Δημιούργησαν σε 3D εκτυπωτή το κομμένο αυτί του Βαν Γκογκ!

Λαμβάνοντας γενετικό υλικό από τον Lieve van Gogh, τρισέγγονο του αδερφού του Vincent, Theo, αφού πρώτα απέτυχαν να χρησιμοποιήσουν σχετικό υλικό από τον ίδιο τον καλλιτέχνη

Η ιστορία του κομμένου αυτιού του Vincent Van Gogh σημάδεψε τη ζωή του καλλιτέχνη, χωρίς, ωστόσο, να είμαστε σίγουροι για τον πραγματικό λόγο που οδήγησε στο περιστατικό.

Μία από τις επικρατέστερες θεωρίες σχετίζει τον επίσης διάσημο Γάλλο ζωγράφο Paul Gauguin, με τον οποίο ο Van Gogh είχε αναπτύξει μία θυελλώδη φιλία, που τους οδήγησε ακόμη και σε συγκατοίκηση για δύο μήνες στην πόλη Arl στη Νότια Γαλλία, Ήταν Δεκέμβριος του 1888 και, όταν ο Van Gogh συνειδητοποίησε ότι ο Gauguin είχε ως σκοπό να φύγει από το σπίτι στο οποίο συγκατοικούσαν μετά από έναν καβγά τους, λέγεται πως έκοψε το αυτί του με ένα ξυράφι, έδεσε την πληγή του, τύλιξε το αυτί σε ένα χαρτί και παρέδωσε το "πακέτο" σε ένα πορνείο όπου σύχναζαν οι δύο ζωγράφοι. Σύμφωνα με μία άλλη θεωρία, είναι πολύ πιθανόν ο Gauguin να έκοψε το αυτί του φίλου του με σπαθί, κατά τη διάρκεια βίαιου επεισοδίου μεταξύ τους, για το οποίο οι δύο καλλιτέχνες τελικώς συμφώνησαν να μην αποκαλύψουν ποτέ την αλήθεια.

Όποια κι αν είναι η πραγματική ιστορία του, ο "μύθος" πίσω από το αυτί του Van Gogh κρατάει έως τις μέρες μας, 124 χρόνια μετά το θάνατο του καλλιτέχνη. Και τώρα, μάλιστα, ένα "ζωντανό" αντίγραφο του περίφημου κομμένου αυτιού του εκτίθεται σε γερμανικό μουσείο.

To "αυτί" αναπτύχθηκε από την καλλιτέχνη Diemut Strebe με τη συνεργασία ειδικών επιστημόνων σε νοσοκομείο της Βοστόνης, λαμβάνοντας γενετικό υλικό από τον Lieve van Gogh, τρισέγγονο του αδερφού του Vincent, Theo, αφού πρώτα απέτυχαν να χρησιμοποιήσουν σχετικό υλικό από τον ίδιο τον καλλιτέχνη. Στη συνέχεια, έδωσαν μορφή τα κύτταρα του κομμένου αυτιού του διάσημου Ολλανδού ζωγράφου, με τη βοήθεια ενός 3D εκτυπωτή. Το όργανο, προς το παρόν, διατηρείται σε ειδικό υγρό, που, θεωρητικά, του επιτρέπει να παραμείνει "ζωντανό" για πολύ καιρό.



Σύμφωνα με την ιστοσελίδα μάλιστα του μουσείου που εκτίθεται το "αυτί", αναφέρει το digitallife, οι επισκέπτες μπορούν να του μιλήσουν, σαν να ήταν ένα πραγματικό όργανο. Οι ήχοι επεξεργάζονται από ειδικό λογισμικό, που, στη συνέχεια, διεγείρει τις νευρικές ώσεις σε πραγματικό χρόνο.

Η έκθεση με το αυτί του Vincent Van Gogh θα βρίσκεται στο "The Center for Art and Media" στην Καρλσρούη έως τις 6 Ιουλίου, ενώ αργότερα θα "επισκεφθεί" και τη Νέα Υόρκη. Όσο για την Strebe, επιδιώκει τώρα να δημιουργήσει ακόμη περισσότερα σχετικά "installations", χρησιμοποιώντας γενετικό υλικό από απογόνους του Van Gogh και, προς το παρόν, εργάζεται, λαμβάνοντας μιτοχονδριακό DNA από μία γυναίκα συγγενή του. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr