Σβήνει η Αθήνα από τον τουριστικό χάρτη

Στα χαμηλότερα σημεία εδώ και δεκαετίες είναι οι πληρότητες όσων ξενοδοχείων παραμένουν ανοιχτά στην πρωτεύουσα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Απριλίου του 2012.

Στα χαμηλότερα σημεία εδώ και δεκαετίες είναι οι πληρότητες όσων ξενοδοχείων παραμένουν ανοιχτά στην πρωτεύουσα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Απριλίου του 2012. Η Αθήνα βρίσκεται στην τελευταία θέση του σχετικού καταλόγου μεταξύ 11 ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων, με πληρότητες που δεν ξεπερνούν σε μέσο όρο το 46,9% το πρώτο τετράμηνο του έτους, όταν το αντίστοιχο περυσινό διάστημα έφταναν το 54,4%. Αντίθετα, στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκεται το Λονδίνο με μέση πληρότητα 76,7%, ενώ πολύ καλά πηγαίνει και η Κωνσταντινούπολη, η οποία έχει πετύχει το πρώτο τετράμηνο του έτους πληρότητες που φτάνουν το 68,8%.

Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση -4,6%- στις πληρότητες των ξενοδοχείων σε σχέση με πέρυσι έχει το Βερολίνο. Σαν να μην έφταναν αυτά τα απογοητευτικά στοιχεία, μετά και το κλείσιμο του ξενοδοχείου «Athens Imperial» του ομίλου Δασκαλαντωνάκη το σύνολο των ξενοδοχείων που έχουν κλείσει στο κέντρο της Αθήνας φτάνει τα 25, ενώ 10 ακόμη υπολειτουργούν έχοντας μειώσει δραματικά το χρονικό διάστημα που παραμένουν ανοιχτά.



Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την τελευταία τριετία να χαθούν περίπου 4.000 θέσεις εργασίας στον ξενοδοχειακό τομέα.  Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, το 2008 ο τομέας των ξενοδοχείων της Αττικής απασχολούσε 14.000 ξενοδοχοϋπαλήλους, ενώ σήμερα δεν απασχολεί περισσότερους από 10.000 εργαζομένους. Επιπλέον, όπως ψιθυρίζεται στην αγορά, αρκετοί επιχειρηματίες ετοιμάζονται να βάλουν λουκέτο στα ξενοδοχεία τους μόλις λήξει η φετινή τουριστική περίοδος. Παράλληλα, τα ξενοδοχεία που παραμένουν ανοιχτά δέχονται βροχή τηλεφωνημάτων από υποψήφιους πελάτες για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, όπως δηλώνει ο κ. Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, ότι οι πελάτες ρωτούν τα πλέον απίθανα πράγματα: π.χ., αν στα ξενοδοχεία των Αθηνών υπάρχει φαγητό, αν υπάρχει βενζίνη, πόσες ώρες την ημέρα υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα και αν υπάρχουν ΑΤΜ  που να δίνουν χρήματα! Η εικόνα που έχει διαμορφωθεί στο εξωτερικό για την Αθήνα προσομοιάζει, σύμφωνα με πολλούς, με εικόνα χάους ή εμφύλιας σύρραξης, όπου τίποτε δεν λειτουργεί, με αποτέλεσμα ακόμη και οι πλέον καλοπροαίρετοι επισκέπτες να το σκέπτονται διπλά και τριπλά προτού έρθουν για διακοπές στην Αθήνα.

Μέχρι στιγμής τίποτε δεν προμηνύει ότι η κατάσταση στην Αθήνα αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα θα αλλάξει, αφού από τα 6 εκατομμύρια κρατήσεις που μπαίνουν στα συστήματα των ξενοδοχείων το δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου ήδη υπάρχουν 900.000 λιγότερες κρατήσεις μόνο για τον Μάιο. Με τα δεδομένα αυτά η μείωση των εσόδων για ολόκληρο το 2012 θα ξεπεράσει το 15% σε σχέση με πέρυσι, κάτι που σημαίνει ότι φέτος θα χαθούν επιπλέον 150.000 θέσεις εργασίας στην τουριστική βιομηχανία της χώρας.

Η μόνη ελπίδα για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, που ενδεχομένως να μετριάσουν κάπως την άσχημη εικόνα του κλάδου, είναι η μεγάλη υποτίμηση του ευρώ, η οποία τους τελευταίους μήνες φτάνει το 15% σε σχέση με το δολάριο, αλλά και τη στερλίνα. Οπως έλεγαν στο «business stories» μεγαλοξενοδόχοι, αν συνεχιστεί η υποτίμηση του ευρώ μπορεί να φέρει έναν επιπρόσθετο αριθμό τουριστών εκτός ευρωζώνης, αφού πλέον η χώρα μας, σε συνδυασμό με τις μειώσεις των ξενοδοχειακών υπηρεσιών, θα είναι κατά 30% φτηνότερη σε σχέση με πέρυσι.

Μάλιστα αυτή την εποχή οι τιμές των τουριστικών πακέτων στην Ελλάδα είναι κατά 15%-20% φθηνότερες από τις αντίστοιχες στα τουρκικά παράλια.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπάρξει έντονη δραστηριοποίηση στην αγορά της Αγγλίας, αφού έρευνες δείχνουν ότι οι Βρετανοί ενδιαφέρονται πρωτίστως για το κόστος όταν κλείνουν πακέτα για τις διακοπές τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συγκεκριμένη τουριστική αγορά είναι η δεύτερη από πλευράς αφίξεων, με 1,7 εκατομμύρια ετησίως.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr