Πάνος Παχατουρίδης: «Θεμελιώδες δικαίωμα η συνεχής πρόσβαση στο Ιντερνετ»
05.04.2016
16:24
Ο Πάνος Παχατουρίδης, στέλεχος της Google, μιλά για το Project Loon και τι σηματοδοτεί η διασύνδεση εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων που μέχρι σήμερα παραμένουν offline
Ο μισός πληθυσμός της Γης δεν έχει συνδεθεί ποτέ στο Ιντερνετ. Την ίδια στιγμή, σε κάποιες από τις πιο αναπτυγμένες χώρες, η online επικοινωνία και μέσω αυτής η απρόσκοπτη πρόσβαση στην πληροφορία είναι πλέον θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών, παράλληλα με την παραδοχή ότι η διασύνδεση προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης. Το γεγονός κάνει τις μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου να έχουν ως προτεραιότητά τους την αντιμετώπιση των προβλημάτων που κρατούν offline δισεκατομμύρια ανθρώπους.
Η έλλειψη επίγειων υποδομών σε μεγάλες περιοχές του πλανήτη, η οποία τις περισσότερες φορές κρίνεται ασύμφορη ή εμποδίζεται λόγω ιδιαίτερων γεωπολιτικών συνθηκών, και η περιορισμένη ανάπτυξη σύγχρονων ασύρματων δικτύων, μέσω των οποίων είναι εφικτή η μετάδοση δεδομένων σε υψηλές ταχύτητες, είναι οι βασικότεροι λόγοι για τους οποίους περισσότεροι από τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν ακόμα πρόσβαση στο Internet.
Ακόμα και σε κάποιες άλλες απομακρυσμένες περιοχές που καλύπτονται από δίκτυα κινητής τηλεφωνίας παρατηρείται το φαινόμενο οι προσφερόμενες υπηρεσίες να περιορίζονται στη μετάδοση φωνής και γραπτών μηνυμάτων, όπως συνέβαινε δηλαδή στον ανεπτυγμένο κόσμο πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες.
Η έλλειψη επίγειων υποδομών σε μεγάλες περιοχές του πλανήτη, η οποία τις περισσότερες φορές κρίνεται ασύμφορη ή εμποδίζεται λόγω ιδιαίτερων γεωπολιτικών συνθηκών, και η περιορισμένη ανάπτυξη σύγχρονων ασύρματων δικτύων, μέσω των οποίων είναι εφικτή η μετάδοση δεδομένων σε υψηλές ταχύτητες, είναι οι βασικότεροι λόγοι για τους οποίους περισσότεροι από τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν ακόμα πρόσβαση στο Internet.
Ακόμα και σε κάποιες άλλες απομακρυσμένες περιοχές που καλύπτονται από δίκτυα κινητής τηλεφωνίας παρατηρείται το φαινόμενο οι προσφερόμενες υπηρεσίες να περιορίζονται στη μετάδοση φωνής και γραπτών μηνυμάτων, όπως συνέβαινε δηλαδή στον ανεπτυγμένο κόσμο πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες.
Λύση εξ ουρανού
Ετσι, η λύση φαίνεται να έρχεται από τον ουρανό, με την Google να αναπτύσσει ένα δίκτυο από ειδικά εξοπλισμένα μπαλόνια-αερόστατα, σκοπεύοντας να δώσει πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε δυσπρόσιτες και φτωχές περιοχές. Το καθένα από τα αερόστατα καλύπτει ασύρματα μια έκταση όσο περίπου το λεκανοπέδιο της Αττικής. Αυτά μπορούν να μένουν συνεχόμενα στον αέρα για διάστημα έξι μηνών και η δρομολόγησή τους γίνεται από ολιγομελείς ομάδες μηχανικών. Τα αερόστατα του Project Loon φτάνουν στη στρατόσφαιρα και από εκεί είναι σε θέση να αναμεταδίδουν το σήμα επικοινωνώντας με κάποιον επίγειο σταθμό βάσης. Στις δοκιμαστικές πτήσεις η μετάδοση δεδομένων από μπαλόνι σε μπαλόνι έφτασε σε απόσταση 100 χιλιομέτρων. Ετσι, διάφοροι τοπικοί πάροχοι (ISPs) διευρύνουν την εμβέλεια της υπηρεσίας τους σε περιοχές που είναι εξαιρετικά δύσκολο να φτάσουν με την τρέχουσα τεχνολογία.Το παράδειγμα της Ινδονησίας
Οι πρώτες εκτεταμένες δοκιμές έγιναν ήδη στην Ινδονησία. Η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας απλώνεται σε περισσότερα από 17.000 νησιά, τα οποία διακρίνονται για την ανομοιομορφία του ανάγλυφού τους. Στελέχη της Google εκτιμούν ότι απαιτούνται περίπου 300 τέτοια αερόστατα για να δημιουργηθεί ένα δαχτυλίδι γύρω από τη Γη που θα καλύψει μεγάλο μέρος των περιοχών αυτών.«Η απρόσκοπτη και αδιάλειπτη πρόσβαση κάθε ανθρώπου στο Ιντερνετ, αν λάβουμε υπόψη μας τον ρόλο που διαδραματίζει αυτό στην καθημερινότητά μας, πρέπει να κατοχυρωθεί ως θεμελιώδες δικαίωμα. Η πρόσβαση στο Ιντερνετ είναι ελευθερία, ελευθερία στην ενημέρωση, στην εύρεση εργασίας, στην εκπαίδευση, στην επικοινωνία», τονίζει στο «business stories» ο κ. Πάνος Παχατουρίδης, υπεύθυνος Στρατηγικών Συνεργασιών της Google στην Υποσαχάρια Αφρική. Ο ίδιος βρέθηκε και φέτος στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης, όπου ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης και επαφών ήταν η διασύνδεση όσων παραμένουν ακόμα και σήμερα offline.
Σε κάποιες χώρες που βρίσκονται γεωπολιτικά στον αντίποδα, όπως η Φινλανδία, η διαρκής διασύνδεση συγκαταλέγεται στα θεμελιώδη δικαιώματα του πολίτη, όπως αυτά στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και της παροχής δικηγόρου στο δικαστήριο.
Ενα δισεκατομμύριο νέοι χρήστες
Οι εκτιμήσεις λένε ότι από την Αφρική θα προέρχεται πάνω από το 50% του επόμενου ενός δισεκατομμυρίου νέων χρηστών του Ιντερνετ μέχρι το 2020. Και θα πρόκειται για χρήστες που έχουν το κινητό τους τηλέφωνο ως μόνο μέσο πρόσβασης χωρίς να έχουν διαβεί προηγούμενα βήματα ψηφιοποίησης, στην εποχή όπου κυριαρχούσαν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και οι σταθερές συνδέσεις.«Ειδικά σε περιοχές όπως η Αφρική, όπου το Ιντερνετ χρησιμοποιείται κυρίως για την επιβίωση και όχι για την ψυχαγωγία ή την εμπορική ανάπτυξη, η ανάγκη αυτή είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Και οι ανάγκες για ενημέρωση, για γρήγορη πληροφόρηση, ακόμα και για ψυχαγωγία και κοινωνικοποίηση δεν έχουν πατρίδα. Αν σκεφτούμε μια φυσική καταστροφή που έχει ως αποτέλεσμα τον αφανισμό υποδομών και τηλεφωνικών γραμμών επικοινωνίας, η σημασία του δωρεάν, ελεύθερου Ιντερνετ είναι κομβική. Εκτός από θέματα επιβίωσης -πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό, αντιμετώπιση της λαθροθηρίας και άλλα που μπορούμε να δούμε στο africaconnected.com- θα δώσει και τη δυνατότητα στον υπόλοιπο κόσμο να γνωρίσει τον ξεχωριστό πολιτισμό και τις παραδόσεις των αφρικανικών χωρών. Αφού πλέον το να δημιουργήσει ο κάθε κάτοχος κινητού τηλεφώνου το ψηφιακό περιεχόμενο που τον εκφράζει και να το μοιραστεί μέσω Διαδικτύου είναι πολύ εύκολο. Αυτό ενθαρρύνει την καινοτομία και μετριάζει τον φόβο μπροστά σε μια ενδεχόμενη αποτυχία», τονίζει ο κ. Παχατουρίδης.
«Κυνηγήστε τα όνειρά σας με σύμμαχο την τεχνολογία»
Συμβουλές
Είναι συχνές οι αναφορές και τα δημοσιεύματα στον τρόπο με τον οποίο οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας επιλέγουν τους νέους εργαζόμενους. Εχοντας τη σχετική εμπειρία, ο κ. Παχατουρίδης της Google συμβουλεύει εκείνους που θα ήθελαν να δοκιμάσουν: «Αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάτι, αυτό είναι το να μπορείς να δείξεις ότι δεν παρατάς κάτι μέχρι να το φέρεις εις πέρας, σε όποια δουλειά και αν έχεις βρεθεί στο παρελθόν. Εκτός από την αποτελεσματικότητά σου δείχνει και το αίσθημα ευθύνης απέναντι σε ό,τι σου ανατίθεται. Βέβαια, πάντα πιστεύω ότι παίζουν ρόλο η χρονική συγκυρία και η τύχη. Αν και είναι παράγοντες που δύσκολα μπορείς να τους εκτιμήσεις ή να τους αναλύσεις, χρειάζεται πάντα να δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία για να δείξει ο καθένας τις ικανότητές του».Αν μιλούσε σε έναν νέο προγραμματιστή στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, θα του έλεγε ότι η τεχνολογία δίνει πλέον τη δυνατότητα σε έναν developer με ιδέες και κυρίως όρεξη για δουλειά να δημιουργήσει κάτι που θα το χρησιμοποιούν εκατομμύρια άνθρωποι σε κάθε γωνιά του πλανήτη. «Το κόστος τού να δημιουργήσεις περιεχόμενο είναι πλέον πολύ χαμηλό. Το σημαντικό είναι να βρεις κάτι που σε συναρπάζει και να το κυνηγήσεις έχοντας συμμάχους το Ιντερνετ και την τεχνολογία. Αν σου αρέσουν τα παιχνίδια, φτιάξε gaming applications, επένδυσε τον χρόνο και τις γνώσεις σου εκεί που βρίσκεται το πάθος σου και δεν θα βγεις χαμένος. Φρόντισε να κάνεις συνεργασίες με άτομα που συμπληρώνουν τις δεξιότητές σου και να εκθέσεις γρήγορα την ιδέα σου σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό. Οι ιδέες και οι συμβουλές που θα πάρεις ίσως σε εκπλήξουν, αφού, σε αντίθεση με ό,τι λένε αρκετοί, ο περισσότερος κόσμος θέλει να βοηθήσει και είναι συχνά θετικά προδιατεθειμένος απέναντι σε μια νέα ιδέα».
Μιλώντας, τέλος, για το τι του αρέσει περισσότερο στη δουλειά του στην Google, ο κ. Παχατουρίδης στέκεται στο ότι δεν γνωρίζει ακριβώς τι θα κάνει σε έναν χρόνο από σήμερα. Οπως και στο ότι η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα στον κάθε χρήστη να δημιουργήσει τη λύση ή να τη χρησιμοποιήσει απέναντι σε προβλήματα που μέχρι πρότινος μπορεί να έδειχναν δυσεπίλυτα.
Ο Πάνος Παχατουρίδης παρουσίασε πρόσφατα την εμπειρία του από το επιχειρείν στην Ελλάδα στο TEDx του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr