Επιθέσεις σε κοινωνικά δίκτυα και φορητές συσκευές
03.01.2013
01:30
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από αναφορά που δημοσίευσαν τα PandaLabs, τα anti-malware εργαστήρια της Panda Security, σχετικά με τις τάσεις σε θέμα ασφάλειας των υπολογιστών και του διαδικτύου που θα επικρατήσουν το 2013...
«Τα κοινωνικά δίκτυα και οι φορητές συσκευές αποτελούν τους επόμενους στόχους των εγκληματιών του κυβερνοχώρου». Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από αναφορά που δημοσίευσαν τα PandaLabs, τα anti-malware εργαστήρια της Panda Security, σχετικά με τις τάσεις σε θέμα ασφάλειας των υπολογιστών και του διαδικτύου που θα επικρατήσουν το 2013.
Επιπλέον, οι ευπάθειες λογισμικού θα είναι ο κύριος στόχος των επίδοξων χάκερ, καθώς όπως επισημαίνει ο Luis Corrons, τεχνικός διευθυντής των εργαστηρίων: «είναι αναμφισβήτητα η προτιμώμενη μέθοδος μόλυνσης, που χρησιμοποιείται από κυβερνοεγκληματίες αλλά και μυστικές υπηρεσίες σε διάφορες χώρες, για να εκτεθούν τα συστήματα σε κίνδυνο χωρίς να το καταλάβει ο χρήστης».
Το 2012, η πλατφόρμα Java -η οποία είναι εγκατεστημένη σε εκατοντάδες εκατομμύρια συσκευές- παραβιάστηκε επανειλημμένα και χρησιμοποιήθηκε για να μολύνει ενεργά εκατομμύρια χρήστες. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Adobe, η οποία με δεδομένα τη δημοτικότητα των εφαρμογών της (Acrobat Reader, Flash κ.α) και τα πολλά κενά ασφαλείας, αποτελεί ένα από τα αγαπημένα εργαλεία για μαζική μόλυνση χρηστών, καθώς και για στοχευμένες επιθέσεις.
Στα κοινωνικά δίκτυα, η εξαπάτηση των χρηστών ώστε να συνεργαστούν για να μολύνουν τους υπολογιστές τους, με στόχο την υποκλοπή των δεδομένων τους, θεωρείται εύκολο έργο, καθώς δεν υπάρχουν εφαρμογές ασφαλείας για την προστασία των χρηστών από ενέργειες που πραγματοποιούν οι ίδιοι. Σε αυτό το πλαίσιο, η χρήση των κοινωνικών δικτύων (όπως το facebook και Twitter), σελίδες όπου εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες ανταλλάσουν πληροφορίες, σε πολλές περιπτώσεις και προσωπικά δεδομένα, αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την εξαπάτηση των χρηστών. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει επίσης να δοθεί στο Skype, το οποίο αφού αντικατέστησε το Messenger θα μπορούσε να γίνει στόχος για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου.
Τέλος, η ταχύτατα αυξανόμενη βάση εγκατάστασης του Android (του λειτουργικού συστήματος της Google) σε smartphones και tablets και η όλο και πιο διαδεδομένη χρήση σε άλλους τύπους συσκευών –όπως τηλεοράσεις και φωτογραφικές μηχανές, θεωρείται ότι δημιουργούν ευκαιρίες για πιθανές επιθέσεις, ακόμη άγνωστες στους ειδικούς.
Τα PandaLabs χτυπούν καμπανάκι κινδύνου και για τους κατόχους υπολογιστών Mac της Apple, καθώς όπως αναφέρεται «περιπτώσεις όπως αυτή του Flashback, που συνέβη το 2012, έχουν αποδείξει ότι τα Mac δεν είναι μόνο ευπαθή σε επιθέσεις malware, αλλά ότι υπάρχουν και μαζικές μολύνσεις που επηρεάζουν εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες».
Και παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των τύπων κακόβουλου λογισμικού για Mac εξακολουθεί να είναι σχετικά χαμηλός, αναμένεται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται. Ετσι, ένας μεγαλύτερος αριθμός υπολογιστών έρχεται να προστεθεί στα κενά ασφαλείας και στην έλλειψη ευαισθητοποίησης των χρηστών (απόρροια της υπερβολικής εμπιστοσύνης στο λειτουργικό σύστημα της Apple), καταδεικνύοντας ότι οι κυβερνοαπατεώνες θα συνεχίσουν να έλκονται όλο και περισσότερο από το OS X μέσα στο 2013.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr