Google: Θα αγοράσει πυρηνική ενέργεια για κέντρα δεδομένων Τεχνητής Νοημοσύνης

Σε μια «παγκόσμια πρώτη» συμφωνία, η εταιρεία υπέγραψε την παραγγελία έξι ή επτά μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων από την Kairos Power στην Καλιφόρνια

Έξι ή επτά μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες από την Kairos Power της Καλιφόρνια συμφώνησε να αγοράσει η Google, για την παραγωγή της ενέργειας που απαιτείται για την αύξηση της χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η συμφωνία θεωρείται «παγκοσμίως πρώτη» και προβλέπει ότι ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστήρας θα ολοκληρωθεί έως το 2030 και οι υπόλοιποι έως το 2035.

Η Google ελπίζει ότι η συμφωνία θα προσφέρει μια λύση χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για την τροφοδοσία των κέντρων δεδομένων, τα οποία απαιτούν τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η πυρηνική ενέργεια παρέχει «μια καθαρή πηγή ενέργειας όλο το εικοσιτετράωρο που μπορεί να μας βοηθήσει να καλύψουμε αξιόπιστα τις ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια».

Η εκρηκτική ανάπτυξη της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και της αποθήκευσης στο cloud, έχει αυξήσει τις απαιτήσεις των τεχνολογικών εταιρειών σε ηλεκτρική ενέργεια.

Τον περασμένο μήνα, η Microsoft έκλεισε συμφωνία για την παροχή ενέργειας από το Three Mile Island, ενεργοποιώντας το εργοστάσιο στην Πενσιλβάνια για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια. Στο συγκεκριμένο χώρο σημειώθηκε η σοβαρότερη πυρηνική τήξη στην ιστορία των ΗΠΑ, τον Μάρτιο του 1979. Η Amazon αγόρασε τον Μάρτιο ένα κέντρο δεδομένων που τροφοδοτείται με πυρηνική ενέργεια από την Talen Energy.

Ο αντιδραστήρας της Kairos θα ολοκληρωθεί το 2027

Οι τοποθεσίες των νέων μονάδων και οι οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας της Google δεν αποκαλύφθηκαν. Ο τεχνολογικός κολοσσός συμφώνησε να αγοράσει συνολικά 500 μεγαβάτ ενέργειας από την Kairos, η οποία ιδρύθηκε το 2016 και κατασκευάζει έναν αντιδραστήρα επίδειξης στο Τενεσί, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2027.

Ο Μάικλ Τέρελ, ανώτερος διευθυντής για την ενέργεια και το κλίμα στην Google, δήλωσε: «Το δίκτυο χρειάζεται νέες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας για να υποστηρίξει τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης που τροφοδοτούν σημαντικές επιστημονικές εξελίξεις, βελτιώνουν τις υπηρεσίες για τις επιχειρήσεις και τους πελάτες και προωθούν την εθνική ανταγωνιστικότητα και την οικονομική ανάπτυξη.

«Η συμφωνία αυτή συμβάλλει στην επιτάχυνση μιας νέας τεχνολογίας για την καθαρή και αξιόπιστη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών και στην απελευθέρωση του πλήρους δυναμικού της τεχνητής νοημοσύνης για όλους.»

Ο Mike Laufer, ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Kairos, δήλωσε: «Ο Mike Laufer, ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Kairos, δήλωσε «Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η νέα προσέγγιση θα βελτιώσει τις προοπτικές των έργων μας να παραδοθούν εντός κόστους και χρονοδιαγράμματος».

Η συμφωνία, η οποία υπόκειται σε ρυθμιστικές άδειες, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην τεχνολογία SMR. Οι μικρότεροι, εργοστασιακά κατασκευασμένοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής έχουν σχεδιαστεί για να μειώσουν τις υπερβάσεις κόστους και τις καθυστερήσεις που συχνά παρατηρούνται κατά την κατασκευή μεγαλύτερων σταθμών. Ωστόσο, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι SMR θα είναι ακριβοί, επειδή ενδέχεται να μην είναι σε θέση να επιτύχουν την ίδια οικονομία κλίμακας με τους μεγαλύτερους σταθμούς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr