Η Panasonic βλέπει την τηλεόραση με άλλη ματιά

Με φόντο την Κυανή Ακτή, η Panasonic δίνει τη δική της απάντηση στο πως βλέπει τη μετεξέλιξη των τηλεοράσεων. Παρουσίασε ένα ανανεωμένο και πλήρως παραμετροποιήσιμο περιβάλλον χρήσης...

Με φόντο την Κυανή Ακτή, η Panasonic δίνει τη δική της απάντηση στο πως βλέπει τη μετεξέλιξη των τηλεοράσεων. Παρουσίασε ένα ανανεωμένο και πλήρως παραμετροποιήσιμο περιβάλλον χρήσης, με έμφαση στην αφομοίωση νέων τεχνολογιών αλληλεπίδρασης. Οι Ιάπωνες μπορεί να μην έκαναν... βίδες τις νέες τους τηλεοράσεις -προς απογοήτευση των αυτόκλητων «γκουρού των τηλεοράσεων»- αποκάλυψαν ωστόσο αρκετά για τις καινοτομίες που ενσωματώνουν, εκθέτοντάς τες σε απευθείας σύγκριση με κάποια (προηγούμενα) ανταγωνιστικά μοντέλα.

Μακριά από τα μισοσκότεινα δωμάτια των δοκιμών και τις περισπούδαστες full hd συγκρίσεις, με τα όποια αντικειμενικά ή μη αποτελέσματα, το ενδιαφέρον σε κατ ιδίαν συζητήσεις περιστράφηκε γύρω από τις εκτιμήσεις κορυφαίων στελεχών της Panasonic για τον χρονικό ορίζοντα άφιξης στην αγορά προσιτών τηλεοράσεων με πάνελ οργανικών κρυστάλλων. «Εχουμε την τεχνολογία και η εφαρμογή της μέσα στα επόμενα δυο με τρία χρόνια θα μπορεί να γίνει χωρίς πλέον το κόστος να είναι απλησίαστο για τον μέσο καταναλωτή στις μεγάλες ίντσες. Απαιτεί την αναδιοργάνωση των γραμμών παραγωγής και τη λήψη κάποιων στρατηγικών αποφάσεων», υποστήριξε υψηλόβαθμο στέλεχος, με έδρα την Ιαπωνία και την ευθύνη των αγορών Ευρώπης και Αμερικής. Την ίδια στιγμή η Panasonic έφερε στη Νίκαια της Γαλλίας τη μεγαλύτερη OLED τηλεόραση με πάνελ υπέρ-υψηλής ανάλυσης στα 4Κ και διαγώνιο 56 ίντσες.

Η προώθηση καινοτόμων προϊόντων –όπως οι εντυπωσιακά λεπτές, υψηλής απόδοσης και χαμηλής κατανάλωσης τηλεόρασης με OLED πάνελ- είναι εξάλλου το ουσιαστικότερο όπλο που έχουν ακόμη στα χέρια τους οι εταιρείες, τα ονόματα των οποίων έχουν συνδεθεί εδώ και δεκαετίες με την εξέλιξη της οικιακής διασκέδασης, καθώς διαπιστώνουν τις επεκτατικές διαθέσεις (και δυνατότητες) κάποιων –ίσως προς το παρόν λιγότερων γνωστών στο ευρύ καταναλωτικό κοινό- εταιρειών από την Κίνα και την Ταϊβάν.

Πέραν πάντως από την παράθεση των τυπικών τεχνικών χαρακτηριστικών, που ακολουθούνται από λέξεις-ακρωνύμια φετίχ (όπως Hz, pixel, ppi) και χρόνο με τον χρόνο γίνονται πάντα και αναμενόμενα καλύτερα ή το μαύρο που μπορεί να γίνει κατάμαυρο στα μάτια του όποιου ειδικού υπό ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίες και πίεσης, στην ουσία του πράγματος και πιο κοντά σε αυτό που πιθανότατα σήμερα ενδιαφέρει τον μέσο υποψήφιο αγοραστή, η Panasonic έκανε ξεκάθαρη την πρόθεσή της να εστιάσει στην ανάπτυξη cross platform εφαρμογών σε HTML5 (ως μέλος πλέον της Smart TV Alliance, μαζί με την LG, τη Philips και την Toshiba). Εκατοντάδες εφαρμογές που δημιουργούν ένα πιο ελκυστικό και απολύτως παραμετροποιήσιμο «έξυπνο» περιβάλλον χρήσης. Αυτό που τελικά επιτρέπει στον κάθε χρήστη-θεατή να δημιουργήσει το προσωπικό του μενού (ή αρχική οθόνη στα πρότυπα των υπολογιστών), συνδυάζοντας εφαρμογές και παράθυρα θέασης στον αριθμό, τη θέση και το μέγεθος που εκείνος επιθυμεί κατά περίσταση.

Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τη δυνατότητα να βλέπουν, να αναγνωρίζουν και να ακούν τον θεατή, προσδίδει στις νέες Smart Viera δυνατότητες αλληλεπίδρασης. Ετσι, με απλά λόγια, φτιάχνεις την αρχική οθόνη όπως τη θες, με τις εφαρμογές –social media, ειδησεογραφικές, χρηστικές, επικοινωνίας, παιχνίδια κ.α.- στην επιθυμητή παράθεση, το μέγεθος του παραθύρου βασικής θέασης στην θέση και το μέγεθος που θέλεις και μόλις καθίσεις μπροστά στην τηλεόραση η εξωτερική κάμερα –η αυτή που στην κορυφαία WT60 κρύβεται στην κορυφή του πλαισίου και χρησιμεύει για την πραγματοποίηση και βιντεοκλήσεων μέσω skype- σε αναγνωρίζει. Αρκεί, προφανώς, να έχεις ήδη φωτογραφίσει και αποθηκεύσει το καλύτερό σου ανφάς. Ετσι, ο καθένας μέσα στο σπίτι μπορεί να έχει τη δική του διαμόρφωση της βασικής οθόνης με τα εικονίδια των εφαρμογών, τη λίστα των καναλιών, μέχρι και τις σημειώσεις του.

Οι διπλοί HD δέκτες (επίγειοι ψηφιακοί και δορυφορικοί, στις Plasma ZT60, VT60 και στις LED/LCD WT60 και DT60), επιτρέπουν όχι μόνο τη γνωστή παράθεση της εικόνας μέσα στην εικόνα (οι ειδικοί το λένε και pip), όπου στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται πια για δυο διαφορετικά παράθυρα στο μέγεθος που επιθυμεί ο χρήστης, αλλά και την απευθείας μεταφορά του περιεχομένου σε ζωντανή μετάδοση από την οθόνη της τηλεόρασης σε όποιο tablet είναι ασύρματα συνδεδεμένο στο τοπικό δίκτυο, για παράλληλη θέαση δυο τηλεοπτικών προγραμμάτων (σωτήρια λειτουργία για την οικογενειακή γαλήνη σε βραδιές Τσάμπιονς Λιγκ). Αρκεί η εγκατάσταση της δωρεάν εφαρμογής Viera Remote App 2.0 –σε iOS ή Android- και το tablet λειτουργεί ως ένα εξελιγμένο εργαλείο χειρισμού, εισαγωγής και αμφίδρομης μεταφορά δεδομένων και περιεχομένου –όπως φωτογραφίες ή βίντεο που με μια κίνηση εμφανίζονται από τη φορητή συσκευή στην οθόνη της τηλεόρασης.

Επίσης, στα μοντέλα με τους διπλούς δέκτες παρέχεται η συνηθισμένη δυνατότητα παρακολούθησης ενός προγράμματος και καταγραφής ενός άλλου σε εξωτερικό σκληρό δίσκο ή και δυο προγραμμάτων ταυτόχρονα σε HD -εδώ τη διαφορά κάνει η ταχύτερη USB 3.0 των νέων Viera.

Ενα φουτουριστικό κοντρόλ αφής (Touch Pad) με ενσωματωμένο μικρόφωνο, για τις φωνητικές εντολές –από το απλό άνοιξε-κλείσε, άλλαξε κανάλι, μέχρι την αναζήτηση στο web- έρχεται ως έξτρα, αν και το ίδιο μπορεί να γίνει και μέσω iPhone ή άλλου ανδροειδούς smartphone, πάντα με την εγκατάσταση της σχετικής εφαρμογής.
Η ανανεωμένη σειρά τηλεοράσεων Viera της Panasonic περιλαμβάνει 28 LED/LCD μοντέλα από 19 έως 60 ίντσες και 12 Plasma από 42 έως 65 ίντσες.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr