Κίνα: Εκτοξεύτηκε η δεύτερη επανδρωμένη αποστολή που θα κατασκευάσει τον διαστημικό σταθμό Tiangong

Ο πύραυλος Long March-2F που μεταφέρει το σκάφος Shenzhou-13 εκτοξεύτηκε στις 00.23 τοπική ώρα, από το διαστημικό κέντρο Τζιουκουάν, στην έρημο Γκόμπι

Η Κίνα εκτόξευσε σήμερα (ξημερώματα Σαββάτου, τοπική ώρα) τον πύραυλο που μεταφέρει τη δεύτερη επανδρωμένη αποστολή της στον μελλοντικό διαστημικό σταθμό της.

Οι τρεις αστροναύτες, δύο άνδρες και μία γυναίκα, θα ζήσουν για έξι μήνες –χρονικό διάστημα ρεκόρ για την Κίνα– στην κάψουλα Τιανχέ («Ουράνια Αρμονία»), κατασκευάζοντας τον σταθμό Tiangong.

Ο πύραυλος Long March-2F που μεταφέρει το σκάφος Shenzhou-13 εκτοξεύτηκε στις 00.23 τοπική ώρα, από το διαστημικό κέντρο Τζιουκουάν, στην έρημο Γκόμπι.

Το πλήρωμα θα συνεχίσει την κατασκευή του σταθμού, θα ελέγξει τον εξοπλισμό και θα κάνει ορισμένα επιστημονικά πειράματα. Οι αστροναύτες θα κάνουν επίσης δύο ή τρεις διαστημικούς «περιπάτους». Το κινεζικό ρεκόρ παραμονής στο διάστημα κατέχει η προηγούμενη αποστολή, που έμεινε για τρεις μήνες στην Tianhe.

Το πλήρωμα αποτελείται από τον στρατηγό Ζάι Ζιγκάνγκ, 55 ετών, τον Γε Γκουανγκφού, 41 ετών και τη Ουάνγκ Γιαπίνγκ, 41 ετών, που συμμετείχε και σε μια προηγούμενη αποστολή, το 2013. Τότε, η Ουάνγκ είχε παραδώσει σε απευθείας μετάδοση από τον διαστημικό σταθμό ένα μάθημα φυσικής σε 60 εκατομμύρια μαθητές, κάτι που σκοπεύει να επαναλάβει και πάλι. Θα γίνει επίσης η πρώτη Κινέζα που θα κάνει διαστημικό περίπατο.

Η αποστολή αυτή είναι η πέμπτη από τις συνολικά 11 (επανδρωμένες και μη) που θα χρειαστούν για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του σταθμού Tiangong («Ουράνιο Παλάτι»), στα τέλη του 2022. Ο Tiangong θα έχει μέγεθος παρόμοιο με εκείνο του παλαιού, σοβιετικού σταθμού Mir (1986-2001) και διάρκεια ζωής τουλάχιστον 10 χρόνια.


Ειδήσεις σήμερα

Δακτύλιος: Ελεύθερη κυκλοφορία για οχήματα υγραερίου, φυσικού αερίου, υβριδικά, ηλεκτρικά και Euro 6 έως 120 gr CO2

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Σε δύο μέρες έπεσε στην Αττική βροχή τριπλάσια απ' ό,τι κάθε Οκτώβριο

Κλειστή η Εγνατία στο ύψος της Μεγάλης Βόλβης λόγω συσσώρευσης υδάτων - Φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr