Τεχνητή νοημοσύνη; Σχεδόν 8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας κινδυνεύουν στη Βρετανία, σύμφωνα με έκθεση

Τεχνητή νοημοσύνη; Σχεδόν 8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας κινδυνεύουν στη Βρετανία, σύμφωνα με έκθεση

Για «εργασιακή αποκάλυψη» προειδοποιούν οι ερευνητές - Περισσότερο ευάλωτοι οι χαμηλόμισθοι, οι νεότεροι εργαζόμενοι και οι γυναίκες – Η απειλή είναι ορατή τα επόμενα τρία με πέντε χρόνια 

Τεχνητή νοημοσύνη; Σχεδόν 8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας κινδυνεύουν στη Βρετανία, σύμφωνα με έκθεση
Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ερευνών Δημόσιας Πολιτικής (IPPR) του Ηνωμένου Βασιλείου για τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας.

Έκθεση του Ινστιτούτου προειδοποιεί για «εργασιακή αποκάλυψη», καθώς εκτιμάται ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια σχεδόν 8 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας. Πιο ευάλωτοι είναι οι γυναίκες, οι νεότεροι εργαζόμενοι και οι χαμηλόμισθοι.

Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ότι οι θέσεις εργασίας αρχικού επιπέδου, μερικής απασχόλησης και οι διοικητικές θέσεις εργασίας είναι οι περισσότερο εκτεθειμένες. Το «χειρότερο σενάριο» αφορά στην εξάπλωση των νέων τεχνολογιών τα επόμενα τρία με πέντε χρόνια.

Το Think Tank σημειώνει ότι όλο και περισσότερες εταιρείες υιοθετούν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, που μπορούν να διαβάζουν και να δημιουργούν κείμενο, δεδομένα και κώδικα λογισμικού, για να αυτοματοποιούν καθημερινές εργασίες.

Σε κίνδυνο έως και το 59% των καθηκόντων

Το πρώτο κύμα υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης θέτει ήδη σε κίνδυνο θέσεις εργασίας, αφού όλο και περισσότερες εταιρείες τη χρησιμοποιούν. Ωστόσο, ένα δεύτερο κύμα θα μπορούσε να οδηγήσει στην αυτοματοποίηση περισσότερων θέσεων εργασίας, εν μέσω ταχείας προόδου της τεχνητής νοημοσύνης.

Αναλύοντας 22.000 εργασίες στην οικονομία που καλύπτουν κάθε τύπο δουλειάς, το IPPR θεωρεί ότι το 11% των εργασιών που εκτελούν σήμερα οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κίνδυνο. Στο δεύτερο κύμα, το ποσοστό θα μπορούσε να αυξηθεί στο 59% των καθηκόντων, καθώς οι τεχνολογίες αναπτύσσονται για να χειρίζονται όλο και πιο πολύπλοκες διαδικασίες.

Ήδη βρίσκονται σε κίνδυνο τα γνωστικά καθήκοντα ρουτίνας, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης βάσεων δεδομένων, του προγραμματισμού και της απογραφής, με πιθανότητα εκτοπισμού θέσεων εργασίας εισαγωγικού επιπέδου και μερικής απασχόλησης στη γραμματειακή εργασία, τη διοίκηση και την εξυπηρέτηση πελατών.

Το δεύτερο κύμα υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να επηρεάσει τα μη συνήθη καθήκοντα, που αφορούν στη δημιουργία βάσεων δεδομένων, τη συγγραφή κειμένων και τον γραφιστικό σχεδιασμό, τα οποία και θα επηρεάσουν όλο και πιο υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Οι γυναίκες θα επηρεαστούν σημαντικά, καθώς είναι «πιο πιθανό να εργάζονται στα πιο εκτεθειμένα επαγγέλματα, όπως τα γραμματειακά και διοικητικά επαγγέλματα».
Κλείσιμο
Στο χειρότερο σενάριο για το δεύτερο κύμα της τεχνητής νοημοσύνης, 7,9 εκατ. θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να εκτοπιστούν, αναφέρει η έκθεση. Τα όποια κέρδη για την οικονομία από τη βελτίωση της παραγωγικότητας ακυρώνονται με μηδενική αύξηση του ΑΕΠ εντός τριών έως πέντε ετών.

Η κυβερνητική δράση θα μπορούσε να αποτρέψει μια «εργασιακή αποκάλυψη»

Στο καλύτερο σενάριο για πλήρη αύξηση του εργατικού δυναμικού με γεννητική τεχνητή νοημοσύνη δεν θα χαθούν θέσεις εργασίας, ενώ το μέγεθος της οικονομίας θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 4% ή περίπου 92 δισ. λίρες ετησίως.

Το κέντρο μελετών, που θεωρείται κεντροαριστερό, ανέφερε ότι η κυβερνητική δράση θα μπορούσε να αποτρέψει μία «Αποκάλυψη» στα εργασιακά και να βοηθήσει στην αξιοποίηση της δύναμης της τεχνητής νοημοσύνης για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και την αύξηση του βιοτικού επιπέδου.

Ο Κάρστεν Γιουνγκ, ανώτερος οικονομολόγος του IPPR ανέφερε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι από τις πλέον σημαντικές τεχνολογίες που υπάρχουν, ωστόσο θα μπορούσε είτε να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην αγορά εργασίας είτε να ενισχύσει σημαντικά την ανάπτυξη.

«Όπως και να έχει, πρόκειται να αλλάξει τα δεδομένα για εκατομμύρια από εμάς. Όμως η τεχνολογία δεν είναι πεπρωμένο και η εργασιακή αποκάλυψη δεν είναι αναπόφευκτη - η κυβέρνηση, οι εργοδότες και τα συνδικάτα έχουν την ευκαιρία να λάβουν τώρα κρίσιμες αποφάσεις σχεδιασμού που θα διασφαλίσουν ότι θα διαχειριστούμε σωστά αυτή τη νέα τεχνολογία. Αν δεν δράσουν σύντομα, μπορεί να είναι πολύ αργά», τόνισε.


Ειδήσεις σήμερα:

Αλλάζουν όλα για τη χρήση κινητών στα σχολεία: Μέχρι και οριστική αποβολή στο νέο ποινολόγιο

Τουλάχιστον 6 οι νεκροί από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Το πλοίο υπέστη ολικό μπλακ άουτ πριν από τη σύγκρουση

Ξενερωμένη 100% η τρίτη υποψήφια προς αποχώρηση από το Survivor - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης