Προσομοιωτής κάθε γήινης δραστηριότητας στα κομπιούτερ!

Ταινία επιστημονικής φαντασίας θυμίζει το νέο σχέδιο της διεθνής επιστημονικής ομάδας FuturICT, η οποία έχει αναλάβει τη δημιουργία...

Ταινία επιστημονικής φαντασίας θυμίζει το νέο σχέδιο της διεθνής επιστημονικής ομάδας FuturICT, η οποία έχει αναλάβει τη δημιουργία ενός προσομοιωτή που θα καταγράφει και θα αναπαράγει οτιδήποτε συμβαίνει πάνω στον πλανήτη μας, από τις μεταβολές του καιρού και την εξάπλωση των ασθενειών μέχρι τις διεθνείς χρηματοοικονομικές συναλλαγές και τα μποτιλιαρίσματα στους δρόμους των πόλεων!

Το σχέδιο, ονομάζεται "Προσομοιωτής της Ζωντανής Γης", (Living Earth Simulator-LES) και επικεφαλής του είναι ο καθηγητής Ντερκ Χέλμπινγκ του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΤΗ) της Ζυρίχης.

Ο στόχος του φιλόδοξου αυτού σχεδίου είναι στο μέλλον να παρακολουθούνται ταυτόχρονα όλα τα σημαντικά συστήματα της Γης -τεχνολογικά-κοινωνικά-οικονομικά-περιβαλλοντικά- ), ώστε να προλαμβάνονται τυχόν επικίνδυνες διεθνείς κρίσεις και φυσικά να εντοπίζονται και να αναδεικνύονται νέες καινοτομίες.

Ο "Επιταχυντής της Γνώσης" ή "Παρατηρητήριο Κρίσεων", όπως τον αποκαλούν, ευελπιστεί να φέρει σε συνεργασία τα καλύτερα επιστημονικά μυαλά της Ευρώπης επί μια δεκαετία, σε ένα πρόγραμμα αρχικού προϋπολογισμού ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Σύμφωνα με τον Χέλμπινγκ, χρειάζεται ένας "επιταχυντής γνώσης" για να φέρει σε "σύγκρουση" διαφορετικούς τομείς της γνώσης, ώστε "να αποκαλυφθούν οι κρυφοί νόμοι και διαδικασίες πίσω από τη λειτουργία των κοινωνιών". Ενδεικτικά, ο προσομοιωτής θα έχει ως στόχο να προβλέπει την εξάπλωση των μολυσματικών ασθενειών, την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής ή τα πρώτα αδιόρατα σημάδια μιας επερχόμενης διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Ο "επιταχυντής γνώσης" θα τροφοδοτηθεί με ένα τεράστιο όγκο διαθέσιμων δεδομένων σε πραγματικό χρόνο από μια πληθώρα online πηγών (μεταξύ άλλων από τη Wikipedia, το Google Maps, κυβερνητικές βάσεις δεδομένων, πανεπιστήμια, χρηματιστήρια, ιατρικά αρχεία, μέσα ενημέρωσης κ.α.).

Όλα αυτά θα τα επεξεργάζονται μια σειρά από υπερ-υπολογιστές, που πρόκειται να κατασκευασθούν.

Ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση όμως θα είναι η δημιουργία των κατάλληλων προγραμμάτων λογισμικού, που θα "μεταφράζουν" σε χρήσιμες πληροφορίες όλα τα παραπάνω δεδομένα, απεικονίζοντας με ακρίβεια τι πράγματι συμβαίνει στη Γη κάθε ώρα και στιγμή.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr