Επέστρεψε στη Γη κινεζική αποστολή με πετρώματα από την αθέατη πλευρά της Σελήνης

Επέστρεψε στη Γη κινεζική αποστολή με πετρώματα από την αθέατη πλευρά της Σελήνης

Ιστορική πρωτιά για την αποστολή είναι η προσεδάφιση στην αθέατη πλευρά

change6_2
Στην απομονωμένη περιοχή της Κίνας προσγειώθηκε ομαλά την Τρίτη το κινεζικό διαστημικό όχημα Chang'e-6 το οποίο έφερε στη Γη δείγματα πετρωμάτων από την αθέατη πλευρά της Σελήνης, αυτή που λανθασμένα λέμε «σκοτεινή».

Το ταξίδι του Chang’e-6, που έχει το όνομα της θεάς του φεγγαριού στη κινεζική μυθολογία, άρχισε στις αρχές Μαΐου. Προσεδαφίστηκε σε κρατήρα της αθέατης πλευράς κοντά στον νότιο πόλο της Σελήνης μερικές εβδομάδες αργότερα.

change6_2
Το Chang'e-6 μετά την επιστροφή του στη Γη
change6_4
Το Chang'e 6 στη Σελήνη
change6_5
Η επιφάνεια της αθέατης πλευράς, όπως τη φωτογράφισε το Chang'e-6
change6_3


Κλείσιμο
Με τη βοήθεια ενός ρομποτικού βραχίονα το Chang’e-6 συγκέντρωσε χώμα και πετρώματα, ενώ πήρε και φωτογραφίες της περιοχής. Δεν παρέλειψε να αφήσει μια κινεζική σημαία στην επιφάνεια της Σελήνης.

Συνολικά η αποστολή κράτησε 53 ημέρες, αναφέρει το BBC.

Η Κίνα είναι η μοναδική χώρα που έχει στείλει διαστημικό σκάφος να προσγειωθεί στην αθέατη πλευρά, κάτι που έγινε το 2019.

Το εγχείρημα είναι τεχνικά δύσκολο γιατί η επικοινωνία είναι αδύνατη με τη Γη όσο το διαστημικό σκάφος είναι στην αθέατη πλευρά. Επιπλέον το έδαφος στην αθέατη πλευρά δεν είναι τόσο ομαλό όσο στην πλευρά που βλέπουμε από τη Γη.

Από τα δείγματα του κινεζικού σκάφους οι επιστήμονες περιμένουν να δουν αν υπάρχουν ίχνη πάγου, τον οποίο θα μπορούσαν αν αξιοποιήσουν οι μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές για νερό, οξυγόνο και υδρογόνο (το τελευταίο για παραγωγή ενέργειας).

Στόχος της Κίνας είναι να στείλει μια επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη ως το 2030, περίπου έξι δεκαετίες μετά τους Αμερικανούς, οι οποίοι με τη σειρά τους σχεδιάζουν να επιστρέψουν πριν από το 2026. Στο απώτερο μέλλον, στόχος της Κίνας είναι η δημιουργία μόνιμης βάσης στη Σελήνη.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης