Κορωνοϊός - Τουρισμός: Τι γράφουν τα ξένα ΜΜΕ για την προετοιμασία της Ελλάδας για το καλοκαίρι

Κορωνοϊός - Τουρισμός: Τι γράφουν τα ξένα ΜΜΕ για την προετοιμασία της Ελλάδας για το καλοκαίρι

Eν μέσω πανδημίας η Ελλάδα εφαρμόζει μερικά από τα αυστηρότερα μέτρα στην Ευρώπη διεκδικώντας κομμάτι της τουριστικής πίτας, γράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ

Κορωνοϊός - Τουρισμός: Τι γράφουν τα ξένα ΜΜΕ για την προετοιμασία της Ελλάδας για το καλοκαίρι
Πολυάριθμα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο αναφέρονται στην προετοιμασία της Ελλάδας ενόψει του καλοκαιριού και τα βήματα που γίνονται προκειμένου να ενισχυθεί ο τουρισμός, ο οποίος κινδυνεύει παγκοσμίως εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Στη Βρετανία, δημοσίευμα της «Daily Mail» αναφέρει ότι έχει συσταθεί μία πολυεθνική «συμμαχία» για την ενίσχυση του τουρισμού στην οποία συγκαταλέγεται και η χώρα μας.

'Can we go on Summer holidays this year?' Greece and Croatia float solutions for sunseekers


Εν όψει της τουριστικής περιόδου που επισκιάζεται από τον κορωνοϊό, η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» αναφέρει χαρακτηριστικά ότι έχουν ήδη συγκροτηθεί επίσημες και άτυπες συμμαχίες μεταξύ των χωρών που θεωρούν ότι έχουν θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση, με τη Γερμανία και την Ιταλία να αρχίζουν να χαλαρώνουν τα lockdown και να λένε ότι οι πολίτες τους θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις θερινές διακοπές.

Την ίδια ώρα, ορισμένα κράτη, που κατόρθωσαν να περιορίσουν τη δράση του κορωνοϊού -ανάμεσά τους η Ελλάδα, η Αυστρία, η Δανία, η Τσεχία, το Ισραήλ, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία- συνεργάζονται για την ενίσχυση του τουρισμού. «Οι χώρες μας αντέδρασαν νωρίς και με ισχυρά μέτρα και τώρα είμαστε σε μια καλύτερη θέση», υποστήριξε στην αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal» o καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Αν και το Βερολίνο τάχθηκε προ ημερών κατά της μονομερούς δράσης από κράτη μέλη της ΕΕ και του «αγώνα» να «ανοίξουν» για το καλοκαίρι ο εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για τον τουρισμό, άφησε ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο χθες. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Der Tagesspiegel» ο Τόμας Μπάραϊς είπε θα είναι εφικτά τα ταξίδια σε γειτονικές χώρες, που μπορεί κανείς να προσεγγίσει οδικώς, όπως η Αυστρία, η Πολωνία, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ολλανδία. Πρόσθεσε ότι αν όλα κυλήσουν ομαλά με τον κορωνοϊό, μπορεί να χαλαρώσουν κι άλλο οι περιορισμοί αναφορικά με τα ταξίδια, ώστε να μεταβούν Γερμανοί τουρίστες και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα. «Δεν θα ξέγραφα ακόμη και άλλες περιοχές στην Ευρώπη, π.χ. τις Βαλεαρίδες ή τα ελληνικά νησιά. Αν δεν υπάρχουν πλέον σχεδόν καθόλου νέα κρούσματα και η ιατρική φροντίδα λειτουργεί, θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί και για καλοκαιρινές διακοπές εκεί», τόνισε, προσθέτοντας ότι διεξάγονται ήδη συζητήσεις στο επίπεδο της ΕΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού σχετικά με το ποια κριτήρια θα πρέπει να πληροί κάθε περιοχή.

Πρόσφατα και ο Κύπριος υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίου ανέφερε ότι υπάρχουν κάποιες χώρες που φαίνεται να χειρίζονται καλύτερα από άλλες τον ιό και πιθανόν οι πολίτες τους να επιθυμούν να ταξιδέψουν το καλοκαίρι. Οι χώρες αυτές, όπως είπε, είναι η Γερμανία, χώρες της Σκανδιναβίας, η Αυστρία, η Ελβετία, η Ελλάδα και το Ισραήλ.

Γερμανική εφημερίδα «Die Zeit»

«Ο πολίτης θέλει να βγει έξω». Ποιος θα μας αφήσει να εισέλθουμε στη χώρα;», διερωτάται η γερμανική εφημερίδα σχολιάζοντας τις προετοιμασίες ορισμένων χωρών για την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο. Οι χώρες που κάνουν αντίστοιχες προετοιμασίες είναι η Ελλάδα, η Κροατία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Τουρκία και η Σουηδία.

«Η Ελλάδα κατάφερε επιτυχώς να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού εφαρμόζοντας μερικά από τα αυστηρότερα μέτρα στην Ευρώπη και διεκδικεί ήδη από τώρα κομμάτι της τουριστικής πίτας», γράφει το δημοσίευμα και προσθέτει: «Η ελληνική κυβέρνηση δημιούργησε Ομάδα Δράσης και διαπραγματεύεται με τους γερμανικούς τουριστικούς κολοσσούς TUI και DER τις λεπτομέρειες ενός σχεδίου υγειονομικής ασφάλειας. Σύμφωνα με αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται μεγαλύτερες συναθροίσεις ατόμων σε παραλίες και πισίνες, ενώ οι ξενοδοχειακές μονάδες οφείλουν να είναι εξοπλισμένες με αντισηπτικά».

Η εφημερίδα «Die Zeit φιλοξενεί επίσης κοινές συνεντεύξεις με Γερμανούς ειδικούς του τουριστικού τομέα, αλλά και λοιμωξιολόγους. Ρωτά για παράδειγμα τον επικεφαλής της τουριστικής επιχείρησης TUI Μάρεκ Αντρίσακ αν η εταιρία του σκοπεύει να προσφέρει στους Γερμανούς τουριστικά πακέτα σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Πορτογαλία και η Κύπρος. Ο επικεφαλής της TUI απαντά ότι:
«Στην Ελλάδα τα κρούσματα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι λιγότερα. Για το λόγο αυτό η ελληνική κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει τον εγχώριο τουρισμό. Βρισκόμαστε σε επαφή για το πως θα διασφαλιστούν οι τουρίστες σε κάθε ξενοδοχείο ακόμα κι αν υπάρξουν κρούσματα. Για να φθάσουμε ωστόσο εκεί θα πρέπει να επιτρέπεται στους Γερμανούς να βγουν από τη πατρίδα τους, αλλά και να τους επιτραπεί η είσοδος σε άλλες χώρες».

Κλείσιμο
Με αφορμή τις διαπραγματεύσεις, στις οποίες βρίσκεται η TUI με σειρά τουριστικών χωρών, ο Γερμανός λοιμωξιολόγος Αλεξάντερ Κεκουλέ τονίζει: «Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι το καλοκαίρι τα κρούσματα θα μειωθούν σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών. Για την πρόβλεψη αυτή δέχομαι επικρίσεις από συναδέλφους μου, εμμένω ωστόσο στην εκτίμησή μου. Όταν προτρέπεις, για παράδειγμα, το κόσμο να μην σχεδιάσει ταξίδια στο εξωτερικό και αργότερα διαπιστωθεί ότι τα κρούσματα είναι ελάχιστα, τότε θα αναιρεθούν οι ταξιδιωτικές οδηγίες, θα ανοίξουν τα σύνορα, αλλά ούτε οι αεροπορικές εταιρείες, ούτε τα ξενοδοχεία θα είναι κατάλληλα προετοιμασμένα».

Εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung»

Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα, ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού Χάρη Θεοχάρης αναφέρεται στα μέτρα που σχεδιάζει να λάβει η Ελλάδα για να σώσει, όπως γράφει η εφημερίδα, την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο. Μέσα στις επόμενες ημέρες ο Έλληνας υπουργός θα ανακοινώσει «την παρουσίαση ενός σχεδίου για τη στήριξη του τουρισμού, το οποίο περιλαμβάνει υγειονομικούς κανόνες για παραλίες, ξενοδοχεία και μεταφορές, αλλά και μειώσεις φόρων για τον τουριστικό κλάδο». Η ιδέα της ελληνικής κυβέρνησης είναι «τα υποχρεωτικά τεστ για κορωνοϊό να γίνονται στη χώρα προέλευσης, έτσι ώστε οι τουρίστες να αισθάνονται ασφαλείς ήδη κατά την επιβίβαση στο αεροσκάφος», όπως επισημαίνει ο Χάρης Θεοχάρης.

Ο ίδιος πάντως τονίζει ότι τον τελευταίο λόγο για την φετινή σεζόν τον έχουν οι επιδημιολόγοι: «Στόχος μου είναι να προετοιμάσω τα πάντα για την ημέρα που θα επιτραπούν και πάλι οι διεθνείς μετακινήσεις. Αν όμως οι ειδικοί υποστηρίξουν ότι πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω θα το πράξουμε. Σε περίπτωση που, για παράδειγμα, ξανακλείσουν κομμωτήρια και κουρεία τότε δεν θα έχει πια νόημα να μιλάμε για τουρισμό. Όλες οι δηλώσεις μου γίνονται με επιφύλαξη. Σχεδιάζουμε την καλοκαιρινή περίοδο υπό την προϋπόθεση ότι η κατάσταση συνεχίζει να βρίσκεται υπό έλεγχο. Δεν πρόκειται να πάρουμε παράλογα ρίσκα», τόνισε.

Deutsche Welle

Οι ξενοδόχοι της Ελλάδας φοβούνται ότι οι τουρίστες δε θα έλθουν για καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα εξαιτίας του κορωνοϊού. Μόλις η Ελλάδα ανέκαμψε από την κρίση του χρέους, τώρα αντιμετωπίζει μια άλλη σκληρή δοκιμασία, γράφει η Deutsche Welle.

Ο Γιώργος Κάτικας είναι ιδιοκτήτης ενός ξενώνα στο Ρέθυμνο της Κρήτης - με ωραία δωμάτια, κοντά στην παραλία.
Σε συνέντευξή του στη γερμανική υπηρεσία, o Γιώργος Κάτικας υποστηρίζει ότι στις αρχές Μαΐου θα έπρεπε να υπήρχε κίνηση καθώς θα έφθαναν οι πρώτες κρατήσεις για το καλοκαίρι. «Αλλά στην εποχή της νόσου Covid-19, όλα είναι διαφορετικά».

Ειδήσεις σήμερα:

Όλο το σχέδιο για την ακτοπλοΐα: Πώς θα ταξιδέψουμε φέτος το καλοκαίρι

Επιβιώνει ο κορωνοϊός στην άμμο; - Τι πρέπει να προσέχουμε στη θάλασσα


Κορωνοϊός: Σε 1,8 δισ. ευρώ ανέρχεται η ζημιά το πρώτο τρίμηνο για την Air France-KLM
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης