Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: Αναβαθμίζονται τα τηλεσκόπια για να συμμετάσχει στη διαστημική αποστολή PSYCHE

Τα νέα όργανα έφτασαν στις εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου στο Κρυονέρι Κορινθίας που μετατρέπεται στον μεγαλύτερο διαστημικό κόμβο στη νοτιοανατολική Ευρώπη

Στις εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου στο Κρυονέρι Κορινθίας έφτασε η πρώτη σειρά από επιστημονικά όργανα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Τα όργανα θα κατασκευαστούν σε ειδικά εκπαιδευμένες πλατφόρμες που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα από το ΕΑΑ με την συνδρομή της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη συμμετοχή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στη διαστημική αποστολή PSYCHE της NASA.

Με τις νέες κτιριακές υποδομές και την εγκατάσταση εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας -χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης και την Περιφέρεια Πελοποννήσου- το αστεροσκοπείο Κρυονερίου μετατρέπεται στον μεγαλύτερο διαστημικό κόμβο (Space Hub) στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η αποστολή PSYCHE

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών επιλέχτηκε από την ESA για να υλοποιήσει οπτική ζεύξη με λέιζερ μεταξύ του δορυφόρου PSYCHE και της Γης στην εκπληκτική απόσταση των 300 εκατομμυρίων χιλιομέτρων - μέσω των ειδικών οργάνων που τοποθετούνται στο αστεροσκοπείο Κρυονερίου και στο τηλεσκόπιο Αρίσταρχος στον Χελμό. Στο πλαίσιο αυτό και τα δύο αστεροσκοπεία, βασικές ερευνητικές υποδομές του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αναβαθμίζονται και εξοπλίζονται με σύγχρονα όργανα αιχμής.

H αποστολή PSYCHE θα εξερευνήσει έναν πλούσιο σε μέταλλα αστεροειδή με το ίδιο όνομα, που βρίσκεται στην κύρια ζώνη αστεροειδών μεταξύ του 'Αρη και του Δία.

Credit: NASA/JPL-Caltech/ASU


Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι «οι μέχρι τώρα πρωτοβουλίες της διοίκησης του ΕΑΑ, η σκληρή εργασία της διεύθυνσης και του επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού του Ινστιτούτου ΙΑΑΔΕΤ του ΕΑΑ, καθώς και η στρατηγική συνεργασία μας με την ESA, τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, επέφεραν τα σημαντικά αυτά αποτελέσματα αναδεικνύοντας το ΕΑΑ ως ένα βασικό πυλώνα, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, στην ανάπτυξη νέων διαστημικών τεχνολογιών επικοινωνίας (ευρυζωνικό δίκτυο του διαστήματος) όσο και στον τομέα της διαστημικής και πλανητικής ασφάλειας».

Οι εξελίξεις θα παρουσιαστούν στο περίπτερο του ΕΑΑ στη 88η ΔΕΘ και θα δοθεί σχετική ομιλία από τον διευθυντή του Ινστιτούτου ΙΑΑΔΕΤ και αντιπρόεδρο του ΔΣ του ΕΑΑ, Δρ. Σπύρο Βασιλάκο, την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, στις 11.30 π.μ. στο περίπτερο του υπουργείου Ανάπτυξης.



Ειδήσεις σήμερα:

Σαδιστής ουρολόγος στη Νέα Υόρκη κακοποίησε πάνω από 300 άνδρες - Τα βασανιστήρια που έκανε με πρόσχημα τη «θεραπεία»

Η Ρωσία βομβάρδισε τη Λβιβ - Επτά νεκροί, δεκάδες τραυματίες, καταστράφηκαν ιστορικά κτίρια

Το life story του Παραολυμπιονίκη Αντώνη Τσαπατάκη - Το ατύχημα, η αγάπη για το νερό και το όνειρο να γίνει βατραχάνθρωπος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr