Microsoft: Περίπου 8,5 εκατ. υπολογιστές επηρεάστηκαν από το black out, στο μεγαλύτερο κυβερνοεπεισόδιο στην ιστορία

Το πιο κοντινό ανάλογο περιστατικό είναι η κυβερνοεπίθεση «WannaCry» το 2017, η οποία εκτιμάται ότι επηρέασε περίπου 300.000 υπολογιστές σε 150 χώρες

Περίπου 8,5 εκατομμύρια υπολογιστές σε όλο τον κόσμο τέθηκαν εκτός λειτουργίας από το πρόβλημα λογισμικού που παρουσιάστηκε το πρωί της Παρασκευής, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Microsoft.

Είναι η πρώτη φορά που οι συνέπειες ενός ανάλογου περιστατικού αποτυπώνονται σε αριθμό και υποδηλώνουν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι, ιστορικά, το χειρότερο γεγονός στον κυβερνοχώρο.

Η δυσλειτουργία προήλθε από την εταιρεία ασφαλείας CrowdStrike, η οποία έστειλε μια κατεστραμμένη ενημέρωση λογισμικού σε τεράστιο αριθμό πελατών της.

Η Microsoft, η οποία συνεχίζει να βοηθά τους πελάτες της να ανακάμψουν από το black out, δήλωσε σε ανάρτηση στο ιστολόγιο της: «Προς το παρόν εκτιμούμε ότι η ενημέρωση της CrowdStrike επηρέασε 8,5 εκατομμύρια συσκευές Windows».

Η ανάρτηση του David Weston, αντιπροέδρου της εταιρείας λογισμικού, αναφέρει ότι ο αριθμός αυτός είναι μικρότερος από το 1% όλων των μηχανημάτων Windows παγκοσμίως, αλλά «οι ευρείες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις αντικατοπτρίζουν τη χρήση του CrowdStrike από επιχειρήσεις που εκτελούν πολλές κρίσιμες υπηρεσίες».

Ο τεχνολογικός γίγαντας - ο οποίος επισήμανε ότι δεν πρόκειται για πρόβλημα με το λογισμικό του - τονίζει πως το συγκεκριμένο περιστατικό υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι για εταιρείες, όπως η CrowdStrike, να χρησιμοποιούν ελέγχους ποιότητας στις ενημερώσεις πριν τις στείλουν.

«Είναι επίσης μια υπενθύμιση για το πόσο σημαντικό είναι για όλους μας σε όλο το οικοσύστημα της τεχνολογίας να δώσουμε προτεραιότητα στη λειτουργία με ασφαλή ανάπτυξη και ανάκαμψη από καταστροφές χρησιμοποιώντας τους μηχανισμούς που υπάρχουν», δήλωσε ο κ. Weston.

Οι επιπτώσεις από το πληροφορικό black out της Παρασκευής ήταν τεράστιες και ήταν ήδη ένα από τα χειρότερα περιστατικά στον κυβερνοχώρο στην ιστορία.

Ο αριθμός που έδωσε η Microsoft σημαίνει ότι πρόκειται πιθανότατα για το μεγαλύτερο κυβερνοεπεισόδιο που έχει συμβεί ποτέ, επισκιάζοντας όλα τα προηγούμενα hacks και διακοπές λειτουργίας.

Το πιο κοντινό σε αυτό είναι η κυβερνοεπίθεση «WannaCry» το 2017, η οποία εκτιμάται ότι επηρέασε περίπου 300.000 υπολογιστές σε 150 χώρες. Υπήρξε μια παρόμοια δαπανηρή και διασπαστική επίθεση με την ονομασία «NotPetya» ένα μήνα αργότερα. Υπήρξε επίσης μια μεγάλη εξάωρη διακοπή λειτουργίας το 2021 στη Meta, η οποία διαχειρίζεται το Instagram, το Facebook και το WhatsApp.


Ειδήσεις σήμερα:

Έβρος: Έλληνας συνοριοφύλακας τραυματίστηκε από πυρά αγνώστων από την τουρκική πλευρά

Βασίλης Παλαιοκώστας: «Θέλουμε να κοιμηθούμε στο κρατητήριο μόνο γι’ απόψε» - Το δεύτερο βιβλίο του φυγά

Πανώλη στα αιγοπρόβατα: Σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης η Περιφέρεια Θεσσαλίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr