Ψηφιακό πορτοφόλι από τη Visa για ασφαλείς on line πληρωμές

Με νέα πλατφόρμα ψηφιακών πληρωμών λανσάρει στην ευρωπαϊκή αγορά η Visa. Το V.me προσφέρει στους καταναλωτές  τη δυνατότητα να ολοκληρώνουν τις online πληρωμές τους με ένα κλικ, αφού συνδεθούν από τον browser του smartphone, του tablet, του PC ή του laptop τους, χρησιμοποιώντας κάρτες ακόμη και από διαφορετικούς παρόχους.

Με νέα πλατφόρμα ψηφιακών πληρωμών λανσάρει στην ευρωπαϊκή αγορά η Visa. Το V.me προσφέρει στους καταναλωτές  τη δυνατότητα να ολοκληρώνουν τις online πληρωμές τους με ένα κλικ, αφού συνδεθούν από τον browser του smartphone, του tablet, του PC ή του laptop τους, χρησιμοποιώντας κάρτες ακόμη και από διαφορετικούς παρόχους.

Σύμφωνα με τη Visa, «το V.me είναι εξαιρετικά ασφαλές, καθώς προστατεύει τα στοιχεία των καρτών από τον online έμπορο και υποστηρίζεται από πολλά επίπεδα τεχνολογιών ασφάλειας της Visa. Το V.me θα συνεχίσει να εξελίσσεται προκειμένου να ενσωματώσει και άλλες τεχνολογίες πληρωμών, όπως ανέπαφες πληρωμές στα σημεία πώλησης και person-to-person πληρωμές».

Στην τελευταία  περίπτωση, η Visa έχει επίσης έτοιμη μια νέα εφαρμογή για smartphones, η οποία επιτρέπει την απευθείας μεταφορά χρημάτων από ένα κινητό τηλέφωνο σε άλλο μέσω καρτών και με την εισαγωγή είτε του τηλεφωνικού αριθμού, είτε αυτού της κάρτας του παραλήπτη. Η χρέωση του ποσού γίνεται απευθείας στην κάρτα που έχει επιλέξει ο αποστολέας. Αν η μεταφορά των χρημάτων γίνεται με τη χρήση του τηλεφωνικού αριθμού, ο αποδέκτης του ποσού ενημερώνεται με sms, προκειμένου να μεταβεί σε συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση και να κάνει αποδεκτή τη συναλλαγή, προωθώντας τα χρήματα σε κάρτα της επιλογής του.

Το λανσάρισμα του V.me θα ξεκινήσει στο δεύτερο  τρίμηνο του έτους από τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ισπανία. Η Visa Europe εκτιμά ότι μέχρι το 2020 το ένα τρίτο του συνόλου των Ευρωπαίων καταναλωτών θα χρησιμοποιούν το δικό της ψηφιακό πορτοφόλι, ενώ οι μισές από τις συναλλαγές Visa θα πραγματοποιούνται μέσω φορητών συσκευών.

Ετσι, από τη γενικότερη εικόνα των ηλεκτρονικών συναλλαγών για το 2013 δεν θα μπορούσε να λείπει και η εφαρμογή των ανέπαφων πληρωμών για κάρτες και φορητές συσκευές. Γενικότερα στην Ευρώπη, ο όγκος των ανέπαφων συναλλαγών τετραπλασιάστηκε το 2012 και η Visa Europe αναμένει αντίστοιχα ποσοστά αύξησης και το 2013. Ηδη και μόνο από τη Visa στην Ευρώπη κυκλοφορούν περισσότερα από 50 εκατομμύρια κάρτες ανέπαφων πληρωμών. Το 2013 ο αριθμός τους αναμένεται να φτάσει τα 70 εκατομμύρια, με δίκτυο 650.000 συμβατών τερματικών. Επιπλέον, μέσα στο 2013, 40 ευρωπαϊκές τράπεζες (μεταξύ των οποίων όπως φημολογείται και μια ελληνική) θα προσφέρουν υπηρεσίες ανέπαφων πληρωμών και μέσω φορητών συσκευών, καθώς μέχρι το τέλος του έτους περίπου 80 τύποι smartphones θα έχουν πιστοποιηθεί από τη Visa.

 
Πάνω από 1 τρισ. η δαπάνη με χρεωστικές κάρτες Visa

Η ετήσια δαπάνη με χρεωστικές κάρτες Visa στην Ευρώπη ξεπέρασε για πρώτη  φορά το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ (1,02 τρισ.), καταγράφοντας αύξηση 8,8%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Visa Europe για το οικονομικό έτος Σεπτέμβριος 2011–Σεπτέμβριος 2012. Οσον αφορά στη συνολική δαπάνη με κάρτες Visa, αυτή αυξήθηκε κατά 8%, στο 1,3 τρισ. ευρώ.

Παράλληλα, η online δαπάνη με κάρτες Visa στην Ευρώπη ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ, αντιστοιχώντας στο 20% των συναλλαγών που έχει διαχειριστεί η Visa Europe.

 
Η ελληνική αγορά

Στην ελληνική αγορά, οι συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες στα σημεία πώλησης αυξήθηκαν κατά 14% και η σχετική δαπάνη έφτασε τα 921 εκατομμύρια ευρώ. Η αγορά των προπληρωμένων καρτών κατέγραψε επίσης άνοδο με το συνολικό αριθμό καρτών να αυξάνεται κατά 17% και τη δαπάνη στα σημεία πώλησης να ανέρχεται σε 158 εκατ. (αύξηση 2%).

Πάντως, ο συνολικός αριθμός των καρτών Visa (πιστωτικές, χρεωστικές, εταιρικές, προπληρωμένες) μειώθηκε το 2012 κατά 6%. Η αγορά των πιστωτικών καρτών ήταν αυτή που επηρεάστηκε περισσότερο από την οικονομική κρίση, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση στο συνολικό αριθμό καρτών (-22%), ενώ η καταναλωτική δαπάνη με πιστωτικές κάρτες στα σημεία πώλησης μειώθηκε κατά 15%. Εντούτοις, ο αριθμός των συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα αυξήθηκε κατά 14% και έφτασε τις 19 συναλλαγές.

H αναλογία της δαπάνης με της χρήση καρτών Visa έναντι της συνολικής, το 2012 στη χώρα μας, διαμορφώθηκε στο 1 προς 33 ευρώ, τη στιγμή που ο μέσος ευρωπαϊκός όρος ήταν στο 1 ευρώ ανά 6,75 καταναλωτικής δαπάνης. Αριθμοί που επιβεβαιώνουν τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης που έχει το πλαστικό χρήμα στη χώρα μας.


Σε ιστορικό χαμηλό η απάτη

Με απώλεια μόλις 0,04 του ευρώ για κάθε 100 ευρώ δαπάνης με τη χρήση καρτών Visa έκλεισε το 2012 πανευρωπαϊκά, επίδοση που συνιστά ιστορικό χαμηλό στα κρούσματα απάτης. Μάλιστα, στην Ελλάδα το ποσό της απώλειας για κάθε 100 ευρώ δαπάνης με κάρτες Visa ήταν περίπου το μισό.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr