Eurocontrol: Ποια είναι τα δύο σενάρια για την αεροπορική κίνηση στην Ευρώπη το 2021

«Βουτιά» προβλέπεται στις πτήσεις τους πρώτους τρεις μήνες - Πιθανό να υπάρξει μικρή άνοδος κατά το δεύτερο τρίμηνο  του έτους

Mείωση της αεροπορικής κίνησης στην Ευρώπη από 55% έως 70%, περιλαμβάνουν τα δύο σενάρια του Eurocontrol σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί η χρονιά μέχρι τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση «Traffic Scenarios», το πρώτο σενάριο προβλέπει μερική ανάκαμψη κατά το δεύτερο τρίμηνο εφόσον η συνολική κατάσταση στην Ευρώπη βελτιώνεται, διευκολύνοντας τη μερική χαλάρωση στα διεθνή περιοριστικά μέτρα την περίοδο αυτή.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει ότι δεν θα υπάρξει βελτίωση κατά το δεύτερο τρίμηνο, η γενικότερη κατάσταση στην Ευρώπη θα έχει πολύ περιορισμένες βελτιώσεις ή/και θα συνεχιστεί η επιβολή εθνικών περιοριστικών μέτρων που θα αποτρέπουν κάποια ουσιαστική βελτίωση στις αερομεταφορές, τουλάχιστον μέχρι και το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς.

Η αεροπορική κίνηση στην Ευρώπη τον Ιανουάριο του 2021 αναμένεται να παρουσιάσει μείωση 64% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2019 και η κατάσταση φαίνεται ότι επιδεινώνεται περαιτέρω τους επόμενους μήνες.

Η εικόνα αυτή διαμορφώνεται εξαιτίας της επιβολής αυστηρότερων μέτρων στα ταξίδια από τις κυβερνήσεις, οι οποίες αποθαρρύνουν όλα τα αεροπορικά ταξίδια εκτός από τα απολύτως απαραίτητα. Ως εκ τούτου, η ζήτηση μειώνεται και οι αερομεταφορείς καλούνται να μειώσουν δραματικά τη χωρητικότητά τους.

Όπως πολύ χαρακτηριστικά σημειώνει ο γενικός διευθυντής του Eurocontrol, Eamonn Brennan, είναι ξεκάθαρο ότι ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος θα είναι μήνες με εξαιρετικά χαμηλή αεροπορική κίνηση. Ακόμη και ο Απρίλιος αναμένεται να έχει πολύ χαμηλές επιδόσεις με περιορισμένη μόνο ανάκαμψη την περίοδο του Πάσχα. Οι πτήσεις στην Ευρώπη θα βρεθούν πιθανόν στο 25%-30% των φυσιολογικών επιπέδων, κάτι που θα είναι καταστροφικό για τις ευρωπαϊκές αερομεταφορές, μια βιομηχανία που ήδη έχει γονατίσει.

Ωστόσο, παραμένει άγνωστο το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση μετά από την παραπάνω περίοδο, σχολιάζει ο κ. Brennan. Είναι λογικό να περιμένουμε ότι η επιδημιολογική κατάσταση θα βελτιωθεί σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη κατά το δεύτερο τρίμηνο και ότι οι πιο ευάλωτοι πολίτες σε ολόκληρη την Ευρώπη θα έχουν εμβολιαστεί (παρά τις καθυστερήσεις στην κυκλοφορία των εμβολίων). Με τη σειρά του, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στη δυνατότητα πραγματοποίησης μη απαραίτητων αεροπορικών ταξιδιών, κάτι που θα προκαλούσε μικρή βελτίωση κατά τη διάρκεια του 2ου τριμήνου και μεγαλύτερη ανάκαμψη κατά τη θερινή περίοδο. Εάν συμβεί αυτό, τότε η κίνηση τον Ιούνιο θα διαμορφωθεί στο -55% σε σχέση με το 2019.

Ωστόσο, είναι επίσης λογικό να αναμένεται ότι, ακόμη και αν η επιδημιολογική κατάσταση έχει βελτιωθεί κατά το δεύτερο τρίμηνο, πολλά κράτη ενδέχεται να επιλέξουν να μην χαλαρώσουν τους εθνικούς τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, οι οποίοι θα περιορίσουν σοβαρά τη ζήτηση και οποιαδήποτε πιθανότητα βελτίωσης των αεροπορικών ταξιδιών μέχρι τη θερινή περίοδο το νωρίτερο. Αν συμβεί αυτό, η αεροπορική κίνηση τον Ιούνιο θα διαμορφώνεται στο -70%.

Πηγή: tornosnews.gr

Ειδήσεις σήμερα

Πώς εξελίσσεται η «Ελευθερία» των εργαζομένων στο ΕΣΥ - Το... παράδειγμα του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα

«Επιστροφή» στον Δεκέμβριο - Τριπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής

Η πρόταση Μάρδα για «μυστική αστυνομία» στα πανεπιστήμια αναστατώνει τον ΣΥΡΙΖΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr