Ψηφιακό άγαλμα του Δαβίδ στο Ντουμπάι: Πώς θα «σώσει» τον τουρισμό της Φλωρεντίας (βίντεο)

Ψηφιακό άγαλμα του Δαβίδ στο Ντουμπάι: Πώς θα «σώσει» τον τουρισμό της Φλωρεντίας (βίντεο)

Κατασκευάστηκε για τις απαιτήσεις του  ιταλικού περιπτέρου στη φετινή Expo 2020  στο Ντουμπάι - Ελπίζουν να εμπνεύσει τους τουρίστες να επισκεφθούν το πρωτότυπο

Ψηφιακό άγαλμα του Δαβίδ στο Ντουμπάι: Πώς θα «σώσει» τον τουρισμό της Φλωρεντίας (βίντεο)
Πεντακόσια χρόνια μετά τη δημιουργία του, ένα από τα πιο διάσημα έργα τέχνης στον κόσμο, το άγαλμα του βιβλικού Δαβίδ, όπως απεικονίζεται λίγο πριν σκοτώσει τον γίγαντα Γολιάθ, καλείται να κατατροπώσει έναν ακόμη «Γολιάθ»- τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού στον τουρισμό της Φλωρεντίας.

Όπως πολλοί προορισμοί που βασίζονται στον τουρισμό, η Φλωρεντία υπέφερε σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η πόλη προσελκύει συνήθως επισκέπτες από όλο τον κόσμο που συρρέουν στο μεσαιωνικό κέντρο για να δουν τα διάσημα αναγεννησιακά έργα τέχνης. Σε μια κανονική χρονιά, επισκέπτονται το Galleria dell'Accademia της Φλωρεντίας, όπου στεγάζεται ο Μιχαήλ Άγγελος, περίπου 1,4 εκατ. τουρίστες. Ωστόσο, το 2020, οι αριθμοί επισκεπτών μειώθηκαν κατά 81%.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας δημιούργησαν ένα ακριβές αντίγραφο του αγάλματος, για το ιταλικό περίπτερο στη φετινή Expo 2020 στο Ντουμπάι, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Η συνεργασία του τμήματος μηχανικής του πανεπιστημίου, ξεκίνησε τον προηγούμενο χρόνο τη συνεργασία του με τη σουηδική εταιρεία τεχνολογίας Hexagon, και, ενώ ο Μιχαήλ Άγγελος εργάστηκε πάνω στο άγαλμα τρία χρόνια, στην ομάδα της Hexagon χρειάστηκαν τέσσερις μόλις μήνες για να δημιουργηθεί το ψηφιακό δίδυμο.

450kg replica of Michelangelo's 'David' arrives in UAE for Dubai Expo


Για να γίνει αυτό, η ομάδα τεχνολογίας έκανε χιλιάδες ψηφιακές σαρώσεις του αγάλματος, με το μέγεθος του γλυπτού να αποτελεί μια διαρκή πρόκληση: Η ομάδα έπρεπε να κατασκευάσει ένα ειδικό τρίποδο για να σαρώσει το άγαλμα από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα και η εύρεση ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή αρκετά μεγάλου μεγέθους για την παραγωγή του αντιγράφου σε ένα κομμάτι, ήταν αδύνατη. Αντ 'αυτού, το άγαλμα το οποίο συνολικά ζυγίζει το ένα δέκατο του μαρμάρινου, χωρίστηκε σε 14 εκτυπώσιμα κομμάτια και στη συνέχεια συναρμολογήθηκε με το χέρι από ειδικούς επιστήμονες αποκατάστασης έργων τέχνης.

Η εν λόγω μεθοδολογία, παρουσιάζει έναν νέο τρόπο διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, ωφελώντας περισσότερα ιστορικά έργα τέχνης.

Ο ψηφιακός Δαβίδ, θα είναι το επίκεντρο του «Θεάτρου της Μνήμης», στην Expo 2020. Συνδυάζοντας τη «μνήμη και τη σύγχρονη τεχνολογία» το διάσημο άγαλμα προτείνει ένα ψηφιακό μέλλον ριζωμένο στις παραδοσιακές τέχνες.

Κλείσιμο
Η Expo 2020, η οποία ξεκινά τον Οκτώβριο μετά την καθυστέρηση ενός έτους εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, ανοίγει τον δρόμο έναν μετα-πανδημικό κόσμο, δημιουργώντας λύσεις στην αειφορία και την τεχνολογία, σύμφωνα με το όραμα των Ιταλών συμμετεχόντων.

Και, ενώ ο τουρισμός ανακάμπτει, ο ψηφιακός Δαβίδ προσφέρει μια νέα ευκαιρία για την Ιταλία και τη Φλωρεντία να επιδείξουν την καλλιτεχνική τους ευφυΐα στον κόσμο, δήλωσε ο Ντάριο Νάρντελα, δήμαρχος της Φλωρεντίας και επεσήμανε ότι το τρισδιάστατο άγαλμα είναι μια αναπαράσταση του τρόπου με τον οποίο η ανθρωπότητα φτάνει τώρα σε ένα πολύ εξελιγμένο επίπεδο τεχνολογίας και δημιουργικότητας.

Με την Expo 2020 στο Ντουμπάι να προσελκύει συνολικά 25 εκατομμύρια επισκέπτες κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, οι συμμετέχοντες ελπίζουν ότι ο ψηφιακός Δαβίδ θα εμπνεύσει περισσότερους τουρίστες να επισκεφθούν το πρωτότυπο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies

Μάθετε περισσότερα εδώ

Αποδοχή