣΤΕΡEO, τα οποία χρησιμοποιούνται στην φωτογράφηση και παρακολούθηση του πλανήτη.

Τις περισσότερες γνώσεις που έχουμε τα τελευταία χρόνια για τον Ήλιο, μας τις έχει χαρίσει η έρευνα της ομάδας του NRL στην οποία εργάζεται ο Βουρλίδας. Οι εκρήξεις στην επιφάνεια του Ήλιου, μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά φαινόμενα στη Γη, όπως το Πολικό Σέλας, την διακοπή των ραδιοεπικοινωνιών μεταξύ γης και αεροπλάνων ή δορυφόρων ακόμα και την προσωρινή αχρήστευση κινητών τηλεφώνων και συσκευών GΡS! Ακριβώς για αυτό η πρόγνωση του λεγόμενου «διαστημικού καιρού» αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της Διαστημικής Φυσικής.



Δύο όψεις από τις νέες φωτογραφίες που έβγαλαν οι δορυφόροι ΣΤΕΡΕΟ που δείχνουν εμφανώς την σύνθετη επιφάνειας του Ηλίου


-Γιατί είναι όμως τόσο σημαντικό να παρακολουθούμε τον ήλιο;
«Οτιδήποτε συμβαίνει εκεί επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητα στη Γη» μας εξηγεί.
«Οι νέες φωτογραφίες που δημοσιεύσαμε στις 6 Φλεβάρη σηματοδοτούν μια σημαντική στιγμή στην ηλιακή φυσική. Οι ΣΤΕΡΕΟ έδειξαν ότι ο ήλιος είναι μια σφαίρα από καυτή μάζα και πλεκτά μαγνητικά πεδία» τονίζει.


-Και γιατί είναι αυτό τόσο σημαντικό;
«Ξέραμε ότι ο Ήλιος είναι σφαίρα, όπως (μάλλον) όλα τα αστέρια. Αλλά βλέπαμε μόνο το μισό του μέρος κάθε φορά. Έπρεπε να περιμένουμε να γυρίσει για να δούμε το άλλο μισό. Σκεφτείτε ότι για να γυρίσει περνάνε 27 μέρες και φυσικά τα φαινόμενα γύρω του και στην επιφάνεια του αλλάζουν σε αυτό το χρονικό διάστημα. Δεν μπορούσαμε λοιπόν να παρακολουθήσουμε τι του συμβαίνει αλλά και τι προκαλεί παράλληλα. Ήταν σαν να προσπαθείς να «δεις» την θέα από ένα μισάνοιχτο παράθυρο. Τώρα οι ΣΤΕΡΕΟ άνοιξαν διάπλατα αυτό το παράθυρο. Έχουμε τρισδιάστατη εικόνα κάθε 3 λεπτά. Ο Ήλιος δεν μπορεί να κρύψει τα μυστικά του πλέον!»


-Οι επιστήμονες στην Ελλάδα πόση σχέση έχουν με αυτή την επιστήμη και πόσο ενεργοί είναι στην παγκόσμια κοινότητα;
«Παρόλο που ίσως να μην είναι γνωστό, υπάρχουν πάρα πολλοί Έλληνες ερευνητές που είναι σεβαστοί στην διεθνή κοινότητα. Δυστυχώς, δεν έχουν αρκετή επιρροή για να κινήσουν παγκόσμιες έρευνες, γιατί η Ελλάδα δεν έχει επίσημο διαστημικό πρόγραμμα ή μια δυνατή θέση στην διεθνή αγορά. Αλλά συνεργάζομαι πολύ με τα ελληνικά πανεπιστήμια βοηθώντας απόφοιτους που θέλουν να έρθουν εδώ και καλώντας καθηγητές για συνεργασίες. Με καλούν και στην Ελλάδα για ομιλίες. Μακάρι με το νέο εκπαιδευτικό νόμο που προωθείται να μπορέσουν να μας καλούν για περισσότερο, με εκπαιδευτικές άδειες, συνεργίες κτλ. Θα ήθελα πολύ να κάνω έρευνα στην Ελλάδα, αλλά ξέρω ότι αυτό είναι ακόμα απατηλό όνειρο».


-Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα σας τρομάζει;
«Ανησυχώ για την αδερφή μου και την μητέρα μου, αλλά μέχρι πρόσφατα ήμουν πολύ αισιόδοξος ότι η κρίση θα σπάσει την «κύστη» και θα οδηγήσει τους Έλληνες σε μια πιο μοντέρνα ευρωπαϊκή λογική και συμπεριφορά. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα έχω απογοητευτεί».


-Πως σας φαίνεται τώρα η Ελλάδα;
«Έφυγα μόλις τελείωσα το πανεπιστήμιο και έχω πολλές καλές αναμνήσεις, ειδικά τα καλοκαίρια μου στην Χαλκιδική. Έκανα αρκετά χρόνια να έρθω, όμως τελευταία έρχομαι συχνότερα. Ταξιδεύω γενικά και μου αρέσει πολύ, και φυσικά πάντα περηφανεύομαι στους φίλους μου για την πατρίδα μου και τις ομορφιές της, παρ’ όλο που σε γενικές γραμμές δεν μου λείπει η Ελλάδα. Αλλά όποτε έρχομαι πάντα με πιάνει θλίψη για τα ανεκμετάλλευτα προσόντα της χώρας μας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr