Ξαφνική «τρέλα» με την τεχνητή νοημοσύνη - Δεν έφτανε το ChatGPT, ήρθαν και τα deepfakes

Ξαφνική «τρέλα» με την τεχνητή νοημοσύνη - Δεν έφτανε το ChatGPT, ήρθαν και τα deepfakes

Δημιουργούν «πραγματικές» φωτογραφίες και βίντεο με απλές οδηγίες... σε μια εφαρμογή - Πρώτο «θύμα» τους ο Πάπας Φραγκίσκος

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Ξαφνική «τρέλα» με την τεχνητή νοημοσύνη
Ξαφνική «τρέλα» με την τεχνητή νοημοσύνη - Δεν έφτανε το ChatGPT, ήρθαν και τα deepfakes
Η τριλογία ταινιών «The Matrix» πραγματεύεται μια βερσιόν του χειρότερου φόβου της ανθρωπότητας: έναν κόσμο στον οποίο η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει πάρει τον έλεγχο, με τους ανθρώπους να ζουν μέσα σε μια προσομοίωση, χωρίς καν να το έχουν υποψιαστεί. Κι αν το 1999 που έκανε το ντεμπούτο της η πρώτη ταινία αυτό το σενάριο φαινόταν εξωπραγματικό, σήμερα η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence, ΑΙ) τρέχει με τέτοια ταχύτητα που κάνει μια μεγάλη μερίδα του κοινού να το... ξανασκέφτεται, έστω κι αν, προς το παρόν, οι ειδικοί εξηγούν ότι η ΑΙ δεν είναι τόσο... έξυπνη όσο χρειάζεται για να καταλάβει τη Γη.

Η αλήθεια είναι πως, παρότι υπάρχουν αρκετές εφαρμογές, την επανάσταση έφερε το ChatGPT, η εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης η οποία ουσιαστικά ήταν αυτή που... πρωτοαπευθύνθηκε στο ευρύ κοινό. Και αφού ο μέσος άνθρωπος ενθουσιάστηκε με τη συζήτηση που είχε με ένα πρόσωπο που δεν... είναι πρόσωπο, η μόδα άρχισε να γυρνάει στα deepfakes. Τα κοινωνικά δίκτυα κατακλύστηκαν, αρχικά από τις φωτογραφίες του Πάπα Φραγκίσκου με το λευκό Balenciaga να ποζάρει ως ράπερ και στη συνέχεια από άλλες AI generated -δηλαδή δημιουργηθείσες από εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης- εικόνες και βίντεο που είχαν ένα κοινό: ξεγέλασαν τους πάντες, αφού πίστεψαν ότι έβλεπαν αληθινές εικόνες.

Η τεχνολογία τρέχει πιο γρήγορα απ’ ό,τι μπορούμε να φανταστούμε: ο όρος «Τεχνητή Νοημοσύνη» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1956, αν και ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’50 η εξέλιξη «νευρωνικών δικτύων» προκάλεσε τον πρώτο ενθουσιασμό για τη δημιουργία «σκεπτόμενων μηχανών». Μέχρι τα 80s η Τεχνητή Νοημοσύνη ήταν κάτι μάλλον αρκετά μακρινό, ως και φουτουριστικό στις συνειδήσεις των ανθρώπων, καθώς εκείνη τη δεκαετία άρχισε να εξελίσσεται το machine learning. Τα επόμενα χρόνια η εξέλιξη έτρεξε, μέχρι σήμερα που έχει εισβάλει στη ζωή μας για να αλλάξει τα πάντα.
Ξαφνική «τρέλα» με την τεχνητή νοημοσύνη - Δεν έφτανε το ChatGPT, ήρθαν και τα deepfakes
Ο Τραμπ συλλαμβάνεται: Η κυκλοφορία των fake, κατασκευασμένων με το πρόγραμμα ΑΙ Midjourney, εικόνων στις οποίες δεκάδες αστυνομικοί της Νέας Υόρκης συλλαμβάνουν διά της βίας τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είναι η πρώτη υπόθεση μαζικής, παγκόσμιας παραπληροφόρησης με τη χρήση προγράμματος Τεχνητής Νοημοσύνης.Το γεγονός ότι η εικόνα που δημιουργήθηκε ως ένα φανταστικό σενάριο έγινε γρήγορα viral ως δήθεν αληθινό ντοκουμέντο καταδεικνύει με γλαφυρότητα τον τρόπο με τον οποίο καταρρέουν ταχύτατα τα διακριτά όρια μεταξύ του fake και του αληθινού.

Τα κείμενα

«Το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι εδώ και είναι απίστευτα συναρπαστικό. Μόλις πριν από λίγα χρόνια η Τεχνητή Νοημοσύνη ήταν κάτι για το οποίο μιλούσαν μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Σήμερα, η Τεχνητή Νοημοσύνη βρίσκεται παντού: στα έξυπνα τηλέφωνα και τους υπολογιστές μας, στα αυτοκίνητά μας, ακόμη και στα σπίτια μας. Βρίσκεται στα πάντα - και θα γίνεται όλο και καλύτερη.

Ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη εξελίσσεται με απίστευτο ρυθμό. Ακριβώς όπως κάθε άλλο κομμάτι της τεχνολογίας, γίνεται όλο και πιο γρήγορη και πιο αποτελεσματική. Καθώς περισσότεροι άνθρωποι τη χρησιμοποιούν, τα διαθέσιμα δεδομένα αυξάνονται εκθετικά, κάτι που σημαίνει ότι μπορούμε να διδάξουμε στους υπολογιστές πώς να κάνουν περισσότερα πράγματα χωρίς να χρειάζεται να τους προγραμματίζουμε από την αρχή κάθε φορά (ή ακόμη και να μην τους προγραμματίζουμε καθόλου).

Αυτό σημαίνει επίσης ότι οι υπολογιστές θα μπορούν να μαθαίνουν ο ένας από τον άλλον καθώς επικοινωνούν μεταξύ διαφορετικών πλατφορμών - οπότε αν ένας υπολογιστής μάθει πώς να κάνει κάτι νέο ή καλύτερο, ένας άλλος υπολογιστής μπορεί να το κάνει επίσης! Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο σε μεμονωμένες πλατφόρμες: πολλές εταιρείες συνεργάζονται για να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον ανοικτού κώδικα όπου όλοι μπορούν να συνεισφέρουν τις γνώσεις τους σε ολόκληρη την κοινότητα.

Δεν είναι μόνο τα ίδια τα μεμονωμένα κομμάτια της τεχνολογίας που γίνονται πιο προηγμένα: ολόκληρα συστήματα δημιουργούνται με συγκεκριμένους στόχους στο μυαλό τους».

Κλείσιμο
Πώς σας φάνηκε το παραπάνω κείμενο; Και τι θα λέγατε εάν μαθαίνατε ότι είναι ένα κείμενο που έγραψε μια εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης; Το μόνο που χρειάστηκε ήταν να απαντήσουμε στην ερώτηση «Τι θέλετε να γράψω;» με τη φράση «Ποιο είναι το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης» και να βάλουμε στο ερώτημα «ποια είναι τα κύρια σημεία που θέλετε να καλύψω;» κάποιες απλές οδηγίες. Σε περίπου 10 δευτερόλεπτα το κείμενό μας ήταν έτοιμο.

Αυτή, βέβαια, είναι μόνο μία εφαρμογή από τις αναρίθμητες που έχουν δημιουργηθεί και εξυπηρετούν κάθε ανάγκη. Χωρίς υπερβολή, φέτος είναι η χρονιά που θα γραφτεί στην ιστορία ως αυτή στην οποία η Τεχνητή Νοημοσύνη μπήκε για τα καλά στη ζωή μας, αφού εμφανίστηκε ξαφνικά στην καθημερινότητά μας και έχει σαρώσει κυριολεκτικά τα πάντα. Από την παγκόσμια φρενίτιδα που προκάλεσε το ChatGPT μέχρι τις εφαρμογές που δημιουργούν εικόνα και βίντεο, οι εφαρμογές ΑΙ έχουν εισβάλει με τρομακτική ταχύτητα στη ζωή μας.

Και αφού αναφερθήκαμε στο ChatGPT: στη startup εταιρεία OpenAI, που βρίσκεται πίσω από το διασημότερο chatbot του κόσμου, έχει επενδύσει, προτού αυτό συστηθεί στην ευρεία μάζα, η Microsoft. Και αυτή η επένδυση έχει φέρει τα πάνω κάτω στον κόσμο της τεχνολογίας.
Ξαφνική «τρέλα» με την τεχνητή νοημοσύνη - Δεν έφτανε το ChatGPT, ήρθαν και τα deepfakes
Ανύπαρκτο πάρτυ: Ενας προγραμματιστής ανέβασε στο Twitter μια σειρά από selfies οι οποίες είχαν ληφθεί στη διάρκεια ενός πάρτυ. Τα κορίτσια που συμμετείχαν έδειχναν να διασκεδάζουν. Μόνο που ούτε πάρτυ υπήρξε, ούτε κορίτσια. Αλλά από αυτό βγήκε ένα καλό: φάνηκε το αδύναμο σημείο της ΑΙ. Αν παρατηρήσει κανείς καλά τις εικόνες, τα πρόσωπα που απεικονίζονται φαίνονται να έχουν παραπάνω δάχτυλα και (πολλά) παραπάνω δόντια απ’ όσα πρέπει.

O «σεισμός» του ChatGPT

Ηταν Νοέμβριος του 2022 όταν η OpenAI έβγαζε στον αέρα του Διαδικτύου την εφαρμογή ChatGPT. Τότε κανείς δεν φανταζόταν τι θα επακολουθούσε. Γιατί αυτό που έγινε με την εισβολή της εφαρμογής στη ζωή μας μπορεί να χαρακτηριστεί ως «ο σεισμός που προκάλεσε το τσουνάμι της ΑΙ». Γιατί και ο τρόπος με τον οποίο πλέον οι εφαρμογές ΑΙ εισβάλλουν στη ζωή μας, δεν αλλάζουν μόνο το πώς χρησιμοποιούμε το Ιντερνετ, συνεργαζόμαστε και αλληλεπιδρούμε, αλλά, όπως ένα τσουνάμι, παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά του.

Εάν σκέφτεστε ότι ίσως να υπερβάλλουμε στην περιγραφή μας, αρκεί να συγκρίνουμε πόσο... εν ριπή οφθαλμού έγινε δημοφιλέστατη η εφαρμογή: μόλις σε 5 ημέρες από το ντεμπούτο του, το ChatGPT είχε περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους που το χρησιμοποιούσαν. Για να το καταφέρει αυτό το δημοφιλέστερο κοινωνικό δίκτυο του πλανήτη, το Facebook, χρειάστηκε... 10 μήνες!

Μαθητές, φοιτητές, αλλά και δημοσιογράφοι έσπευσαν στην εφαρμογή με ερωτήματα παίρνοντας ως απαντήσεις κείμενα τα οποία έμοιαζαν να είναι γραμμένα από ανθρώπινα χέρια. Τα πρώτα σχόλια ήταν διθυραμβικά: ποιος περίμενε ότι θα ερχόταν μια μέρα που θα μπορούσες να κάνεις κουβέντα με ένα ρομπότ και να λαμβάνεις λογικές απαντήσεις;

Φυσικά, το ChatGPT μπορεί να κάνει πολλά παραπάνω από το να δώσει απαντήσεις. Μπορεί να ανακαλέσει προηγούμενες συζητήσεις, να βελτιώσει εφαρμογές, να συνθέσει μουσική, μέχρι και να γράψει ποιήματα. Οχι ότι δεν έχει ελαττώματα. Πολλές φορές μπορεί να αναλάβει... υπερβολική πρωτοβουλία και να δώσει λανθασμένες απαντήσεις και, ίσως το πιο επικίνδυνο, έχει γίνει ήδη αγαπημένη εφαρμογή για τους απατεώνες που ασχολούνται με το phising, καθώς συνθέτει πιστευτά κείμενα γι’ αυτούς.

Εχει όμως περισσότερα προτερήματα. Στελέχη του χώρου της τεχνολογίας εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους κάνοντας λόγο για το μέλλον και για «ιστορικές στιγμές». Πολλοί, μάλιστα, σύγκριναν το ντεμπούτο της πιο εξελιγμένης εφαρμογής Τεχνητής Νοημοσύνης με αυτό του iPhone το 2007. Οι χρηματοδότες της OpenAI, ανάμεσα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι δισεκατομμυριούχοι Ιλον Μασκ, Σαμ Αλτμαν, Ιλια Σούτσκεβερ, Τζον Σούλμαν, Γκρεγκ Μπρόκμαν, νιώθοντας δικαιωμένοι, δεσμεύτηκαν να επενδύσουν τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια στην εφαρμογή.

Τους είχε, ωστόσο, προλάβει η Microsoft, η οποία ανακοίνωσε ότι εκκινεί ένα πολυετές επενδυτικό πρόγραμμα στη μητρική και κατασκευάστρια εταιρεία του ChatGPT, OpenAI. Το πρόγραμμα, κατά πληροφορίες, κυμαίνεται περί τα 10 δισ. δολάρια. Και αυτή η επένδυση ήταν αρκετή για να καταφέρει η Microsoft να κάνει αυτό που προσπαθούσε εδώ και παραπάνω από μία δεκαετία: να πείσει τους χρήστες να προτιμούν τα προϊόντα της, όπως το Bing.

Η εταιρεία, όπως αναμενόταν, πρόσθεσε το GPT-4 στη σουίτα Bing, την οποία μετατρέπει σε μια βεντάλια εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς πρόσφατα είδαμε και εφαρμογή ΑΙ μετατροπής κειμένου σε φωτογραφία, καθώς και υπηρεσίες συμβουλών για ταξίδια κ.ά.Την ίδια ώρα, στα κεντρικά γραφεία του αδιαφιλονίκητου ηγέτη των μηχανών αναζήτησης, Google, επικρατούσε πανικός. Συσκέψεις επί συσκέψεων με τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων, που κατέληγαν στο ίδιο αποτέλεσμα: παρότι η Google διαθέτει παρόμοιες δυνατότητες Τεχνητής Νοημοσύνης, ο ρυθμός με τον οποίο κερδίζει φήμη το ChatGPT μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην core δραστηριότητά της.

Η... απελπισία του διευθύνοντος συμβούλου της Google, Σουντάρ Πιτσάι, είναι τέτοια που αναγκάστηκε να προσφύγει σε δύο ιδιοφυΐες που έχουν αποσυρθεί εδώ και χρόνια από την ενεργό δράση. Ο λόγος για τον Λάρι Πέιτζ και τον Σεργκέι Μπριν, ιδρυτές της Google και μεγαλομετόχους της μητρικής εταιρείας, Alphabet Inc, οι οποίοι καλούνται να βάλουν πλάτη για το... αυτονόητο: πώς θα προλάβει η Google τη Microsoft και το ChatGPT με δική της τεχνολογία και πώς θα διασώσει τη δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης του πλανήτη.

Η απάντηση ήρθε με το Bard, το αντίστοιχο προϊόν του κολοσσού του Διαδικτύου με το ChatGPT. Και αναμένεται να συνεχιστεί με μια καταιγίδα εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης από την Google, αρχής γενομένης από το Google Search, το οποίο θα αποκτήσει και ΑΙ έκδοση. Στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι κοινό μυστικό ότι στην Alphabet εργάζονται νυχθημερόν για την παρουσίαση εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης: από ένα πρόγραμμα ΑΙ το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις για να δημιουργούν δικά τους ΑΙ έως μια εφαρμογή για τη δοκιμή πρωτότυπων προϊόντων, τη δημιουργία εικόνων και τη δημιουργία εφαρμογών για κινητά. Και αυτά είναι μόνο από την εμπροσθοφυλακή της τεχνολογίας. Αλλες εταιρείες, όπως οι IBM, Amazon, Baidu, Tencent και πολλές ακόμα, ετοιμάζουν τα δικά τους θαύματα.
Ξαφνική «τρέλα» με την τεχνητή νοημοσύνη - Δεν έφτανε το ChatGPT, ήρθαν και τα deepfakes
Ψεύτικα πορτρέτα: Ο Τζος Αϊβερι είναι ένας Νεοϋορκέζος καλλιτέχνης διάσημος για τα καταπληκτικά πορτρέτα ανθρώπων που δημιουργεί. Με μια μικρή λεπτομέρεια: τα πρόσωπα που απεικονίζονται δεν υπάρχουν. Συνειδητοποιώντας ότι «το 95% αυτών πιθανότατα δεν το συνειδητοποιούν», αναγκάζεται πλέον να ανακοινώνει με μεγάλα γράμματα σε κάθε πορτρέτο που δημοσιεύει: «Προϊόν φαντασίας».

Πώς αλλάζει η ζωή μας

Ο κύβος ερρίφθη. Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ήδη εδώ. Και έχει έρθει για να αλλάξει τα πάντα. Πρώτα-πρώτα, τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε αναζητήσεις στο Διαδίκτυο, καθώς οι μηχανές που χρησιμοποιούσαμε έως σήμερα φαίνονται πολύ παρωχημένες μπροστά σε αυτό που έρχεται. Αντί, λοιπόν, να πληκτρολογούμε αυτό που αναζητούμε και να επιλέγουμε από τα εκατοντάδες ή χιλιάδες αποτελέσματα, η Τεχνητή Νοημοσύνη μάς το αλλάζει.

Στην πράξη, θα εκφωνούμε ή πληκτρολογούμε το ερώτημά μας και η μηχανή αναζήτησης νέας γενιάς θα σκανάρει εντός δευτερολέπτων το Διαδίκτυο και τις διαθέσιμες πληροφορίες που έχει μάθει από προηγούμενα ερωτήματα που του έχουν δοθεί. Η διαφορά είναι ότι συνθέτει μια δική του απάντηση, όπως ακριβώς θα μας απαντούσε ένας... σοφός, ένα... πραγματικό πρόσωπο.

Αυτή η διαδικασία γίνεται από ένα υπολογιστικό πρόγραμμα το οποίο χρησιμοποιεί αλγόριθμο που διαλέγει λέξεις βασισμένες στην εμπειρία που αποκτά το πρόγραμμα αυτό σκανάροντας δισεκατομμύρια κείμενα στο Ιντερνετ. Σε αυτά μπορεί να προσθέσει κανείς και τα ιδιωτικά δεδομένα του χρήστη, και έτσι πλέον ρωτάμε το chatbot τι μας προτείνει να φάμε και αυτό είτε προτείνει εστιατόρια κοντά μας χρησιμοποιώντας την τοποθεσία και το ιστορικό μας, είτε «διαβάζει» τις συνδεδεμένες «έξυπνες συσκευές», όπως το ψυγείο μας, και προτείνει την παρασκευή γευμάτων.

Φυσικά, το «ταξίδι» στο ψυγείο είναι το πιο κοντινό, αφού τα chatbots μπορούν να επεκταθούν μέχρι και στην επεξήγηση, π.χ., των τελευταίων ανακαλύψεων από το Τηλεσκόπιο James Webb ή ακόμα και να γράψουν ποίηση χρησιμοποιώντας patterns κάποιων από τους διασημότερους ποιητές διαχρονικά.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, λέει ότι στο μέλλον κάθε αλληλεπίδραση με υπολογιστή θα γίνεται μέσω ενός agent, δηλαδή ενός προγράμματος Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς οι σημερινές μηχανές αναζήτησης αδυνατούν να ανταποκριθούν σε πιο σύνθετα αποτελέσματα, όπως οι προτάσεις για ταξίδια. Γι’ αυτό και ο Ναντέλα αναφέρει ότι η τεχνολογία αυτή «θα αναδιαμορφώσει σχεδόν κάθε κατηγορία software» και ολόκληρο το Διαδίκτυο.

Αυτό, ωστόσο, δεν είναι το μόνο που αλλάζει. Το κυριότερο είναι ότι αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο θα δουλεύει μια τεράστια μερίδα του κοινού. Σύντομα, ένας virtual βοηθός θα μπορεί να καταγράφει σε σημειώσεις τις συνομιλίες από μια σύσκεψη ή ένα επαγγελματικό τηλεφώνημα, να γράψει μια εξήγηση όσων ειπώθηκαν, να ξεχωρίζει και να κάνει περίληψη των e-mails της ημέρας, να απαντά σε ερωτήματα, να δημιουργεί Excel, ακόμα και παρουσιάσεις σε PowerPoint, βάσει οδηγιών και δεδομένων.

Τι δεν μπορούν να κάνουν

Παρά το... hype, ωστόσο, η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν μπορεί να κάνει τόσα πολλά πράγματα όσα υπόσχεται. Για την ακρίβεια, οι επιστήμονες αμφισβητούν ακόμα και ότι έχει... νοημοσύνη, πολύ δε να συγκριθεί με την ανθρώπινη. «Μιμείται την ανθρώπινη νοημοσύνη, αλλά δεν έχει δική της», εξηγούν. Ο Ιάπωνας θεωρητικός φυσικός Μιτσίο Κάκου, εξηγεί ότι καμία εφαρμογή ΑΙ δεν είναι εξυπνότερη από μια... κατσαρίδα: «Σήμερα, τα πιο εξελιγμένα ρομπότ μας, κάποια από τα οποία κατασκευάζονται στην Ιαπωνία ή στο ΜΙΤ, έχουν τη συλλογική ευφυΐα και τη σοφία μιας κατσαρίδας! Μιας διανοητικά διαταραγμένης, λοβοτομημένης κατσαρίδας»!

Αυτό συμβαίνει επειδή τα προγράμματα ΑΙ δεν έχουν κανένα είδος αυτογνωσίας. Το ChatGPT, για παράδειγμα, ούτε γνωρίζει, ούτε αναγνωρίζει, ούτε μπορεί να θυμηθεί -όσες φορές και αν του το επαναλάβουμε- το όνομά του. Δεν έχει, δε, απολύτως καμία γνώση και γνώμη για γεγονότα μετά το 2021, αφού οι βάσεις δεδομένων του δεν έχουν πληροφορίες από αυτά τα δύο χρόνια.

Ούτε και μπορεί να παίξει ένα απλό, τύπου γλωσσικού παζλ παιχνίδι, όπως το δημοφιλές διαδικτυακό παιχνίδι λέξεων Wordle. Μπορεί να συντάξει ένα ειδησεογραφικό άρθρο, αλλά τις περισσότερες φορές υποπίπτει σε λάθη που δεν κάνουν ούτε οι… αρχάριοι. Γνωρίζει τα γεγονότα, αλλά δεν μπορεί να τα συνεκτιμήσει ώστε να εξαγάγει συμπέρασμα που θα του επιτρέψει να κάνει (έστω και αποτυχημένη) πρόβλεψη για δημοφιλή γεγονότα, όπως το αποτέλεσμα των εκλογών ή ενός ποδοσφαιρικού αγώνα. Πέρασε τις πτυχιακές εξετάσεις Ιατρικής, αλλά δεν είναι ικανό να δώσει καν συμβουλές για τα φάρμακα που πρέπει να πάρει ένας ασθενής!

Τα πιο εξελιγμένα προγράμματα Τεχνητής Νοημοσύνης είναι έξυπνα μόνο σε συγκεκριμένα tasks για τα οποία έχουν δημιουργηθεί. Δεν μπορεί να θεωρηθεί πως έχουν πραγματική ευφυΐα, όπως ένα πλάσμα, όπως ο σκύλος μας, ο εγκέφαλος του οποίου μπορεί να εκτιμήσει, μάθει και λάβει αποφάσεις για μια σειρά δραστηριοτήτων και καταστάσεων.
Ξαφνική «τρέλα» με την τεχνητή νοημοσύνη - Δεν έφτανε το ChatGPT, ήρθαν και τα deepfakes
Τι είναι το ChatGPT: Πρόκειται για μια εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης chatbot, που επιτρέπει δηλαδή διάλογο με ερωτήσεις και απαντήσεις. Με απλά λόγια, η εφαρμογή αυτή λειτουργεί ως εξής: σε αντίθεση με τη μηχανή αναζήτησης, ο χρήστης κάνει την ερώτησή του στο ChatGPT και δεν λαμβάνει παραπομπές σε σχετικούς ιστότοπους, αλλά μια πρωτότυπη απάντηση. Η απάντηση έρχεται από αυτά που έχει «διαβάσει» και «μάθει» το ρομπότ το οποίο μιμείται έναν άνθρωπο-συνομιλητή.

Οι κίνδυνοι

Ερχονται τα προγράμματα Τεχνητής Νοημοσύνης να μας πάρουν τις δουλειές; Αυτό είναι ίσως το κυρίαρχο, τουλάχιστον προς το παρόν, ερώτημα. Ο σκοπός δεν είναι αυτός, αλλά να αποτελέσουν βοηθούς - σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, το έχουν καταφέρει. Και αυτό έχει μάλλον περάσει στα ψιλά. Το ChatGPT, για παράδειγμα, μπορεί να γράψει κώδικα για ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κανείς να δώσει εντολή και να περιγράψει το πρόγραμμα ή το application που θέλει να δημιουργήσει και να μη χρειάζεται προγραμματιστή για να κάνει αυτή τη δουλειά. Την περίπλοκη γραμμή του κώδικα θα τη δημιουργήσει το πρόγραμμα ΑΙ. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Είναι δεδομένο πως είναι πολύ νωρίς ακόμα για να προβλέψει κανείς εάν τα ΑΙ προγράμματα θα μπορέσουν, κάποια στιγμή, να αντικαταστήσουν τους συντάκτες σε εφημερίδες και ειδησεογραφικούς ιστότοπους ή ακόμα και τους παρουσιαστές ειδήσεων, αφού τους λείπουν βασικές ικανότητες. Το ίδιο ισχύει και για τις θέσεις των assistants, καθώς τους είναι αδύνατο να αλληλεπιδρούν όπως ένα φυσικό πρόσωπο. Αυτό έχει ήδη αποδειχθεί από το γεγονός ότι το ChatGPT έχει δεχτεί ήδη την πρώτη του αγωγή για δυσφήμηση. Ο πραγματικός, όμως, κίνδυνος, δεν έχει να κάνει με την αγορά εργασίας και ίσως να δικαιολογεί την απόφαση της Ιταλίας να γίνει το πρώτο δυτικό κράτος που απαγορεύει τη χρήση του ΑΙ προγράμματος.

Τα δεκάδες περιστατικά εικόνων που φτιάχτηκαν από προγράμματα ΑΙ, όπως αυτές του Πάπα Φραγκίσκου, και δεν έγιναν αντιληπτά από το ευρύ κοινό, καταδεικνύουν ότι έχουμε ήδη μπει στην εποχή του deepfake. Με την Τεχνητή Νοημοσύνη να μπορεί να συνθέσει αληθοφανείς εικόνες με βάση την περιγραφή του χειριστή της, είναι πλέον πολύ εύκολο να δημιουργήσει κανείς εικόνες με σκοπό τον εκβιασμό ή την κατασυκοφάντηση ανθρώπων και τη σπίλωση υπολήψεων.

Ψεύτικες καμπάνιες

Αλλά ακόμα και αυτό είναι το λιγότερο που μπορεί να μας συμβεί. Με τα deepfakes να έχουν κάνει προσβάσιμη, φθηνή και εύκολη την απομίμηση φωνής και προσώπου, μπορεί κανείς να δημιουργήσει βίντεο με οποιονδήποτε να λέει ή να κάνει οτιδήποτε! Αυτό συμβαίνει ήδη στη Βενεζουέλα, με υποτιθέμενους παρουσιαστές ειδήσεων (ανύπαρκτα πρόσωπα που δημιουργήθηκαν από ΑΙ) να μεταδίδουν fake news στα οποία έπεσε θύμα μέχρι και η κυβέρνηση της χώρας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν ήδη για τον τρόπο με τον οποίο τα ΑΙ deepfakes θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις εκλογές του 2024. Οτι κάποιοι χρησιμοποιώντας και τους στρατούς των τρολ θα μπορούσαν να κατευθύνουν την κοινή γνώμη, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι θα πρέπει να ετοιμαστούμε να δούμε πολλά deepfake βίντεο προσωπικοτήτων όπως ο Τζο Μπάιντεν, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Ρον ΝτεΣάντις και άλλοι που θα εμπλακούν στην εκλογική διαδικασία.

Οι εμφανίσεις των deepfake βίντεο έως τώρα αποδεικνύουν πόσο εύκολο είναι να δημιουργηθούν ψεύτικες πολιτικές καμπάνιες, celebrity (και όχι μόνο) porn, ακόμα και ταινίες. Ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, είχε υποσχεθεί από το 2018 ότι η ίδια η Τεχνητή Νοημοσύνη θα «εκπαιδευτεί» έτσι ώστε να αναγνωρίζει προϊόντα ΑΙ. Και παρότι υπάρχουν εφαρμογές οι οποίες μπορούν να το κάνουν αυτό, υπάρχουν και τρόποι για να ξεγελαστούν, ενώ δεν έχει υπάρξει συμφωνία για ένα είδος «υδατογραφήματος» που θα «σημαδεύει» τις δημιουργίες ΑΙ ώστε να μην αφήνεται όλο το βάρος επάνω στους δημοσιογράφους και τις κρατικές υπηρεσίες να... σβήνουν τις φωτιές που ανάβουν τα deepfakes.

Η ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης οδηγεί και σε άλλες καταστάσεις, αρκετά τρομακτικές. Εφαρμογές ΑΙ αναλαμβάνουν την οδήγηση αυτόνομων οχημάτων και είναι τρομακτικό το σενάριο που θα κληθούν να αποφασίσουν πώς θα αντιδράσουν όταν μπροστά στο όχημα πεταχτεί ένα μωρό και ένας υπερήλικας ταυτόχρονα!

Σε ένα ακόμα πιο τρομακτικό σενάριο, στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εργαζόμενοι των τεχνολογικών εταιρειών πιέζουν για τη δημιουργία Ηθικού Κώδικα ΑΙ, καθώς ενημερώνονται ότι όλο και περισσότερες συμμετέχουν σε projects αυτόνομων όπλων που λειτουργούν με Τεχνητή Νοημοσύνη. Και, αφού ήδη δίνουμε στα ρομπότ τη δυνατότητα να επιλέξουν ποιον θα σκοτώσουν και πότε, ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος από αυτόν που περιγράφει το Matrix.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: 123RF / VISUALHELLAS.GR

Δείτε βίντεο: Ξαφνική «τρέλα» με την τεχνητή νοημοσύνη
Ξαφνική «τρέλα» με την τεχνητή νοημοσύνη



Ειδήσεις σήμερα:

Πέθανε ο Γιώργος Μπόμπολας σε ηλικία 94 ετών

Έξαλλος ο Γιώργος Παπαδάκης με τον δημοσιογράφο Ανδρέα Πετρόπουλο: Φελλός είσαι, όχι ήρωας (βίντεο)

Δικαστικό θρίλερ: Η καθηγήτρια γνώρισε τον βιαστή της στο διαδίκτυο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης