Google Nexus 5 από την LG

Με τον αέρα της πιο πρόσφατης και καθαρής έκδοσης του Android (4.4, γνωστή και ως KitKat) και την αναβάθμιση των περισσοτέρων βασικών χαρακτηριστικών του ανταγωνίζεται σε ένα βαθμό smartphones που κινούνται στην premium κατηγορία

Οταν ακούς τον Κώστα, το fanboy από το παραδίπλα γραφείο, να αναρωτιέται για το πώς τόσα χρόνια δεν είχε ανακαλύψει τα Nexus, τότε θυμάσαι ότι όλα αλλάζουν και μάλιστα γρήγορα στον πλανήτη της τεχνολογίας. Εξάλλου, αν και έχουν περάσει επτά χρόνια από την παρουσίαση του πρώτου iPhone, οι περισσότεροι χωρίς τη βοήθεια της wikipedia θα παίρναμε όρκο ότι το δημιούργημα του Στιβ Τζομπς, αυτό που οδήγησε την επανάσταση των smartphones, μετρά περίπου τον διπλάσιο χρόνο ζωής.

Η αλήθεια είναι ότι το Nexus 5 πήρε το χρίσμα του best seller, διαδεχόμενο τη συσκευή-έκπληξη της περσινής σεζόν. Εξαρχής, η συνεργασία Google και LG δεν κινήθηκε μόνο στον άξονα δημιουργίας ενός smartphone που θα υποστηρίζει την ανάπτυξη του Android, λαμβάνοντας όπως όλα τα Nexus κατά προτεραιότητα τις αναβαθμίσεις του -έστω για ένα διάστημα 18 μηνών, αλλά και στη λογική εξέλιξης μιας προσιτής high-end συσκευής, που διατίθεται σε χαμηλότερη τιμή.
Με τον αέρα της πιο πρόσφατης και καθαρής έκδοσης του Android (4.4, γνωστή και ως KitKat) και την αναβάθμιση των περισσοτέρων βασικών χαρακτηριστικών του, το Nexus 5 ανταγωνίζεται σε ένα βαθμό συσκευές που κινούνται στην premium κατηγορία.



Και μπορεί να έχασε κάτι από τη λάμψη και την αίσθηση πολυτέλειας που έδινε στο Nexus 4 η πίσω όψη από γυαλί και το εμφανές μεταλλικό πλαίσιο, κέρδισε όμως σε αντοχή και εργονομία, αφού ειδικά το μαύρο, με το μαλακό πλαστικό κάλυμμα και την ελαστική υφή, κολλάει ευχάριστα στο χέρι -το λευκό έχει διαφορετικό, λείο φινίρισμα.

Η ουσιαστικότερη αναβάθμιση του Nexus 5 αφορά στη συμβατότητά του με τα LTE (4G) δίκτυα, στρατηγική που υιοθέτησε η LG και σε smartphones χαμηλότερης αξίας. Η ελάχιστα μεγαλύτερη οθόνη (4,9''), ο ταχύτερος επεξεργαστής, το IPS+ πάνελ, το ανθεκτικότερο (Gorilla 3) κρύσταλλο της οθόνης και το ηχείο με τη διπλή έξοδο, τοποθετημένο στη βάση της συσκευής αντί της πίσω όψης (που είχε συχνά σαν αποτέλεσμα το πνίξιμο του ήχου) είναι τα βασικά σημεία αναβάθμισης.



Συμβιώνοντας μαζί του για έναν μήνα, λες ότι θα ήθελες η μπαταρία του να κρατά περισσότερο -κάτι που βέβαια σχετίζεται και με τον τρόπο χρήσης, αφού η LG ενσωμάτωσε μεν στο κορυφαίο της G2 μια βελτιωμένης σύνθεσης μπαταρία των 3.000 mAh, αλλά τοποθέτησε μια μικρότερης χωρητικότητας (2.300 mAh) στο ελαφρύτερο Nexus 5. Πάντως, τα επίπεδα αυτονομίας ήρθε να βελτιώσει η πιο πρόσφατη από τις ενδιάμεσες αναβάθμισες του Android (4.4.2), με την οποία γίνεται καλύτερη διαχείριση εφαρμογών που εκτελούνται στο παρασκήνιο -για εκείνους που εμβαθύνουν στο Android, η επιλογή ART (Android RunTime) στις ρυθμίσεις “για προγραμματιστές” επεμβαίνει στο σύστημα διαχείρισης, βελτιώνοντας συνολικά τις επιδόσεις, αν και για την ώρα έχουν παρατηρηθεί κάποια προβλήματα συμβατότητας με λιγοστές εφαρμογές.

Η πιο πρόσφατη αναβάθμιση ήρθε να απαντήσει και σε παράπονα χρηστών, για καθυστέρηση στην αυτόματη εστίαση της κάμερας, ειδικά σε λειτουργία HDR (High Dynamic Range) λήψης, όπως και για αυξημένο θόρυβο σε συνθήκες όχι ιδανικού φωτισμού. Το Nexus 5 με τον ίδιο αισθητήρα των 8 Mpixels και σύστημα οπτικής σταθεροποίησης της εικόνας μπορεί να μην κοιτάζει απευθείας στον φωτογραφικό φακό κάποια από τα κορυφαία smartphones, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υστερεί σημαντικά στην αποτύπωση καθημερινών στιγμών (και με βίντεο στα 1080p).



Οχι τυχαία, το Nexus 5 και το G2 θεωρείται ότι συνέβαλαν καθοριστικά στην αύξηση (χρόνο με τον χρόνο) κατά 54% των πωλήσεων smartphones από την LG το τελευταίο τρίμηνο του 2013. Στην ελληνική αγορά διαγράφει ήδη εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία, με τα καταστήματα της Wind και τα Public να ξεμένουν συχνά-πυκνά από συσκευές, παρότι φέτος η LG εμφανίζεται καλύτερα προετοιμασμένη στη διαχείριση της (αναμενόμενα) αυξημένης ζήτησης.

Συνολικά και χωρίς να παραλείπει κανείς ότι η καθαρή και ολόφρεσκη γεύση του Android είναι ίσως ο σημαντικότερος λόγος για να αποκτήσει κάποιος ένα Nexus (smartphone ή tablet), το Nexus 5 των 16 Gb στα 399 ευρώ (χωρίς σύνδεση) είναι το «ανδροειδές» με την καλύτερη σχέση τιμής και απόδοσης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr