ΗΠΑ και Βρετανία κατηγορούν την Κίνα για εκτεταμένη εκστρατεία χάκινγκ

ΗΠΑ και Βρετανία κατηγορούν την Κίνα για εκτεταμένη εκστρατεία χάκινγκ

Βρετανία και ΗΠΑ καταγγέλλουν χάκερς που συνδέονται με την κυβέρνηση της Κίνας για διαρκή πειρατεία που πλήττει την εμπορική ιδιοκτησία και τα ευαίσθητα εμπορικά δεδομένα  - Οι ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες σε δύο Κινέζους

ΗΠΑ και Βρετανία κατηγορούν την Κίνα για εκτεταμένη εκστρατεία χάκινγκ
Σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση προχώρησαν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας, που κατηγορούν χάκερς που συνδέονται με την κινεζική κυβέρνηση για συνεχιζόμενη κυβερνο-εκστρατεία πειρατείας, που στόχο έχει την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας σε μεγάλη κλίμακα.

Σύμφωνα με το Ηνωμένο Βασίλειο, η δράση των χάκερς σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και τις ΗΠΑ παραβιάζει τις κινεζικές διμερείς σχέσεις και τις διεθνείς δεσμεύσεις.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, sε κατηγορητήριο των ΗΠΑ κατά δύο Κινέζων υπηκόων, κατηγόρησαν Κινέζους χάκερς ότι απέκτησαν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στους υπολογιστές τουλάχιστον 45 φορέων. Ανάμεσά τους, εμπορικές εταιρείες, εταιρείες αμυντικών συστημάτων και αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες.

Δρούσαν υπό την καθοδήγηση του Κινεζικού υπουργείου Ασφάλειας 

Το Βρετανικό Φόρειν Όφις και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι μια ομάδα μη κρατικών υπαλλήλων, λειτουργούσε υπό την καθοδήγηση και την προστασία της κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών του υπουργείου Εθνικής Ασφάλειας της Κίνας. Οι χάκερς έκλεψαν δεδομένα από 100.000 στρατιωτικούς του αμερικανικού ναυτικού, υποστηρίζει το κατηγορητήριο των ΗΠΑ.

Η ομάδα των χάκερς είχε οργάνωση που ταίριαζε περισσότερο σε εταιρεία παρά σε συμμορία, ανέφερε Βρετανός κυβερνητικός αξιωματούχος.

Αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το ζήτημα έχει τεθεί σε ιδιωτικό επίπεδο στα υψηλότερα κλιμάκια στην Κίνα συνεχώς εδώ και δύο χρόνια. Μάλιστα, η Τερέζα Μέι έθεσε μεταξύ άλλων το ζήτημα. Ωστόσο, η πειρατεία δεν έχει σταματήσει και πλέον οι δύο χώρες προχωρούν σε νομικές ενέργειες

Μπορούσαν να κλέψουν εκατοντάδες gigabytes δεδομένων 

Οι εισαγγελείς κατηγορούν τους Zhu Hua και Zhang Shillong ότι δρουν εξ ονόματος του υπουργείου Ασφαλείας της Κίνας. Δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, αναφέρουν ότι θύματα της δράσης τους έπεσαν πολλές εταιρείες που ασχολούνται από την αεροπορία και το διάστημα μέχρι και την ιατρική τεχνολογία. Οι εισαγγελείς κατηγορούν τους χάκερς ότι είχαν τη δυνατότητα να κλέψουν εκατοντάδες gigabytes δεδομένων.

Αξιωματούχοι του εθνικού κέντρου κυβερνοασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζει ότι η ομάδα στόχευσε στην πνευματική ιδιοκτησία και στα ευαίσθητα εμπορικά δεδομένα. Ένας αξιωματούχος σημείωσε ότι είναι η πιο σοβαρή, επίμονη και εκτεταμένη διείσδυση που παρατηρήθηκε ποτέ σε παγκόσμιες εταιρείες, με πολλά πλοκάμια.

Το μεγαλύτερο χτύπημα σε τεχνολογικές εταιρείες 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ υποστήριξε ότι η πειρατεία «είναι μια από τις σημαντικότερες και ευρύτερες κυβερνοεισβολές ενάντια στο Ηνωμένο Βασίλειο και τους συμμάχους που ανακαλύφθηκαν μέχρι σήμερα, με στόχο εμπορικά μυστικά και οικονομίες στον κόσμο. Αυτές οι ενέργειες πρέπει να σταματήσουν».

Κλείσιμο
Οι τεχνολογικές εταιρείες ήταν τα μεγαλύτερα θύματα της κυβερνοεπίθεσης.

Η Βρετανία δεν θα προχωρήσει σε άμεσες τιμωρητικές ενέργειες, αλλά θα αναθεωρήσει τα μέτρα ασφάλειας των μεγάλων εταιρειών στο νέο έτος για την καλύτερη προστασία τους.

Εξαπέλυσαν κυβερνοεπιθέσεις σε 12 χώρες

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι χάκερς εξαπέλυσαν κυβερνοεπιθέσεις σε 12 χώρες με σκοπό να κλέψουν εμπορικά μυστικά. Οι δύο Κινέζοι φέρονται ότι είναι μέλη ομάδας που είναι γνωστή ως APT 10.

Η ομάδα, από το 2006 μέχρι το 2018, η ομάδα αυτή εξαπέλυσε «παγκόσμια εκστρατεία» αποκτώντας πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές ώστε να κλέβει εμπιστευτικές πληροφορίες και βιομηχανικά μυστικά από 45 εταιρείες σε 12 χώρες.

Στο στόχαστρο της ομάδας αυτής είχαν μπει εταιρείες από την Αυστραλία, τη Βρετανία, τον Καναδά, την Ιαπωνία, την Ολλανδία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Σουηδία, μεταξύ άλλων.

Πάντα σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι Ζου Χούα και Ζανγκ Σιλόνγκ εργάζονταν για την εταιρεία Huaying Haitai, σε συνεργασία με το κινεζικό υπουργείο.

«Πρόκειται απλούστατα για απάτη και κλοπή και αυτό έδωσε στην Κίνα ένα άδικο πλεονέκτημα εις βάρος των εταιρειών αυτών των χωρών που τηρούν τους διεθνείς κανόνες», σχολίασε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ροζενστάιν. Η Κίνα θα δυσκολευτεί να αποδείξει ότι δεν ευθύνεται, πρόσθεσε, αναφερόμενος στις πολύ λεπτομερείς και συγκεκριμένες κατηγορίες σε βάρος των δύο Κινέζων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης