Καταρρίπτοντας δημοφιλείς μύθους σχετικά με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Καταρρίπτοντας δημοφιλείς μύθους σχετικά με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Υπάρχουν παρανοήσεις που μπορεί να αποβούν επικίνδυνες για τις online δραστηριότητές σου

cyber1

Sponsored Content

Στη σημερινή εποχή, η ζωή μας και πολλές από τις δραστηριότητές μας είναι άμεσα συνδεδεμένες με τον κόσμο του Διαδικτύου, κάτι που καθιστά την ασφάλεια κατά την πλοήγηση σ’ αυτό προτεραιότητα. Αν και πιθανότατα θεωρείς τον εαυτό σου εξοικειωμένο με τον online κόσμο και ίσως πιστεύεις ότι γνωρίζεις καλά τους κινδύνους που συνδέονται με το Διαδίκτυο, εξακολουθούν να υπάρχουν παρανοήσεις και μύθοι που ενδέχεται να σε οδηγήσουν σε λάθος μονοπάτια. Κάποιες λανθασμένες αντιλήψεις μπορούν να σου δημιουργήσουν μία ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας, εκθέτοντάς σε, πιθανώς, σε διαδικτυακές απειλές. Ας καταρρίψουμε, λοιπόν, μαζί μερικούς από τους πιο συνηθισμένους μύθους σχετικά με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, ώστε να είσαι και να νιώθεις περισσότερο ασφαλής.

161242584_m_normal_none
Κλείσιμο

Μύθος 1: Έχω λογισμικό προστασίας από ιούς, άρα δεν χρειάζεται να ανησυχώ
Ένας από τους περισσότερο διαδεδομένους μύθους σχετικά με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο είναι η πεποίθηση ότι η εγκατάσταση λογισμικού προστασίας από ιούς (antivirus) στον υπολογιστή ή το κινητό σου σε καθιστά αυτόματα άτρωτο απέναντι στις απειλές που υπάρχουν στον κυβερνοχώρο. Το λογισμικό προστασίας από ιούς είναι, πράγματι, ουσιαστικό για τη διαδικτυακή σου άμυνα, όμως δεν είναι λύση για τα πάντα. Σε πολλές περιπτώσεις, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου εξελίσσουν συνεχώς τις τακτικές τους, δημιουργώντας νέο και εξελιγμένο κακόβουλο λογισμικό που μπορεί να παρακάμψει τα προγράμματα προστασίας από ιούς. Επιπλέον, το antivirus εστιάζει κυρίως στον εντοπισμό και την αφαίρεση υπάρχοντος κακόβουλου λογισμικού και δεν εγγυάται πάντα προστασία έναντι όλων των μορφών κυβερνοεπιθέσεων.


Μύθος 2: Δεν είμαι μεγάλη εταιρεία, άρα είμαι ασφαλής από κυβερνοεπιθέσεις
Ίσως πιστεύεις ότι οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου στοχεύουν μόνο σε μεγάλες εταιρείες ή κυβερνήσεις, υποθέτοντας ότι τα προσωπικά σου στοιχεία ως ένας απλός πολίτης δεν θα ενδιαφέρουν τους εισβολείς. Ωστόσο, στην πραγματικότητα οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου στοχεύουν άτομα και οργανισμούς όλων των μεγεθών. Είναι πολύ εύκολο να στοχοποιηθείς μέσω επιθέσεων phishing, καθώς οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου δημιουργούν πειστικά email ή μηνύματα, με σκοπό να σε εξαπατήσουν αποκαλύπτοντας ευαίσθητες πληροφορίες σου. Πρόκειται για επιθέσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε κλοπή ταυτότητας, οικονομική απώλεια ή μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε προσωπικούς σου λογαριασμούς και μπορεί να αποβούν επικίνδυνες για τον οποιονδήποτε. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να καταλάβεις ότι κανείς δεν έχει ανοσία στις απειλές στον κυβερνοχώρο.

184499132_m_normal_none

Μύθος 3: Δεν κινδυνεύω γιατί χρησιμοποιώ ασφαλείς κωδικούς πρόσβασης
Η δημιουργία ισχυρών, μοναδικών κωδικών πρόσβασης για τους διαδικτυακούς λογαριασμούς σου είναι, αναμφίβολα, ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ασφάλειάς σου στο Διαδίκτυο. Ωστόσο, το να βασίζεσαι αποκλειστικά και μόνο σε ασφαλείς κωδικούς πρόσβασης δεν είναι αρκετό. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου έχουν αναπτύξει εξελιγμένες τεχνικές που τους επιτρέπουν να σπάνε κωδικούς πρόσβασης, καθιστώντας ευάλωτους ακόμη και τους πιο σύνθετους συνδυασμούς. Επιπλέον, μην ξεχνάς ότι η επαναχρησιμοποίηση κωδικών πρόσβασης σε πολλούς λογαριασμούς μεγεθύνει τους κινδύνους, καθώς η παραβίαση μίας πλατφόρμας μπορεί ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο πολλές άλλες που χρησιμοποιείς.


Μύθος 4: Το δημόσιο Wi-Fi είναι ασφαλές για διαδικτυακές συναλλαγές
Η ευκολία των δημόσιων δικτύων Wi-Fi είναι αναμφισβήτητη, επιτρέποντάς σου να παραμένεις συνδεδεμένος ακόμη και εκτός σπιτιού. Ωστόσο, ο μύθος ότι τα δημόσια δίκτυα Wi-Fi είναι ασφαλή για ευαίσθητες διαδικτυακές δραστηριότητες, όπως οικονομικές συναλλαγές ή πρόσβαση σε εμπιστευτικές πληροφορίες, είναι μία επικίνδυνη παρανόηση. Τα δημόσια δίκτυα Wi-Fi είναι λιγότερο ασφαλή, γεγονός που τα καθιστά πρωταρχικό στόχο για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου, ώστε να υποκλέψουν δεδομένα που μεταδίδονται μέσω του δικτύου.

207622564_m_normal_none

Ένα πρόγραμμα που προστατεύει τις online συναλλαγές σου
Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι η εξοικείωση που νιώθεις με το digital περιβάλλον και την περιήγησή σου στο Διαδίκτυο μπορεί, πολλές φορές, να σε παρασύρει. Και όμως είναι ένα μέσο που χρησιμοποιείς καθημερινά για την πραγματοποίηση αγορών ή την απόκτηση διάφορων υπηρεσιών, πληρώνοντας online, με τη χρήση πιστωτικής ή χρωστικής κάρτας. Παρ’ όλα αυτά, αν και γνωρίζεις ότι η περιήγησή σου στο Διαδίκτυο έχει κινδύνους, συνεχίζεις να έχεις αντίσταση στην ενημέρωση γύρω από τέτοιου είδους ζητήματα και καχυποψία στα ασφαλιστικά προϊόντα, γιατί μάλλον δεν τα θεωρείς και τόσο απαραίτητα. Συχνά λες ότι δεν θα συμβεί σε εσένα και νιώθεις αρκετά σίγουρος με τον εαυτό σου και το πώς να προφυλαχτείς.
Και όμως, το βήμα παραπάνω που μπορείς να κάνεις ίσως σε σώσει από δύσκολες καταστάσεις. Το πρόγραμμα My Cyber Protection της Eurolife FFH δημιουργήθηκε για προστασία από τις διαδικτυακές απειλές, με εύκολη διαδικασία αποζημίωσης και μικρό κόστος ασφάλισης.
Και αυτό γιατί η πραγματικότητα είναι ότι μπορεί να συμβεί στον καθένα όσο προσεκτικός κι αν είναι. Με 30€ τον χρόνο αποκτάς την ασφάλεια My Cyber Protection της Eurolife FFH και προστατεύεις τις online συναλλαγές σου. Αποζημιώνεσαι για online πληρωμές που έγιναν χωρίς την έγκρισή σου και για αγορές από e-shop που δεν σου παραδόθηκαν ποτέ, ενώ επιπλέον έχεις υποστήριξη εάν κάποιος αποκτήσει παράνομα πρόσβαση στο email ή τους λογαριασμούς σου στα social media. Το My Cyber Protection είναι ασφαλιστικό προϊόν της ασφαλιστικής εταιρείας Eurolife FFH και διανέμεται με τη διαμεσολάβηση της Eurobank.

206037184_m_normal_none

Με κάποιες προφυλάξεις και απλές κινήσεις μπορείς να είσαι ασφαλής
Δώσε προσοχή, λοιπόν, και φρόντισε να ξεφύγεις από πεποιθήσεις και δημοφιλείς μύθους σχετικά με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Μην ξεχνάς ότι, παρόλο που το λογισμικό προστασίας από ιούς και οι ασφαλείς κωδικοί πρόσβασης είναι απαραίτητα για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, δεν αποτελούν αυτόνομες λύσεις. Κατανοώντας το εξελισσόμενο τοπίο των απειλών στον κυβερνοχώρο και υιοθετώντας μια προληπτική και πολυεπίπεδη προσέγγιση για τη διαδικτυακή ασφάλεια, μπορείς να μειώσεις σημαντικά τον κίνδυνο έκθεσης σε επιθέσεις. Το τακτικό update του λογισμικού που χρησιμοποιείς, η ενημέρωση για τις πιο πρόσφατες απειλές, η επαγρύπνηση έναντι προσπαθειών phishing και η χρήση εργαλείων ασφαλείας όπως VPN και διαχειριστές κωδικών πρόσβασης είναι απαραίτητα στοιχεία για την προστασία της ψηφιακής σου ζωής. Θυμήσου, κανείς δεν εξαιρείται από τους πιθανούς κινδύνους του διαδικτυακού κόσμου, αλλά με γνώση και σωστές προφυλάξεις, όπως η χρήση ενός προγράμματος σαν το My Cyber Protection, μπορείς να περιηγηθείς στο ψηφιακό τοπίο με σιγουριά και ασφάλεια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης