Τουρκική ιστοσελίδα «υμνεί» την Αγιάσο της Λέσβου!

Eκτενές αφιέρωμα στη Hurriyet Daily News από τον Ολλανδό δημοσιογράφο Wilco Van Herpen που ζει και εργάζεται στην Τουρκία από το 1999

To μικρό χωριό Αγιάσος στη Λέσβο
έκρυβε πολλές ευχάριστες εκπλήξεις και απέραντη ομορφιά για τον Ολλανδό δημοσιογράφο Wilco Van Herpen, που ζει και εργάζεται στην Τουρκία από το 1999.

Ο δημοσιογράφος ταξίδεψε με μια ομάδα τεσσάρων ατόμων στο πανέμορφο χωριό και όπως δηλώνει στο άρθρο που έγραψε στην τουρκική ιστοσελίδα Hurriyet Daily News, άνοιξαν για εκείνον «μυστικές» πόρτες στο χωριό!

Κλείστε φθηνά αεροπορικά εισιτήρια για Λέσβο στο
www.aboutickets.com

Οι ορθόδοξες εκκλησίες του χωριού, η ενασχόληση των κατοίκων με τη μουσική, η καθαριότητα όλων των δημόσιων χώρων, τα εργαστήρια ξυλογλυπτικής και ο μουσειακός χώρος με τα τάματα δίπλα στην εκκλησία της «Παναγίας της Αγιάσου», εντυπωσίασαν τον Ολλανδό, τόσο, ώστε να γράψει ένα αφιέρωμα- ύμνο για το ξεχωριστό χωριό της Λέσβου.

Το protothema.gr επικοινώνησε με τον τουριστικό πράκτορα της Λέσβου, Άρη Λαζαρή, που ξενάγησε τον δημοσιογράφο στο γραφικό χωριό. Η πρώτη στάση των επισκεπτών από την Τουρκία ήταν στην βιβλιοθήκη της Αγιάσου, όπου δεν υπάρχουν μόνο βιβλία... Προσπερνώντας τα βιβλία, σε διπλανή αίθουσα, γίνονται μαθήματα μουσικής και κυρίως σαντουριού. Ο Άρης Λαζαρής μας εξηγεί ότι στο χωριό όλοι αγαπούν τη μουσική και άνθρωποι ηλικίας από 7 ετών μέχρι και 85, μαθαίνουν σαντούρι!



Δεύτερη στάση ήταν στην εκκλησία της «Παναγίας της Αγιάσου». Εδώ, ο Ολλανδός δημοσιογράφος εξηγεί ότι έχει δει και στην Τουρκία ορθόδοξες εκκλησίες, αλλά η «ζωντάνια» που έχουν οι εκκλησίες στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν στη γειτονική χώρα. Ο δημοσιογράφος επεξηγεί τον όρο «ζωντάνια», τονίζοντας ότι στην Ελλάδα ο κόσμος επισκέπτεται τις εκκλησίες σε τακτική βάση.



Η «αποκάλυψη» για τον Ολλανδό δημοσιογράφο ήταν, όταν με ειδική άδεια από την Μητρόπολη, άνοιξε ο μουσειακός χώρος που βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία και είναι γεμάτος από τάματα πιστών και πολύτιμα έργα τέχνης, που χρονολογούνται από την εποχή της Αναγέννησης. Η αξία των αφιερωμάτων - ταμάτων εξηγεί γιατί χρειάζεται ειδική άδεια για να ανοίξει ο χώρος, μας διευκρινίζει ο Άρης Λαζαρής.



Τα μικρά εργαστήρια ξυλογλυπτικής που βρίσκονται σε διάφορα σημεία του χωριού εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη με τα καλοφτιαγμένα κηροπήγια, τις ξύλινες καρέκλες, τα τραπέζια και τα σκαλισμένα μπαούλα. Ο Van Herpen εξηγεί ότι μπορεί αυτές οι κατασκευές να μην είναι φθηνές, αλλά η τιμή τους δικαιολογείται από το καλό ξύλο καρυδιάς ή ελιάς, που χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές τους.



Στα εργαστήρια κεραμικής του χωριού όλα είναι όμορφα και το «ελληνικό μπλε» κυριαρχεί σχεδόν σε κάθε έργο, σημειώνει ο Ολλανδός. Ο ίδιος δεν παραλείπει να τονίσει ότι  στο χωριό και στην ευρύτερη περιοχή, οι Τούρκοι επισκέπτες είναι πάρα πολλοί και η αποδοχή της τουρκικής λίρας σε όλες τις συναλλαγές κάνει την Αγιάσο ακόμα πιο «ελκυστικό» προορισμό για εκείνους!

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr