Villa Lena: Απόδραση και workshops τέχνης στην Τοσκάνη

Μια αριστοκρατική αγροικία του 19ου αιώνα μεταμορφώθηκε σε ιδανικό προορισμό για όσους λατρεύουν τον αγροτουρισμό και τα σεμινάρια από φημισμένους δημιουργούς σε σκηνικό αναγεννησιακής ιταλικής εξοχής

Την ατμοσφαιρική αγροικία την ανακάλυψε το 2013 μια παρέα που λατρεύει την τέχνη: η Λένα Εβστάφιεβα, πρώην επιμελήτρια εκθέσεων στην γκαλερί Garage της Μόσχας, ο μουσικός σύζυγός της Ζερόμ Χάντεϊ και ο Παριζιάνος φίλος τους, Λάιονελ Μπενζεμούν. Οι τρεις τους αποφάσισαν να συνδυάσουν τα ταλέντα τους ώστε να μεταμορφώσουν αυτό το ρομαντικό κτίριο στην επαρχία της Πίζας σε ένα ονειρικό καταφύγιο μέσα στη φύση, όπου κανείς μπορεί να γνωρίσει νέους καλλιτέχνες. Οπως και έγινε.
Τα δωμάτια και οι βίλες στην ύπαιθρο της Τοσκάνης προσφέρουν ουσιαστική επαφή με τον τόπο σε αυτό το υβριδικό κατάλυμα που προτείνει ένα νέο είδος διακοπών συνδυάζοντας φύση, τέχνες και αναψυχή σε ένα μοναδικό πακέτο πολυτελείας

Περιτριγυρισμένη από αμπελώνες, ελαιώνες και βιολογικούς λαχανόκηπους, η Villa Lena βρίσκεται στην καρδιά ενός κτήματος. Μικρότερες αγροικίες, στάβλοι και κυνηγετικά καταλύματα μεταμορφώθηκαν σε δωμάτια και διαμερίσματα για τους εκλεκτούς επισκέπτες που απολαμβάνουν καλλιτεχνικά σεμινάρια σε συνδυασμό με αγροτουρισμό και ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Τοσκάνη.

Πρώτοι ιδιοκτήτες του κτήματος ήταν οι Ιταλοί αριστοκράτες Αγκούστο και Τερέζα Ντελ Φράτε, που από το 1890 το κατέστησαν φημισμένο κυνηγετικό κέντρο της περιοχής. Μερικές δεκαετίες μετά τον θάνατό τους η βίλα δέσποζε στο καταπράσινο τοπίο εγκαταλελειμμένη, αλλά φορτωμένη με αυτή την ξεχωριστή πατίνα του χρόνου, μαγεύοντας τους σημερινούς ιδιοκτήτες που την αγόρασαν το 2007.

Πλέον η Villa Lena αποτελεί ένα υβριδικό κατάλυμα, καθώς προτείνει ένα νέο είδος διακοπών, καλώντας τους επισκέπτες να βουτήξουν στα βαθιά νερά των τεχνών που αγαπούν, αλλά και να εξερευνήσουν δάση, μεσαιωνικές πόλεις και χωριά όπως τα Σαν Τζιμινιάνο, Λούκα και Σιένα και βεβαίως το πολύτιμο πετράδι της Ιταλίας, τη Φλωρεντία. Σημείο αναφοράς του συγκροτήματος, το παρεκκλήσι του Αρχάγγελου Μιχαήλ, που δίνει και το όνομά του σε ολόκληρη την περιοχή: Σαν Μικέλε.

Τα πολυτελή δωμάτια θυμίζουν boutique ξενοδοχείο, ενώ οι βίλες σε φέρνουν πιο κοντά στην παράδοση και τη φύση. Στην πτέρυγα Fattoria με τα superior δωμάτια -οι πρώην στάβλοι που διαμορφώθηκαν ανάλογα- οι ψηλές, θολωτές οροφές, τα μαρμάρινα μπάνια και τα δρύινα δάπεδα διαμορφώνουν την αισθητική της Villa Lena, η οποία προσφέρει μια αυθεντική εμπειρία ιταλικού design στην αναγεννησιακή ιταλική επαρχία.

Το κτίριο San Michele είναι το κεντρικό σημείο του ξενοδοχείου. Με θέα στους λόφους ή στη βίλα του 19ου αιώνα, αποτελείται από έξι πολυτελή δωμάτια με μπανιέρες εποχής-κομψοτεχνήματα. Κρυμμένη στην αγκαλιά του δάσους, η βίλα Casetta Bella απέχει είκοσι λεπτά με τα πόδια από το San Michele.

Ιδανική για παρέες και οικογένειες, έχει τρία υπνοδωμάτια, κουζίνα, μεγάλο μπάνιο, τη δική της εξωτερική βεράντα και πρόσβαση σε πισίνα. Ακόμα περισσότερα άτομα θα βολευτούν στο Maison Stento, που αποτελείται από ενιαίο καθιστικό, βεράντα, κουζίνα και πέντε δίκλινα υπνοδωμάτια με ιδιωτικό μπάνιο. Τα παιδιά θα ανακαλύψουν τον δικό τους παράδεισο με δραστηριότητες όπως μαγειρική, καλλιτεχνικά, αθλητισμό και φυσικά αμέτρητα παιχνίδια.

Το καταφύγιο της τέχνης
Το Ιδρυμα Villa Lena είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με στόχο τη στήριξη διεθνών σύγχρονων καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται σε εικαστικά, μουσική, κινηματογράφο, λογοτεχνία και μόδα. Σε αυτό το πλαίσιο λειτουργεί και το δημοφιλέστατο Αrtists in Residence Programme (Πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών), με φημισμένους δημιουργούς να διοργανώνουν workshops για τους φιλοξενούμενους, να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις, ακόμα και στις γεωργικές δραστηριότητες.

Πριν από την ολοκλήρωση του residency, κάθε καλλιτέχνης καλείται να αφήσει το σημάδι του στη βίλα χαρίζοντας ένα έργο τέχνης. Η ζωγράφος Λόλα Σνάμπελ, ο μουσικός Ντεβέντρα Μπάνχαρτ, ο ζωγράφος Σαμ Φολς και ο φωτογράφος Μαρκ Μπόρθγουικ έχουν αναδείξει με την παρουσία τους το πρόγραμμα μέχρι σήμερα - εμείς συναντήσαμε τη ζωγράφο Φλόρα Ντέμπορα, η οποία ήταν φανερά προβληματισμένη με όσα συμβαίνουν αυτή την εποχή στο σπίτι της, το Ισραήλ.
Αυθεντικά μπάνια εποχής και άλλα στοιχεία που διατηρήθηκαν αυτούσια κατά τη ριζική ανακαίνιση μάγεψαν τους σημερινούς ιδιοκτήτες της αγροικίας του 19ου αιώνα

Παρακολουθώντας το workshop ζωγραφικής διαπιστώσαμε με μεγάλη χαρά πως η αντίληψη που προβάλλεται μέσα απ’ όλα αυτά είναι ότι δεν υπάρχει καλό ή κακό έργο τέχνης, μόνο έργα που μιλάνε στην καρδιά. Η Villa Lena είναι επίσης μέλος της Artists at Risk, μιας οργάνωσης με στόχο τη στήριξη καλλιτεχνών που αντιμετωπίζουν διώξεις και ανελευθερία στις χώρες τους - πολλοί καλλιτέχνες από την Ουκρανία έχουν φιλοξενηθεί εδώ.

Οι άνθρωποι της Villa Lena δελεάζουν τον ταξιδιώτη με μια ολοκληρωμένη εμπειρία ζωής στην Τοσκάνη για όλες τις αισθήσεις, όλες τις εποχές. Οι επισκέπτες θα κάνουν γιόγκα στο κινηματογραφικό τοπίο. Θα μάθουν να φτιάχνουν ιταλικά ζυμαρικά. Θα επισκεφτούν τοπικά οινοποιεία και θα εξερευνήσουν μυστηριακά κάστρα. Μια ξεχωριστή εμπειρία είναι σίγουρα το κυνήγι τρούφας στο δάσος με τα υπέροχα σκυλάκια του συγκροτήματος.
Εκτός από πολύτιμες στιγμές ξεγνοιασιάς, η Villa Lena προσφέρει δραστηριότητες που μυούν τον φιλοξενούμενο στην τοπική κουλτούρα και παράδοση, ενώ τα εργαστήρια με φημισμένους καλλιτέχνες εξάπλωσαν γρήγορα τη φήμη της στον κόσμο

Αλλά και η βόλτα στον κήπο με τα λουλούδια που καλλιεργούνται με βιώσιμο τρόπο και κοσμούν τις πανέμορφες ανθοσυνθέσεις που βλέπουμε στους χώρους της Villa Lena. Στην πραγματικότητα, η ίδια η Λένα (Εβστάφιεβα) είναι μια καταξιωμένη ανθοσυνθέτρια που επιμελείται μεγάλο μέρος της διακόσμησης, η ψυχή της βίλας, εκείνη που αφήνει τη σφραγίδα της σε καθετί φροντίζοντας φεύγοντας να πάρεις μαζί σου πολύτιμες αναμνήσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr