H OpenAI σε πορεία... μετωπικής με την Google - Δοκιμάζει μηχανή αναζήτησης με τεχνητή νοημοσύνη

H OpenAI σε πορεία... μετωπικής με την Google - Δοκιμάζει μηχανή αναζήτησης με τεχνητή νοημοσύνη

Η εταιρεία λανσάρει δοκιμαστικά ένα προϊόν αναζήτησης σε μια περιορισμένη ομάδα χρηστών, το οποίο είναι άμεσα ανταγωνιστικό εκείνων της Google και της Perplexity

opanai-altman
Η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης OpenAI ανακοίνωσε την Πέμπτη το SearchGPT, μια πρώιμη έκδοση ενός προϊόντος αναζήτησης που δείχνει ότι η εταιρεία είναι ένα βήμα πιο κοντά στην έναρξη της δικής της μηχανής αναζήτησης.

Σε μια ανάρτηση στο blog της, η OpenAI δήλωσε ότι «δοκιμάζει το SearchGPT, ένα προσωρινό πρωτότυπο νέων χαρακτηριστικών αναζήτησης AI που σας δίνει γρήγορες και έγκαιρες απαντήσεις με σαφείς και σχετικές πηγές».

Κλείσιμο
Η εταιρεία δήλωσε ότι λανσάρει το εργαλείο σε μια μικρή ομάδα χρηστών για συλλογή κριτικών και γνωμών και σχεδιάζει να ενσωματώσει κάποια έκδοση της εμπειρίας στο ChatGPT. Μπορείτε εδώ να προσπαθήσετε να κρατήσετε μια θέση στην ουρά, κάνοντας κλικ στο «join the waitlist» στην τοποθεσία.

Μετά την ανακοίνωση, ο διευθύνων σύμβουλος Σαμ Άλτμαν (φωτογραφία) δημοσίευσε στο X ότι «υπάρχει περιθώριο να κάνουμε την αναζήτηση πολύ καλύτερη από ό,τι είναι σήμερα» και πρόσθεσε ότι εκπλήσσεται από το πόσο την προτιμά από την «αναζήτηση της παλιάς σχολής».

Στο βίντεο που περιλαμβάνεται στη δημοσίευση, το SearchGPT μοιάζει με την εμπειρία αναζήτησης της Google, με μια κεντρική μπάρα αναζήτησης στη μέση της οθόνης. Υπάρχουν όμως βασικές διαφορές. Τα παραδείγματα που παρουσιάζονται φαίνεται να οδηγούν σε πιο συνοπτικές απαντήσεις από την παραδοσιακή Google, με συνοπτικές απαντήσεις και συνδέσμους που περιλαμβάνονται στο κάτω μέρος. Εμφανίζει επίσης πιο περιορισμένα αποτελέσματα, σε αντίθεση με το Google, το οποίο διαθέτει σελίδες σχετικών συνδέσμων.

Αυτό είναι σκόπιμο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας. Η OpenAI ανέφερε στην ανάρτησή της στο ιστολόγιό της ότι «η αναζήτηση απαντήσεων στο διαδίκτυο μπορεί να απαιτήσει μεγάλη προσπάθεια» και συχνά απαιτεί πολλαπλές προσπάθειες για να «πάρει σχετικά αποτελέσματα».

«Πιστεύουμε ότι ενισχύοντας τις συνομιλιακές δυνατότητες των μοντέλων μας με πληροφορίες από τον ιστό σε πραγματικό χρόνο, η εύρεση αυτού που ψάχνετε μπορεί να γίνει ταχύτερη και ευκολότερη», αναφέρει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της.

Μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε τα αποτελέσματα του SearchGPT με διευκρινιστικές ερωτήσεις ή να κάνετε κλικ σε ένα κουμπί στην αριστερή πλευρά για να δείτε μια μεγαλύτερη λίστα με ιστότοπους που σχετίζονται με το ερώτημα.

Σε ένα παράδειγμα αναζήτησης για «μουσικά φεστιβάλ στο Boone της Βόρειας Καρολίνας τον Αύγουστο», μια επόμενη ερώτηση σχετικά με το αν μια από τις εκδηλώσεις είναι φιλική προς την οικογένεια δίνει μια σαφή απάντηση.

Με το SearchGPT, η OpenAI τοποθετείται σαφώς απέναντι στην Search Generative Experience (SGE) της Google και στη λειτουργία αναζήτησης της AI startup Perplexity.

Η SGE της Google παρέχει επίσης στους χρήστες μια περίληψη των αποτελεσμάτων αναζήτησης που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη, αλλά η λειτουργία δεν έχει ακόμη διατεθεί στο κοινό και βρίσκεται ακόμη υπό δοκιμή. Οι μετοχές της Alphabet σημείωσαν πτώση 2% μέσα σε μία ώρα από την ανακοίνωση.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εντός ΣΥΡΙΖΑ ο Πολάκης μετά το bullying - Όλο το παρασκήνιο

Πτώση βάσεων για τις περιζήτητες σχολές από τις Πανελλαδικές - Δείτε αναλυτικούς πίνακες

Έστησαν καρτέρι σε 53χρονο στην Θεσσαλονίκη και φώναζαν το όνομα της πρώην συζύγου του με την οποία είναι στα δικαστήρια - Βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης