Αναζήτηση στην Google με φωνητικές εντολές
15.06.2011
14:33
Οι χρήστες θα μπορούν πλέον να πραγματοποιούν αναζητήσεις στο διαδίκτυο μέσω της Google, δίνοντας όχι πια γραπτές, αλλά φωνητικές εντολές
Οι χρήστες θα μπορούν πλέον να πραγματοποιούν αναζητήσεις στο διαδίκτυο μέσω της Google, δίνοντας όχι πια γραπτές, αλλά φωνητικές εντολές (αρχικά στην αγγλική γλώσσα) μέσα από τον προσωπικό επιτραπέζιο ή φορητό υπολογιστή του σπιτιού ή του γραφείου τους, χωρίς να χρειάζεται να καταφύγουν στη βοήθεια του πληκτρολογίου.
Η φωνητική αναζήτηση ήταν δυνατή, εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα, στις «έξυπνες» κινητές συσκευές, όμως πλέον επεκτείνεται σε οποιονδήποτε υπολογιστή. Ο χρήστης αρκεί να έχει ένα μικρόφωνο (εξωτερικό ή εσωτερικό) στο μηχάνημά του, καθώς επίσης το πρόγραμμα πλοήγησης Google Chrome (κανένα άλλο πρόγραμμα browser δεν υποστηρίζει, προς το παρόν τουλάχιστον, την φωνητική αναζήτηση) ή το λειτουργικό Android, αν πρόκειται για κινητό.
Σε επόμενο στάδιο, η Google προτίθεται μελλοντικά να καταστήσει διαθέσιμη τη φωνητική αναζήτηση και μέσω των δύο δημοφιλέστερων προγραμμάτων πλοήγησης, του Microsoft Explorer και του Mozilla Firefox. Επίσης, αργότερα θα είναι εφικτή και η χρήση άλλων γλωσσών εκτός από την αγγλική. Η τεχνολογία αναγνώρισης φωνής βασίζεται σε μια τεράστια βάση δεδομένων από περίπου 230 δισεκατομμύρια λέξεις, που η Google έχει δημιουργήσει κατά την τελευταία διετία.
Το νέο χαρακτηριστικό, όπως ανακοίνωσε η εταιρία, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, αποσκοπεί στο να γίνουν ακόμα πιο γρήγορες οι αναζητήσεις της, με στόχο την εξοικονόμηση ακόμα και χιλιοστών του δευτερολέπτου από την υποβολή του ερωτήματος και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της αναζήτησης. Μια παράλληλη δυνατότητα που προστίθεται, πέρα από την φωνή, είναι η αξιοποίηση εικόνων, αντί λέξεων. Έτσι, για παράδειγμα, αντί ο χρήστης να γράψει τη λέξη «εστιατόρια», αρκεί να κάνει «κλικ» στο σχετικό εικονίδιο.
Ακόμα, για οποιαδήποτε φωτογραφία (π.χ. που έχει τραβήξει σε διακοπές πριν από χρόνια), ο χρήστης θα μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες σχετικά με αυτήν (π.χ. για την τοποθεσία όπου τραβήχτηκε). Αυτή η τεχνολογία αναγνώρισης εικόνων, δυνητικά είναι σε θέση να αναγνωρίσει και ανθρώπους, όμως η εταιρία έχει σκοπίμως αποφασίσει να μην την αξιοποιήσει για αυτό το σκοπό, προκειμένου να αποφύγει να εμπλακεί σε πιθανές διαμάχες περί παραβίασης προσωπικών δεδομένων.
Οι φωνητικές αναζητήσεις στις κινητές συσκευές Android έχουν σχεδόν εξαπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο και η εταιρία εκτιμά ότι η επέκταση της δυνατότητας σε όλους τους υπολογιστές θα δημιουργήσει γενικότερα μια νέα συνήθεια χρήσης της φωνής για τις αναζητήσεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr