Συγκρίνοντας τέσσερα από τα κορυφαία smartphones

Εντυπώσεις μέσα από την καθημερινή χρήση και ειδική ανάλυση για τις φωτογραφικές επιδόσεις της κάθε συσκευής

Να το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή: Το να συγκρίνεις τέσσερα από τα καλύτερα smartphones που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά, σε μια φάση ωρίμανσης της βιομηχανίας των φορητών διασυνδεδεμένων συσκευών επικοινωνίας, όταν για την εξέλιξή τους έχουν επενδυθεί πολλά εκατομμύρια σε έρευνα και ανάπτυξη και έχουν εργαστεί αμέτρητοι άνθρωποι με κοφτερό μυαλό και λαμπρές ιδέες, δεν είναι ούτε εύκολο, ούτε και μπορεί ποτέ να καταλήξει σε ένα απολύτως επαρκές αποτέλεσμα.

Γιατί η έννοια του «καλύτερου» είναι πάντα υποκειμενική υπόθεση και τελικά αφορά σε αυτό που ταιριάζει περισσότερο στο χέρι, την αισθητική και την τσέπη του καθενός. Επίσης, οι συνήθεις διαξιφισμοί γύρω από τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κάθε μοντέλου, όπως για παράδειγμα το πόσους πυρήνες έχει ο επεξεργαστής, ποια είναι η συχνότητα λειτουργίας τους, πόση είναι η χωρητικότητα του φωτογραφικού αισθητήρα και πάει λέγοντας, θυμίζει το παιχνίδι με τα χαρτάκια, τα ατού και του σούπερ ατού, που παίζαμε πιτσιρικάδες.



Συγκρίνουμε, λοιπόν, μέσα από την καθημερινή χρήση τέσσερις κορυφαίες συσκευές και λέμε συνοπτικά τι μας αρέσει και τι όχι. Εχουμε μπροστά μας το Samsung Galaxy Note 4, το iPhone 6 Plus της Apple, το Sony Xperia Z3 και το G3 της LG. Ολα τους με οθόνη διαγωνίου μεγαλύτερη των 5 ιντσών, όπως είναι η επικρατούσα τάση στα λεγόμενα premium (και όχι μόνο) smartphones.

Για αρχή, ας δούμε τι ψάρια πιάνει η φωτογραφική τους μηχανή. Ενα κομμάτι που είναι συχνά στην κορυφή των προτεραιοτήτων πολλών καταναλωτών, προ της αγοράς κάποιου smartphone. Για τη δοκιμή αφήσαμε και τις τέσσερις συσκευές στις προκαθορισμένες ρυθμίσεις (αυτές δηλαδή με τις οποίες βγήκαν από το κουτί), στο αυτόματο πρόγραμμα λήψης, όπως κάνουν συνήθως οι περισσότεροι χρήστες. Και τα τέσσερα καρέ που χρησιμοποιήθηκαν για το συγκριτικό έγιναν με τις ίδιες ακριβώς συνθήκες φωτισμού, χωρίς τη χρήση κάποιου υποστηρικτικού μέσου, εστιάζοντας από την ίδια απόσταση σε αντικείμενα με πλουραλισμό χρωμάτων.

Για την ανάλυσή τους ζητήθηκε η βοήθεια του κ. Τάκη Αναγνώστου, ο οποίος ασχολείται επαγγελματικά με την ψηφιακή φωτογραφία και τη χρωματική επεξεργασία εικόνων. Οπως παρατηρεί, «και οι τέσσερις συσκευές ικανοποιούν σε υψηλό βαθμό τις ανάγκες του μέσου χρήστη για την αποτύπωση καθημερινών στιγμών, ειδικά σε συνθήκες επαρκούς φωτισμού». Ειδικότερα: 

-Η ανάλυση της λήψης από το Xperia Z3 δίνει υψηλό κοντράστ με άδειους σχετικά μεσαίους τόνους και μικρές απώλειες στις λευκές περιοχές. Ο κορεσμός των χρωμάτων είναι μειωμένος -αρκετό φως στους μεσαίους τόνους. Επίσης, παρατηρείται καλή τονικότητα με ανεκτό θόρυβο στα σκούρα σημεία και σε μεγάλη μεγέθυνση (format 16:9, αρχείο 3840x2160 pixels, 1/32 sec f 2.0, ISO 80, εκτυπώσιμο αρχείο στα 300 ppi: 32,51x18,29 cm).

-Στη λήψη με το G3 το κοντράστ κρίνεται ικανοποιητικό, ενώ πάσχει η περιοχή των μεσαίων τόνων, με απώλειες και στις λευκές περιοχές. Ο κορεσμός των χρωμάτων είναι ελαφρά μειωμένος -αρκετό φως στους μεσαίους τόνους. Καλή τονικότητα με ανεκτό θόρυβο (format 4:3, αρχείο 4160x3160 pixels, 1/25 sec f2.4, ISO 50, εκτυπώσιμο αρχείο στα 300 ppi: 35,22x26,42 cm).

-Στη φωτογραφία από το iPhone 6 Plus το κοντράστ είναι κανονικό, με σωστή απόδοση στους μεσαίους τόνους και λεπτομέρεια στους σκούρους, χωρίς απώλειες στις λευκές περιοχές και άψογο ιστόγραμμα. Ο κορεσμός των χρωμάτων ικανοποιητικός. Πολύ καλή τονικότητα χωρίς ενοχλητικό θόρυβο στα σκούρα σημεία και σε μεγάλη μεγέθυνση (format 4:3, αρχείο 3264x2448 pixels, 1/30 sec f 2.2, ISO 40, εκτυπώσιμο αρχείο στα 300 ppi: 27,64x20,73 cm).

-Στη λήψη με το Galaxy Note 4 το υψηλό κοντράστ κρίνεται ικανοποιητικό σε όλο το φάσμα των τόνων, με πολύ μικρή απώλεια πληροφορίας στις λευκές περιοχές. Ικανοποιητικός κορεσμός των χρωμάτων και καλή τονικότητα με μικρό, ανεκτό θόρυβο (format 16:9, αρχείο 5312x2988 pixels, 1/33 sec f 2.2, ISO 100, εκτυπώσιμο αρχείο στα 300 ppi: 44,97x25,30 cm).



Από εκεί και πέρα προσπαθούμε να εστιάσουμε σε κάποια περισσότερο δυνατά και μη σημεία της κάθε συσκευής.

Στο Galaxy Note 4 το S Pen είναι το χαρακτηριστικό που κάνει τη διαφορά. Είναι ένα εργαλείο που άπαξ και μάθεις να το χρησιμοποιείς και να εκμεταλλεύεσαι τις πολλαπλές λειτουργίες του, θα σου αλλάξει τον τρόπο αλληλεπίδρασης με τη συσκευή. Και μην πάει το μυαλό σου στις γραφίδες μιας άλλης εποχής, όταν ο Στιβ Τζομπς έλεγε πως ο άνθρωπος έχει δέκα δάχτυλα και δεν χρειάζεται ακόμα ένα. Πρόκειται για να εξελιγμένο λειτουργικά πενάκι με πραγματικά πολλές δυνατότητες. Από την άλλη, αυτό που σε πολλούς δεν αρέσει στο νέο Galaxy Note είναι η επένδυση του πίσω καλύμματος, η οποία ποιοτικά δεν δείχνει εφάμιλλη της όλης κατασκευής.

Στο iPhone 6 Plus (όπως και σε όλες τις φορητές συσκευές της Apple) το δυνατό σημείο είναι το λειτουργικό σύστημα. Το iOS, μετά και την αναβάθμιση στην έκδοση 8.1 και την αντιμετώπιση των όποιων παιδικών ασθενειών, παραμένει φιλικότερο και πιο σταθερό από το Android. Παρά το γεγονός ότι το λειτουργικό της Google, ειδικά στη νεότερη έκδοση του 5.0 (aka Lollipop), έχει κάνει βήματα μπροστά, ενσωματώνοντας περισσότερες επιλογές στο κομμάτι της ασφάλειας των συσκευών. Εντούτοις το νέο iOS είναι το λειτουργικό σύστημα που θες. Eιδικά αν κινείσαι στο οικοσύστημα συσκευών της Apple, σου προσφέρει ακόμα καλύτερη συνεργασία με τα iPad και τους υπολογιστές Mac. Από την άλλη, η συνήθης γκρίνια με κάθε νέο iPhone έχει να κάνει με τη διαθεσιμότητα, η οποία ειδικά για το 64άρι (ή το 128άρι αν το αντέχει η τσέπη σου) 6 Plus παραμένει περιορισμένη όχι μόνο στην ελληνική, αλλά και γενικότερα στην ευρωπαϊκή αγορά.

Στο G3 της LG η καινοτομία τοποθέτησης του βασικού πλήκτρου στο πίσω μέρος της συσκευής παρέχει εξαιρετική ευκολία –ειδικά αν είσαι αριστερόχειρας. Η απουσία πλαϊνών πλήκτρων χαρίζει επίσης στη συσκευή ένα εξαιρετικά λεπτό προφίλ στις άκρες. Ομως, το βασικό προσόν το G3 είναι η τιμή του, όντας το μόνο flagship που κινείται κάτω από το όριο των 600 ευρώ. 

Αυτό που δεν ενθουσιάζει είναι η σχεδιαστική επιμονή της LG να τοποθετεί το ηχείο ανοικτής ακρόασης στο πίσω μέρος. Παρά το σχετικά καμπύλο σχήμα του G3, αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές ο ήχος να πνίγεται, αδικώντας τις ακουστικές του επιδόσεις.

Το Xperia Z3 είναι το τέταρτο κατά σειρά smartphone από την κορυφαία σειράς της Sony που δεν φοβάται την επαφή με το νερό. Αυτό δείχνει να είναι και το μεγαλύτερο προσόν του στην καθημερινή χρήση. Επιπλέον, αποδεδειγμένα τα καταφέρνει αρκετά καλά και μέσα σε αυτό, προσφέροντας συνήθως εντυπωσιακές λήψεις -έστω και οριακά κάτω από την επιφάνεια. Αυτό που προβληματίζει είναι η αντοχή των πλαστικών συνδέσμων που συγκρατούν τα καλύμματα των επαφών στο σώμα της συσκευής και απαιτούν προσεκτικό χειρισμό.

Οσον αφορά στην απεικόνιση της οθόνης και οι τέσσερις συσκευές αφήνουν εξαιρετικές εντυπώσεις στα μάτια ενός μέσου χρήστη, έχοντας να προσφέρουν υψηλές αναλύσεις και καλή ευκρίνεια. Επίσης, στον τομέα της αυτονομίας και οι τέσσερις κατάφεραν να βγάλουν μια γεμάτη ημέρα απαιτητικής χρήσης. 

Αν και η κατανάλωση κάθε συσκευής εξαρτάται από πολλούς ευμετάβλητους παράγοντες και σίγουρα σχετίζεται με το πώς και πόσο ο καθένας τη χρησιμοποιεί –όπως και πόσες εφαρμογές μπορεί να τρέχουν ανά πάσα στιγμή στο παρασκήνιο, χωρίς πολλές φορές να το αντιλαμβανόμαστε.

Συγκρίνοντας και γράφοντας πάντως για συσκευές η τιμή των οποίων υπερβαίνει τον βασικό μισθό ενός νέου εργαζόμενου, να θυμηθούμε ότι πλέον το 71% της ελληνικής αγοράς των smartphones κινείται στην κατηγορία κάτω των 200 ευρώ και μόλις ένα 7,6% του όγκου στο εννιάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου αφορούσε σε συσκευές με λιανική τιμή πάνω από 500 ευρώ.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr