Δικαστήριο της ΕΕ: Ακύρωσε πρόστιμο 1,49 δισεκατομμυρίου ευρώ της Κομισιόν στην Google

Δικαστήριο της ΕΕ: Ακύρωσε πρόστιμο 1,49 δισεκατομμυρίου ευρώ της Κομισιόν στην Google

Το πρόστιμο είχε επιβληθεί το 2019 για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην online διαφήμιση – Η Κομισιόν έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση

google_adsense
Στην ακύρωση του προστίμου ύψους 1,49 δισεκατομμυρίου ευρώ, που είχε επιβάλλει η Κομισιόν στην Google το 2019 για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην online διαφήμιση αποφάσισε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ευρωπαϊκό δικαστήριο, που έκρινε την υπόθεση σε πρώτο βαθμό, ανακοίνωσε ότι ακύρωσε την απόφαση της Κομισιόν στο σύνολό της, με την αιτιολογία ότι το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ «διέπραξε σφάλματα» στην αξιολόγησή του. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην απόφαση, το Δικαστήριο «επιβεβαιώνει την πλειονότητα των αξιολογήσεων της Κομισιόν», αλλά ακυρώνει το πρόστιμο «με το αιτιολογικό ότι παρέλειψε να λάβει υπ' όψιν το σύνολο των συντρεχουσών συνθηκών στην εκτίμηση της διάρκειας των συμβατικών ρητρών τις οποίες χαρακτήρισε καταχρηστικές».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Γιατί είχε επιβληθεί το πρόστιμο

Η Κομισιόν είχε υποβάλλει το πρόστιμο για υπόθεση που αφορούσε το διαφημιστικό τμήμα της Google, AdSense. Η παράβαση διαπιστώθηκε για χρονική περίοδο 10 ετών, δηλαδή μεταξύ 2006 και 2016, χρονιά κατά την οποία ξεκίνησε την έρευνά της μετά την πρώτη προσφυγή πελάτη το 2010. 

Κλείσιμο
Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Google είχε επιβάλλει σειρά περιοριστικών όρων στα συμβόλαιά της με τρίτους διαδικτυακούς ιστοτόπους, (όπως οι διαδικτυακοί έμποροι λιανικής ή οι εφημερίδες), εμποδίζοντας τους ανταγωνιστές της από το να τοποθετούν συναφείς διαφημίσεις στους ιστοτόπους αυτούς. 

Η τότε Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ είχε κάνει λόγο για «παράνομες πρακτικές» που παραβιάζουν τους κανόνες της Κομισιόν στον ανταγωνισμό. «Λόγω της συμπεριφοράς αυτής, που διήρκεσε δέκα και πλέον χρόνια, οι άλλες εταιρίες έχασαν τη δυνατότητα αντιμετώπισης του ανταγωνισμού στη βάση της αξίας τους (...) και οι καταναλωτές στερήθηκαν τα οφέλη του ανταγωνισμού», είχε πει η Ευρωπαία Επίτροπος.


Από τον Σεπτέμβριο 2016, η Google κατήργησε εκατοντάδες ρήτρες στα συμβόλαιά της ώστε να συμμορφωθεί προς τους κανόνες περί ανταγωνισμού.

Πρόστιμα 8 δισ. ευρώ στην Google για παραβιάσεις των κανόνων του ανταγωνισμού


Η σημερινή πρωτόδικη απόφαση ανακοινώνεται μόλις οκτώ ημέρες μετά την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης που επικυρώνει τελεσιδίκως άλλο πρόστιμο κατά της Google, ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, για πρακτικές που αντιβαίνουν στους κανόνες του ανταγωνισμού στην αγορά των εργαλείων σύγκρισης τιμών, έπειτα από επτά χρόνια δικαστικής μάχης.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η Google κατέστησε επί χρόνια πρακτικά αόρατους του ανταγωνιστές της υπηρεσίας της Google Shopping.

Συνολικά, πρόστιμα ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ έχουν επιβληθεί στην Google για παραβιάσεις των κανόνων του ανταγωνισμού.

Εκτός του εργαλείου σύγκρισης τιμών και της διαφημιστικής εταιρείας, η Google παραβίασε τους ευρωπαϊκούς κανόνες ως προς το Android σύστημα εκμετάλλευσης για κινητά τηλέφωνα. Το πρόστιμο ρεκόρ που επιβλήθηκε από τις Βρυξέλλες τον Ιούλιο 2018 ανέρχεται σε 4,34 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αν και μειώθηκε στα 4,1 δισεκατομμύρια ευρώ τον Σεπτέμβριο 2022, παραμένει το υψηλότερο πρόστιμο που έχει ποτέ επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τοποτηρητή των κανόνων του ανταγωνισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Google έχει εφεσιβάλει και αυτήν την απόφαση.

Ο καλιφορνέζικος κολοσσός βρίσκεται επίσης στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ. Από την Δευτέρα αντιμετωπίζει την δεύτερη μεγάλη δίκη του, με την αμερικανική κυβέρνηση που κατηγορεί την Google ότι πνίγει τον ανταγωνισμό στην online διαφήμιση.

Ειδήσεις σήμερα

Στη Βουδαπέστη κατασκευάστηκαν οι βομβητές που έγιναν βόμβες - Η Χεζμπολάχ υπόσχεται εκδίκηση κατά του Ισραήλ

Νεαρή τουρίστρια κατήγγειλε Τούρκο για βιασμό μέσα σε ξενοδοχείο της Αθήνας

Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες για την κεντρική Ελλάδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης