57 παραλίες της Ελλάδας που θυμίζουν επίγειο παράδεισο
26.05.2023
09:30
Από το Ιόνιο και τις Κυκλάδες μέχρι την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, συγκεντρώσαμε τις παραλίες εκείνες που αξίζει να κάνετε μία βουτιά και να περάσετε στιγμές χαλάρωσης
Παγκοσμίως διάσημες ή λιγότερο γνωστές αλλά πανέμορφες, οι ελληνικές παραλίες είναι μοναδικές και γι’ αυτό αποθεώνονται από τα ξένα μέσα.
Από το Ιόνιο και τις Κυκλάδες μέχρι την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, συγκεντρώσαμε τις παραλίες εκείνες που αξίζει να κάνετε μία βουτιά και να περάσετε στιγμές χαλάρωσης.
Αυτές είναι οι 57 παραλίες της χώρας που θυμίζουν επίγειο παράδεισο:
Οι 25 ομορφότερες παραλίες των Κυκλάδων: Απέραντες αμμουδιές και καταπράσινα νερά
Απόκρουση, Κύθνος
Η Απόκρουση είναι σίγουρα από τις πιο πλήρεις παραλίες που θα επισκεφθεί κανείς, από εκείνες που δεν τους λείπει απολύτως τίποτα. Εκτός του ότι βρίσκεται στην πανέμορφη Κύθνο και συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά μιας κατεξοχήν κλασικής κυκλαδίτικης παραλίας, όπως είναι τα αρμυρίκια, ο κλειστός όρμος, τα ήσυχα, πεντακάθαρα και κρυστάλλινα νερά, εντούτοις μπορεί να αποτελέσει μια ολοκληρωμένη εμπειρία πέρα από ένα απλό μπάνιο. Για παράδειγμα, σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται το Βρυόκαστρο, ένας από τους αρχαιολογικούς χώρους της Κύθνου.
Στην ίδια περιοχή μπορείτε να παρατηρήσετε την ξερολιθιά της Κύθνου, αναπόσπαστο στοιχείο του πολιτισμού του νησιού. Ταυτόχρονα, πάνω στην παραλία λειτουργούν ταβερνάκια και μπαρ στα οποία μπορείτε να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα καθώς η παραλία κοιτάζει προς τη Δύση. Τέλος, μια εξαιρετική ιδέα για να συνδυάσετε αρκετές παραλίες είναι η πεζοπορία του παραθαλάσσιου μονοπατιού από τον Μέριχα, το λιμάνι δηλαδή της Κύθνου, με κατεύθυνση προς τη διάσημη παραλία Κολώνα, περνώντας από την Επισκοπή και φυσικά την Απόκρουση. Πρόσβαση: μέσω ασφαλτόδρομου. Έδαφος: άμμος και λεπτό χαλίκι.
Ιταλίδα, Άνω Κουφονήσι
Λίγα μέρη στην Ελλάδα συγκεντρώνουν τόσο πολλές εντυπωσιακές ακτές, η μία ωραιότερη από την άλλη, σε τόσο μικρή έκταση, όσο τα Κουφονήσια στις Μικρές Κυκλάδες. Τα εκπληκτικά γαλαζοπράσινα νερά, η χρυσαφένια άμμος και η θέα προς τη γειτονική Κέρο αποτελούν ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σκηνικά που θα βρείτε σε όλες σχεδόν τις ανατολικές παραλίες του Άνω Κουφονησίου, ωστόσο η Ιταλίδα κλέβει σίγουρα την παράσταση, αφού είναι ιδανική για οικογένειες, με μεγάλη αμμουδιά και ρηχά νερά χωρίς κύματα και ρεύματα.
Σε περίπτωση που αναρωτιέστε, πήρε το όνομά της από μια γυναίκα από την Ιταλία που είχε σπίτι κοντά στην παραλία, ενώ η πρόσβαση γίνεται κυρίως μέσω του παραθαλάσσιου μονοπατιού, που ξεκινάει από το λιμάνι και καταλήγει στο Πορί στα βόρεια του νησιού. Εναλλακτικά, σας προτείνουμε τα παραδοσιακά καΐκια που μεταφέρουν τους επισκέπτες από το λιμάνι στις παραλίες έναντι ενός μικρού αντιτίμου, υπό τα ακούσματα της νησιώτικης μουσικής και των παφλασμών των κυμάτων. Πρόσβαση: μέσω μονοπατιού ή με τα τουριστικά καΐκια. Έδαφος: μαλακή λευκή άμμος.
Παπάφραγκας, Μήλος
Κάποτε ηφαίστειο, σήμερα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα νησιά από φυσιολατρικής άποψης. Η φύση υπήρξε πράγματι γενναιόδωρη με τη Μήλο, καθώς οι εντυπωσιακές παραλίες της αποτελούν η καθεμία μοναδικά γεωλογικά φαινόμενα. Μία από αυτές είναι ο Παπάφραγκας, παραλία με μικρή αμμουδιά στα βόρεια του νησιού, με σχετικά δύσκολη κατάβαση σε σύντομο σκαλιστό μονοπάτι πάνω στα γκρι-λευκά βράχια.
Τα νερά όταν δεν φυσάει ισχυρό μελτέμι είναι καθαρά και καταπράσινα, ενώ υπάρχουν 3 σπηλιές που μπορεί κανείς να ανακαλύψει κολυμπώντας. Η πρόσβαση γίνεται μέσω ασφαλτόδρομου και η στάθμευση των αυτοκινήτων ακριβώς πάνω από την παραλία, ενώ εκεί κάνει στάση και το τοπικό λεωφορείο ΚΤΕΛ. Σας προτείνουμε να συνδυάσετε τον Παπάφραγκα μαζί με βόλτα και φαγητό στα Απολλώνια (Πολλώνια), το βορειοανατολικό άκρο του νησιού και «γέφυρα» μεταξύ Μήλου και Κιμώλου αφού από το μικρό λιμάνι λειτουργεί ακτοπλοϊκή γραμμή για τη γειτονική Κίμωλο.
Λεβρωσσός, Αμοργός
Μία συνήθης ερώτηση που θα κάνει επισκέπτης σε Κυκλαδονήσι το καλοκαίρι αφορά το «ποια παραλία είναι ιδανική για μπάνιο σήμερα που φυσάει», στην οποία ερώτηση σας διαβεβαιώ ως Κυκλαδίτης ότι η απάντηση δεν είναι πάντα εύκολη και ξεκάθαρη, καθώς το κάθε νησί έχει τους δικούς του «κανόνες», το δικό του μικροκλίμα που επηρεάζει τον άνεμο και κατ’ επέκταση την εμπειρία σας σε κάποια παραλία.
Η Αμοργός είναι γνωστή για τον ατίθασο χαρακτήρα της, τους δυνατούς ανέμους που σμιλεύουν το ανάγλυφο του νησιού με τις ριπές τους και τα κύματα. Υπάρχουν, ωστόσο, και παραλίες οι οποίες αποτελούν εξαίρεση σε αυτή τη συνθήκη και μία από αυτές είναι αναμφίβολα η Λεβρωσσός. Πρόκειται για παραλία που βρίσκεται στα βόρεια, εντούτοις είναι προστατευμένη στον Όρμο της Αιγιάλης, ένα πραγματικό φυσικό καταφύγιο από τον καιρό, με θέα το λιμάνι της Αιγιάλης και σε απόσταση αναπνοής από αυτό, καθώς απέχει λιγότερο από 10 λεπτά μακριά. Η πρόσβαση, ωστόσο, στη χρυσή αμμουδιά της ανοργάνωτης αυτής παραλίας προϋποθέτει την κατάβαση αρκετών σκαλιών. Πρόσβαση: στάθμευση αυτοκινήτου και κατάβαση σκαλιών. Έδαφος: μαλακή χρυσή άμμος.
Άγιος Νικόλαος, Φολέγανδρος
Η Φολέγανδρος είναι ένα από τα πιο άγρια νησιά των Κυκλάδων, με κοφτερά βράχια και γκρεμούς που κόβουν την ανάσα και προσφέρουν ασύλληπτη θέα από ψηλά προς το Αιγαίο. Οι παραλίες της είναι συνήθως κι αυτές άγριες, με τη χαρακτηριστική γκριζωπή σε απόχρωση αμμουδιά του νησιού. Ο Άγιος Νικόλαος συγκαταλέγεται στις ήρεμες παραλίες του νησιού κι αυτό γιατί για να την προσεγγίσει κανείς χρειάζεται να ακολουθήσει το 20 λεπτών διάρκειας μονοπάτι από την Αγκάλη.
Ένα μονοπάτι δίπλα στη θάλασσα, που διασχίζει και την παραλία Γάλυφος αμέσως πιο πριν. Ο Άγιος Νικόλαος έχει πανέμορφα νερά προστατευμένα από το καλοκαιρινό μελτέμι, ενώ στην αρχή της παραλίας λειτουργεί και ταβερνάκι. Πρόσβαση: μέσω μονοπατιού ή θάλασσας. Έδαφος: άμμος.
Ρούκουνας, Ανάφη
Αν θα πρέπει να απεικονίσουμε την καλοκαιρινή ραστώνη -και ό,τι περιλαμβάνει αυτή η έννοια- σε μια παραλία, αυτή ξεκάθαρα θα μοιάζει με τον Ρούκουνα της Ανάφης. Παραλία μεγάλη, ανοργάνωτη, με τα πιο ήρεμα κι απόμερα σημεία της, που κοιτάζει το απέραντο μπλε και στα αριστερά δεσπόζει ο Κάλαμος, ο χαρακτηριστικός επιβλητικός βράχος της Ανάφης – πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο μονόλιθο της Ευρώπης μετά από αυτόν του Γιβραλτάρ.
Στον Ρούκουνα θα βιώσετε την απόλυτη ξεκούραση κάτω από τα αρμυρίκια και πατώντας πάνω στη μαλακή χρυσή άμμο, με τα καταγάλανα νερά να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής και να σας προσκαλούν για βουτιά. Τη συγκεκριμένη παραλία επιλέγουν πολύ συχνά και γυμνιστές, ενώ μερικά βήματα πάνω από την παραλία λειτουργεί και παραδοσιακό ταβερνάκι. Πρόσβαση: μέσω ασφαλτόδρομου και εύκολο μονοπάτι. Έδαφος: αμμώδες.
Τσιγκράδο, Μήλος
Είναι γνωστό ότι η Μήλος είναι ανεξάντλητη σε ό,τι αφορά τις παραλίες και τη σπάνια ομορφιά τους, ωστόσο το Τσιγκράδο θα πρέπει σίγουρα να μπει στη λίστα σας. Θεωρείται μία από τις παραλίες με την πιο «ζόρικη» πρόσβαση. Και όχι άδικα, καθώς προτού βυθίσετε τα πόδια σας στη μαλακή λευκή άμμο θα χρειαστεί να κατεβείτε από το βραχώδες στενό με τη βοήθεια του σχοινιού και της ξύλινης σκάλας που είναι τοποθετημένα. Σίγουρα θα βοηθήσουν τα καλά παπούτσια, όπως και τα αργά και προσεκτικά βήματα.
Βρίσκεται στο νότιο κομμάτι της Μήλου, ανάμεσα από άλλες δύο καταπληκτικές παραλίες, τη Φυριπλάκα και τον Γέρακα. Το αυτοκίνητο θα σας οδηγήσει μέχρι το σημείο απ’ όπου θα πρέπει να καταρριχηθείτε. Επιβάλλεται να κάνετε μια στάση και να θαυμάσετε τη θέα από ψηλά προτού κατεβείτε κάτω στην παραλία. Πρόσβαση: μέσω ασφαλτόδρομου και κατάβαση της σκάλας. Έδαφος: λευκή μαλακή άμμος.
Άι-Γιάννης, Σέριφος
Ο Άι-Γιάννης της Σερίφου αποτελεί ένα διαμάντι στην ακτογραμμή του νησιού αυτού των Δυτικών Κυκλάδων με τις αμέτρητες μαγευτικές παραλίες. Αποτελεί την πιο ήρεμη εκδοχή της γειτονικής και δημοφιλούς Ψιλής Άμμου και πήρε το όνομά της από το εκκλησάκι του Άι-Γιάννη που δεσπόζει πάνω στο μονοπάτι, έχοντας θέα προς τα γαλαζοπράσινα νερά της παραλίας.
Ο Άι-Γιάννης έχει την ιδιαιτερότητα να έχει πάρα πολύ ψιλή και μαλακή άμμο στα δεξιά της παραλίας και αποκλειστικά και μόνο χαλίκι και βότσαλο όσο βαδίζετε προς τα αριστερά. Όσο για τη σκιά, τα αρκετά αρμυρίκια θα σας προσφέρουν απλόχερα τη δροσερή σκιά τους, αφήνοντας το μελτέμι να περνά ανάμεσα από τα κλαδάκια τους. Η παραλία είναι εντελώς ανοργάνωτη και ενδείκνυται για γυμνιστές. Πρόσβαση: μέσω ασφαλτόδρομου και μετά μονοπάτι με σκαλοπάτια. Έδαφος: μαλακή χρυσή άμμος στα δεξιά της παραλίας, χαλίκι και βότσαλο στα δεξιά.
Ζόρκος, Άνδρος
Η Άνδρος! Νησί μεγάλο, άγριο σε πολλά σημεία με τον δυνατό βοριά και τα κύματα να έχουν σμιλέψει τα βουνά και τις εκατοντάδες παραλίες. Ο Ζόρκος βρίσκεται στα βορειοανατολικά του νησιού και πρόκειται για μεγάλη, απλωμένη παραλία με εκπληκτικά νερά που ο επισκέπτης θα αντικρίσει φτάνοντας στην παραλία, ύστερα από λίγα χιλιόμετρα κακοτράχαλου, χωμάτινου δρόμου.
Στην παραλία λειτουργούν καταστήματα εστίασης, ωστόσο η αμμουδιά είναι αρκετά πλατιά ώστε να απολαύσετε μια πιο ήσυχη βουτιά στα γαλανά νερά. Εάν ακολουθήσετε το πέτρινο μονοπάτι στα βόρεια θα βρεθείτε στις Τρύπες, τις σπηλιές που άλλοτε χρησιμοποιούσαν πειρατές και ληστές των περασμένων αιώνων ως ορμητήριο. Πρόσβαση: μέσω χωμάτινου δρόμου. Έδαφος: λεπτό βότσαλο και άμμος.
Άμμουρα, Πολύαιγος
Ο περίπλους του νησιού με τις «πολλές αίγες» (δηλαδή κατσίκες), είναι σίγουρο ότι θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό. Με καθημερινές θαλάσσιες εκδρομές από Κίμωλο και Μήλο έχετε τη δυνατότητα να δείτε και να βουτήξετε σε μερικές από τις ωραιότερες και πιο αμόλυντες παραλίες όχι μόνο των Κυκλάδων, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας.
Νερά βαθυγάλανα, γαλαζοπράσινα, ρηχά, βαθιά, περιτριγυρισμένα από λευκά, κόκκινα βράχια, σπηλιές με επίμονα θαμνώδη φυτά και άγρια κάππαρη είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά των παραλιών του μεγαλύτερου ακατοίκητου νησιού του Αιγαίου. Έτσι, είναι και η Άμμουρα, άγρια παραλία, προσιτή μόνο από τη θάλασσα, με ενδιαφέροντες πέτρινους σχηματισμούς τριγύρω και φυσικά πλήρως ανοργάνωτη. Σας προτείνουμε να εξερευνήσετε και τις υπόλοιπες παραλίες, όπως τις Πάνω και Κάτω Μυρσίνη, της Παναγιάς τ’ Αυλάκι και την Πισίνα. Πρόσβαση: μέσω θαλάσσης. Έδαφος: αμμώδες, λεπτό λευκό χαλίκι.
Κάτω Μυρσίνη, Πολύαιγος
Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε έκταση ακατοίκητο νησί του Αιγαίου. Πήρε το όνομά του από τις πολλές «αίγες», τις κατσίκες δηλαδή, καθώς αποτελεί βοσκότοπο για κτηνοτρόφους της Κιμώλου. Θα ακούσετε συχνά να εξυμνούνται οι παραλίες και οι θάλασσες που το περιβάλλουν και όχι άδικα, αφού οι αποχρώσεις του μπλε της Πολυαίγου συναντώνται σε ελάχιστα μέρη στην Ελλάδα.
Αιτία φαίνεται να αποτελούν τα ηφαιστειακά πετρώματα και ο χαρακτηριστικός κατάλευκος βράχος που στη θάλασσα δημιουργεί ένα μπλε πιο έντονο κι από αυτό της πισίνας. Προστατευμένη από το καλοκαιρινό μελτέμι, η παραλία Κάτω Μυρσίνη βρίσκεται στα νοτιοδυτικά και συνήθως αποτελεί μία από τις πρώτες στάσεις στην παράκτια εξερεύνηση της Πολυαίγου και ιδανικό σημείο για βουτιά. Απαραίτητα αξεσουάρ για να έχετε μαζί σας είναι σίγουρα η μάσκα και τα βατραχοπέδιλα, καθώς ο βυθός είναι ιδιαίτερα συναρπαστικός και γεμάτος ψαράκια!
Κολούμπο, Σαντορίνη
Πώς θα σας ακουγόταν να κάνατε τη βουτιά σας μόλις 5 χιλιόμετρα μακριά από έναν υποθαλάσσιο κρατήρα ενός ηφαιστείου που είχε εκραγεί το 1650; Η παραλία Κολούμπο συγκεντρώνει όλα εκείνα τα στοιχεία που μας θυμίζουν Σαντορίνη, όπως την αγριάδα, τους κοφτερούς βράχους και το μαύρο βότσαλο. Ταυτόχρονα, ωστόσο, λείπει ένα άλλο χαρακτηριστικό το οποίο και προσελκύει τον επισκέπτη: το γεγονός ότι δεν υπάρχει η παραμικρή τουριστική υποδομή.
Μια παραλία που αντιστέκεται πεισματικά στην οποιαδήποτε εκμετάλλευση, πράγμα δυστυχώς σπάνιο για το συγκεκριμένο νησί, αλλά σίγουρα και όμορφο να το βλέπει κανείς. Πρόσβαση: ασφαλτόδρομος και μετά μονοπάτι. Έδαφος: μαύρη άμμος, μαύρο βότσαλο.
Κάτεργο, Φολέγανδρος
Πολλοί κάνουν λόγο για την πιο όμορφη παραλία της Φολεγάνδρου και μία από τις πιο άγριες και άσπιλες παραλίες που θα συναντήσετε στις Κυκλάδες. Το Κάτεργο είναι μια εντελώς παρθένα παραλία και αυτό είναι κάτι που μάλλον δύσκολα θα αλλάξει λόγω της τοποθεσίας της, καθώς και της σχετικά δύσκολης πρόσβασης σε αυτήν. Βρίσκεται καλά κρυμμένη στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού, κάτω από απότομους βράχους και περιβάλλεται από ένα σωρό βραχονησίδες.
Τα νερά ξεκινούν από ένα υπέροχο γαλάζιο που παντρεύεται αρμονικά με το γκριζωπό χαλίκι και καταλήγουν στο βαθύ μπλε καθώς η παραλία βαθαίνει. Όσο για την πρόσβαση στην παραλία, αυτή γίνεται μέσω θαλάσσης ή μέσω ενός 20λεπτου μονοπατιού. Πρόσβαση: μέσω μονοπατιού ή μέσω θαλάσσης. Έδαφος: λευκή άμμος.
Άγιοι Ανάργυροι, Ανάφη
Η Ανάφη, νησί κατεξοχήν άγριο και ανέγγιχτο, με πολλές παραλίες ιδανικές για εξερεύνηση. Στο νότιο κομμάτι του νησιού, στη «σκιά» του Κάλαμου, του γιγαντιαίου μονόλιθου που φιλοξενεί το μοναστήρι της Καλαμιώτισσας, βρίσκεται η παραλία Άγιοι Ανάργυροι, με τη μικρή αμμουδιά που έλαβε το όνομά της από το ομώνυμο ξωκλήσι που είναι χτισμένο στον βράχο ακριβώς πάνω από την παραλία.
Ο κολπίσκος αυτός, που αποτελεί κρυφό διαμάντι, είναι προσβάσιμος μέσω ενός σύντομου, αλλά δύσβατου μονοπατιού. Φτάνοντας θα αντιληφθείτε ότι άξιζε κάθε βήμα, ενώ εάν ακολουθήσετε και τα υπόλοιπα μονοπάτια της περιοχής θα οδηγηθείτε και σε άλλες απίθανες παραλίες, όπως τον Μέγα Ποταμό και το Μοναστήρι.
Καλό Αμπέλι, Σέριφος
Αν υπήρχε παραλία που να συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά μιας κατεξοχήν άγριας κυκλαδίτικης παραλίας, αυτή θα ήταν σίγουρα το Καλό Αμπέλι της Σερίφου. Ανοργάνωτη, σχετικά δυσπρόσιτη, με ελάχιστη προστασία από τον ήλιο, κρύα και πεντακάθαρα, γαλαζοπράσινα νερά, σπηλιές, κολπίσκους και λευκούς βράχους δεξιά κι αριστερά, βυθό άλλοτε αμμώδη και άλλοτε βραχώδη.
Όλα αυτά, καθώς και άλλα πολλά θα έχετε την ευκαιρία να εξερευνήσετε παίρνοντας το χωμάτινο μονοπάτι που περνά από το ξωκλήσι του Σωτήρος και οδηγεί κάτω στην παραλία, διάρκειας περίπου 15 λεπτών. Έχετε μαζί σας νερό και ομπρέλα ή κάποιο άλλου είδους σκίαστρο, καθώς η παραλία το μόνο που διαθέτει είναι η μαλακή, χρυσαφένια άμμος της και τίποτε άλλο. Πρόσβαση: στάθμευση σε χωμάτινο πάρκινγκ και χωμάτινο μονοπάτι. Έδαφος: μαλακή χρυσή άμμος.
Γέρακας, Μήλος
Είναι σίγουρο ότι ύστερα από ένα ταξίδι στη Μήλο θα αλλάξει για πάντα η γνώμη σας σχετικά με το τι ορίζετε ως «όμορφη» παραλία – ο πήχης και οι προσδοκίες πλέον θα ανέβουν υπερβολικά ψηλά. Δικαίως θα συμβεί αυτό, καθώς υπάρχουν παραλίες σαν τον Γέρακα που αδυνατείς να πιστέψεις ότι είναι αληθινές.
Ο Γέρακας είναι παραλία στα νότια του νησιού που προσεγγίζεται μόνο από τη θάλασσα, καθώς ακριβώς από πάνω βρίσκεται το ηφαίστειο της Αγίας Κυριακής το οποίο υψώνεται απόκρημνα σε μια κατάλευκη πλαγιά, σχηματίζοντας μάλιστα και δύο μεγάλες σάρες από άμμο που καταλήγουν κάτω στην παραλία. Τα νερά είναι διαυγή και εντόνως γαλαζοπράσινα, ενώ στο πλάι της παραλίας μπορείτε να κολυμπήσετε σε μια σπηλιά όπου τα νερά είναι ζεστά από τις θερμές πηγές στον πυθμένα. Πρόσβαση: μέσω θαλάσσης. Έδαφος: λευκή άμμος και χαλίκι.
Αποκοφτό, Σίφνος
Το Αποκοφτό είναι η τέλεια κυκλαδίτικη, οικογενειακή παραλία. Βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Σίφνου, δίπλα από τη Μονή της Χρυσοπηγής, ένα από τα πλέον εμβληματικά μοναστήρια των Κυκλάδων και μια αγαπημένη επίσκεψη.
Η παραλία είναι εύκολα προσβάσιμη μέσω ασφαλτόδρομου, προστατευμένη από τα καλοκαιρινά μελτέμια, διαθέτει 2 ταβέρνες και ρηχά νερά, ενώ τα αρκετά αρμυρίκια πάνω στην αμμουδιά προσφέρουν απλόχερα τη δροσερή σκιά τους. Το μπάνιο στο Αποκοφτό συνδυάζεται εύκολα με τη βόλτα σας στο γραφικό Κάστρο και το εκκλησάκι των Επτά Μαρτύρων για μια από τις πιο εντυπωσιακές θέες που θα αντικρίσετε ποτέ. Πρόσβαση: εύκολη μέσω ασφαλτόδρομου. Έδαφος: μαλακή καφετιά άμμος.
Αλυκό, Νάξος
Το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων φημίζεται για πολλά πράγματα και ένα από αυτά είναι οι παραλίες του, οι οποίες κατά κύριο λόγο χαρακτηρίζονται από μεγάλες χρυσαφένιες ακτές και πεντακάθαρα, κρύα, κρυστάλλινα γαλανά νερά. Η παραλία Αλυκό βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Νάξου και η μοναδικότητά της έγκειται στο γεγονός ότι η περιοχή φιλοξενεί το Κεδρόδασος της Νάξου, φαινόμενο σπάνιο για Κυκλάδες.
Τα κέδρα φτάνουν έως και τη μικρή ακτή του Αλυκού και προσφέρουν απλόχερα τη δροσερή σκιά τους πάνω στους μαλακούς αμμόλοφους, μόλις μια ανάσα από τα γαλαζοπράσινα νερά της παραλίας. Αν και η παραλία αυτή θεωρείται από τις πιο ήσυχες του νησιού, εντούτοις προσεγγίζεται εύκολα μέσω ασφαλτόδρομου που μετά μετατρέπεται σε βατό χωματόδρομο, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκονται αρκετά ταβερνάκια. Πρόσβαση: μέσω ασφαλτόδρομου και χωματόδρομου. Έδαφος: λευκή χρυσή άμμος.
Λιβάδι, Δονούσα
Στο νότιο τμήμα της Δονούσας-«Μάγισσας» υπάρχει μια άγρια, αυθεντικά κυκλαδίτικη παραλία, με φανταστικά νερά και όλη την ησυχία του κόσμου. Αυτή είναι το Λιβάδι! Προσβάσιμη μόνο μέσω των μονοπατιών ή μέσω θαλάσσης. Για το μονοπάτι, αφήνετε το αυτοκίνητο στη Μερσίνη και ύστερα πεζοπορείτε για περίπου 10-15 λεπτά, ενώ λειτουργούν εκδρομικά καΐκια κατά την καλοκαιρινή περίοδο που σας μεταφέρουν στην παραλία.
Θεωρείται από τις καλύτερες παραλίες του νησιού για ελεύθερη κατασκήνωση, αφού είναι αρκετά πλατιά, έχει τα αρμυρίκια στα δεξιά της αμμουδιάς, ενώ δεν υπάρχει η παραμικρή τουριστική οργάνωση. Τα παγωμένα και γαλαζοπράσινα νερά της σας προσφέρουν το πιο αναζωογονητικό μπάνιο, ό,τι πρέπει μετά την έκθεση στον εκτυφλωτικό κυκλαδίτικο ήλιο. Πρόσβαση: μέσω μονοπατιού ή μέσω θαλάσσης. Έδαφος: μαλακή χρυσή άμμος.
Σκάλα, Σέριφος
Η Σέριφος διακρίνεται για τις πολλές και διαφορετικού τύπου παραλίες της. Μικρές και μεγάλες, η μία δίπλα στην άλλη, αμμώδεις, βραχώδεις, με βότσαλο, οργανωμένες ή μη. Η Σκάλα (ή αλλιώς Άγιος Νικόλαος) αποτελεί μία από τις πλέον ανεξερεύνητες της βόρειας πλευράς, καθώς απαιτείται μια σύντομη πεζοπορία για να τη δει κανείς, με το μονοπάτι να ξεκινάει από τη Συκαμιά.
Όπως και στις υπόλοιπες Κυκλάδες, ο λόγος που οι βόρειες παραλίες παραμένουν σχετικά άγνωστες είναι λόγω του ισχυρού μελτεμιού που πνέει από τον Βορρά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθιστώντας το μπάνιο από δύσκολο έως επικίνδυνο μερικές φορές. Για τις υπήνεμες ημέρες, όμως, σας προτείνουμε το μονοπάτι για τη Σκάλα και τα κρυστάλλινα νερά της. Πρόσβαση: μονοπάτι μέτριας δυσκολίας. Έδαφος: μαλακή χρυσαφένια άμμος.
Πορί, Άνω Κουφονήσι
Αυτή η παραλία πρόκειται για ένα σπάνιας ομορφιάς δημιούργημα της φύσης, καθώς τα εξωπραγματικά, εκθαμβωτικά νερά και η λευκή αμμουδιά δύσκολα θα σας αφήσουν ασυγκίνητους, όσες παραλίες κι αν έχετε επισκεφθεί. Πρόκειται για μεγάλη, απλωμένη παραλία σε σχήμα ημισελήνου που προστατεύεται από τα κύματα παρά τη βορινή τοποθεσία της.
Υπάρχουν 3 τρόποι για να βρεθεί κανείς στο Πορί: ο ένας είναι μέσω των παραδοσιακών καϊκιών που ξεκινούν από το Χωριό, το λιμάνι δηλαδή, και πηγαίνουν σε όλες τις παραλίες στα ανατολικά του νησιού. Ο δεύτερος τρόπος είναι μέσω του ασφαλτόδρομου, απέχει μόλις λίγα λεπτά από το Χωριό καθώς το οδικό δίκτυο του Πάνω Κουφονησίου είναι περιορισμένο. Ο τρίτος και ίσως πιο συναρπαστικός τρόπος είναι μέσω του μονοπατιού που ξεκινάει από το Χωριό και καταλήγει στο Πορί (ή στην παραλία Γάλα για τους πιο περιπετειώδεις). Η πεζοπορία στο μονοπάτι διαρκεί περίπου 1 ώρα, περνάει από όλες τις ανατολικές παραλίες του νησιού, καθώς και από ενδιαφέροντα σημεία όπως την «Πισίνα» και το «Μάτι του Διαβόλου». Στο Πορί λειτουργούν δύο εστιατόρια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Πρόσβαση: μέσω θαλάσσης, ασφαλτόδρομου, χωμάτινου μονοπατιού. Έδαφος: μαλακή λευκή άμμος.
Μαυροσπηλιά, Κίμωλος
Η Κίμωλος, νησί πασίγνωστο τόσο για τις ξεχωριστές παραλίες, την ιδιαίτερη μορφολογία του εδάφους, όσο και για την καλοκαιρινή ραστώνη που σε παρασέρνει στα σοκάκια του Χωριού με αρώματα, ακούσματα και τη γεύση μιας παραδοσιακής λαδένιας.
Η παραλία Μαυροσπηλιά βρίσκεται στα δυτικά του νησιού και απέχει κάτι λιγότερο από ένα τέταρτο της ώρας με το αυτοκίνητο, κάτι το οποίο σημαίνει ότι πολύ εύκολα εντάσσεται στο πρόγραμμά σας για τον γύρο του νησιού και επίσης αποτελεί εξαιρετική επιλογή για να δείτε το ηλιοβασίλεμα. Θα ήταν παράλειψη να μην εξερευνήσετε τον βυθό γύρω από τους χαρακτηριστικούς βράχους στα αριστερά της παραλίας, εφόσον φυσικά η θάλασσα είναι ήρεμη. Στην παραλία λειτουργούν επιχειρήσεις εστίασης, ενώ τα αρμυρίκια θα σας προσφέρουν γενναιόδωρα τη δροσερή σκιά τους. Πρόσβαση: μέσω ασφαλτόδρομου. Έδαφος: καφετί άμμος.
Λιβάδι, Δεσποτικό Αντιπάρου
Πόσες κρυφές παραλίες-θησαυροί άραγε να κρύβονται στα διάσπαρτα νησάκια των Κυκλάδων; Οι πειρατές των προηγούμενων αιώνων σίγουρα έκαναν τα πιο ωραία μπάνια τους στις Κυκλάδες. Ένα κρυφό διαμάντι αποτελεί η παραλία Λιβάδι στο Δεσποτικό της Αντιπάρου, προσβάσιμη μόνο από τη θάλασσα, με εκθαμβωτική ασημί άμμο, ήσυχα, διαυγή και ρηχά νερά.
Η παραλία κοιτάζει νότια, κάτι που σημαίνει ότι αποτελεί ιδανική τοποθεσία για τη στάση σας κατά την καλοκαιρινή εξερεύνησή σας στο Παντερονήσι, στο Δεσποτικό και τα υπόλοιπα νησάκια μεταξύ Πάρου και Αντιπάρου, την περίοδο που το βορινό μελτέμι φυσάει δυνατά. Πρόσβαση: μέσω θαλάσσης. Έδαφος: μαλακή ασημί άμμος.
Καράβι, Σέριφος
Σε απόσταση μόλις 15’ με τα πόδια από το Λιβάδι, το λιμάνι δηλαδή της Σερίφου και κύριο οικισμό, βρίσκεται το Καράβι, παραλία γυμνιστών, γνωστή και λατρεμένη από ντόπιους και επισκέπτες για τα άγρια χαρακτηριστικά της. Στο Καράβι δεν θα βρείτε κανενός είδους τουριστική υποδομή, ούτε αρμυρίκια για σκιά. Αντιθέτως, κυριαρχούν οι βράχοι, η χρυσή λεπτή άμμος και τα διάσπαρτα λευκά βότσαλα, ενώ ο ύφαλος στην ακτή της παραλίας προσδίδει ακόμα περισσότερο στην «αγριάδα» της.
Μαζί με αυτά, φυσικά, η απόλυτη ησυχία και γαλήνη. Κολυμπώντας στα καταγάλανα και διαυγή νερά του Καραβιού θα αντικρίσει κανείς τη γειτονική Σίφνο να απλώνεται απέναντι. Ο ευκολότερος τρόπος για να την προσεγγίσετε είναι ο περίπατος από το Λιβάδι, διασχίζοντας την παραλία Λιβαδάκια και ύστερα ανηφορίζοντας τον χωμάτινο δρόμο για να κατεβείτε ύστερα προς το Καράβι. Πρόσβαση: μέσω του μονοπατιού ή από ασφαλτόδρομο από τον οικισμό Λιβαδάκια. Έδαφος: χρυσή άμμος και λευκά βότσαλα.
Παντερονήσι, Αντίπαρος
Το Παντερονήσι είναι ένα ακατοίκητο, άγονο νησί, στο στενό μεταξύ Πάρου κι Αντιπάρου, το οποίο περιβάλλεται από νερά που πολλοί παρομοιάζουν με το μπλε της πισίνας. Πράγματι, ήδη από μακριά όπως πλέει κανείς προς την παραλία του Παντερονησίου θα παρατηρήσει το τιρκουάζ να παίρνει πληθώρα εντυπωσιακών αποχρώσεων και να κάνει αντίθεση με το σκούρο πράσινο των αγκαθωτών θάμνων της ακτής.
Η παραλία βρίσκεται στο ανατολικό κομμάτι του νησιού και είναι προσβάσιμη μόνο μέσω θαλάσσης. Δύο ιδανικές αφετηρίες-ορμητήρια για την εξερεύνηση όλων των νησίδων της περιοχής (Τηγάνι, Γλαροπούντα κ.λπ.) αποτελούν η Αλυκή της Πάρου και η Χώρα της Αντιπάρου. Πρόσβαση: μέσω θαλάσσης. Έδαφος: λευκό λεπτό βότσαλο.
12 παραλίες στο Ιόνιο στις οποίες πρέπει να πάτε
One House Bay, Άτοκος
Το μικρό και ακατοίκητο νησάκι Άτοκος ανοιχτά της Ιθάκης, αποτελεί την απόλυτη απόδραση για απομόνωση μακριά από τα πλήθη. Εδώ, έχουμε να κάνουμε με νησί ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με απόκοσμα βράχια να υψώνονται από πάνω σας, καθώς απολαμβάνετε τον περίπλου. Στις λιγοστές, αλλά παραδεισένιες παραλίες του, είναι πιθανό να συναντήσετε τη χαρακτηριστική οικογένεια μαύρων χοίρων που κατοικεί στο νησί, δίνοντας έναν αέρα εξωτικό και εξωπραγματικό. Το νησί αυτό, στο σύμπλεγμα των Εχινάδων νήσων, είναι ιδιόκτητο και ανήκει στην εφοπλιστική οικογένεια Τσάκου, ενώ λόγω της πλούσιας βιοποικιλότητάς του είναι ενταγμένο και στο δίκτυο Natura 2000. Πρόσβαση: μέσω θαλάσσης. Έδαφος: λευκό βότσαλο.
Παλαιοκαστρίτσα,Κέρκυρα
Στα βορειοδυτικά του Νησιού των Φαιάκων και μισή ώρα μακριά από την πόλη της Κέρκυρας βρίσκεται η Παλαιοκαστρίτσα, καταπράσινη περιοχή με αρκετούς φυσικούς όρμους με φανταχτερά γαλαζοπράσινα νερά, ανεπτυγμένες τουριστικές δομές και τη Μονή Παλαιοκαστρίτσας. Η πιο διάσημη παραλία είναι ο Άγιος Σπυρίδωνας, με λευκή άμμο και μικρό χαλίκι, ιδανικός για μακροβούτια και εξερεύνηση του βυθού με μάσκα και βατραχοπέδιλα, ενώ μπορείτε να δοκιμάσετε τις αντοχές σας σε θαλάσσια σπορ. Είναι βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία και πλήρως οργανωμένη: εκεί θα βρείτε ομπρέλες, ξαπλώστρες καθώς και εστιατόρια και μπαρ για να απολαύσετε ένα δροσιστικό κοκτέιλ παρέα με τη θαλάσσια αύρα του Ιονίου. Πρόσβαση: μέσω ασφαλτόδρομου. Έδαφος: άμμος και λεπτό χαλίκι.
Ξύγκια, Ζάκυνθος
Πρόκειται για μία από τις πιο ξεχωριστές παραλίες όχι μόνο της Ζακύνθου, αλλά και ολόκληρου του Ιονίου πελάγους. Τα Ξύγκια βρίσκονται στα βορειοανατολικά του νησιού, σε απόσταση περίπου 40 λεπτών από την πόλη της Ζακύνθου. Αφού σταθμεύσετε το αυτοκίνητο στον χώρο στάθμευσης και κατεβαίνοντας προς την παραλία σίγουρα θα παρατηρήσετε να αναδύεται μια συγκεκριμένη μυρωδιά. Μη σας αποθαρρύνει: είναι η μυρωδιά του θειαφιού! Τα καταγάλανα και βαθιά νερά της το περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες και επομένως είναι ευεργετικά για ρευματοπάθειες και αρθρίτιδες. Στην παραλία δεν υπάρχει κάποια υποδομή, σε κοντινή απόσταση όμως υπάρχουν αρκετές ταβέρνες και εστιατόρια. Πρόσβαση: μέσω ασφαλτόδρομου. Έδαφος: λεπτό χαλίκι.
Λαγανάς, Ζάκυνθος
Πρόκειται αναμφίβολα για μία από τις πλέον δημοφιλείς και οργανωμένες παραλίες της Ζακύνθου. Η χρυσή αμμουδιά της εκτείνεται σε έκταση χιλιομέτρων στα νοτιοανατολικά του νησιού, ενώ ο οικισμός του Λαγανά αναπτύσσεται κατά μήκος της παραλίας. Εκεί, θα βρει κανείς δραστηριότητες όπως καταδύσεις ή κανό-καγιάκ μέχρι το αντικριστό Μαραθονήσι. Δεν φημίζεται ωστόσο μόνο για τα παραπάνω, καθώς αποτελεί και «αγαπημένο» καταφύγιο για τις θαλάσσιες χελώνες Caretta Caretta, οι οποίες σίγουρα θα σας συντροφεύσουν κατά τη βουτιά σας στα καταγάλανα, ρηχά και ζεστά νερά της παραλίας. Πρόσβαση: μέσω ασφαλτόδρομου. Έδαφος: μαλακή χρυσή άμμος.
Αφάλες, Ιθάκη
Όταν σκεφτόμαστε τις μαγικές παραλίες του Ιονίου, σίγουρα η εικόνα που έχουμε στο μυαλό μοιάζει αρκετά με την παραλία Αφάλες της Ιθάκης. Βρίσκεται στον ομώνυμο μεγάλο κόλπο στα βόρεια του νησιού στον οποίο βρίσκονται αρκετές βοτσαλωτές παραλίες, προσβάσιμες μόνο από θάλασσα. Ωστόσο, για να φτάσει κανείς στις Αφάλες θα οδηγήσει σε έναν μαγευτικό δρόμο με πυκνή βλάστηση, η οποία συνεχίζεται έως και την ακτή της παραλίας. Εκτός από τα απίστευτα τιρκουάζ νερά, χαρακτηριστικό της παραλίας αποτελούν οι απόκρημνοι πανύψηλοι βράχοι, κατάφυτοι από τη μια πλευρά και «γυμνοί» από την άλλη, που προσφέρουν ωστόσο τη σκιά τους στους επισκέπτες. Ύστερα από τη βουτιά, σας προτείνουμε να ακολουθήσετε το μονοπάτι από τις Αφάλες και να οδηγηθείτε στις επόμενες παραλίες! Πρόσβαση: μέσω ασφαλτοδρόμου. Έδαφος: λευκό βότσαλο.
Φύκι, Οθωνοί
Το βορειοδυτικότερο άκρο της χώρας μας κρύβει σίγουρα πολλές εκπλήξεις και θησαυρούς. Οι Οθωνοί που, σύμφωνα με τη μυθολογία, ήταν το νησί της νύμφης Καλυψώς, ανήκουν στα Διαπόντια νησιά, τρία νησιά βόρεια της Κέρκυρας, και βρέχονται από 4 διαφορετικές θάλασσες. Η παραλία Φύκι πρόκειται αναμφίβολα για την πιο απομακρυσμένη παραλία που θα συναντήσετε, καθώς βρίσκεται στο βόρειο κομμάτι των Οθωνών και κοιτάζει προς την Αδριατική. Μάλιστα, το Ακρωτήρι Οτράντο της Ιταλίας -το οποίο σε μέρα με καθαρή ατμόσφαιρα αχνοφαίνεται στο βάθος- βρίσκεται σε ίση απόσταση όσο η πόλη της Κέρκυρας, δηλαδή γύρω στα 43 ναυτικά μίλια. Το Φύκι είναι προσβάσιμο με αυτοκίνητο και αυτό που το καθιστά ξεχωριστή παραλία, εκτός από την αγριάδα της, είναι το γεγονός ότι στα ρηχά νερά της θάλασσας ζουν ζωοπλαγκτόν τα οποία φωτίζουν την ακτή τα βράδια, δημιουργώντας ένα άκρως εντυπωσιακό και σπάνιο θέαμα. Σας προτείνουμε να επισκεφθείτε την παραλία μια απάνεμη μέρα, καθώς όταν έχει κύματα συνήθως υπάρχουν και θαλάσσια ρεύματα.
Γιδάκι, Ιθάκη
Το Γιδάκι της Ιθάκης πρόκειται για παραλία που συχνά θα δείτε να φιγουράρει σε λίστες με τις ωραιότερες παραλίες κι αυτό όχι άδικα, καθώς και μόνο το θέαμα που αντικρίζει κανείς φτάνοντας στην παραλία είναι αρκετό για να μας γεμίσει με αξέχαστες εικόνες. Αποτελεί μία από τις πολλές μη προσβάσιμες από στεριά παραλίες του νησιού. Πράγματι, για να βρεθεί κανείς στο Γιδάκι θα πρέπει να επιβιβαστεί σε μία από τις ημερήσιες θαλάσσιες βόλτες από το λιμάνι της Ιθάκης, κρουαζιέρα που περνάει δίπλα από πολλά και πανέμορφα σημεία του νησιού, όπως ο κόλπος του Σχοίνου. Εναλλακτικά, σας προτείνουμε το μονοπάτι από το Σχοίνο προς το Γιδάκι, διάρκειας μισής ώρας, το οποίο προσεγγίζει την παραλία από ψηλά προσφέροντας θέα που κόβει την ανάσα: το κατάλευκο βότσαλο και τα κρυστάλλινα μπλε νερά! Πρόσβαση: μέσω θαλάσσης ή μονοπατιού. Έδαφος: λευκό χοντρό βότσαλο στα αριστερά της παραλίας, λεπτό βότσαλο και άμμος στα δεξιά..
Κάθισμα, Λευκάδα
Όλοι γνωρίζουμε ότι στο καταπράσινο αυτό νησί του Ιονίου που συνδέεται οδικώς με την ηπειρωτική Ελλάδα υπάρχουν πολλές από τις πιο αγαπημένες παραλίες για όλα τα γούστα των επισκεπτών. Μια από αυτές είναι αναμφίβολα το Κάθισμα, παραλία οργανωμένη – θα βρείτε εστιατόρια, μπαρ, ομπρέλες και ξαπλώστρες- με απέραντο ακρογιάλι που «κοιτάζει» προς Δύση και προσφέρει από τα πιο συγκλονιστικά ηλιοβασιλέματα που θα αντικρίσετε ποτέ σε παραλία. Εάν, ωστόσο, βρεθείτε μεσημέρι θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε το μπάνιο σας στα καταγάλανα, κρυστάλλινα νερά που βρέχουν το λευκό βότσαλο, χαρακτηριστική εικόνα παραλίας στα Επτάνησα. Η πρόσβαση είναι εύκολη, καθώς το οδικό δίκτυο σας οδηγεί απευθείας στην παραλία. Σας προτείνουμε να περπατήσετε προς τα δυτικά της παραλίας μέχρι τη γειτονική της, τον Γάιδαρο. Πρόσβαση: μέσω ασφαλτοδρόμου. Έδαφος: μεγάλο λευκό βότσαλο.
Βουτούμι, Αντίπαξοι
Δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει από τη λίστα μας το Βουτούμι στους Αντίπαξους. Πολλοί τη θεωρούν την πιο όμορφη παραλία της Ελλάδας από πλευράς φυσικής ομορφιάς. Η αλήθεια είναι ότι, πράγματι, τα λόγια περισσεύουν μπροστά στο εξωπραγματικό κάλλος της. Ένα διαυγές γαλάζιο που όμοιό του δύσκολα θα βρεθεί, μια κατάλευκη άμμος και λευκό βοτσαλάκι που λάμπουν εκθαμβωτικά στον δυνατό ήλιο και γύρω-γύρω το βαθύ πράσινο που δένει αρμονικά με τη θάλασσα. Το Βουτούμι είναι προσβάσιμο τόσο από τη θάλασσα όσο και οδικώς, ωστόσο ο τρόπος που επιλέγουν οι περισσότερο είναι διά θαλάσσης, αφού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχουν πολλές ημερήσιες κρουαζιέρες από τη Θεσπρωτία και τα νησιά του βορείου Ιονίου που κάνουν στάση στο Βουτούμι. Πρόσβαση: οδικώς και μέσω θαλάσσης. Έδαφος: λευκό μικρό βότσαλο και λευκή άμμος.
Αντίσαμος, Κεφαλονιά
Η Αντίσαμος, κατεξοχήν αγαπημένη παραλία της Κεφαλονιάς, βρίσκεται στο εσωτερικό του όρμου Αντισάμου, που βρίσκεται αντικριστά από τη γειτονική Ιθάκη. Πρόκειται για παραλία οργανωμένη -θα βρείτε ξαπλώστρες και καταστήματα εστίασης- σχετικά μεγάλης έκτασης που τη χαρακτηρίζει τόσο το κατάφυτο περιβάλλον, κάτι που φαίνεται από ψηλά κοιτάζοντας προς την παραλία, όσο και το κατάλευκο χοντρό βότσαλο στην ακτή της. Αν αναζητάτε την πιο γαλήνια πλευρά της, σας προτείνουμε να περπατήσετε προς τα δεξιά της παραλίας όπου ο κόσμος είναι λιγότερος και απουσιάζουν οι οργανωμένες τουριστικές δομές. Η Αντίσαμος συνδυάζεται πολύ εύκολα με στάσεις στην Αγία Ευφημία, το λιμανάκι της Σάμης, καθώς και τον φάρο της Σάμης. Πρόσβαση: μέσω ασφαλτοδρόμου. Έδαφος: λευκό χοντρό βότσαλο.
Πισίνα, Σύβοτα
Γύρω από τις κατάφυτες, καταπράσινες ακατοίκητες νησίδες στα Σύβοτα σχηματίζονται κολπίσκοι και ακτές που είναι βγαλμένες από τα πιο όμορφα θερινά όνειρα. Η εξερεύνησή τους με σκάφος θα σας οδηγήσει σε μια από τις πιο εντυπωσιακές εξ αυτών, την Πισίνα. Προσβάσιμη μόνο μέσω θαλάσσης, απάνεμη με εκθαμβωτικά καταπράσινα νερά που καθρεφτίζουν τα πυκνά πευκοδάση, πρόκειται για έναν πραγματικό παράδεισο. Είναι ένα ταξίδι που συνδυάζει κι άλλα διαμάντια της Ηπειρώτικης Ριβιέρας, όπως η Πάργα, η Πρέβεζα και η Σαγιάδα, το βορειότερο άκρο της Θεσπρωτίας. Πρόσβαση: μέσω θαλάσσης. Έδαφος: αμμώδες.
Σάμη (Καραβόμυλος), Κεφαλονιά
Ο οικισμός της Σάμης στην Κεφαλονιά αποτελεί το ιδανικότερο ορμητήριο για την εξερεύνηση αυτής της γωνιάς της Κεφαλονιάς. Εκεί θα βρείτε να μείνετε, να φάτε και να πιείτε, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το σπάνιας ομορφιάς φυσικό λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης. Στη Σάμη θα απολαύσετε ένα ήρεμο μπάνιο στα γαλανά νερά του Καραβόμυλου που βρίσκεται μόνο ένα χιλιόμετρο μακριά από τον οικισμό. Εκεί, μελέτες έχουν βρει ότι εκβάλλει γλυκό νερό από τις καταβόθρες του Αργοστολίου. Σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες παραλίες της Κεφαλονιάς σε αυτή τη λίστα μπορείτε να οργανώσετε το οδοιπορικό σας και να επισκεφθείτε μερικές από τις κορυφαίες παραλίες σε ολόκληρη την Ελλάδα! Πρόσβαση: μέσω ασφαλτόδρομου. Έδαφος: λευκό λεπτό χαλίκι.
Φτέρη, Κεφαλονιά
Πολλοί κάνουν λόγο για την ωραιότερη παραλία της Κεφαλονιάς. Ξέρουμε τι σκέφτεστε, αυτή είναι πράγματι μια πολύ τολμηρή δήλωση, καθώς μιλάμε για νησί του οποίου οι παραλίες εξυμνούνται διαρκώς σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι ένα νησί που έχει ανεβάσει σε δυσανάλογα ύψη τον πήχη σχετικά με το θεωρείται «όμορφη» παραλία. Η Φτέρη, ευρισκόμενη στο βορειοδυτικό κομμάτι του νησιού και κοντά στον παραθαλάσσιο οικισμό Ζόλα, πρόκειται για παρθένα και ανοργάνωτη παραλία με το πιο εκθαμβωτικό λευκό βότσαλο και τα πιο φανταχτερά γαλάζια νερά που θα συναντήσετε. Προσεγγίζεται είτε μέσω θαλάσσης, είτε μέσω του μονοπατιού της Φτέρης, πεζοπορία διάρκειας περίπου μιας ώρας μέσα από πυκνή βλάστηση. Σας συνιστούμε να έχετε μαζί σας ομπρέλα για τον ήλιο, καθώς κατά τις μεσημεριανές ώρες η παραλία δεν παρέχει κάποια φυσική σκιά. Πρόσβαση: μέσω θαλάσσης ή μέσω του μονοπατιού διάρκειας μιας ώρας. Έδαφος: λευκό βότσαλο.
8 μοναδικές παραλίες στην Κρήτη
Oι 8 παραλίεςμε κρυστάλλινα νερά στην Κρήτη που σας μαγέψουν με την πρώτη ματιά και θα σας αναζωογονήσουν με την πρώτη βουτιά.
Βάι, Λασίθι
Στο ανατολικότερο άκρο της Κρήτης βρίσκεται το μεγαλύτερο φοινικόδασος της Ευρώπης, το Βάι. Παρά τις διάφορες θεωρίες που υπάρχουν σχετικά με τη δημιουργία του δάσους, έχει αποδειχθεί ότι το φοινικόδασος είναι ενδημικό στην Κρήτη και αποτελείται από τους φοίνικες Phoenix Theophrasti. Το κλίμα στο ανατολικό άκρο του Νομού Λασιθίου είναι θερμό και ξηρό, ιδανικό για την ύπαρξη και τη διατήρηση ενός τόσο μοναδικού οικοσυστήματος.
Η πρόσβαση γίνεται μέσω ασφαλτόδρομου, λειτουργεί χώρος στάθμευσης, ενώ η παραλία είναι τόσο αμμώδης όσο και με βότσαλο. Τα φοινικόδεντρα προσφέρουν τη σκιά τους σχεδόν μέχρι τη θάλασσα.
Κλεισίδι, Ρέθυμνο
Είναι η νότια ακτογραμμή του Νομού Ρεθύμνου ο απόλυτος προορισμός για beach hopping; Πολύ πιθανό. Όποιος έχει επισκεφτεί το Κλεισίδι και τις παραπλήσιες παραλίες σίγουρα θα συμφωνήσει! Το Κλεισίδι είναι μια λιλιπούτεια αμμουδερή παραλία και βρίσκεται ανάμεσα στον Πλακιά και το φοινικόδασος της Πρέβελης. Με μια γρήγορη ματιά στον χάρτη θα δει κανείς αρκετές παραλίες δεξιά κι αριστερά, όπως το Δαμνώνι και το Μικρό Αμμούδι. Όλες είναι προσβάσιμες με αυτοκίνητο, ωστόσο για το Κλεισίδι θα χρειαστούν λίγη κατάβαση και προσεκτικά βήματα στον βράχο. Αυτό που σας περιμένουν αμέσως μετά είναι μια χρυσή αμμουδιά και το απέραντο γαλάζιο του Λιβυκού Πελάγους.
Κεδρόδασος, Χανιά
Όποιος δεν έχει καθίσει κάτω από έναν κέδρο στο Κεδρόδασος Χανίων με θέα στο βαθύ μπλε του Λιβυκού Πελάγους δεν έχει ζήσει την απόλυτη καλοκαιρινή ραστώνη. Η παραλία αυτή πρόκειται για ένα αληθινό μεγαλούργημα της φύσης, με ένα από τα σημαντικότερα κεδροδάση της Μεσογείου, ροζ κοχύλια στη χρυσή αμμουδιά της, καταγάλανα νερά και όλη τη γαλήνη του κόσμου. Σας προτείνουμε την πρόσβαση μέσω του μονοπατιού από το Ελαφονήσι, τη λιμνοθάλασσα που συνήθως στρέφει όλα τα φώτα πάνω της.
Σαράντα πέντε λεπτά περπάτημα πάνω σε άμμο για να φτάσετε στο παραδεισένιο Κεδρόδασος. Έχετε μαζί σας πάντα τα απαραίτητα, ο κρητικός ήλιος δεν χαρίζεται. Πρόσβαση: μέτριας δυσκολίας, μέσω μονοπατιού. Έδαφος: χρυσή άμμος.
Φαλάσαρνα, Χανιά
Στο δυτικότερο άκρο της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων υπάρχει μια παραλία που συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ομορφότερες όλης της Κρήτης, τα Φαλάσαρνα. Απέχει κάτι λιγότερο από μία ώρα οδήγησης από την πόλη των Χανίων και πρόκειται για μεγάλη παραλία με μαλακή, χρυσαφένια άμμο που σε ορισμένα σημεία αποκτά μια σπάνια ροζ απόχρωση λόγω των κοχυλιών και βρέχεται από τα εκθαμβωτικά γαλανά νερά. Η παραλία είναι οργανωμένη: θα βρείτε σημεία για φαγητό, νερό, καθώς και ξαπλώστρες. Ωστόσο στα αριστερά της υπάρχει μία ακόμα μικρή προέκταση της μεγάλης, η οποία είναι πάντα πιο ήσυχη. Στα βόρεια, δε, της παραλίας υπάρχει ο αρχαιολογικός χώρος, λιμάνι που χρονολογείται γύρω στα ελληνιστικά χρόνια και σας προτείνουμε να επισκεφτείτε πριν ή μετά τη βουτιά σας. Τέλος, σίγουρα δεν θα πρέπει να παραλείψετε να δείτε το ηλιοβασίλεμα από τα Φαλάσαρνα, αφού θα δείτε τον ήλιο να χάνεται στον ορίζοντα της Θάλασσας των Κυθήρων, χωρίς τίποτε απολύτως να εμποδίζει τη θέα σας. Πρόσβαση: μέσω ασφαλτόδρομου. Έδαφος: μαλακή, χρυσαφένια άμμος.
Μαζιδά Άμμος (Ξερόκαμπος), Σητεία
Το νοτιοανατολικό άκρο της Κρήτης είναι μια ακτογραμμή ευλογημένη με συνεχείς και πανέμορφες παραλίες. Η μεγαλύτερη από αυτές είναι η Μαζιδά Άμμος, με την απέραντη αμμουδιά της, τα καταγάλανα νερά, τα λιγοστά αρμυρίκια για σκιά και την παντελή έλλειψη οργανωμένων δομών στην παραλία, πέρα από τα ξενοδοχεία τριγύρω. Κοιτώντας απέναντι θα δει κανείς τις νησίδες των Καβάλων, καθώς και το Κουφονήσι, μία από τις μεγαλύτερες βραχονησίδες της Νότιας Κρήτης. Σε αυτή την παραλία κάποτε η «Καλυψώ», το θρυλικό βαθυσκάφος του ωκεανογράφου και εξερευνητή Ζακ-Ιβ Κουστό, είχε παραμείνει για έναν μήνα! Πρόσβαση: εύκολη μέσω ασφαλτόδρομου. Έδαφος: αμμουδιά.
Κόκκινη Άμμος, Mάταλα
Πλάι στα εμβληματικά και χιλιοτραγουδισμένα Μάταλα στο νότιο τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, πόλος έλξης για όσους αναζητούσαν την επαφή με τη φύση και τον λιτό τρόπο διαβίωσης κατά τα 60s και τα 70s, υπάρχει σε απόμερο όρμο η Κόκκινη Άμμος. Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι πρόκειται για μια αρκετά πιο ήσυχη εκδοχή των Ματάλων, αφού είναι παραλία γυμνιστών και η πρόσβαση σε αυτή απαιτεί την πεζοπορία ανηφορικού μονοπατιού και ύστερα την κατάβαση αυτού προς την μαλακή άμμο και τα καταγάλανα νερά της παραλίας. Εκεί λειτουργεί ένα και μοναδικό μικρό αναψυκτήριο, ενώ θα βρείτε λίγη σκιά κάτω από τα αρμυρίκια, τους βράχους και τα αυτοσχέδια σκίαστρα του καταστήματος. Το μονοπάτι ξεκινάει από τα Μάταλα και διαρκεί περίπου 20 με 25 λεπτά. Πρόσβαση: μέσω μονοπατιού. Έδαφος: χρυσή άμμος.
Σαρακήνικο, Γαύδος
Κατά τις προηγούμενες δεκαετίες η Γαύδος αποτελούσε τόσο τόπο εξορίας όσο και ορμητήριο για πειρατές. Προσωπικότητες όπως ο Αρης Βελουχιώτης είχαν εξοριστεί στο νοτιότερο σημείο της Μεσογείου και Σαρακηνοί πειρατές -όπως προδίδει το όνομα- έβρισκαν εκεί καταφύγιο. Σήμερα θεωρείται ένας επίγειος παράδεισος, μακριά από κάθε είδους οργανωμένες τουριστικές υποδομές, πολυκοσμία και πλήθη επισκεπτών. Λίγες παραλίες σάς προσφέρουν την απέραντη γαλήνη όπως το κάνει το Σαρακήνικο της Γαύδου. Τα ρηχά και καταγάλανα νερά αποτελούν την ιδανική πηγή δροσιάς μετά την ξεκούραση κάτω από τους κέδρους και τα αρμυρίκια. Σε κοντινή απόσταση από την παραλία λειτουργούν μερικά ταβερνάκια και μικρά καταστήματα στα οποία θα βρείτε τα απολύτως απαραίτητα, σε περίπτωση που επιλέξετε να ζήσετε την εμπειρία της ελεύθερης κατασκήνωσης. Πρόσβαση: μέσω ασφαλτόδρομου ή μέσω μισάωρου μονοπατιού από το λιμάνι της Γαύδου. Έδαφος: χρυσή άμμος και χαλίκι.
Χρυσή, Γαϊδουρονήσι
Το παρθένο αυτό νησί της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, νότια της Κρήτης, αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο, ενταγμένο στο πρόγραμμα Natura 2000 καθώς φιλοξενεί τον αιωνόβιο κέδρο σε έκταση 350 στρεμμάτων. Όσο για τις παραλίες; Εκεί θα βρείτε το πιο λαμπερό και εντυπωσιακό μπλε που έχετε φανταστεί να παντρεύεται υπέροχα με τη χρυσαφένια άμμο, ποτισμένη με το ροζ των κοχυλιών σε πολλά σημεία. Προσοχή: σύμφωνα με απόφαση του 2022 που έχει ισχύ για δύο χρόνια και προκειμένου να προστατευθεί το ιδιαίτερο περιβάλλον της Χρυσής, πλέον απαγορεύεται από 1η Μαΐου έως και 31 Οκτωβρίου η απόβαση και παραμονή στο νησί. Τόσο οι οργανωμένες εκδρομές που εκτελούνται καθημερινά από Ιεράπετρα, Μακρύ Γιαλό και Τσούτσουρο όσο και τα ιδιωτικά σκάφη θα μπορούν μόνο να αγκυροβολούν στη θάλασσα χωρίς να πλησιάζουν στην ακτή. Με άλλα λόγια, η βουτιά σας πλέον θα γίνεται στις ίδιες παραλίες, αλλά θα απαγορεύεται να χρησιμοποιήσετε τους θαλασσόκεδρους για σκιά. Πρόσβαση: μέσω θαλάσσης. Έδαφος: μαλακή χρυσή-ροζ άμμος.
Αυτές είναι οι 17 καλύτερες παραλίες στα Δωδεκάνησα
Υπέροχες αμμουδιές, κρυστάλλινα νερά και μοναδικές βουτιές στο απέραντο γαλάζιο των πανέμορφων Δωδεκανήσων. Ακολουθούν 17 παραλίες σαν καρτ ποστάλ, οι οποίες μαγεύουν Έλληνες και επισκέπτες από το εξωτερικό.
Πρασονήσι, Ρόδος
Η παραλία του Πρασονησίου στο νοτιότερο άκρο της Ρόδου είναι σίγουρα μια από τις πλέον ιδιαίτερες που θα συναντήσετε. Αν την επισκεφθείτε τον χειμώνα και μετά πάλι το καλοκαίρι θα αντικρίσετε δυο εντελώς διαφορετικές εικόνες κι αυτό διότι κατά τους χειμερινούς μήνες το νησάκι απέναντι χωρίζεται από τη θάλασσα, ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της πτώσης της στάθμης της θάλασσας, δημιουργείται μια αμμώδης χερσόνησος, η οποία ενώνει την παραλία του Πρασονησίου με το ομώνυμο νησάκι. Η παραλία αυτή χαρακτηρίζεται επίσης από δυνατούς ανέμους, γεγονός που τη καθιστά ιδανικό σημείο για θαλάσσια σπορ, όπως ιστιοσανίδα και kitesurfing. Για τους πιο περιπετειώδεις, προτείνουμε την πεζοπορία έως την άκρη του μικρού νησιού όπου θα συναντήσετε έναν εγκαταλελειμμένο φάρο, έχοντας απέναντί σας τη γειτονική Κάρπαθο. Πρόσβαση: μέσω ασφαλτόδρομου. Έδαφος: χρυσή άμμος.
Ασπρονήσια, Λειψοί
Η θαλάσσια βόλτα στις 24 βραχονησίδες που απαρτίζουν τους Λειψούς είναι ίσως η απόλυτη καλοκαιρινή εμπειρία αυτής της πλευράς των Δωδεκανήσων. Τα Ασπρονήσια, λίγα μόλις λεπτά μακριά από το λιμάνι των ακριτικών Λειψών, είναι αναμφίβολα η πιο δημοφιλής εξ αυτών, λόγω των κάτασπρων βότσαλων που κάνουν τα νερά να παίρνουν κρυστάλλινες αποχρώσεις του γαλάζιου, κάτι που ήδη παρατηρεί κανείς όπως πλησιάζει με το καΐκι. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και το γειτονικό Μαράθι, καθώς και τους Αρκιούς για φρέσκο ψάρι πάνω στο λιμανάκι. Πρόσβαση: μέσω θαλάσσης. Έδαφος: βότσαλο.
Μάρμαρα, Αρμάθια, Κάσος
Μια από τις πιο ανέγγιχτες παραλίες της Ελλάδας βρίσκεται σε ένα από τα Κασονήσια, τις νησίδες της «Ηρωικής Νήσου Κάσου» στα Δωδεκάνησα. Η παραλία Μάρμαρα στο νησί Αρμάθια είναι σίγουρα από τις πλέον εντυπωσιακές που θα αντικρίσετε ποτέ, αφού η κατάλευκη μαλακή άμμος (παλιά έβγαζαν γύψο στο νησί αυτό) και τα πεντακάθαρα γαλάζια νερά παραπέμπουν σε μια εντελώς εξωτική τοποθεσία. Στο νησί αυτό, εκτός από απίθανες αμμουδιές, υπάρχει και ένας υγρότοπος που αποτελεί στάση για αποδημητικά πουλιά. Η πρόσβαση γίνεται μέσω του τουριστικού σκάφους Kasos Princess από το Φρυ της Κάσου, το οποίο παραμένει στα Αρμάθια για λίγες ώρες και ύστερα επιστρέφει στην Κάσο. Λόγω του ότι τα Αρμάθια αποτελούν μέλος του δικτύου Natura 2000, στο νησί δεν υπάρχουν τουριστικές υποδομές, ενώ στην παραλία Μάρμαρα η σκιά είναι ελάχιστη έως ανύπαρκτη. Πρόσβαση: μέσω θαλάσσης. Έδαφος: μαλακή άμμος.
Άπελλα, Κάρπαθος
Μια από τις εντυπωσιακότερες παραλίες της ανεξάντλητης Καρπάθου, χωρίς καμία αμφιβολία ένα από τα πιο άγρια νησιά που θα επισκεφθείτε. Ξεκινώντας από το άνυδρο κομμάτι του νησιού στα νότια και οδηγώντας κανείς προς την Άπελλα πλάι σε απόκρημνες πλαγιές και με εκπληκτική θέα προς τη θάλασσα, θα παρατηρήσει ότι ξαφνικά το τοπίο «ζωντανεύει» με πυκνά πευκοδάση. Κάπου εκεί ξεκινούν και οι συνεχείς κοφτές, κατηφορικές στροφές που καταλήγουν στην παραλία. Εναλλακτικά, η πρόσβαση γίνεται μέσω θαλάσσιων δρομολογίων από τα Πηγάδια στα νότια ή το Διαφάνι στα βόρεια. Η παραλία είναι ανοργάνωτη, με λιγοστή σκιά από τα δέντρα και τα βράχια, ενώ τα νερά έχουν όλες τις αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου! Πρόσβαση: κατηφορικός ασφαλτόδρομος με στροφές. Έδαφος: λευκή άμμος και μικρό βότσαλο.
Κουτσομύτης, Αστυπάλαια
Η «εξωτική ζώνη» της μεθυστικής Αστυπάλαιας περιλαμβάνει ένα σύμπλεγμα νησιών, τα πιο διάσημα των οποίων είναι οι Κουνούπες και ο Κουτσομύτης. Το τελευταίο νησάκι θα σας καταπλήξει με τα καταγάλανα νερά που το περιβάλλουν και είναι ιδανικά για βουτιά ένα ζεστό καλοκαιρινό μεσημέρι! Βρίσκεται σε απόσταση μόλις λίγων λεπτών από το λιμάνι της Αστυπάλαιας και αποτελεί μια από τις κύριες στάσεις της θαλάσσιας βόλτας των τουριστικών σκαφών που λαμβάνουν χώρα καθημερινά το καλοκαίρι. Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας μάσκες και βατραχοπέδιλα, ο βυθός είναι συναρπαστικά γεμάτος με ενδιαφέρουσες εικόνες! Πρόσβαση: μέσω θαλάσσης. Έδαφος: αμμώδες και λευκό λεπτό βότσαλο.
Χοχλακούρα, Λειψοί
Στο παρθένο και λιλιπούτειο αυτό νησί των Δωδεκανήσων με τις πεντακάθαρες θάλασσες είναι δεδομένο ότι θα βρείτε παραλίες για όλα τα γούστα. Στα νοτιοανατολικά του νησιού και μόλις 10 λεπτά μακριά από τη Χώρα με το αυτοκίνητο βρίσκεται η Χοχλακούρα, παραλία βοτσαλωτή, ανοργάνωτη, με εκπληκτικά νερά και σκιά από τα αρμυρίκια και θέα το απέραντο γαλάζιο. Είναι σίγουρο ότι εκεί θα απολαύσετε ένα ήσυχο μπάνιο, ωστόσο σας προτείνουμε να ανακαλύψετε και τη μικρή, κλειστή και κρυφή παραλία στα δεξιά της Χοχλακούρας η οποία βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δρόμο. Ο βράχος που αγκαλιάζει την παραλία αυτή προσφέρει σκιά σαν μια μεγάλη ομπρέλα, ενώ τα νερά είναι ρηχά με λευκό, μεγάλο βότσαλο. Χαρακτηριστικό της παραλίας είναι ο βράχος που σχηματίζει μια μικρή φυσική καμάρα και κοιτάζει το βαθύ μπλε. Πρόσβαση: μέσω ασφαλτόδρομου. Έδαφος: λευκό βότσαλο.
Άγιος Γεώργιος Μεγίστης, Καστελλόριζο
Ξέρουμε τι σκέφτεστε, το Καστελλόριζο δεν αποτελεί το κατεξοχήν παράδειγμα για παραλίες υπό το πρίσμα της στενής και αυστηρής έννοιας του όρου, ως προς την ύπαρξη ακτής και αμμουδιάς δηλαδή. Λαμβάνοντας υπόψη την ευρύτερη έννοια της «παραλίας» ωστόσο, η προβλήτα στη νησίδα Άγιος Γεώργιος της Μεγίστης αποτελεί ένα εξαιρετικό σημείο για το καλοκαιρινό σας μπάνιο. Πρόκειται για ένα μικρό νησάκι, μία από τις πολλές βραχονησίδες του Καστελλόριζου, προσβάσιμη με καΐκι. Η βουτιά σας θα γίνει μπροστά από το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, στα καταπράσινα νερά του ανατολικότερου άκρου της χώρας μας, μόλις μια ανάσα από τα τουρκικά παράλια.
Χέλατρος, Κάσος
Στο νοτιοδυτικό άκρο της Κάσου, 20 λεπτά μακριά από το Φρυ, το λιμάνι και κύριο οικισμό του νησιού βρίσκεται η παραλία Χέλατρος. Απομονωμένη, άγρια και με καταπληκτικά νερά, η Χέλατρος είναι μια από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού. Υπάρχει χώρος για στάθμευση αυτοκινήτων, καθώς και καντίνα για τα απαραίτητα. Tip: στη δεξιά πλευρά της παραλίας μπορείτε να μαζέψετε λίγο άργιλο από τον βράχο για αργιλοθεραπεία! Φυσικά, μετά τη βουτιά σας μην παραλείψετε να επιστρέψετε στο Φρυ και να δοκιμάσετε την υπέροχη γαστρονομία της Κάσου, με πιάτα όπως τα σουτζουκάκια, τα ντολμαδάκια και τις μακαρούνες με σιτάκα. Πρόσβαση: μέσω ασφαλτόδρομου. Έδαφος: βότσαλο.
Αλιμούντα, Σαρία
Εδώ έχουμε να κάνουμε με νερά αχαρτογράφητα για τον περισσότερο κόσμο. Το νοτιοανατολικό άκρο της χώρας μας είναι γεμάτο εκπλήξεις! Η Σαρία σίγουρα αποτελεί μια πραγματική αποκάλυψη, καθώς μιλάμε για νησί ακατοίκητο, που αποτελούσε μια από τις 4 αρχαίες πόλεις της Καρπάθου, νησί ευλογημένο, με εκπληκτικές ακτές, προσβάσιμες μόνο από τη θάλασσα. Μία από τις παραλίες που αναμφίβολα θα θέλετε να επισκεφθείτε για βουτιά και στάση είναι η Αλιμούντα που βρίσκεται στο βόρειο κομμάτι του νησιού, πλήρως προστατευμένη από τον βοριά. Τα κρυστάλλινα πρασινωπά νερά της αποτελούν τον ιδανικότερο τρόπο για να δροσιστείτε μια ζεστή καλοκαιρινή ημέρα. Μην παραλείψετε να έχετε μαζί σας καλοκαιρινή μάσκα καθώς ο βυθός είναι ιδιαιτέρως συναρπαστικός! Πρόσβαση: μέσω θάλασσας. Έδαφος: λευκό βότσαλο.
Πλατύς Γιαλός, Λειψοί
Οι Λειψοί! Ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων με φανταστικές ακτές. Ένα σύμπλεγμα 24 νησιών ιδανικό για εξερεύνηση με σκάφος. Ωστόσο υπάρχουν και παραλίες προσβάσιμες μέσω του οδικού δικτύου του νησιού. Μία από αυτές είναι ο Πλατύς Γιαλός, του οποίου τα νερά αναπόφευκτα θα προσέξετε από μακριά καθώς πλησιάζετε κι αυτό διότι έχουν μια απόχρωση του μπλε που είναι σπάνια. Ένα ανοιχτό γαλάζιο που σε προσκαλεί να βυθιστείς, να βουτήξεις στα ρηχά, πεντακάθαρα νερά της παραλίας. Απέχει μόλις λίγα λεπτά με το αυτοκίνητο από το λιμάνι, ενώ το ταβερνάκι που λειτουργεί πάνω στην παραλία αποτελεί το επιστέγασμα ενός αυθεντικά ελληνικού καλοκαιρινού, ανέμελου σκηνικού. Πρόσβαση: μέσω ασφαλτόδρομου. Έδαφος: χαλίκι και λευκή άμμος.
Μιχαλιού Κήπος, Κάρπαθος
Όποιος έχει επισκεφθεί την ανεξάντλητη Κάρπαθο γνωρίζει καλά πως το νησί αυτό έχει δυο πρόσωπα: το μεν βόρειο κομμάτι που χαρακτηρίζεται από το άγριο ορεινό τοπίο με απόκρημνα σημεία, τις δυσπρόσιτες παραλίες και τα πευκοδάση και το δε νότιο κομμάτι χωρίς τα βουνά, χωρίς την πυκνή βλάστηση, με πάρα πολλές και εύκολα, ωστόσο, προσβάσιμες παραλίες. Μια από αυτές είναι η Μιχαλιού Κήπος, η οποία ανήκει γεωγραφικά στις παραλίες που βρίσκονται κοντά στο αεροδρόμιο της Καρπάθου, αλλά αρκετά μακριά από κάποιον οικισμό και σε τοποθεσία ήρεμη. Η παραλία έχει ενδιαφέροντες γεωλογικούς σχηματισμούς, λευκό λεπτό χαλίκι και υπέροχα δροσερά γαλαζοπράσινα νερά. Οι νότιες ακτές της Καρπάθου ενδείκνυνται για ενα beach hopping οδοιπορικό, καθώς πολλές από αυτές βρίσκονται σε αρκετά κοντινή απόσταση η μία από την άλλη. Για παράδειγμα, πολύ κοντά στην παραλία Μιχαλιού Κήπος θα έχετε την ευκαιρία να βουτήξετε στις γειτονικές Αράκι και Αγριλαοπόταμος. Πρόσβαση: μέσω ασφαλτοδρόμου. Έδαφος: λευκό λεπτό χαλίκι.
Άγιος Γεώργιος Δυσάλωνας, Σύμη
Οι παραλίες των Δωδεκανήσων δεν σταματούν να μας εκπλήσσουν με την άγρια ομορφιά τους, όσες φορές και να τις επισκεφθούμε, όσες διαφορετικές και να δούμε. Η παραλία του Άι-Γιώργη Δυσάλωνα στην ανατολική πλευρά της ακριτικής Σύμης αποτελεί την επιτομή αυτής της επιβλητικής ομορφιάς, κάτι που θα αντικρίσετε ήδη από απόσταση. Είναι προσβάσιμη μόνο από τη θάλασσα κι αυτό διότι ακριβώς πάνω από την παραλία υψώνεται θεόρατος ένας βράχος των 300 μέτρων που αγκαλιάζει τη βοτσαλωτή αυτή παραλία με τα απίστευτα διαυγή μπλε νερά, ωστόσο, μετά το απόγευμα σκιάζει τα πάντα. Πάνω στα βότσαλα της παραλίας θα βρείτε μονάχα μερικά αρμυρίκια και το εκκλησάκι του Άι-Γιώργη του «Δυσάλωνα», δηλαδή δυσπρόσιτο. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λειτουργούν ημερήσιες κρουαζιέρες και θαλάσσια ταξί από το λιμάνι της Σύμης, όπως και από τη Ρόδο, που σας μεταφέρουν στην παρθένα αυτή παραλία. Πρόσβαση: μέσω θαλάσσης. Έδαφος: λευκό βότσαλο.
Καμινάκια, Αστυπάλαια
Μια από τις αρκετές πανέμορφες και άγριες παραλίες του νησιού με σχήμα πεταλούδας. Βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του νησιού, περίπου 25 λεπτά μακριά από τη Χώρα και προσεγγίζεται μέσω ενός χωμάτινου, κακοτράχαλου δρόμου, το τέλος του οποίου ωστόσο αποζημιώνει τον επισκέπτη και με το παραπάνω, καθώς ο γαλαζοπράσινος βυθός της παραλίας σας προσκαλεί να τον ανακαλύψετε. Χαρακτηριστικό της παραλίας είναι το γκριζωπό λεπτό χαλίκι που λαμπιρίζει εντυπωσιακά στον καυτό καλοκαιρινό ήλιο, καθώς και τα διάσπαρτα αρμυρίκια, ιδανικά για δροσερή σκιά. Τα Καμινάκια θεωρούνται ημι-οργανωμένη παραλία καθώς λειτουργεί ταβέρνα, χωρίς ωστόσο σημαντικές υποδομές. Πρόσβαση: μέσω χωμάτινου δρόμου. Έδαφος: λεπτό γκρι χαλίκι.
Κοίμηση, Λειψοί
Στο ήσυχο ακριτικό νησί των Λειψών θα απολαύσει κανείς τις πιο ήρεμες και ξεκούραστες διακοπές, σε ειδυλλιακές και ανέγγιχτες παραλίες, δυσπρόσιτες ή μη. Στα δυτικά του νησιού και με νότιο προσανατολισμό βρίσκεται η μικροσκοπική και καλά κρυμμένη παραλία Κοίμηση, η οποία έχει λάβει το όνομά της από το εκκλησάκι της Κοίμησης που είναι χτισμένο σε μονοπάτι πάνω από την παραλία. Χαρακτηριστικό της Κοίμησης είναι οι καταπράσινοι θάμνοι που την περιβάλλουν, κάτω όμως στην παραλία δεν υπάρχει σκιά, παρά μόνο η άμμος και τα εκθαμβωτικά πράσινα νερά, ενώ απέχει μόλις λίγα λεπτά από το λιμάνι των Λειψών. Πρόσβαση: μέσω ασφαλτόδρομου και σύντομου μονοπατιού. Έδαφος: λεπτό χαλίκι και χρυσή άμμος.
Λιβάδι, Αστυπάλαια
Πώς θα σας ακουγόταν να κάνετε τη βουτιά σας σε πεντακάθαρα πράσινα νερά έχοντας θέα το Κάστρο της Αστυπάλαιας, ένα από τα πιο καλά διατηρημένα ενετικά κάστρα του Αιγαίου που δεσπόζει στην κορυφή της Χώρας. Αυτό -μεταξύ άλλων- προσφέρει η παραλία Λιβάδι του νησιού των Δωδεκανήσων με το χαρακτηριστικό σχήμα πεταλούδας. Ο οικισμός Λιβάδι βρίσκεται σε απόσταση μόλις 2 χιλιομέτρων από τη Χώρα και είναι χτισμένος πάνω στη μεγαλύτερη καλλιεργήσιμη έκταση της Αστυπάλαιας, ενώ η παραλία είναι οργανωμένη μεν, με επιλογές για φαγητό, αλλά αρκετά ήσυχη για να απολαύσει κανείς ένα ήρεμο μπάνιο. Πρόσβαση: μέσω ασφαλτόδρομου. Έδαφος: μαλακή καφετιά άμμος.
Τηγανάκια, Αρκοί
Οι ακριτικοί Αρκοί αποτελούν σύμπλεγμα νησιών στα Δωδεκάνησα μόλις μια ανάσα από τους γειτονικούς Λειψούς. Χαρακτηριστικό τους, αλλά και της ευρύτερης περιοχής είναι οι πολλές και μικρές βραχονησίδες, ιδανικές για εξερεύνηση με σκάφος. Στη θαλάσσια εκδρομή σας θα ήταν παράλειψη να μην επισκεφθείτε μια από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες των Αρκιών, τα Τηγανάκια, στα νοτιοανατολικά του νησιού και απέναντι από τη νησίδα Αβάπτιστο, μέχρι την οποία μπορείτε να κολυμπήσετε πλέοντας σε σχετικά ρηχά τιρκουάζ νερά. Εναλλακτικά, το οδικό δίκτυο σας οδηγεί απευθείας στην παραλία η οποία βρίσκεται περίπου 11 χιλιόμετρα μακριά από το μικρό και γραφικό λιμάνι του νησιού. Πρόσβαση: μέσω ασφαλτόδρομου ή μέσω θαλάσσης. Έδαφος: χρυσή άμμος & βότσαλο.
Αχάτα, Κάρπαθος
Η Αχάτα περιλαμβάνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που τη καθιστούν μια εξαιρετική επιλογή για βουτιά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας στην Κάρπαθο. Βρίσκεται στα ανατολικά του νησιού, προστατευμένη από τους ανέμους και τα μεγάλα κύματα, στο εσωτερικό ενός όρμου, περιτριγυρισμένη από καταπράσινες πευκόφυτες πλαγιές. Τα νερά είναι κρυστάλλινα και γαλαζοπράσινα χάρη στο λευκό λεπτό βότσαλο, ενώ αν κολυμπήσετε κοντά στα βράχια θα παρατηρήσετε την ύπαρξη σπήλαιων. Αν σας ευνοήσει η τύχη ίσως να έχετε και παρέα στην εξερεύνηση του βυθού τη μεσογειακή φώκια monachus monachus, ένας πληθυσμός της οποίας απαντάται στις θάλασσες της Καρπάθου. Η Αχάτα προσεγγίζεται μέσω του ασφαλτόδρομου σε μια εξαιρετικά όμορφη διαδρομή που περνάει μέσα από το Απέρι, ημιορεινό χωριό με όμορφα αρχοντικά σπίτια και εκπληκτική θέα προς τη θάλασσα. Κάτω στην παραλία λειτουργεί καφέ-μπαρ και ταβερνάκι. Πρόσβαση: μέσω ασφαλτόδρομου. Έδαφος: λεπτό λευκό χαλίκι.
Πηγή: travel.gr
Από το Ιόνιο και τις Κυκλάδες μέχρι την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, συγκεντρώσαμε τις παραλίες εκείνες που αξίζει να κάνετε μία βουτιά και να περάσετε στιγμές χαλάρωσης.
Αυτές είναι οι 57 παραλίες της χώρας που θυμίζουν επίγειο παράδεισο:
Οι 25 ομορφότερες παραλίες των Κυκλάδων: Απέραντες αμμουδιές και καταπράσινα νερά
Απόκρουση, Κύθνος
Η Απόκρουση είναι σίγουρα από τις πιο πλήρεις παραλίες που θα επισκεφθεί κανείς, από εκείνες που δεν τους λείπει απολύτως τίποτα. Εκτός του ότι βρίσκεται στην πανέμορφη Κύθνο και συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά μιας κατεξοχήν κλασικής κυκλαδίτικης παραλίας, όπως είναι τα αρμυρίκια, ο κλειστός όρμος, τα ήσυχα, πεντακάθαρα και κρυστάλλινα νερά, εντούτοις μπορεί να αποτελέσει μια ολοκληρωμένη εμπειρία πέρα από ένα απλό μπάνιο. Για παράδειγμα, σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται το Βρυόκαστρο, ένας από τους αρχαιολογικούς χώρους της Κύθνου.
Στην ίδια περιοχή μπορείτε να παρατηρήσετε την ξερολιθιά της Κύθνου, αναπόσπαστο στοιχείο του πολιτισμού του νησιού. Ταυτόχρονα, πάνω στην παραλία λειτουργούν ταβερνάκια και μπαρ στα οποία μπορείτε να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα καθώς η παραλία κοιτάζει προς τη Δύση. Τέλος, μια εξαιρετική ιδέα για να συνδυάσετε αρκετές παραλίες είναι η πεζοπορία του παραθαλάσσιου μονοπατιού από τον Μέριχα, το λιμάνι δηλαδή της Κύθνου, με κατεύθυνση προς τη διάσημη παραλία Κολώνα, περνώντας από την Επισκοπή και φυσικά την Απόκρουση. Πρόσβαση: μέσω ασφαλτόδρομου. Έδαφος: άμμος και λεπτό χαλίκι.
Ιταλίδα, Άνω Κουφονήσι
Λίγα μέρη στην Ελλάδα συγκεντρώνουν τόσο πολλές εντυπωσιακές ακτές, η μία ωραιότερη από την άλλη, σε τόσο μικρή έκταση, όσο τα Κουφονήσια στις Μικρές Κυκλάδες. Τα εκπληκτικά γαλαζοπράσινα νερά, η χρυσαφένια άμμος και η θέα προς τη γειτονική Κέρο αποτελούν ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σκηνικά που θα βρείτε σε όλες σχεδόν τις ανατολικές παραλίες του Άνω Κουφονησίου, ωστόσο η Ιταλίδα κλέβει σίγουρα την παράσταση, αφού είναι ιδανική για οικογένειες, με μεγάλη αμμουδιά και ρηχά νερά χωρίς κύματα και ρεύματα.
Σε περίπτωση που αναρωτιέστε, πήρε το όνομά της από μια γυναίκα από την Ιταλία που είχε σπίτι κοντά στην παραλία, ενώ η πρόσβαση γίνεται κυρίως μέσω του παραθαλάσσιου μονοπατιού, που ξεκινάει από το λιμάνι και καταλήγει στο Πορί στα βόρεια του νησιού. Εναλλακτικά, σας προτείνουμε τα παραδοσιακά καΐκια που μεταφέρουν τους επισκέπτες από το λιμάνι στις παραλίες έναντι ενός μικρού αντιτίμου, υπό τα ακούσματα της νησιώτικης μουσικής και των παφλασμών των κυμάτων. Πρόσβαση: μέσω μονοπατιού ή με τα τουριστικά καΐκια. Έδαφος: μαλακή λευκή άμμος.
Παπάφραγκας, Μήλος
Κάποτε ηφαίστειο, σήμερα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα νησιά από φυσιολατρικής άποψης. Η φύση υπήρξε πράγματι γενναιόδωρη με τη Μήλο, καθώς οι εντυπωσιακές παραλίες της αποτελούν η καθεμία μοναδικά γεωλογικά φαινόμενα. Μία από αυτές είναι ο Παπάφραγκας, παραλία με μικρή αμμουδιά στα βόρεια του νησιού, με σχετικά δύσκολη κατάβαση σε σύντομο σκαλιστό μονοπάτι πάνω στα γκρι-λευκά βράχια.
Τα νερά όταν δεν φυσάει ισχυρό μελτέμι είναι καθαρά και καταπράσινα, ενώ υπάρχουν 3 σπηλιές που μπορεί κανείς να ανακαλύψει κολυμπώντας. Η πρόσβαση γίνεται μέσω ασφαλτόδρομου και η στάθμευση των αυτοκινήτων ακριβώς πάνω από την παραλία, ενώ εκεί κάνει στάση και το τοπικό λεωφορείο ΚΤΕΛ. Σας προτείνουμε να συνδυάσετε τον Παπάφραγκα μαζί με βόλτα και φαγητό στα Απολλώνια (Πολλώνια), το βορειοανατολικό άκρο του νησιού και «γέφυρα» μεταξύ Μήλου και Κιμώλου αφού από το μικρό λιμάνι λειτουργεί ακτοπλοϊκή γραμμή για τη γειτονική Κίμωλο.
Λεβρωσσός, Αμοργός
Μία συνήθης ερώτηση που θα κάνει επισκέπτης σε Κυκλαδονήσι το καλοκαίρι αφορά το «ποια παραλία είναι ιδανική για μπάνιο σήμερα που φυσάει», στην οποία ερώτηση σας διαβεβαιώ ως Κυκλαδίτης ότι η απάντηση δεν είναι πάντα εύκολη και ξεκάθαρη, καθώς το κάθε νησί έχει τους δικούς του «κανόνες», το δικό του μικροκλίμα που επηρεάζει τον άνεμο και κατ’ επέκταση την εμπειρία σας σε κάποια παραλία.
Η Αμοργός είναι γνωστή για τον ατίθασο χαρακτήρα της, τους δυνατούς ανέμους που σμιλεύουν το ανάγλυφο του νησιού με τις ριπές τους και τα κύματα. Υπάρχουν, ωστόσο, και παραλίες οι οποίες αποτελούν εξαίρεση σε αυτή τη συνθήκη και μία από αυτές είναι αναμφίβολα η Λεβρωσσός. Πρόκειται για παραλία που βρίσκεται στα βόρεια, εντούτοις είναι προστατευμένη στον Όρμο της Αιγιάλης, ένα πραγματικό φυσικό καταφύγιο από τον καιρό, με θέα το λιμάνι της Αιγιάλης και σε απόσταση αναπνοής από αυτό, καθώς απέχει λιγότερο από 10 λεπτά μακριά. Η πρόσβαση, ωστόσο, στη χρυσή αμμουδιά της ανοργάνωτης αυτής παραλίας προϋποθέτει την κατάβαση αρκετών σκαλιών. Πρόσβαση: στάθμευση αυτοκινήτου και κατάβαση σκαλιών. Έδαφος: μαλακή χρυσή άμμος.
Άγιος Νικόλαος, Φολέγανδρος
Η Φολέγανδρος είναι ένα από τα πιο άγρια νησιά των Κυκλάδων, με κοφτερά βράχια και γκρεμούς που κόβουν την ανάσα και προσφέρουν ασύλληπτη θέα από ψηλά προς το Αιγαίο. Οι παραλίες της είναι συνήθως κι αυτές άγριες, με τη χαρακτηριστική γκριζωπή σε απόχρωση αμμουδιά του νησιού. Ο Άγιος Νικόλαος συγκαταλέγεται στις ήρεμες παραλίες του νησιού κι αυτό γιατί για να την προσεγγίσει κανείς χρειάζεται να ακολουθήσει το 20 λεπτών διάρκειας μονοπάτι από την Αγκάλη.
Ένα μονοπάτι δίπλα στη θάλασσα, που διασχίζει και την παραλία Γάλυφος αμέσως πιο πριν. Ο Άγιος Νικόλαος έχει πανέμορφα νερά προστατευμένα από το καλοκαιρινό μελτέμι, ενώ στην αρχή της παραλίας λειτουργεί και ταβερνάκι. Πρόσβαση: μέσω μονοπατιού ή θάλασσας. Έδαφος: άμμος.
Ρούκουνας, Ανάφη
Αν θα πρέπει να απεικονίσουμε την καλοκαιρινή ραστώνη -και ό,τι περιλαμβάνει αυτή η έννοια- σε μια παραλία, αυτή ξεκάθαρα θα μοιάζει με τον Ρούκουνα της Ανάφης. Παραλία μεγάλη, ανοργάνωτη, με τα πιο ήρεμα κι απόμερα σημεία της, που κοιτάζει το απέραντο μπλε και στα αριστερά δεσπόζει ο Κάλαμος, ο χαρακτηριστικός επιβλητικός βράχος της Ανάφης – πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο μονόλιθο της Ευρώπης μετά από αυτόν του Γιβραλτάρ.
Στον Ρούκουνα θα βιώσετε την απόλυτη ξεκούραση κάτω από τα αρμυρίκια και πατώντας πάνω στη μαλακή χρυσή άμμο, με τα καταγάλανα νερά να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής και να σας προσκαλούν για βουτιά. Τη συγκεκριμένη παραλία επιλέγουν πολύ συχνά και γυμνιστές, ενώ μερικά βήματα πάνω από την παραλία λειτουργεί και παραδοσιακό ταβερνάκι. Πρόσβαση: μέσω ασφαλτόδρομου και εύκολο μονοπάτι. Έδαφος: αμμώδες.
Τσιγκράδο, Μήλος
Είναι γνωστό ότι η Μήλος είναι ανεξάντλητη σε ό,τι αφορά τις παραλίες και τη σπάνια ομορφιά τους, ωστόσο το Τσιγκράδο θα πρέπει σίγουρα να μπει στη λίστα σας. Θεωρείται μία από τις παραλίες με την πιο «ζόρικη» πρόσβαση. Και όχι άδικα, καθώς προτού βυθίσετε τα πόδια σας στη μαλακή λευκή άμμο θα χρειαστεί να κατεβείτε από το βραχώδες στενό με τη βοήθεια του σχοινιού και της ξύλινης σκάλας που είναι τοποθετημένα. Σίγουρα θα βοηθήσουν τα καλά παπούτσια, όπως και τα αργά και προσεκτικά βήματα.
Βρίσκεται στο νότιο κομμάτι της Μήλου, ανάμεσα από άλλες δύο καταπληκτικές παραλίες, τη Φυριπλάκα και τον Γέρακα. Το αυτοκίνητο θα σας οδηγήσει μέχρι το σημείο απ’ όπου θα πρέπει να καταρριχηθείτε. Επιβάλλεται να κάνετε μια στάση και να θαυμάσετε τη θέα από ψηλά προτού κατεβείτε κάτω στην παραλία. Πρόσβαση: μέσω ασφαλτόδρομου και κατάβαση της σκάλας. Έδαφος: λευκή μαλακή άμμος.
Άι-Γιάννης, Σέριφος
Ο Άι-Γιάννης της Σερίφου αποτελεί ένα διαμάντι στην ακτογραμμή του νησιού αυτού των Δυτικών Κυκλάδων με τις αμέτρητες μαγευτικές παραλίες. Αποτελεί την πιο ήρεμη εκδοχή της γειτονικής και δημοφιλούς Ψιλής Άμμου και πήρε το όνομά της από το εκκλησάκι του Άι-Γιάννη που δεσπόζει πάνω στο μονοπάτι, έχοντας θέα προς τα γαλαζοπράσινα νερά της παραλίας.
Ο Άι-Γιάννης έχει την ιδιαιτερότητα να έχει πάρα πολύ ψιλή και μαλακή άμμο στα δεξιά της παραλίας και αποκλειστικά και μόνο χαλίκι και βότσαλο όσο βαδίζετε προς τα αριστερά. Όσο για τη σκιά, τα αρκετά αρμυρίκια θα σας προσφέρουν απλόχερα τη δροσερή σκιά τους, αφήνοντας το μελτέμι να περνά ανάμεσα από τα κλαδάκια τους. Η παραλία είναι εντελώς ανοργάνωτη και ενδείκνυται για γυμνιστές. Πρόσβαση: μέσω ασφαλτόδρομου και μετά μονοπάτι με σκαλοπάτια. Έδαφος: μαλακή χρυσή άμμος στα δεξιά της παραλίας, χαλίκι και βότσαλο στα δεξιά.
Ζόρκος, Άνδρος
Η Άνδρος! Νησί μεγάλο, άγριο σε πολλά σημεία με τον δυνατό βοριά και τα κύματα να έχουν σμιλέψει τα βουνά και τις εκατοντάδες παραλίες. Ο Ζόρκος βρίσκεται στα βορειοανατολικά του νησιού και πρόκειται για μεγάλη, απλωμένη παραλία με εκπληκτικά νερά που ο επισκέπτης θα αντικρίσει φτάνοντας στην παραλία, ύστερα από λίγα χιλιόμετρα κακοτράχαλου, χωμάτινου δρόμου.
Στην παραλία λειτουργούν καταστήματα εστίασης, ωστόσο η αμμουδιά είναι αρκετά πλατιά ώστε να απολαύσετε μια πιο ήσυχη βουτιά στα γαλανά νερά. Εάν ακολουθήσετε το πέτρινο μονοπάτι στα βόρεια θα βρεθείτε στις Τρύπες, τις σπηλιές που άλλοτε χρησιμοποιούσαν πειρατές και ληστές των περασμένων αιώνων ως ορμητήριο. Πρόσβαση: μέσω χωμάτινου δρόμου. Έδαφος: λεπτό βότσαλο και άμμος.
Άμμουρα, Πολύαιγος
Ο περίπλους του νησιού με τις «πολλές αίγες» (δηλαδή κατσίκες), είναι σίγουρο ότι θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό. Με καθημερινές θαλάσσιες εκδρομές από Κίμωλο και Μήλο έχετε τη δυνατότητα να δείτε και να βουτήξετε σε μερικές από τις ωραιότερες και πιο αμόλυντες παραλίες όχι μόνο των Κυκλάδων, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας.
Νερά βαθυγάλανα, γαλαζοπράσινα, ρηχά, βαθιά, περιτριγυρισμένα από λευκά, κόκκινα βράχια, σπηλιές με επίμονα θαμνώδη φυτά και άγρια κάππαρη είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά των παραλιών του μεγαλύτερου ακατοίκητου νησιού του Αιγαίου. Έτσι, είναι και η Άμμουρα, άγρια παραλία, προσιτή μόνο από τη θάλασσα, με ενδιαφέροντες πέτρινους σχηματισμούς τριγύρω και φυσικά πλήρως ανοργάνωτη. Σας προτείνουμε να εξερευνήσετε και τις υπόλοιπες παραλίες, όπως τις Πάνω και Κάτω Μυρσίνη, της Παναγιάς τ’ Αυλάκι και την Πισίνα. Πρόσβαση: μέσω θαλάσσης. Έδαφος: αμμώδες, λεπτό λευκό χαλίκι.
Κάτω Μυρσίνη, Πολύαιγος
Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε έκταση ακατοίκητο νησί του Αιγαίου. Πήρε το όνομά του από τις πολλές «αίγες», τις κατσίκες δηλαδή, καθώς αποτελεί βοσκότοπο για κτηνοτρόφους της Κιμώλου. Θα ακούσετε συχνά να εξυμνούνται οι παραλίες και οι θάλασσες που το περιβάλλουν και όχι άδικα, αφού οι αποχρώσεις του μπλε της Πολυαίγου συναντώνται σε ελάχιστα μέρη στην Ελλάδα.
Αιτία φαίνεται να αποτελούν τα ηφαιστειακά πετρώματα και ο χαρακτηριστικός κατάλευκος βράχος που στη θάλασσα δημιουργεί ένα μπλε πιο έντονο κι από αυτό της πισίνας. Προστατευμένη από το καλοκαιρινό μελτέμι, η παραλία Κάτω Μυρσίνη βρίσκεται στα νοτιοδυτικά και συνήθως αποτελεί μία από τις πρώτες στάσεις στην παράκτια εξερεύνηση της Πολυαίγου και ιδανικό σημείο για βουτιά. Απαραίτητα αξεσουάρ για να έχετε μαζί σας είναι σίγουρα η μάσκα και τα βατραχοπέδιλα, καθώς ο βυθός είναι ιδιαίτερα συναρπαστικός και γεμάτος ψαράκια!
Κολούμπο, Σαντορίνη
Πώς θα σας ακουγόταν να κάνατε τη βουτιά σας μόλις 5 χιλιόμετρα μακριά από έναν υποθαλάσσιο κρατήρα ενός ηφαιστείου που είχε εκραγεί το 1650; Η παραλία Κολούμπο συγκεντρώνει όλα εκείνα τα στοιχεία που μας θυμίζουν Σαντορίνη, όπως την αγριάδα, τους κοφτερούς βράχους και το μαύρο βότσαλο. Ταυτόχρονα, ωστόσο, λείπει ένα άλλο χαρακτηριστικό το οποίο και προσελκύει τον επισκέπτη: το γεγονός ότι δεν υπάρχει η παραμικρή τουριστική υποδομή.
Μια παραλία που αντιστέκεται πεισματικά στην οποιαδήποτε εκμετάλλευση, πράγμα δυστυχώς σπάνιο για το συγκεκριμένο νησί, αλλά σίγουρα και όμορφο να το βλέπει κανείς. Πρόσβαση: ασφαλτόδρομος και μετά μονοπάτι. Έδαφος: μαύρη άμμος, μαύρο βότσαλο.
Κάτεργο, Φολέγανδρος
Πολλοί κάνουν λόγο για την πιο όμορφη παραλία της Φολεγάνδρου και μία από τις πιο άγριες και άσπιλες παραλίες που θα συναντήσετε στις Κυκλάδες. Το Κάτεργο είναι μια εντελώς παρθένα παραλία και αυτό είναι κάτι που μάλλον δύσκολα θα αλλάξει λόγω της τοποθεσίας της, καθώς και της σχετικά δύσκολης πρόσβασης σε αυτήν. Βρίσκεται καλά κρυμμένη στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού, κάτω από απότομους βράχους και περιβάλλεται από ένα σωρό βραχονησίδες.
Τα νερά ξεκινούν από ένα υπέροχο γαλάζιο που παντρεύεται αρμονικά με το γκριζωπό χαλίκι και καταλήγουν στο βαθύ μπλε καθώς η παραλία βαθαίνει. Όσο για την πρόσβαση στην παραλία, αυτή γίνεται μέσω θαλάσσης ή μέσω ενός 20λεπτου μονοπατιού. Πρόσβαση: μέσω μονοπατιού ή μέσω θαλάσσης. Έδαφος: λευκή άμμος.
Άγιοι Ανάργυροι, Ανάφη
Η Ανάφη, νησί κατεξοχήν άγριο και ανέγγιχτο, με πολλές παραλίες ιδανικές για εξερεύνηση. Στο νότιο κομμάτι του νησιού, στη «σκιά» του Κάλαμου, του γιγαντιαίου μονόλιθου που φιλοξενεί το μοναστήρι της Καλαμιώτισσας, βρίσκεται η παραλία Άγιοι Ανάργυροι, με τη μικρή αμμουδιά που έλαβε το όνομά της από το ομώνυμο ξωκλήσι που είναι χτισμένο στον βράχο ακριβώς πάνω από την παραλία.
Ο κολπίσκος αυτός, που αποτελεί κρυφό διαμάντι, είναι προσβάσιμος μέσω ενός σύντομου, αλλά δύσβατου μονοπατιού. Φτάνοντας θα αντιληφθείτε ότι άξιζε κάθε βήμα, ενώ εάν ακολουθήσετε και τα υπόλοιπα μονοπάτια της περιοχής θα οδηγηθείτε και σε άλλες απίθανες παραλίες, όπως τον Μέγα Ποταμό και το Μοναστήρι.
Καλό Αμπέλι, Σέριφος
Αν υπήρχε παραλία που να συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά μιας κατεξοχήν άγριας κυκλαδίτικης παραλίας, αυτή θα ήταν σίγουρα το Καλό Αμπέλι της Σερίφου. Ανοργάνωτη, σχετικά δυσπρόσιτη, με ελάχιστη προστασία από τον ήλιο, κρύα και πεντακάθαρα, γαλαζοπράσινα νερά, σπηλιές, κολπίσκους και λευκούς βράχους δεξιά κι αριστερά, βυθό άλλοτε αμμώδη και άλλοτε βραχώδη.
Όλα αυτά, καθώς και άλλα πολλά θα έχετε την ευκαιρία να εξερευνήσετε παίρνοντας το χωμάτινο μονοπάτι που περνά από το ξωκλήσι του Σωτήρος και οδηγεί κάτω στην παραλία, διάρκειας περίπου 15 λεπτών. Έχετε μαζί σας νερό και ομπρέλα ή κάποιο άλλου είδους σκίαστρο, καθώς η παραλία το μόνο που διαθέτει είναι η μαλακή, χρυσαφένια άμμος της και τίποτε άλλο. Πρόσβαση: στάθμευση σε χωμάτινο πάρκινγκ και χωμάτινο μονοπάτι. Έδαφος: μαλακή χρυσή άμμος.
Γέρακας, Μήλος
Είναι σίγουρο ότι ύστερα από ένα ταξίδι στη Μήλο θα αλλάξει για πάντα η γνώμη σας σχετικά με το τι ορίζετε ως «όμορφη» παραλία – ο πήχης και οι προσδοκίες πλέον θα ανέβουν υπερβολικά ψηλά. Δικαίως θα συμβεί αυτό, καθώς υπάρχουν παραλίες σαν τον Γέρακα που αδυνατείς να πιστέψεις ότι είναι αληθινές.
Ο Γέρακας είναι παραλία στα νότια του νησιού που προσεγγίζεται μόνο από τη θάλασσα, καθώς ακριβώς από πάνω βρίσκεται το ηφαίστειο της Αγίας Κυριακής το οποίο υψώνεται απόκρημνα σε μια κατάλευκη πλαγιά, σχηματίζοντας μάλιστα και δύο μεγάλες σάρες από άμμο που καταλήγουν κάτω στην παραλία. Τα νερά είναι διαυγή και εντόνως γαλαζοπράσινα, ενώ στο πλάι της παραλίας μπορείτε να κολυμπήσετε σε μια σπηλιά όπου τα νερά είναι ζεστά από τις θερμές πηγές στον πυθμένα. Πρόσβαση: μέσω θαλάσσης. Έδαφος: λευκή άμμος και χαλίκι.
Αποκοφτό, Σίφνος
Το Αποκοφτό είναι η τέλεια κυκλαδίτικη, οικογενειακή παραλία. Βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Σίφνου, δίπλα από τη Μονή της Χρυσοπηγής, ένα από τα πλέον εμβληματικά μοναστήρια των Κυκλάδων και μια αγαπημένη επίσκεψη.
Η παραλία είναι εύκολα προσβάσιμη μέσω ασφαλτόδρομου, προστατευμένη από τα καλοκαιρινά μελτέμια, διαθέτει 2 ταβέρνες και ρηχά νερά, ενώ τα αρκετά αρμυρίκια πάνω στην αμμουδιά προσφέρουν απλόχερα τη δροσερή σκιά τους. Το μπάνιο στο Αποκοφτό συνδυάζεται εύκολα με τη βόλτα σας στο γραφικό Κάστρο και το εκκλησάκι των Επτά Μαρτύρων για μια από τις πιο εντυπωσιακές θέες που θα αντικρίσετε ποτέ. Πρόσβαση: εύκολη μέσω ασφαλτόδρομου. Έδαφος: μαλακή καφετιά άμμος.
Αλυκό, Νάξος
Το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων φημίζεται για πολλά πράγματα και ένα από αυτά είναι οι παραλίες του, οι οποίες κατά κύριο λόγο χαρακτηρίζονται από μεγάλες χρυσαφένιες ακτές και πεντακάθαρα, κρύα, κρυστάλλινα γαλανά νερά. Η παραλία Αλυκό βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Νάξου και η μοναδικότητά της έγκειται στο γεγονός ότι η περιοχή φιλοξενεί το Κεδρόδασος της Νάξου, φαινόμενο σπάνιο για Κυκλάδες.
Τα κέδρα φτάνουν έως και τη μικρή ακτή του Αλυκού και προσφέρουν απλόχερα τη δροσερή σκιά τους πάνω στους μαλακούς αμμόλοφους, μόλις μια ανάσα από τα γαλαζοπράσινα νερά της παραλίας. Αν και η παραλία αυτή θεωρείται από τις πιο ήσυχες του νησιού, εντούτοις προσεγγίζεται εύκολα μέσω ασφαλτόδρομου που μετά μετατρέπεται σε βατό χωματόδρομο, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκονται αρκετά ταβερνάκια. Πρόσβαση: μέσω ασφαλτόδρομου και χωματόδρομου. Έδαφος: λευκή χρυσή άμμος.
Λιβάδι, Δονούσα
Στο νότιο τμήμα της Δονούσας-«Μάγισσας» υπάρχει μια άγρια, αυθεντικά κυκλαδίτικη παραλία, με φανταστικά νερά και όλη την ησυχία του κόσμου. Αυτή είναι το Λιβάδι! Προσβάσιμη μόνο μέσω των μονοπατιών ή μέσω θαλάσσης. Για το μονοπάτι, αφήνετε το αυτοκίνητο στη Μερσίνη και ύστερα πεζοπορείτε για περίπου 10-15 λεπτά, ενώ λειτουργούν εκδρομικά καΐκια κατά την καλοκαιρινή περίοδο που σας μεταφέρουν στην παραλία.
Θεωρείται από τις καλύτερες παραλίες του νησιού για ελεύθερη κατασκήνωση, αφού είναι αρκετά πλατιά, έχει τα αρμυρίκια στα δεξιά της αμμουδιάς, ενώ δεν υπάρχει η παραμικρή τουριστική οργάνωση. Τα παγωμένα και γαλαζοπράσινα νερά της σας προσφέρουν το πιο αναζωογονητικό μπάνιο, ό,τι πρέπει μετά την έκθεση στον εκτυφλωτικό κυκλαδίτικο ήλιο. Πρόσβαση: μέσω μονοπατιού ή μέσω θαλάσσης. Έδαφος: μαλακή χρυσή άμμος.
Σκάλα, Σέριφος
Η Σέριφος διακρίνεται για τις πολλές και διαφορετικού τύπου παραλίες της. Μικρές και μεγάλες, η μία δίπλα στην άλλη, αμμώδεις, βραχώδεις, με βότσαλο, οργανωμένες ή μη. Η Σκάλα (ή αλλιώς Άγιος Νικόλαος) αποτελεί μία από τις πλέον ανεξερεύνητες της βόρειας πλευράς, καθώς απαιτείται μια σύντομη πεζοπορία για να τη δει κανείς, με το μονοπάτι να ξεκινάει από τη Συκαμιά.
Όπως και στις υπόλοιπες Κυκλάδες, ο λόγος που οι βόρειες παραλίες παραμένουν σχετικά άγνωστες είναι λόγω του ισχυρού μελτεμιού που πνέει από τον Βορρά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθιστώντας το μπάνιο από δύσκολο έως επικίνδυνο μερικές φορές. Για τις υπήνεμες ημέρες, όμως, σας προτείνουμε το μονοπάτι για τη Σκάλα και τα κρυστάλλινα νερά της. Πρόσβαση: μονοπάτι μέτριας δυσκολίας. Έδαφος: μαλακή χρυσαφένια άμμος.
Πορί, Άνω Κουφονήσι
Αυτή η παραλία πρόκειται για ένα σπάνιας ομορφιάς δημιούργημα της φύσης, καθώς τα εξωπραγματικά, εκθαμβωτικά νερά και η λευκή αμμουδιά δύσκολα θα σας αφήσουν ασυγκίνητους, όσες παραλίες κι αν έχετε επισκεφθεί. Πρόκειται για μεγάλη, απλωμένη παραλία σε σχήμα ημισελήνου που προστατεύεται από τα κύματα παρά τη βορινή τοποθεσία της.
Υπάρχουν 3 τρόποι για να βρεθεί κανείς στο Πορί: ο ένας είναι μέσω των παραδοσιακών καϊκιών που ξεκινούν από το Χωριό, το λιμάνι δηλαδή, και πηγαίνουν σε όλες τις παραλίες στα ανατολικά του νησιού. Ο δεύτερος τρόπος είναι μέσω του ασφαλτόδρομου, απέχει μόλις λίγα λεπτά από το Χωριό καθώς το οδικό δίκτυο του Πάνω Κουφονησίου είναι περιορισμένο. Ο τρίτος και ίσως πιο συναρπαστικός τρόπος είναι μέσω του μονοπατιού που ξεκινάει από το Χωριό και καταλήγει στο Πορί (ή στην παραλία Γάλα για τους πιο περιπετειώδεις). Η πεζοπορία στο μονοπάτι διαρκεί περίπου 1 ώρα, περνάει από όλες τις ανατολικές παραλίες του νησιού, καθώς και από ενδιαφέροντα σημεία όπως την «Πισίνα» και το «Μάτι του Διαβόλου». Στο Πορί λειτουργούν δύο εστιατόρια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Πρόσβαση: μέσω θαλάσσης, ασφαλτόδρομου, χωμάτινου μονοπατιού. Έδαφος: μαλακή λευκή άμμος.
Μαυροσπηλιά, Κίμωλος
Η Κίμωλος, νησί πασίγνωστο τόσο για τις ξεχωριστές παραλίες, την ιδιαίτερη μορφολογία του εδάφους, όσο και για την καλοκαιρινή ραστώνη που σε παρασέρνει στα σοκάκια του Χωριού με αρώματα, ακούσματα και τη γεύση μιας παραδοσιακής λαδένιας.
Η παραλία Μαυροσπηλιά βρίσκεται στα δυτικά του νησιού και απέχει κάτι λιγότερο από ένα τέταρτο της ώρας με το αυτοκίνητο, κάτι το οποίο σημαίνει ότι πολύ εύκολα εντάσσεται στο πρόγραμμά σας για τον γύρο του νησιού και επίσης αποτελεί εξαιρετική επιλογή για να δείτε το ηλιοβασίλεμα. Θα ήταν παράλειψη να μην εξερευνήσετε τον βυθό γύρω από τους χαρακτηριστικούς βράχους στα αριστερά της παραλίας, εφόσον φυσικά η θάλασσα είναι ήρεμη. Στην παραλία λειτουργούν επιχειρήσεις εστίασης, ενώ τα αρμυρίκια θα σας προσφέρουν γενναιόδωρα τη δροσερή σκιά τους. Πρόσβαση: μέσω ασφαλτόδρομου. Έδαφος: καφετί άμμος.
Λιβάδι, Δεσποτικό Αντιπάρου
Πόσες κρυφές παραλίες-θησαυροί άραγε να κρύβονται στα διάσπαρτα νησάκια των Κυκλάδων; Οι πειρατές των προηγούμενων αιώνων σίγουρα έκαναν τα πιο ωραία μπάνια τους στις Κυκλάδες. Ένα κρυφό διαμάντι αποτελεί η παραλία Λιβάδι στο Δεσποτικό της Αντιπάρου, προσβάσιμη μόνο από τη θάλασσα, με εκθαμβωτική ασημί άμμο, ήσυχα, διαυγή και ρηχά νερά.
Η παραλία κοιτάζει νότια, κάτι που σημαίνει ότι αποτελεί ιδανική τοποθεσία για τη στάση σας κατά την καλοκαιρινή εξερεύνησή σας στο Παντερονήσι, στο Δεσποτικό και τα υπόλοιπα νησάκια μεταξύ Πάρου και Αντιπάρου, την περίοδο που το βορινό μελτέμι φυσάει δυνατά. Πρόσβαση: μέσω θαλάσσης. Έδαφος: μαλακή ασημί άμμος.
Καράβι, Σέριφος
Σε απόσταση μόλις 15’ με τα πόδια από το Λιβάδι, το λιμάνι δηλαδή της Σερίφου και κύριο οικισμό, βρίσκεται το Καράβι, παραλία γυμνιστών, γνωστή και λατρεμένη από ντόπιους και επισκέπτες για τα άγρια χαρακτηριστικά της. Στο Καράβι δεν θα βρείτε κανενός είδους τουριστική υποδομή, ούτε αρμυρίκια για σκιά. Αντιθέτως, κυριαρχούν οι βράχοι, η χρυσή λεπτή άμμος και τα διάσπαρτα λευκά βότσαλα, ενώ ο ύφαλος στην ακτή της παραλίας προσδίδει ακόμα περισσότερο στην «αγριάδα» της.
Μαζί με αυτά, φυσικά, η απόλυτη ησυχία και γαλήνη. Κολυμπώντας στα καταγάλανα και διαυγή νερά του Καραβιού θα αντικρίσει κανείς τη γειτονική Σίφνο να απλώνεται απέναντι. Ο ευκολότερος τρόπος για να την προσεγγίσετε είναι ο περίπατος από το Λιβάδι, διασχίζοντας την παραλία Λιβαδάκια και ύστερα ανηφορίζοντας τον χωμάτινο δρόμο για να κατεβείτε ύστερα προς το Καράβι. Πρόσβαση: μέσω του μονοπατιού ή από ασφαλτόδρομο από τον οικισμό Λιβαδάκια. Έδαφος: χρυσή άμμος και λευκά βότσαλα.
Παντερονήσι, Αντίπαρος
Το Παντερονήσι είναι ένα ακατοίκητο, άγονο νησί, στο στενό μεταξύ Πάρου κι Αντιπάρου, το οποίο περιβάλλεται από νερά που πολλοί παρομοιάζουν με το μπλε της πισίνας. Πράγματι, ήδη από μακριά όπως πλέει κανείς προς την παραλία του Παντερονησίου θα παρατηρήσει το τιρκουάζ να παίρνει πληθώρα εντυπωσιακών αποχρώσεων και να κάνει αντίθεση με το σκούρο πράσινο των αγκαθωτών θάμνων της ακτής.
Η παραλία βρίσκεται στο ανατολικό κομμάτι του νησιού και είναι προσβάσιμη μόνο μέσω θαλάσσης. Δύο ιδανικές αφετηρίες-ορμητήρια για την εξερεύνηση όλων των νησίδων της περιοχής (Τηγάνι, Γλαροπούντα κ.λπ.) αποτελούν η Αλυκή της Πάρου και η Χώρα της Αντιπάρου. Πρόσβαση: μέσω θαλάσσης. Έδαφος: λευκό λεπτό βότσαλο.
12 παραλίες στο Ιόνιο στις οποίες πρέπει να πάτε
One House Bay, Άτοκος
Το μικρό και ακατοίκητο νησάκι Άτοκος ανοιχτά της Ιθάκης, αποτελεί την απόλυτη απόδραση για απομόνωση μακριά από τα πλήθη. Εδώ, έχουμε να κάνουμε με νησί ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με απόκοσμα βράχια να υψώνονται από πάνω σας, καθώς απολαμβάνετε τον περίπλου. Στις λιγοστές, αλλά παραδεισένιες παραλίες του, είναι πιθανό να συναντήσετε τη χαρακτηριστική οικογένεια μαύρων χοίρων που κατοικεί στο νησί, δίνοντας έναν αέρα εξωτικό και εξωπραγματικό. Το νησί αυτό, στο σύμπλεγμα των Εχινάδων νήσων, είναι ιδιόκτητο και ανήκει στην εφοπλιστική οικογένεια Τσάκου, ενώ λόγω της πλούσιας βιοποικιλότητάς του είναι ενταγμένο και στο δίκτυο Natura 2000. Πρόσβαση: μέσω θαλάσσης. Έδαφος: λευκό βότσαλο.
Παλαιοκαστρίτσα,Κέρκυρα
Στα βορειοδυτικά του Νησιού των Φαιάκων και μισή ώρα μακριά από την πόλη της Κέρκυρας βρίσκεται η Παλαιοκαστρίτσα, καταπράσινη περιοχή με αρκετούς φυσικούς όρμους με φανταχτερά γαλαζοπράσινα νερά, ανεπτυγμένες τουριστικές δομές και τη Μονή Παλαιοκαστρίτσας. Η πιο διάσημη παραλία είναι ο Άγιος Σπυρίδωνας, με λευκή άμμο και μικρό χαλίκι, ιδανικός για μακροβούτια και εξερεύνηση του βυθού με μάσκα και βατραχοπέδιλα, ενώ μπορείτε να δοκιμάσετε τις αντοχές σας σε θαλάσσια σπορ. Είναι βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία και πλήρως οργανωμένη: εκεί θα βρείτε ομπρέλες, ξαπλώστρες καθώς και εστιατόρια και μπαρ για να απολαύσετε ένα δροσιστικό κοκτέιλ παρέα με τη θαλάσσια αύρα του Ιονίου. Πρόσβαση: μέσω ασφαλτόδρομου. Έδαφος: άμμος και λεπτό χαλίκι.
Ξύγκια, Ζάκυνθος
Πρόκειται για μία από τις πιο ξεχωριστές παραλίες όχι μόνο της Ζακύνθου, αλλά και ολόκληρου του Ιονίου πελάγους. Τα Ξύγκια βρίσκονται στα βορειοανατολικά του νησιού, σε απόσταση περίπου 40 λεπτών από την πόλη της Ζακύνθου. Αφού σταθμεύσετε το αυτοκίνητο στον χώρο στάθμευσης και κατεβαίνοντας προς την παραλία σίγουρα θα παρατηρήσετε να αναδύεται μια συγκεκριμένη μυρωδιά. Μη σας αποθαρρύνει: είναι η μυρωδιά του θειαφιού! Τα καταγάλανα και βαθιά νερά της το περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες και επομένως είναι ευεργετικά για ρευματοπάθειες και αρθρίτιδες. Στην παραλία δεν υπάρχει κάποια υποδομή, σε κοντινή απόσταση όμως υπάρχουν αρκετές ταβέρνες και εστιατόρια. Πρόσβαση: μέσω ασφαλτόδρομου. Έδαφος: λεπτό χαλίκι.
Λαγανάς, Ζάκυνθος
Πρόκειται αναμφίβολα για μία από τις πλέον δημοφιλείς και οργανωμένες παραλίες της Ζακύνθου. Η χρυσή αμμουδιά της εκτείνεται σε έκταση χιλιομέτρων στα νοτιοανατολικά του νησιού, ενώ ο οικισμός του Λαγανά αναπτύσσεται κατά μήκος της παραλίας. Εκεί, θα βρει κανείς δραστηριότητες όπως καταδύσεις ή κανό-καγιάκ μέχρι το αντικριστό Μαραθονήσι. Δεν φημίζεται ωστόσο μόνο για τα παραπάνω, καθώς αποτελεί και «αγαπημένο» καταφύγιο για τις θαλάσσιες χελώνες Caretta Caretta, οι οποίες σίγουρα θα σας συντροφεύσουν κατά τη βουτιά σας στα καταγάλανα, ρηχά και ζεστά νερά της παραλίας. Πρόσβαση: μέσω ασφαλτόδρομου. Έδαφος: μαλακή χρυσή άμμος.
Αφάλες, Ιθάκη
Όταν σκεφτόμαστε τις μαγικές παραλίες του Ιονίου, σίγουρα η εικόνα που έχουμε στο μυαλό μοιάζει αρκετά με την παραλία Αφάλες της Ιθάκης. Βρίσκεται στον ομώνυμο μεγάλο κόλπο στα βόρεια του νησιού στον οποίο βρίσκονται αρκετές βοτσαλωτές παραλίες, προσβάσιμες μόνο από θάλασσα. Ωστόσο, για να φτάσει κανείς στις Αφάλες θα οδηγήσει σε έναν μαγευτικό δρόμο με πυκνή βλάστηση, η οποία συνεχίζεται έως και την ακτή της παραλίας. Εκτός από τα απίστευτα τιρκουάζ νερά, χαρακτηριστικό της παραλίας αποτελούν οι απόκρημνοι πανύψηλοι βράχοι, κατάφυτοι από τη μια πλευρά και «γυμνοί» από την άλλη, που προσφέρουν ωστόσο τη σκιά τους στους επισκέπτες. Ύστερα από τη βουτιά, σας προτείνουμε να ακολουθήσετε το μονοπάτι από τις Αφάλες και να οδηγηθείτε στις επόμενες παραλίες! Πρόσβαση: μέσω ασφαλτοδρόμου. Έδαφος: λευκό βότσαλο.
Φύκι, Οθωνοί
Το βορειοδυτικότερο άκρο της χώρας μας κρύβει σίγουρα πολλές εκπλήξεις και θησαυρούς. Οι Οθωνοί που, σύμφωνα με τη μυθολογία, ήταν το νησί της νύμφης Καλυψώς, ανήκουν στα Διαπόντια νησιά, τρία νησιά βόρεια της Κέρκυρας, και βρέχονται από 4 διαφορετικές θάλασσες. Η παραλία Φύκι πρόκειται αναμφίβολα για την πιο απομακρυσμένη παραλία που θα συναντήσετε, καθώς βρίσκεται στο βόρειο κομμάτι των Οθωνών και κοιτάζει προς την Αδριατική. Μάλιστα, το Ακρωτήρι Οτράντο της Ιταλίας -το οποίο σε μέρα με καθαρή ατμόσφαιρα αχνοφαίνεται στο βάθος- βρίσκεται σε ίση απόσταση όσο η πόλη της Κέρκυρας, δηλαδή γύρω στα 43 ναυτικά μίλια. Το Φύκι είναι προσβάσιμο με αυτοκίνητο και αυτό που το καθιστά ξεχωριστή παραλία, εκτός από την αγριάδα της, είναι το γεγονός ότι στα ρηχά νερά της θάλασσας ζουν ζωοπλαγκτόν τα οποία φωτίζουν την ακτή τα βράδια, δημιουργώντας ένα άκρως εντυπωσιακό και σπάνιο θέαμα. Σας προτείνουμε να επισκεφθείτε την παραλία μια απάνεμη μέρα, καθώς όταν έχει κύματα συνήθως υπάρχουν και θαλάσσια ρεύματα.
Γιδάκι, Ιθάκη
Το Γιδάκι της Ιθάκης πρόκειται για παραλία που συχνά θα δείτε να φιγουράρει σε λίστες με τις ωραιότερες παραλίες κι αυτό όχι άδικα, καθώς και μόνο το θέαμα που αντικρίζει κανείς φτάνοντας στην παραλία είναι αρκετό για να μας γεμίσει με αξέχαστες εικόνες. Αποτελεί μία από τις πολλές μη προσβάσιμες από στεριά παραλίες του νησιού. Πράγματι, για να βρεθεί κανείς στο Γιδάκι θα πρέπει να επιβιβαστεί σε μία από τις ημερήσιες θαλάσσιες βόλτες από το λιμάνι της Ιθάκης, κρουαζιέρα που περνάει δίπλα από πολλά και πανέμορφα σημεία του νησιού, όπως ο κόλπος του Σχοίνου. Εναλλακτικά, σας προτείνουμε το μονοπάτι από το Σχοίνο προς το Γιδάκι, διάρκειας μισής ώρας, το οποίο προσεγγίζει την παραλία από ψηλά προσφέροντας θέα που κόβει την ανάσα: το κατάλευκο βότσαλο και τα κρυστάλλινα μπλε νερά! Πρόσβαση: μέσω θαλάσσης ή μονοπατιού. Έδαφος: λευκό χοντρό βότσαλο στα αριστερά της παραλίας, λεπτό βότσαλο και άμμος στα δεξιά..
Κάθισμα, Λευκάδα
Όλοι γνωρίζουμε ότι στο καταπράσινο αυτό νησί του Ιονίου που συνδέεται οδικώς με την ηπειρωτική Ελλάδα υπάρχουν πολλές από τις πιο αγαπημένες παραλίες για όλα τα γούστα των επισκεπτών. Μια από αυτές είναι αναμφίβολα το Κάθισμα, παραλία οργανωμένη – θα βρείτε εστιατόρια, μπαρ, ομπρέλες και ξαπλώστρες- με απέραντο ακρογιάλι που «κοιτάζει» προς Δύση και προσφέρει από τα πιο συγκλονιστικά ηλιοβασιλέματα που θα αντικρίσετε ποτέ σε παραλία. Εάν, ωστόσο, βρεθείτε μεσημέρι θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε το μπάνιο σας στα καταγάλανα, κρυστάλλινα νερά που βρέχουν το λευκό βότσαλο, χαρακτηριστική εικόνα παραλίας στα Επτάνησα. Η πρόσβαση είναι εύκολη, καθώς το οδικό δίκτυο σας οδηγεί απευθείας στην παραλία. Σας προτείνουμε να περπατήσετε προς τα δυτικά της παραλίας μέχρι τη γειτονική της, τον Γάιδαρο. Πρόσβαση: μέσω ασφαλτοδρόμου. Έδαφος: μεγάλο λευκό βότσαλο.
Βουτούμι, Αντίπαξοι
Δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει από τη λίστα μας το Βουτούμι στους Αντίπαξους. Πολλοί τη θεωρούν την πιο όμορφη παραλία της Ελλάδας από πλευράς φυσικής ομορφιάς. Η αλήθεια είναι ότι, πράγματι, τα λόγια περισσεύουν μπροστά στο εξωπραγματικό κάλλος της. Ένα διαυγές γαλάζιο που όμοιό του δύσκολα θα βρεθεί, μια κατάλευκη άμμος και λευκό βοτσαλάκι που λάμπουν εκθαμβωτικά στον δυνατό ήλιο και γύρω-γύρω το βαθύ πράσινο που δένει αρμονικά με τη θάλασσα. Το Βουτούμι είναι προσβάσιμο τόσο από τη θάλασσα όσο και οδικώς, ωστόσο ο τρόπος που επιλέγουν οι περισσότερο είναι διά θαλάσσης, αφού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχουν πολλές ημερήσιες κρουαζιέρες από τη Θεσπρωτία και τα νησιά του βορείου Ιονίου που κάνουν στάση στο Βουτούμι. Πρόσβαση: οδικώς και μέσω θαλάσσης. Έδαφος: λευκό μικρό βότσαλο και λευκή άμμος.
Αντίσαμος, Κεφαλονιά
Η Αντίσαμος, κατεξοχήν αγαπημένη παραλία της Κεφαλονιάς, βρίσκεται στο εσωτερικό του όρμου Αντισάμου, που βρίσκεται αντικριστά από τη γειτονική Ιθάκη. Πρόκειται για παραλία οργανωμένη -θα βρείτε ξαπλώστρες και καταστήματα εστίασης- σχετικά μεγάλης έκτασης που τη χαρακτηρίζει τόσο το κατάφυτο περιβάλλον, κάτι που φαίνεται από ψηλά κοιτάζοντας προς την παραλία, όσο και το κατάλευκο χοντρό βότσαλο στην ακτή της. Αν αναζητάτε την πιο γαλήνια πλευρά της, σας προτείνουμε να περπατήσετε προς τα δεξιά της παραλίας όπου ο κόσμος είναι λιγότερος και απουσιάζουν οι οργανωμένες τουριστικές δομές. Η Αντίσαμος συνδυάζεται πολύ εύκολα με στάσεις στην Αγία Ευφημία, το λιμανάκι της Σάμης, καθώς και τον φάρο της Σάμης. Πρόσβαση: μέσω ασφαλτοδρόμου. Έδαφος: λευκό χοντρό βότσαλο.
Πισίνα, Σύβοτα
Γύρω από τις κατάφυτες, καταπράσινες ακατοίκητες νησίδες στα Σύβοτα σχηματίζονται κολπίσκοι και ακτές που είναι βγαλμένες από τα πιο όμορφα θερινά όνειρα. Η εξερεύνησή τους με σκάφος θα σας οδηγήσει σε μια από τις πιο εντυπωσιακές εξ αυτών, την Πισίνα. Προσβάσιμη μόνο μέσω θαλάσσης, απάνεμη με εκθαμβωτικά καταπράσινα νερά που καθρεφτίζουν τα πυκνά πευκοδάση, πρόκειται για έναν πραγματικό παράδεισο. Είναι ένα ταξίδι που συνδυάζει κι άλλα διαμάντια της Ηπειρώτικης Ριβιέρας, όπως η Πάργα, η Πρέβεζα και η Σαγιάδα, το βορειότερο άκρο της Θεσπρωτίας. Πρόσβαση: μέσω θαλάσσης. Έδαφος: αμμώδες.
Σάμη (Καραβόμυλος), Κεφαλονιά
Ο οικισμός της Σάμης στην Κεφαλονιά αποτελεί το ιδανικότερο ορμητήριο για την εξερεύνηση αυτής της γωνιάς της Κεφαλονιάς. Εκεί θα βρείτε να μείνετε, να φάτε και να πιείτε, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το σπάνιας ομορφιάς φυσικό λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης. Στη Σάμη θα απολαύσετε ένα ήρεμο μπάνιο στα γαλανά νερά του Καραβόμυλου που βρίσκεται μόνο ένα χιλιόμετρο μακριά από τον οικισμό. Εκεί, μελέτες έχουν βρει ότι εκβάλλει γλυκό νερό από τις καταβόθρες του Αργοστολίου. Σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες παραλίες της Κεφαλονιάς σε αυτή τη λίστα μπορείτε να οργανώσετε το οδοιπορικό σας και να επισκεφθείτε μερικές από τις κορυφαίες παραλίες σε ολόκληρη την Ελλάδα! Πρόσβαση: μέσω ασφαλτόδρομου. Έδαφος: λευκό λεπτό χαλίκι.
Φτέρη, Κεφαλονιά
Πολλοί κάνουν λόγο για την ωραιότερη παραλία της Κεφαλονιάς. Ξέρουμε τι σκέφτεστε, αυτή είναι πράγματι μια πολύ τολμηρή δήλωση, καθώς μιλάμε για νησί του οποίου οι παραλίες εξυμνούνται διαρκώς σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι ένα νησί που έχει ανεβάσει σε δυσανάλογα ύψη τον πήχη σχετικά με το θεωρείται «όμορφη» παραλία. Η Φτέρη, ευρισκόμενη στο βορειοδυτικό κομμάτι του νησιού και κοντά στον παραθαλάσσιο οικισμό Ζόλα, πρόκειται για παρθένα και ανοργάνωτη παραλία με το πιο εκθαμβωτικό λευκό βότσαλο και τα πιο φανταχτερά γαλάζια νερά που θα συναντήσετε. Προσεγγίζεται είτε μέσω θαλάσσης, είτε μέσω του μονοπατιού της Φτέρης, πεζοπορία διάρκειας περίπου μιας ώρας μέσα από πυκνή βλάστηση. Σας συνιστούμε να έχετε μαζί σας ομπρέλα για τον ήλιο, καθώς κατά τις μεσημεριανές ώρες η παραλία δεν παρέχει κάποια φυσική σκιά. Πρόσβαση: μέσω θαλάσσης ή μέσω του μονοπατιού διάρκειας μιας ώρας. Έδαφος: λευκό βότσαλο.
8 μοναδικές παραλίες στην Κρήτη
Oι 8 παραλίεςμε κρυστάλλινα νερά στην Κρήτη που σας μαγέψουν με την πρώτη ματιά και θα σας αναζωογονήσουν με την πρώτη βουτιά.
Βάι, Λασίθι
Στο ανατολικότερο άκρο της Κρήτης βρίσκεται το μεγαλύτερο φοινικόδασος της Ευρώπης, το Βάι. Παρά τις διάφορες θεωρίες που υπάρχουν σχετικά με τη δημιουργία του δάσους, έχει αποδειχθεί ότι το φοινικόδασος είναι ενδημικό στην Κρήτη και αποτελείται από τους φοίνικες Phoenix Theophrasti. Το κλίμα στο ανατολικό άκρο του Νομού Λασιθίου είναι θερμό και ξηρό, ιδανικό για την ύπαρξη και τη διατήρηση ενός τόσο μοναδικού οικοσυστήματος.
Η πρόσβαση γίνεται μέσω ασφαλτόδρομου, λειτουργεί χώρος στάθμευσης, ενώ η παραλία είναι τόσο αμμώδης όσο και με βότσαλο. Τα φοινικόδεντρα προσφέρουν τη σκιά τους σχεδόν μέχρι τη θάλασσα.
Κλεισίδι, Ρέθυμνο
Είναι η νότια ακτογραμμή του Νομού Ρεθύμνου ο απόλυτος προορισμός για beach hopping; Πολύ πιθανό. Όποιος έχει επισκεφτεί το Κλεισίδι και τις παραπλήσιες παραλίες σίγουρα θα συμφωνήσει! Το Κλεισίδι είναι μια λιλιπούτεια αμμουδερή παραλία και βρίσκεται ανάμεσα στον Πλακιά και το φοινικόδασος της Πρέβελης. Με μια γρήγορη ματιά στον χάρτη θα δει κανείς αρκετές παραλίες δεξιά κι αριστερά, όπως το Δαμνώνι και το Μικρό Αμμούδι. Όλες είναι προσβάσιμες με αυτοκίνητο, ωστόσο για το Κλεισίδι θα χρειαστούν λίγη κατάβαση και προσεκτικά βήματα στον βράχο. Αυτό που σας περιμένουν αμέσως μετά είναι μια χρυσή αμμουδιά και το απέραντο γαλάζιο του Λιβυκού Πελάγους.
Κεδρόδασος, Χανιά
Όποιος δεν έχει καθίσει κάτω από έναν κέδρο στο Κεδρόδασος Χανίων με θέα στο βαθύ μπλε του Λιβυκού Πελάγους δεν έχει ζήσει την απόλυτη καλοκαιρινή ραστώνη. Η παραλία αυτή πρόκειται για ένα αληθινό μεγαλούργημα της φύσης, με ένα από τα σημαντικότερα κεδροδάση της Μεσογείου, ροζ κοχύλια στη χρυσή αμμουδιά της, καταγάλανα νερά και όλη τη γαλήνη του κόσμου. Σας προτείνουμε την πρόσβαση μέσω του μονοπατιού από το Ελαφονήσι, τη λιμνοθάλασσα που συνήθως στρέφει όλα τα φώτα πάνω της.
Σαράντα πέντε λεπτά περπάτημα πάνω σε άμμο για να φτάσετε στο παραδεισένιο Κεδρόδασος. Έχετε μαζί σας πάντα τα απαραίτητα, ο κρητικός ήλιος δεν χαρίζεται. Πρόσβαση: μέτριας δυσκολίας, μέσω μονοπατιού. Έδαφος: χρυσή άμμος.
Φαλάσαρνα, Χανιά
Στο δυτικότερο άκρο της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων υπάρχει μια παραλία που συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ομορφότερες όλης της Κρήτης, τα Φαλάσαρνα. Απέχει κάτι λιγότερο από μία ώρα οδήγησης από την πόλη των Χανίων και πρόκειται για μεγάλη παραλία με μαλακή, χρυσαφένια άμμο που σε ορισμένα σημεία αποκτά μια σπάνια ροζ απόχρωση λόγω των κοχυλιών και βρέχεται από τα εκθαμβωτικά γαλανά νερά. Η παραλία είναι οργανωμένη: θα βρείτε σημεία για φαγητό, νερό, καθώς και ξαπλώστρες. Ωστόσο στα αριστερά της υπάρχει μία ακόμα μικρή προέκταση της μεγάλης, η οποία είναι πάντα πιο ήσυχη. Στα βόρεια, δε, της παραλίας υπάρχει ο αρχαιολογικός χώρος, λιμάνι που χρονολογείται γύρω στα ελληνιστικά χρόνια και σας προτείνουμε να επισκεφτείτε πριν ή μετά τη βουτιά σας. Τέλος, σίγουρα δεν θα πρέπει να παραλείψετε να δείτε το ηλιοβασίλεμα από τα Φαλάσαρνα, αφού θα δείτε τον ήλιο να χάνεται στον ορίζοντα της Θάλασσας των Κυθήρων, χωρίς τίποτε απολύτως να εμποδίζει τη θέα σας. Πρόσβαση: μέσω ασφαλτόδρομου. Έδαφος: μαλακή, χρυσαφένια άμμος.
Μαζιδά Άμμος (Ξερόκαμπος), Σητεία
Το νοτιοανατολικό άκρο της Κρήτης είναι μια ακτογραμμή ευλογημένη με συνεχείς και πανέμορφες παραλίες. Η μεγαλύτερη από αυτές είναι η Μαζιδά Άμμος, με την απέραντη αμμουδιά της, τα καταγάλανα νερά, τα λιγοστά αρμυρίκια για σκιά και την παντελή έλλειψη οργανωμένων δομών στην παραλία, πέρα από τα ξενοδοχεία τριγύρω. Κοιτώντας απέναντι θα δει κανείς τις νησίδες των Καβάλων, καθώς και το Κουφονήσι, μία από τις μεγαλύτερες βραχονησίδες της Νότιας Κρήτης. Σε αυτή την παραλία κάποτε η «Καλυψώ», το θρυλικό βαθυσκάφος του ωκεανογράφου και εξερευνητή Ζακ-Ιβ Κουστό, είχε παραμείνει για έναν μήνα! Πρόσβαση: εύκολη μέσω ασφαλτόδρομου. Έδαφος: αμμουδιά.
Κόκκινη Άμμος, Mάταλα
Πλάι στα εμβληματικά και χιλιοτραγουδισμένα Μάταλα στο νότιο τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, πόλος έλξης για όσους αναζητούσαν την επαφή με τη φύση και τον λιτό τρόπο διαβίωσης κατά τα 60s και τα 70s, υπάρχει σε απόμερο όρμο η Κόκκινη Άμμος. Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι πρόκειται για μια αρκετά πιο ήσυχη εκδοχή των Ματάλων, αφού είναι παραλία γυμνιστών και η πρόσβαση σε αυτή απαιτεί την πεζοπορία ανηφορικού μονοπατιού και ύστερα την κατάβαση αυτού προς την μαλακή άμμο και τα καταγάλανα νερά της παραλίας. Εκεί λειτουργεί ένα και μοναδικό μικρό αναψυκτήριο, ενώ θα βρείτε λίγη σκιά κάτω από τα αρμυρίκια, τους βράχους και τα αυτοσχέδια σκίαστρα του καταστήματος. Το μονοπάτι ξεκινάει από τα Μάταλα και διαρκεί περίπου 20 με 25 λεπτά. Πρόσβαση: μέσω μονοπατιού. Έδαφος: χρυσή άμμος.
Σαρακήνικο, Γαύδος
Κατά τις προηγούμενες δεκαετίες η Γαύδος αποτελούσε τόσο τόπο εξορίας όσο και ορμητήριο για πειρατές. Προσωπικότητες όπως ο Αρης Βελουχιώτης είχαν εξοριστεί στο νοτιότερο σημείο της Μεσογείου και Σαρακηνοί πειρατές -όπως προδίδει το όνομα- έβρισκαν εκεί καταφύγιο. Σήμερα θεωρείται ένας επίγειος παράδεισος, μακριά από κάθε είδους οργανωμένες τουριστικές υποδομές, πολυκοσμία και πλήθη επισκεπτών. Λίγες παραλίες σάς προσφέρουν την απέραντη γαλήνη όπως το κάνει το Σαρακήνικο της Γαύδου. Τα ρηχά και καταγάλανα νερά αποτελούν την ιδανική πηγή δροσιάς μετά την ξεκούραση κάτω από τους κέδρους και τα αρμυρίκια. Σε κοντινή απόσταση από την παραλία λειτουργούν μερικά ταβερνάκια και μικρά καταστήματα στα οποία θα βρείτε τα απολύτως απαραίτητα, σε περίπτωση που επιλέξετε να ζήσετε την εμπειρία της ελεύθερης κατασκήνωσης. Πρόσβαση: μέσω ασφαλτόδρομου ή μέσω μισάωρου μονοπατιού από το λιμάνι της Γαύδου. Έδαφος: χρυσή άμμος και χαλίκι.
Χρυσή, Γαϊδουρονήσι
Το παρθένο αυτό νησί της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, νότια της Κρήτης, αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο, ενταγμένο στο πρόγραμμα Natura 2000 καθώς φιλοξενεί τον αιωνόβιο κέδρο σε έκταση 350 στρεμμάτων. Όσο για τις παραλίες; Εκεί θα βρείτε το πιο λαμπερό και εντυπωσιακό μπλε που έχετε φανταστεί να παντρεύεται υπέροχα με τη χρυσαφένια άμμο, ποτισμένη με το ροζ των κοχυλιών σε πολλά σημεία. Προσοχή: σύμφωνα με απόφαση του 2022 που έχει ισχύ για δύο χρόνια και προκειμένου να προστατευθεί το ιδιαίτερο περιβάλλον της Χρυσής, πλέον απαγορεύεται από 1η Μαΐου έως και 31 Οκτωβρίου η απόβαση και παραμονή στο νησί. Τόσο οι οργανωμένες εκδρομές που εκτελούνται καθημερινά από Ιεράπετρα, Μακρύ Γιαλό και Τσούτσουρο όσο και τα ιδιωτικά σκάφη θα μπορούν μόνο να αγκυροβολούν στη θάλασσα χωρίς να πλησιάζουν στην ακτή. Με άλλα λόγια, η βουτιά σας πλέον θα γίνεται στις ίδιες παραλίες, αλλά θα απαγορεύεται να χρησιμοποιήσετε τους θαλασσόκεδρους για σκιά. Πρόσβαση: μέσω θαλάσσης. Έδαφος: μαλακή χρυσή-ροζ άμμος.
Αυτές είναι οι 17 καλύτερες παραλίες στα Δωδεκάνησα
Υπέροχες αμμουδιές, κρυστάλλινα νερά και μοναδικές βουτιές στο απέραντο γαλάζιο των πανέμορφων Δωδεκανήσων. Ακολουθούν 17 παραλίες σαν καρτ ποστάλ, οι οποίες μαγεύουν Έλληνες και επισκέπτες από το εξωτερικό.
Πρασονήσι, Ρόδος
Η παραλία του Πρασονησίου στο νοτιότερο άκρο της Ρόδου είναι σίγουρα μια από τις πλέον ιδιαίτερες που θα συναντήσετε. Αν την επισκεφθείτε τον χειμώνα και μετά πάλι το καλοκαίρι θα αντικρίσετε δυο εντελώς διαφορετικές εικόνες κι αυτό διότι κατά τους χειμερινούς μήνες το νησάκι απέναντι χωρίζεται από τη θάλασσα, ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της πτώσης της στάθμης της θάλασσας, δημιουργείται μια αμμώδης χερσόνησος, η οποία ενώνει την παραλία του Πρασονησίου με το ομώνυμο νησάκι. Η παραλία αυτή χαρακτηρίζεται επίσης από δυνατούς ανέμους, γεγονός που τη καθιστά ιδανικό σημείο για θαλάσσια σπορ, όπως ιστιοσανίδα και kitesurfing. Για τους πιο περιπετειώδεις, προτείνουμε την πεζοπορία έως την άκρη του μικρού νησιού όπου θα συναντήσετε έναν εγκαταλελειμμένο φάρο, έχοντας απέναντί σας τη γειτονική Κάρπαθο. Πρόσβαση: μέσω ασφαλτόδρομου. Έδαφος: χρυσή άμμος.
Ασπρονήσια, Λειψοί
Η θαλάσσια βόλτα στις 24 βραχονησίδες που απαρτίζουν τους Λειψούς είναι ίσως η απόλυτη καλοκαιρινή εμπειρία αυτής της πλευράς των Δωδεκανήσων. Τα Ασπρονήσια, λίγα μόλις λεπτά μακριά από το λιμάνι των ακριτικών Λειψών, είναι αναμφίβολα η πιο δημοφιλής εξ αυτών, λόγω των κάτασπρων βότσαλων που κάνουν τα νερά να παίρνουν κρυστάλλινες αποχρώσεις του γαλάζιου, κάτι που ήδη παρατηρεί κανείς όπως πλησιάζει με το καΐκι. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και το γειτονικό Μαράθι, καθώς και τους Αρκιούς για φρέσκο ψάρι πάνω στο λιμανάκι. Πρόσβαση: μέσω θαλάσσης. Έδαφος: βότσαλο.
Μάρμαρα, Αρμάθια, Κάσος
Μια από τις πιο ανέγγιχτες παραλίες της Ελλάδας βρίσκεται σε ένα από τα Κασονήσια, τις νησίδες της «Ηρωικής Νήσου Κάσου» στα Δωδεκάνησα. Η παραλία Μάρμαρα στο νησί Αρμάθια είναι σίγουρα από τις πλέον εντυπωσιακές που θα αντικρίσετε ποτέ, αφού η κατάλευκη μαλακή άμμος (παλιά έβγαζαν γύψο στο νησί αυτό) και τα πεντακάθαρα γαλάζια νερά παραπέμπουν σε μια εντελώς εξωτική τοποθεσία. Στο νησί αυτό, εκτός από απίθανες αμμουδιές, υπάρχει και ένας υγρότοπος που αποτελεί στάση για αποδημητικά πουλιά. Η πρόσβαση γίνεται μέσω του τουριστικού σκάφους Kasos Princess από το Φρυ της Κάσου, το οποίο παραμένει στα Αρμάθια για λίγες ώρες και ύστερα επιστρέφει στην Κάσο. Λόγω του ότι τα Αρμάθια αποτελούν μέλος του δικτύου Natura 2000, στο νησί δεν υπάρχουν τουριστικές υποδομές, ενώ στην παραλία Μάρμαρα η σκιά είναι ελάχιστη έως ανύπαρκτη. Πρόσβαση: μέσω θαλάσσης. Έδαφος: μαλακή άμμος.
Άπελλα, Κάρπαθος
Μια από τις εντυπωσιακότερες παραλίες της ανεξάντλητης Καρπάθου, χωρίς καμία αμφιβολία ένα από τα πιο άγρια νησιά που θα επισκεφθείτε. Ξεκινώντας από το άνυδρο κομμάτι του νησιού στα νότια και οδηγώντας κανείς προς την Άπελλα πλάι σε απόκρημνες πλαγιές και με εκπληκτική θέα προς τη θάλασσα, θα παρατηρήσει ότι ξαφνικά το τοπίο «ζωντανεύει» με πυκνά πευκοδάση. Κάπου εκεί ξεκινούν και οι συνεχείς κοφτές, κατηφορικές στροφές που καταλήγουν στην παραλία. Εναλλακτικά, η πρόσβαση γίνεται μέσω θαλάσσιων δρομολογίων από τα Πηγάδια στα νότια ή το Διαφάνι στα βόρεια. Η παραλία είναι ανοργάνωτη, με λιγοστή σκιά από τα δέντρα και τα βράχια, ενώ τα νερά έχουν όλες τις αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου! Πρόσβαση: κατηφορικός ασφαλτόδρομος με στροφές. Έδαφος: λευκή άμμος και μικρό βότσαλο.
Κουτσομύτης, Αστυπάλαια
Η «εξωτική ζώνη» της μεθυστικής Αστυπάλαιας περιλαμβάνει ένα σύμπλεγμα νησιών, τα πιο διάσημα των οποίων είναι οι Κουνούπες και ο Κουτσομύτης. Το τελευταίο νησάκι θα σας καταπλήξει με τα καταγάλανα νερά που το περιβάλλουν και είναι ιδανικά για βουτιά ένα ζεστό καλοκαιρινό μεσημέρι! Βρίσκεται σε απόσταση μόλις λίγων λεπτών από το λιμάνι της Αστυπάλαιας και αποτελεί μια από τις κύριες στάσεις της θαλάσσιας βόλτας των τουριστικών σκαφών που λαμβάνουν χώρα καθημερινά το καλοκαίρι. Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας μάσκες και βατραχοπέδιλα, ο βυθός είναι συναρπαστικά γεμάτος με ενδιαφέρουσες εικόνες! Πρόσβαση: μέσω θαλάσσης. Έδαφος: αμμώδες και λευκό λεπτό βότσαλο.
Χοχλακούρα, Λειψοί
Στο παρθένο και λιλιπούτειο αυτό νησί των Δωδεκανήσων με τις πεντακάθαρες θάλασσες είναι δεδομένο ότι θα βρείτε παραλίες για όλα τα γούστα. Στα νοτιοανατολικά του νησιού και μόλις 10 λεπτά μακριά από τη Χώρα με το αυτοκίνητο βρίσκεται η Χοχλακούρα, παραλία βοτσαλωτή, ανοργάνωτη, με εκπληκτικά νερά και σκιά από τα αρμυρίκια και θέα το απέραντο γαλάζιο. Είναι σίγουρο ότι εκεί θα απολαύσετε ένα ήσυχο μπάνιο, ωστόσο σας προτείνουμε να ανακαλύψετε και τη μικρή, κλειστή και κρυφή παραλία στα δεξιά της Χοχλακούρας η οποία βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δρόμο. Ο βράχος που αγκαλιάζει την παραλία αυτή προσφέρει σκιά σαν μια μεγάλη ομπρέλα, ενώ τα νερά είναι ρηχά με λευκό, μεγάλο βότσαλο. Χαρακτηριστικό της παραλίας είναι ο βράχος που σχηματίζει μια μικρή φυσική καμάρα και κοιτάζει το βαθύ μπλε. Πρόσβαση: μέσω ασφαλτόδρομου. Έδαφος: λευκό βότσαλο.
Άγιος Γεώργιος Μεγίστης, Καστελλόριζο
Ξέρουμε τι σκέφτεστε, το Καστελλόριζο δεν αποτελεί το κατεξοχήν παράδειγμα για παραλίες υπό το πρίσμα της στενής και αυστηρής έννοιας του όρου, ως προς την ύπαρξη ακτής και αμμουδιάς δηλαδή. Λαμβάνοντας υπόψη την ευρύτερη έννοια της «παραλίας» ωστόσο, η προβλήτα στη νησίδα Άγιος Γεώργιος της Μεγίστης αποτελεί ένα εξαιρετικό σημείο για το καλοκαιρινό σας μπάνιο. Πρόκειται για ένα μικρό νησάκι, μία από τις πολλές βραχονησίδες του Καστελλόριζου, προσβάσιμη με καΐκι. Η βουτιά σας θα γίνει μπροστά από το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, στα καταπράσινα νερά του ανατολικότερου άκρου της χώρας μας, μόλις μια ανάσα από τα τουρκικά παράλια.
Χέλατρος, Κάσος
Στο νοτιοδυτικό άκρο της Κάσου, 20 λεπτά μακριά από το Φρυ, το λιμάνι και κύριο οικισμό του νησιού βρίσκεται η παραλία Χέλατρος. Απομονωμένη, άγρια και με καταπληκτικά νερά, η Χέλατρος είναι μια από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού. Υπάρχει χώρος για στάθμευση αυτοκινήτων, καθώς και καντίνα για τα απαραίτητα. Tip: στη δεξιά πλευρά της παραλίας μπορείτε να μαζέψετε λίγο άργιλο από τον βράχο για αργιλοθεραπεία! Φυσικά, μετά τη βουτιά σας μην παραλείψετε να επιστρέψετε στο Φρυ και να δοκιμάσετε την υπέροχη γαστρονομία της Κάσου, με πιάτα όπως τα σουτζουκάκια, τα ντολμαδάκια και τις μακαρούνες με σιτάκα. Πρόσβαση: μέσω ασφαλτόδρομου. Έδαφος: βότσαλο.
Αλιμούντα, Σαρία
Εδώ έχουμε να κάνουμε με νερά αχαρτογράφητα για τον περισσότερο κόσμο. Το νοτιοανατολικό άκρο της χώρας μας είναι γεμάτο εκπλήξεις! Η Σαρία σίγουρα αποτελεί μια πραγματική αποκάλυψη, καθώς μιλάμε για νησί ακατοίκητο, που αποτελούσε μια από τις 4 αρχαίες πόλεις της Καρπάθου, νησί ευλογημένο, με εκπληκτικές ακτές, προσβάσιμες μόνο από τη θάλασσα. Μία από τις παραλίες που αναμφίβολα θα θέλετε να επισκεφθείτε για βουτιά και στάση είναι η Αλιμούντα που βρίσκεται στο βόρειο κομμάτι του νησιού, πλήρως προστατευμένη από τον βοριά. Τα κρυστάλλινα πρασινωπά νερά της αποτελούν τον ιδανικότερο τρόπο για να δροσιστείτε μια ζεστή καλοκαιρινή ημέρα. Μην παραλείψετε να έχετε μαζί σας καλοκαιρινή μάσκα καθώς ο βυθός είναι ιδιαιτέρως συναρπαστικός! Πρόσβαση: μέσω θάλασσας. Έδαφος: λευκό βότσαλο.
Πλατύς Γιαλός, Λειψοί
Οι Λειψοί! Ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων με φανταστικές ακτές. Ένα σύμπλεγμα 24 νησιών ιδανικό για εξερεύνηση με σκάφος. Ωστόσο υπάρχουν και παραλίες προσβάσιμες μέσω του οδικού δικτύου του νησιού. Μία από αυτές είναι ο Πλατύς Γιαλός, του οποίου τα νερά αναπόφευκτα θα προσέξετε από μακριά καθώς πλησιάζετε κι αυτό διότι έχουν μια απόχρωση του μπλε που είναι σπάνια. Ένα ανοιχτό γαλάζιο που σε προσκαλεί να βυθιστείς, να βουτήξεις στα ρηχά, πεντακάθαρα νερά της παραλίας. Απέχει μόλις λίγα λεπτά με το αυτοκίνητο από το λιμάνι, ενώ το ταβερνάκι που λειτουργεί πάνω στην παραλία αποτελεί το επιστέγασμα ενός αυθεντικά ελληνικού καλοκαιρινού, ανέμελου σκηνικού. Πρόσβαση: μέσω ασφαλτόδρομου. Έδαφος: χαλίκι και λευκή άμμος.
Μιχαλιού Κήπος, Κάρπαθος
Όποιος έχει επισκεφθεί την ανεξάντλητη Κάρπαθο γνωρίζει καλά πως το νησί αυτό έχει δυο πρόσωπα: το μεν βόρειο κομμάτι που χαρακτηρίζεται από το άγριο ορεινό τοπίο με απόκρημνα σημεία, τις δυσπρόσιτες παραλίες και τα πευκοδάση και το δε νότιο κομμάτι χωρίς τα βουνά, χωρίς την πυκνή βλάστηση, με πάρα πολλές και εύκολα, ωστόσο, προσβάσιμες παραλίες. Μια από αυτές είναι η Μιχαλιού Κήπος, η οποία ανήκει γεωγραφικά στις παραλίες που βρίσκονται κοντά στο αεροδρόμιο της Καρπάθου, αλλά αρκετά μακριά από κάποιον οικισμό και σε τοποθεσία ήρεμη. Η παραλία έχει ενδιαφέροντες γεωλογικούς σχηματισμούς, λευκό λεπτό χαλίκι και υπέροχα δροσερά γαλαζοπράσινα νερά. Οι νότιες ακτές της Καρπάθου ενδείκνυνται για ενα beach hopping οδοιπορικό, καθώς πολλές από αυτές βρίσκονται σε αρκετά κοντινή απόσταση η μία από την άλλη. Για παράδειγμα, πολύ κοντά στην παραλία Μιχαλιού Κήπος θα έχετε την ευκαιρία να βουτήξετε στις γειτονικές Αράκι και Αγριλαοπόταμος. Πρόσβαση: μέσω ασφαλτοδρόμου. Έδαφος: λευκό λεπτό χαλίκι.
Άγιος Γεώργιος Δυσάλωνας, Σύμη
Οι παραλίες των Δωδεκανήσων δεν σταματούν να μας εκπλήσσουν με την άγρια ομορφιά τους, όσες φορές και να τις επισκεφθούμε, όσες διαφορετικές και να δούμε. Η παραλία του Άι-Γιώργη Δυσάλωνα στην ανατολική πλευρά της ακριτικής Σύμης αποτελεί την επιτομή αυτής της επιβλητικής ομορφιάς, κάτι που θα αντικρίσετε ήδη από απόσταση. Είναι προσβάσιμη μόνο από τη θάλασσα κι αυτό διότι ακριβώς πάνω από την παραλία υψώνεται θεόρατος ένας βράχος των 300 μέτρων που αγκαλιάζει τη βοτσαλωτή αυτή παραλία με τα απίστευτα διαυγή μπλε νερά, ωστόσο, μετά το απόγευμα σκιάζει τα πάντα. Πάνω στα βότσαλα της παραλίας θα βρείτε μονάχα μερικά αρμυρίκια και το εκκλησάκι του Άι-Γιώργη του «Δυσάλωνα», δηλαδή δυσπρόσιτο. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λειτουργούν ημερήσιες κρουαζιέρες και θαλάσσια ταξί από το λιμάνι της Σύμης, όπως και από τη Ρόδο, που σας μεταφέρουν στην παρθένα αυτή παραλία. Πρόσβαση: μέσω θαλάσσης. Έδαφος: λευκό βότσαλο.
Καμινάκια, Αστυπάλαια
Μια από τις αρκετές πανέμορφες και άγριες παραλίες του νησιού με σχήμα πεταλούδας. Βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του νησιού, περίπου 25 λεπτά μακριά από τη Χώρα και προσεγγίζεται μέσω ενός χωμάτινου, κακοτράχαλου δρόμου, το τέλος του οποίου ωστόσο αποζημιώνει τον επισκέπτη και με το παραπάνω, καθώς ο γαλαζοπράσινος βυθός της παραλίας σας προσκαλεί να τον ανακαλύψετε. Χαρακτηριστικό της παραλίας είναι το γκριζωπό λεπτό χαλίκι που λαμπιρίζει εντυπωσιακά στον καυτό καλοκαιρινό ήλιο, καθώς και τα διάσπαρτα αρμυρίκια, ιδανικά για δροσερή σκιά. Τα Καμινάκια θεωρούνται ημι-οργανωμένη παραλία καθώς λειτουργεί ταβέρνα, χωρίς ωστόσο σημαντικές υποδομές. Πρόσβαση: μέσω χωμάτινου δρόμου. Έδαφος: λεπτό γκρι χαλίκι.
Κοίμηση, Λειψοί
Στο ήσυχο ακριτικό νησί των Λειψών θα απολαύσει κανείς τις πιο ήρεμες και ξεκούραστες διακοπές, σε ειδυλλιακές και ανέγγιχτες παραλίες, δυσπρόσιτες ή μη. Στα δυτικά του νησιού και με νότιο προσανατολισμό βρίσκεται η μικροσκοπική και καλά κρυμμένη παραλία Κοίμηση, η οποία έχει λάβει το όνομά της από το εκκλησάκι της Κοίμησης που είναι χτισμένο σε μονοπάτι πάνω από την παραλία. Χαρακτηριστικό της Κοίμησης είναι οι καταπράσινοι θάμνοι που την περιβάλλουν, κάτω όμως στην παραλία δεν υπάρχει σκιά, παρά μόνο η άμμος και τα εκθαμβωτικά πράσινα νερά, ενώ απέχει μόλις λίγα λεπτά από το λιμάνι των Λειψών. Πρόσβαση: μέσω ασφαλτόδρομου και σύντομου μονοπατιού. Έδαφος: λεπτό χαλίκι και χρυσή άμμος.
Λιβάδι, Αστυπάλαια
Πώς θα σας ακουγόταν να κάνετε τη βουτιά σας σε πεντακάθαρα πράσινα νερά έχοντας θέα το Κάστρο της Αστυπάλαιας, ένα από τα πιο καλά διατηρημένα ενετικά κάστρα του Αιγαίου που δεσπόζει στην κορυφή της Χώρας. Αυτό -μεταξύ άλλων- προσφέρει η παραλία Λιβάδι του νησιού των Δωδεκανήσων με το χαρακτηριστικό σχήμα πεταλούδας. Ο οικισμός Λιβάδι βρίσκεται σε απόσταση μόλις 2 χιλιομέτρων από τη Χώρα και είναι χτισμένος πάνω στη μεγαλύτερη καλλιεργήσιμη έκταση της Αστυπάλαιας, ενώ η παραλία είναι οργανωμένη μεν, με επιλογές για φαγητό, αλλά αρκετά ήσυχη για να απολαύσει κανείς ένα ήρεμο μπάνιο. Πρόσβαση: μέσω ασφαλτόδρομου. Έδαφος: μαλακή καφετιά άμμος.
Τηγανάκια, Αρκοί
Οι ακριτικοί Αρκοί αποτελούν σύμπλεγμα νησιών στα Δωδεκάνησα μόλις μια ανάσα από τους γειτονικούς Λειψούς. Χαρακτηριστικό τους, αλλά και της ευρύτερης περιοχής είναι οι πολλές και μικρές βραχονησίδες, ιδανικές για εξερεύνηση με σκάφος. Στη θαλάσσια εκδρομή σας θα ήταν παράλειψη να μην επισκεφθείτε μια από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες των Αρκιών, τα Τηγανάκια, στα νοτιοανατολικά του νησιού και απέναντι από τη νησίδα Αβάπτιστο, μέχρι την οποία μπορείτε να κολυμπήσετε πλέοντας σε σχετικά ρηχά τιρκουάζ νερά. Εναλλακτικά, το οδικό δίκτυο σας οδηγεί απευθείας στην παραλία η οποία βρίσκεται περίπου 11 χιλιόμετρα μακριά από το μικρό και γραφικό λιμάνι του νησιού. Πρόσβαση: μέσω ασφαλτόδρομου ή μέσω θαλάσσης. Έδαφος: χρυσή άμμος & βότσαλο.
Αχάτα, Κάρπαθος
Η Αχάτα περιλαμβάνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που τη καθιστούν μια εξαιρετική επιλογή για βουτιά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας στην Κάρπαθο. Βρίσκεται στα ανατολικά του νησιού, προστατευμένη από τους ανέμους και τα μεγάλα κύματα, στο εσωτερικό ενός όρμου, περιτριγυρισμένη από καταπράσινες πευκόφυτες πλαγιές. Τα νερά είναι κρυστάλλινα και γαλαζοπράσινα χάρη στο λευκό λεπτό βότσαλο, ενώ αν κολυμπήσετε κοντά στα βράχια θα παρατηρήσετε την ύπαρξη σπήλαιων. Αν σας ευνοήσει η τύχη ίσως να έχετε και παρέα στην εξερεύνηση του βυθού τη μεσογειακή φώκια monachus monachus, ένας πληθυσμός της οποίας απαντάται στις θάλασσες της Καρπάθου. Η Αχάτα προσεγγίζεται μέσω του ασφαλτόδρομου σε μια εξαιρετικά όμορφη διαδρομή που περνάει μέσα από το Απέρι, ημιορεινό χωριό με όμορφα αρχοντικά σπίτια και εκπληκτική θέα προς τη θάλασσα. Κάτω στην παραλία λειτουργεί καφέ-μπαρ και ταβερνάκι. Πρόσβαση: μέσω ασφαλτόδρομου. Έδαφος: λεπτό λευκό χαλίκι.
Πηγή: travel.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr