Τι είναι το πείραμα με τον σκύλο του Πάβλοφ: Η θεωρία της κλασικής εξαρτημένης αντίδρασης

Τι είναι το πείραμα με τον σκύλο του Πάβλοφ: Η θεωρία της κλασικής εξαρτημένης αντίδρασης

Έχετε παρατηρήσει ποτέ σκυλιά που αντιδρούν σχεδόν αυτόματα όταν οι κηδεμόνες τους τούς ζητάνε κάτι;

shutterstock_2229372249
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς θα μπορούσατε να μάθετε κι εσείς στο κατοικίδιό σας να ξεκινάει να επιστρέφει πίσω σε εσάς όταν τον φωνάζετε χωρίς να το σκέφτεται καθόλου; Το πείραμα με τον σκύλο του Πάβλοφ θα σας φανεί χρήσιμο τότε.

Ο Ιβάν Πάβλοφ, Ρώσος φυσιολόγος, είναι ευρέως γνωστός για το συγκεκριμένο πείραμα του, το οποίο οδήγησε στην ανακάλυψη της κλασικής εξαρτημένης αντίδρασης (classical conditioning). Στη δεκαετία του 1890, ο Πάβλοφ παρατήρησε ότι τα σκυλιά του εργαστηρίου του άρχιζαν να εκκρίνουν σάλιο όταν άκουγαν το κουδούνισμα ενός κουδουνιού, ακόμα κι αν δεν υπήρχε φαγητό. Μέσω της έρευνάς του, ο Πάβλοφ ανακάλυψε ότι μπορούσε να συσχετίσει στο μυαλό του ζώου ένα ουδέτερο ερέθισμα (το κουδούνι) με ένα φυσικό ερέθισμα (το φαγητό), προκαλώντας έτσι μια φυσιολογική αντίδραση (σάλιο) μόνο με το ουδέτερο ερέθισμα.

Η θεωρία της κλασικής εξαρτημένης αντίδρασης

Η κλασική εξαρτημένη αντίδραση βασίζεται στην ιδέα ότι ένα ζώο μπορεί να μάθει να συνδέει δύο ερεθίσματα και να ανταποκρίνεται σε ένα από αυτά με έναν τρόπο που είναι φυσικά συνδεδεμένος με το άλλο. Στην περίπτωση του Πάβλοφ, οι σκύλοι μάθαιναν να συνδέουν τον ήχο του κουδουνιού με την εμφάνιση του φαγητού, κι έτσι άρχιζαν να τους τρέχουν σάλια ακόμα και όταν άκουγαν μονάχα το κουδούνι. Αυτή η αντίδραση μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλές καταστάσεις στην εκπαίδευση του τριχωτού σας φίλου και μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη βελτίωση της σχέσης σας.

Κλείσιμο
Διαβάστε περισσότερα στο topetmou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network