Άρης: Εντυπωσιακές εικόνες του Δείμου από το σκάφος Hope - Είναι ο μικρότερος δορυφόρος του
Οι εικόνες τραβήχτηκαν από απόσταση περίπου 110 χιλιομέτρων από τον Δείμο
Το Hope εκτοξεύτηκε στις 20 Ιουλίου 2020 από το διαστημικό κέντρο της Τανεγκασίμα στην Ιαπωνία, στο πλαίσιο της παρθενικής διαπλανητικής αποστολής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της πρώτης από χώρα του αραβικού κόσμου.
Οι εικόνες τραβήχτηκαν από απόσταση περίπου 110 χιλιομέτρων από τον Δείμο, τον έναν από τους δύο δορυφόρους του Κόκκινου Πλανήτη (ο Φόβος είναι ο μεγαλύτερος από τους δύο).
Είναι η πρώτη φορά από την αποστολή Viking στον Άρη (1977) που διαστημόπλοιο πλησίασε τόσο κοντά στον Δείμο, τόνισαν σήμερα αξιωματούχοι της Διαστημικής Αποστολής των Εμιράτων στον Άρη (Emirates Mars Mission ή EMM) στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών (EGU) στη Βιέννη.
Χάρη στην κάμερα EXI που παρέχει έγχρωμες εικόνες υψηλής ανάλυσης, το Hope αποκάλυψε την «σκοτεινή πλευρά» του μικρότερου δορυφόρου του Άρη. Ο Δείμος απέχει περίπου 23.000 χιλιόμετρα από τον Κόκκινο Πλανήτη και οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σίγουροι για την προέλευσή του.
في سابقة عالمية جديدة … مشروع الإمارات لاستكشاف المريخ "مسبار الأمل" يقترب لمسافة ١٠٠ كم من القمر التابع للمريخ "ديموس" .. ويلتقط أوضح صورة حصل عليها البشر لهذا القمر …
— HH Sheikh Mohammed (@HHShkMohd) April 24, 2023
تخبرنا النظريات بأن هذا القمر هو كويكب خارجي تم التقاطه ضمن مدار المريخ .. ويدحض مسبار الأمل هذه النظرية… pic.twitter.com/JDOy1fpn6B
«Δεν είμαστε βέβαιοι για την προέλευση ούτε του Φόβου ούτε του Δείμου», σημείωσε η Χέσα αλ Ματρούσι, εκ των υπευθύνων της αποστολής EMM. Σύμφωνα με την πιο διαδεδομένη θεωρία, «πρόκειται για αστεροειδείς που αιχμαλωτίστηκαν στην τροχιά του Κόκκινου Πλανήτη».
Ωστόσο, οι παρατηρήσεις του Hope ενισχύει μια εντελώς διαφορετική θεωρία: ο Δείμος γεννήθηκε από τα σπλάχνα του Άρη. Ο βράχος φέρεται να αποτελούσε τμήμα του Κόκκινου Πλανήτη, που αποκολλήθηκε από μια σφοδρή πρόσκρουση, και εν συνεχεία αιχμαλωτίστηκε στην τροχιά του Άρη.
The UAE’s Hope Probe, which was launched as part of the Emirates Mars Mission, has captured the clearest-ever image of Mars' moon Deimos The image has not only provided scientists with new insights about the moon but also challenges existing theories about its origin. pic.twitter.com/vSVJTrzOCf
— Startup Pakistan (@PakStartup) April 24, 2023
Σχολιάζοντας τις εικόνες του Δείμου στο Twitter, ο πρωθυπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ έγραψε σε ανάρτησή του ότι ο δορυφόρος ήταν μέρος του Άρη, από τον οποίο «χωρίστηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια».
💥💥 NEW: UAE’s Hope probe has made stunning observations of Mars’s tiny moon Deimos and its far side. Findings suggest it’s not a captured asteroid after all… (1/2) pic.twitter.com/41ZLxp777k
— Sarwat Nasir (@SarwatNasir) April 24, 2023
Το διαστημικό σκάφος Hope θα συνεχίσει την παρατήρηση του Δείμου καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 για να συλλέξει περισσότερα δεδομένα, διευκρινίζει η διαστημική υπηρεσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η οποία αποφάσισε να παρατείνει την αποστολή για ακόμη ένα έτος.
Η πλουσιότερη χώρα του Κόλπου φιλοδοξεί επίσης να στείλει το 2024 ένα μη επανδρωμένο ρομποτικό όχημα στη Σελήνη.
UAE's Hope probe reveals secrets of Mars's moon Deimos pic.twitter.com/iOZVeQzH3L
— The National (@TheNationalNews) April 24, 2023
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ειδήσεις σήμερα:
Δημοσκόπηση ALCO: Στις 6,2 μονάδες η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ με αναγωγή επί των εγκύρων
Κορωνοϊός - ΕΟΦ: Διερευνώνται 21 θάνατοι και 1.600 αναφορές για παρενέργειες από το εμβόλιο κατά της Covid
Τραγωδία στα Τέμπη: Η επιβίβαση στο μοιραίο Intercity και οι πρώτες αντιδράσεις μετά τη σύγκρουση - Δείτε βίντεο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr