Greg O’Ηara: Ο «Έλλην πολίτης» που φέρνει τουρίστες και ψάχνει επενδύσεις

Ο Καναδός επιχειρηματίας Γκρεγκ Ο’ Χάρα, επικεφαλής του fund Certares, που διαχειρίζεται $100 δισ., μέτοχος της American Express GBT και του Trip Advisor, που πολιτογραφήθηκε Eλληνας (με την ενθάρρυνση του πρωθυπουργού), ήρθε στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον υπουργό Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια

Θεωρείται ένα από τα πιο έμπειρα ονόματα της διεθνούς ταξιδιωτικής βιομηχανίας, με επενδύσεις σε ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων στον τουριστικό κλάδο εντός και εκτός ΗΠΑ και τους τελευταίους μήνες έχει πυκνώσει τις συναντήσεις του με το κυβερνητικό επιτελείο.

Ο λόγος για τον Καναδό στην καταγωγή αλλά πρόσφατα πολιτογραφημένο Ελληνα Γκρεγκ Ο’ Χάρα, συνομιλητή και του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον του να επενδύσει στην Ελλάδα στον τομέα της φιλοξενίας. Την περασμένη Δευτέρα ο ίδιος μαζί με το επιτελείο του πέρασαν την είσοδο του κτιρίου επί της Αμαλίας 12 όπου στεγάζεται το υπουργείο Τουρισμού, για να ακολουθήσει μια πολύωρη συνάντηση με τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, με τον οποίο βρίσκεται σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας έπειτα και από τη σχετική σύσταση του κ. Μητσοτάκη.

Ο κ. Ο’ Χάρα είναι ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Certares, ενός από τα μεγαλύτερα private equity funds στον κόσμο που δραστηριοποιείται στον τομέα της φιλοξενίας, με δίκτυο διανομής και επενδύσεων ύψους 100 δισ. δολαρίων. Είναι ο εκτελεστικός πρόεδρος της Αmerican Express GBT, o άνθρωπος που μέσω του fund του εξαγόρασε, εν καιρώ πανδημίας, τη Hertz Global Holding, στην οποία είναι πρόεδρος, ενώ έχει σημαντικό ποσοστό στο γνωστό σε όλους μας Trip Advisor, στο οποίο είναι αντιπρόεδρος.

Παράλληλα, έχει εξαγοράσει τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Βραζιλίας, AZUL, ενώ έχει συμμετοχές στα luxury cars της McLaren, σε ένα από τα σημαντικότερα ταξιδιωτικά γραφεία της Γαλλίας, το Voyageurs du Monde, καθώς και σε ξενοδοχειακές αλυσίδες ανά τον κόσμο. Πριν δημιουργήσει την Certares ήταν ο Chief Investment Officer της JPMorgan Chase’s Special Investments Group (JPM SIG) και ο διευθύνων σύμβουλος της One Equity Partners, τον private equity βραχίονα της JPMorgan.

Τι ζητάει ο Ο’ Χάρα στην Ελλάδα

Το ενδιαφέρον του επικεφαλής της Certares, Γκρεγκ Ο’Χάρα, για τη χώρα μας είναι ευρύ, ειδικά για το τουριστικό real estate που βρίσκεται στο επίκεντρο, είτε πρόκειται για μεγάλες εκτάσεις προς μελλοντική αξιοποίηση είτε ακόμη και για υφιστάμενα ακίνητα, μαρίνες κ.λπ. που χρήζουν αναβάθμισης

Στη συνάντηση στο υπουργείου Τουρισμού με τον κ. Ο’Χάρα συμμετείχαν διαδοχικά ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου και πρόεδροι εταιρειών που διαχειρίζονται τα NPLs των τραπεζών.

Eίχαν προηγηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα διαδοχικές τηλεδιασκέψεις του υπουργού Τουρισμού στην Αθήνα και του κ. Ο’ Χάρα και των συνεργατών του σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη για την προετοιμασία της συνάντησης της Δευτέρας, γεγονός το οποίο καταδεικνύει και τον αναβαθμισμένο ρόλο του υπουργείου Τουρισμού ως παραγωγικού υπουργείου με αναπτυξιακό πρόσημο.

Το ενδιαφέρον του επικεφαλής της Certares για τη χώρα μας είναι ευρύ, με τον τουρισμό ειδικά και το τουριστικό real estate, κατά τις πληροφορίες, να βρίσκονται στο επίκεντρο, είτε πρόκειται για μεγάλες εκτάσεις προς μελλοντική αξιοποίηση είτε ακόμη και για υφιστάμενα ακίνητα, μαρίνες κ.λπ. που χρήζουν αναβάθμισης. Αλλωστε είναι κοινή διαπίστωση συνολικά στην αγορά, τόσο από τους επιτελείς των φορέων που σχετίζονται με τη διαχείριση-αξιοποίηση δημοσίων ακινήτων (βλ. Υπερταμείο, Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, Enterprise Greece) όσο και των τραπεζών.

Παρά τους ισχυρούς κλυδωνισμούς που δέχθηκε ο κλάδος λόγω της πανδημίας, το ενδιαφέρον για τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα παραμένει ισχυρό. Μάλιστα από πλευράς του Υπερταμείου, την περασμένη εβδομάδα στη συνάντηση του υπουργείου Τουρισμού έγινε παρουσίαση του χαρτοφυλακίου των μεγάλων ακινήτων που βρίσκονται υπό την ομπρέλα του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και της ΕΤΑΔ, με το ραντεβού να ανανεώνεται σε έναν μήνα, στο πλαίσιο της στρατηγικής για την προσέλκυση ισχυρών ονομάτων από το εξωτερικό για την αξιοποίηση πιο «ώριμων» δημοσίων ακινήτων.

Οι επαφές του επικεφαλής της Certares με το κυβερνητικό επιτελείο είναι συνεχείς τους τελευταίους μήνες, με τον ίδιο μάλιστα να έχει λειτουργήσει υποστηρικτικά στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τις επαφές με τις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες εν όψει της έναρξης της νέας τουριστικής περιόδου την άνοιξη του 2022. Σημειωτέον ότι όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Κικίλιας την περασμένη Πέμπτη από το βήμα του «Οlympia Forum», για την επόμενη θερινή σεζόν του 2022 προβλέπεται αύξηση των πτήσεων από τις ΗΠΑ, οι οποίες μετά το πέρας της φετινής τουριστικής περιόδου και του θερινού προγράμματος των αεροπορικών εταιρειών στο τέλος Οκτωβρίου θα εκκινήσουν εκ νέου «από τα τέλη Μαρτίου και θα είναι 10, ενδεχομένως και 11». Ο κ. Ο’ Χάρα είχε λειτουργήσει υποστηρικτικά και όλο το προηγούμενο διάστημα, εν μέσω της πανδημίας, για την αύξηση της συνδεσιμότητας τη θερινή σεζόν του 2021 του αεροδρομίου της Αθήνας με τις ΗΠΑ.

Στη συνάντηση στο υπουργείο Τουρισμού την περασμένη εβδομάδα κοινό τόπο αποτέλεσε η ανάγκη για αναβάθμιση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος και η μέσω αυτού προσέλκυση επισκεπτών υψηλού εισοδηματικού επιπέδου, κάτι που είναι μεγάλο ζητούμενο, διαχρονικά, για τον ελληνικό τουρισμό, ώστε να αυξηθεί και η μέση τουριστική δαπάνη. Ταυτόχρονα υπήρξε ταύτιση απόψεων στην ανάγκη να δοθεί έμφαση στην απασχόληση επαγγελματιών από την Ελλάδα από ένα ευρύ φάσμα ελληνικών αρχιτεκτονικών γραφείων, σχεδιαστών, κατασκευαστικών εταιρειών, εταιρειών τεχνολογίας, αλλά και εκπαίδευσης του έμψυχου δυναμικού, που θα προσφέρει προστιθέμενη αξία στις τοπικές κοινωνίες από τον πρωτογενή μέχρι τον τριτογενή τομέα ώστε να αναδειχθεί το νέο πρόσωπο της χώρας.

Ψηλά στην ατζέντα των δύο πλευρών είναι η δημιουργία υποδομών που θα καλύψουν απαιτήσεις που αφορούν επισκέπτες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου κυρίως από τις ΗΠΑ, αλλά και από τους UHNWIs (Ultra High Net Worth Individuals), τους πλουσιότερους των πλουσίων δηλαδή, που διαθέτουν περιουσία άνω των 30 εκατ. δολαρίων. Το ενδιαφέρον του κ. Ο’ Χάρα συμπίπτει με τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης να προσεγγίσει επισκέπτες στη χώρα που θα συμβάλουν στην αύξηση της μέσης δαπάνης ανά επισκέπτη και θα οδηγήσουν στην αναβάθμιση ξενοδοχειακών υποδομών, στην προώθηση νέων προορισμών και εν τέλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Οι ροές από ΗΠΑ

Οι ροές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι ιδιαίτερης σημασίας για την Ελλάδα, δεδομένου ότι πρόκειται κατά κύριο λόγο για τουρίστες που ξοδεύουν περισσότερα και μένουν και μεγαλύτερη περίοδο στους προορισμούς - φυσικά και στην Αθήνα.

Ενδεικτικά, ενώ η μέση δαπάνη ανά ταξίδι τη χρονιά ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού, προ κορωνοϊού, ήταν στα επίπεδα των 535 ευρώ ανά επισκέπτη, από τις ΗΠΑ το αντίστοιχο νούμερο ήταν σχεδόν διπλάσιο, στα 1.008 ευρώ ανά επισκέπτη. Σε σχέση με τις αεροπορικές συνδέσεις, φέτος στο peak της θερινής σεζόν μέσα στον Αύγουστο, οι αφίξεις στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» από τις ΗΠΑ έφτασαν για πρώτη φορά στις 9, από 7 που ήταν το 2019, τη χρονιά ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού, ενώ τώρα έχει πέσει στο τραπέζι για πρώτη φορά το ενδεχόμενο η Delta Airlines, πέρα από τα εποχικά δρομολόγια, να επεκτείνει την παρουσία της στη χώρα μας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου στη σύνδεση Ελλάδας - ΗΠΑ, όπως έχει κάνει ήδη η Emirates.

Οσον αφορά τις αφίξεις και τις εισπράξεις φέτος από τις ΗΠΑ -τηρουμένων των αναλογιών και με δεδομένους τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς- κρίνονται λίαν ικανοποιητικές, με τον Αύγουστο ειδικά να ξεπερνά τους στόχους των εσόδων: οι τουριστικές εισπράξεις από την αμερικανική αγορά διαμορφώθηκαν σε επίπεδα κοντά στο 63% του 2019, ήτοι στα 127 εκατ., από 202 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο του 2019 (και μόλις 7,5 εκατ. τον Αύγουστο του 2020, οπότε η αμερικανική αγορά ήταν σχεδόν… κλειστή). Στο οκτάμηνο φέτος τα τουριστικά έσοδα από τις ΗΠΑ ήταν κάτω από το μισό της αντίστοιχης περιόδου του 2019, στα 340 εκατ., από 811 εκατ. το 2019. Ως προς τις αφίξεις από ΗΠΑ για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2021, αυτές διαμορφώθηκαν σε επίπεδα άνω των 210.000 ταξιδιωτών, από τους 787.000 ταξιδιώτες του 2019, ενώ για τον μήνα Αύγουστο ήταν στις 75.000, από 192.000 τον Αύγουστο του 2019.

Τα νούμερα επιβεβαιώνουν ακριβώς το γεγονός ότι φέτος οι Αμερικανοί που ήρθαν στην Ελλάδα ξόδεψαν πολύ περισσότερα σε σύγκριση ακόμη και με το 2019, λόγω και της μακρύτερης περιόδου παραμονής σε ελληνικούς προορισμούς, ως απόρροια της πανδημίας και της τάσης φέτος οι ταξιδιώτες που αποφασίζουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό να προτιμούν να μένουν για μεγαλύτερη περίοδο στη χώρα προορισμού ώστε να αποφεύγουν τις περιττές μετακινήσεις.


Ειδήσεις σήμερα:

Καταδίωξη στο Πέραμα: Τι κατέθεσαν οι αστυνομικοί - Όλη η δικογραφία

Χρήστος Στρατάκης: «Μακάρι ο κόσμος να σε κοιτάει και να θέλει το καλό σου»

Αναβλήθηκε η δίκη του 45χρονου καθηγητή που κατηγορείται για παρενόχληση 11χρονης μαθήτριας στο Μοσχάτο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr