Τεχνητή νοημοσύνη: «Είναι ευλογία - Δεν γίνεται να σταματήσει η έρευνα» λέει ο καθηγητής Ιωάννης Πήτας

Τεχνητή νοημοσύνη: «Είναι ευλογία - Δεν γίνεται να σταματήσει η έρευνα» λέει ο καθηγητής Ιωάννης Πήτας

Ο καθηγητής πληροφορικής και Πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Διδακτορικών Σπουδών στην Τεχνητή Νοημοσύνη, χαρακτήρισε «κορυφαίο επιστήμονα» τον «νονό της Τεχνητής Νοημοσύνης», Τζέφρι Χίντον - Παράλληλα, έκανε λόγο για μια τεχνοφοβία, που έχει εξαπλωθεί και στους επιστήμονες

Τεχνητή νοημοσύνη: «Είναι ευλογία - Δεν γίνεται να σταματήσει η έρευνα» λέει ο καθηγητής Ιωάννης Πήτας
«Δεν είναι δυνατόν να σταματήσει η έρευνα στην τεχνητή νοημοσύνη ούτε καν για ένα εξάμηνο. Για μένα η τεχνητή νοημοσύνη είναι ευλογία. Είναι ο τρόπος με τον οποίον θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την πολυπλοκότητα του κόσμου. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν φτάνει να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητα έτσι όπως εξελίσσεται πια» είπε ο κ. Ιωάννης Πήτας, καθηγητής τμήματος πληροφορικής, Πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Διδακτορικών Σπουδών στην Τεχνητή Νοημοσύνη μιλώντας στην ΕΡΤ.

Όπως εξήγησε αυτή είναι η θετική πλευρά του νομίσματος. Η αρνητική πλευρά του νομίσματος είναι ότι «έχει αναπτυχθεί τόσο γρήγορα αυτό το αντικείμενο που και άτομα σαν τον Τζέφρι Χίντον, (σ.σ. νονό της τεχνητής νοημοσύνης που παραιτήθηκε από την Google) αισθάνονται ένα δέος μπροστά στο οποίο αυτό το οποίο έχει κατασκευαστεί. Κατά κύριο λόγο γιατί η ανάπτυξη έγινε πάρα πολύ γρήγορα και δεν καταλαβαίνουν και επιστήμονες σαν τον κ. Χίντον, πώς δουλεύουν αυτά τα συστήματα.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cscge462wko1)


Όσον αφορά στον κύριο Χίντον, ο κ. Πήτας τον περιέγραψε ως έναν κορυφαίο επιστήμονα στην τεχνητή νοημοσύνη, τον οποίο είχε γνωρίσει στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο πριν από σχεδόν 30 χρόνια. «Είναι πολύ σοβαρός επιστήμονας. Εκείνο όμως το οποίο παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή διεθνώς είναι μία τεχνοφοβία, που ενώ στο παρελθόν αφορούσε τον απλό κόσμο, τώρα βλέπω ότι έχει εξαπλωθεί και στους επιστήμονες».

Στη συνέχεια παρομοίωσε την τεχνητή νοημοσύνη με το χτίσιμο ενός σπιτιού που όσο προστίθενται διαμερίσματα γίνεται πολυκατοικία και μετά ουρανοξύστης και μέσα σε αυτόν ζουν χιλιάδες άτομα με αποτέλεσμα αν πέσει να μην ξέρουν ποιος έχει την ευθύνη.

«Στα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα είναι τόσο πολύπλοκα τα συστήματα που το γιατί δουλεύουν έτσι και γιατί απαντούν έτσι ακόμα δεν το ξέρουμε. Αυτό βέβαια μπορεί να λυθεί μόνο με έρευνα. Βρεθήκαμε και σε αντίστοιχες καταστάσεις στο παρελθόν πριν από 4-5 χρόνια, χρειάστηκε τρία χρόνια να καταλάβουμε τι γίνεται τώρα. Ενδεχομένως θα χρειαστεί πέντε χρόνια, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο με έρευνα. Δεν μπορεί να γίνει σταματώντας την. Αν θα σταματήσουν οι Ευρωπαίοι, οι Αμερικάνοι, ιδιαιτέρως οι Αμερικανοί, θα συνεχίσουν οι Κινέζοι. Υπάρχουν θέματα γεωπολιτικής εκτός των άλλων. Άρα το θέμα δεν είναι ένα μορατόριουμ και σε καμία περίπτωση δεν είναι τεχνοφοβία. Το θέμα είναι να μπουν οι κυβερνήσεις γρήγορα και οι αποφάσεις για αυτά τα θέματα να παίρνονται από τις εκλεγμένες κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια και όχι από τις εταιρείες οι οποίες έχουν στόχο το κέρδος. Οι εταιρείες, εφόσον όλα αυτά τα αναπτύσσουν χρησιμοποιώντας κοινή γνώση την οποία βρίσκουν στο διαδίκτυο, είναι υποχρεωμένες να τα ανοίξουν αυτά τα συστήματα έτσι ώστε και τα πανεπιστήμια να μπορούν να βοηθήσουν στο να γίνει κατανόηση του πώς δουλεύουν αυτά τα συστήματα. Κι αυτό θα οδηγήσει σε καινούρια έρευνα στο μέλλον».


Ειδήσεις σήμερα:

Καβγάς Πλεύρη-Ηλιόπουλου για τα γιαούρτια στα παιδιά του υπ. Υγείας: «Έχεις εκλεγεί διορισμένε;» - «Ωραίο το θεατράκι σου»

Εγκλήματα που συγκλόνισαν: Όταν ο Ντρούζος και η Μουκάνη «αιματόβαψαν» τα δικαστήρια

Δάφνη Γκίνες: Η πρώην σύζυγος του Σπύρου Νιάρχου μιλάει για την «χρυσή» φυλακή, το διαζύγιο και την ζωή μετά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης